Genre: Drama / Biografie
Met onder meer: Anthony Hopkins, John Hurt en Anne Bancroft
Releasedatum: 15 januari 1981
Bekijk via MUBI
Plot The Elephant Man
"A true story of courage and human dignity."
In de vergaderzaal van het Pathologisch Instituut van Londen stelt de jonge chirurg Frederick Treves aan een groep dokters een gruwelijk uitziend wezen voor. De man is zo misvormd dat hij gedoemd is zijn leven te slijten als kermisattractie. Zijn naam is John Merrick, maar bij de kermisbezoekers van het Victoriaanse Engeland staat hij bekend als de 'olifantman'. Met de hulp van Mothershead, de hoofdverpleegster, verzorgt Treves de olifantman en bezorgt hem een onderkomen in het hospitaal. Merrick lijkt zeer dom en niet in staat tot nadenken en spreken. Met veel geduld slaagt Treves erin hem enkele zinnetjes te doen herhalen. Op een dag neemt Treves Merrick mee naar huis en stelt hem voor aan zijn vrouw Annie.
Frederick Treves
Mrs Treves
Princess Alex
Fox
SmuttWars
Ik schrik een beetje dat deze film uit 1980 komt!Laatste keer dat ik de film zag was 10 terug en toen dacht ik dat ie uit d jaren `50 kwam ofzo. ;|
krabat
Weet toevallig iemand iets over "Erazorhead"? Dat vond ik zo'n vreemde film.
Ik kan Q nog best volgen in z'n mening.
Daarbij komt, een film maken over een zielige man maakt een film nog niet emotioneel of indrukwekkend. Lynch doet het nog best aardig. Bij momenten erg leuke soundtrack, en ook visueel verzorgd.
Anderzijds hangt ook deze film te dicht tegen al die Oscarwinnaars over gehandicapte mensen. Het soort awww, wat zielig films waar verder weinig moeite is genomen om de film te laten spreken, maar waar de emotie vooral uit het verhaal moet gehaald worden.
Uiteraard verre van het niveau van dat soort film, maar hier had toch een pak meer ingezeten. Uiteindelijk kon die man mij weinig schelen, en vond ik de film te droog. 2.5*
Redlop
...weinig moeite is genomen om de film te laten spreken, maar waar de emotie vooral uit het verhaal moet gehaald worden.
Wat bedoel je hiermee?
Dat weinig scenes mij grepen. Je begrijpt dat het moet overkomen als zielig, maar dat doet het niet, om één of andere reden. Wel beseffen dat de point van een scene het opwekken van medelijden hoort te zijn, maar dat niet voelen, alleen begrijpen. Kijk, op papier heeft deze film alles of meelijwekkend te zijn, alleen mist de uitwerking op mij alle effect.
Redlop
ok, duidelijk. Ik heb wat moeite om de film en het verhaal van de film te scheiden, vandaar mijn vraag.
Behalve medelijden wekte de film bij mij ook afschuw op vanwege het vanzelfsprekend leedvermaak. Het haast surrealistisch sadistisch freak-show gehalte dat Lynch als geen ander in beeld weet te brengen.
Naomi Watts
Goede film maar ook deze Lynch weet zich niet geweldig te maken. Het zwart wit beeld maakte de freak show sfeer helemaal compleet. Toch wel een film waarbij je een band met Merrick krijgt. Medeleven en verafschuwing worden erg knap opgewekt. 4*
Pieter Montana
De eerste David Liynch film die ik zie.
Een erg mooi waargebeurd drama met een schitterende John Hurt.
JoeCabot
Leuk, wist niet dat dit echt gebeurd is!
93.9
Erg emotionele film.
Zeker de scene op het perron en de eindscene grepen me aan.
Moet wel zeggen dat Adagio natuurlijk bijna altijd op je gevoel speelt.
Overigens ook niet verwonderlijk dat Michael Jackson en andere megasterren zich kunnen vereenzelfigen met Merrick.
De hele geschiedenis van Jackson is toch ook een grote freakshow.
In plaats van in de 19de eeuw speelt het zich alleen nu af.
Chainsaw
Aangrijpende film. Er wordt een uitstekende sfeer neergezet en het acteerwerk van onder andere Hurt en Hopkins is voortreffelijk. Ook is alles bijzonder in beeld gebracht, kon het sfeertje erg waarderen. Ook nog vrij toegankelijk voor Lynch zijn doen, als ik de verhalen van zijn andere werk mag geloven. Had in ieder geval geen problemen om met de karakters mee te leven. Enkel na ruim een uur zaten er een paar momenten dat de film wat begon in te zakken en een beetje aan kracht moet inboeten. Desondanks een sterke en indrukwekkende film.
3,5 sterren.
Silvio Dante
Een mooie film met enkele mooie scene's.
De scène waarin John Merrick en Dokter Treves elkaar voor het eerst zien is verbluffend. Ook zitten er erg trieste stukken in de film zoals John voor aap(of zeg maar voor olifant
) wordt gezet.
Ik geef hem 4*
donnie darko
pracht van een film. Zo zielig en ontroerend. Met een schitterende John Hurt en een goede Anthony Hopkins. Zelden zoveel medelijden gehad met een personage als met the elephant man.
4.5 sterren
Naomi Watts
Zelden zoveel medelijden gehad met een personage als met the elephant man.
4.5 sterren
Medelijden opwekken was niet Lynch's bedoeling want dat vind hij een emotie die 'verkeerd' is. Medeleven is het goede broertje van medelijden en dat probeert hij hier ook op te wekken. Er zit een groot verschil tussen die twee.
mister blonde
ook al probeerde Lynch dat niet op te wekken, kan Donnie D. toch nog steeds een gevoel van medelijden hebben? Ik had in zekere zin ook medelijden met the Elephant man. Medeleven sluit medelijden niet uit, trouwens.
Naomi Watts
Als je echte te doen hebt met een persoon, zoals dd toon je juist medeleven. Ik geef Lynch's intente en of die goed over komt is aan de kijker. Ik deel alleen mee dat die 2 wel eens door elkaar worden gehaald.
mister blonde
Als je echte te doen hebt met een persoon, zoals dd toon je juist medeleven...
Schizonoid
Goede film die diepe rauwe emotie laat zien....of juist geen emotie....mooie sfeer in ieder geval.
Aangrijpend uitgewerkt,met goede hulp van ijzersterke acteurs.
Hoe de mens zijn medemens kan verafschuwen en kleineren kun je van deze film goed leren.
soom
staat deze in de top 250??
hij was echt erg gewoon, geen verhaal vond ik
danuz
Misschien moeten we hem inderdaad maar eens uit de top250 verwijderen
soom
Misschien moeten we hem inderdaad maar eens uit de top250 verwijderen
Rancid
Ik verwachtte erg veel van deze film, maar vond hem erg tegenvallen. Op zich een mooi gegeven, het drama van de lelijkste man ter wereld. Maar wat een irritant sukkeltje is het! Die stem! En dat gezeik van hem steeds! Ik kon voor zo'n zielig verhaal, veel te weinig sympathie voor Jonh Merrick krijgen. Er had veel en veel meer in kunnen zitten. Verder hier en daar nogal saai. Ik hou niet van Hopkins, maar hier speelt hij wel erg ok. David Lynch heeft geweldige dingen gemaakt, maar daar valt dit helaas niet onder. 3*
Ravenstein
Heel pakkende film.
Knap in beeld gebracht, met een aparte sfeer, goede muziek en voortreffelijk make-up werk.
Vooral de scene waarin Merrick wordt voorgesteld aan de vrouw van Treves is zeer aangrijpend.
Niet de leukste film (de scenes met Bytes en de nachtwaker zijn pijnlijk), maar dit is zeker een film die dient gezien te worden.
Elendill
Droevig mooi verhaal over een man met een levensgrote tumor... ik moest er bijna de zakdoek bij pakken.. en ik huil niet snel bij films...
echt 4,5 sterren
katie morosky
over een man met een levensgrote tumor
Ik wist niet dat hij kanker had.... Had hij volgens mij ook helemaal niet. Tenzij je tumor figuurlijk bedoeld natuurlijk.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

Jagten

Paris, Texas
Roadmovie / Drama, 1984

La Haine
Drama / Misdaad, 1995
verpleegsterexploitatiebiografievriendschapgebaseerd op een waargebeurd verhaalontsnappenziekenhuiszwart en witsocial injusticephysical abusecuriosity onbekwaamheidsideshowdying youngemotional vulnerability disfigurementbirth defect deformedcircus freak discriminationshamephysical disabilityhumanityphysical deformity freak showfreak misbruik19e eeuwdignitysocial isolationhuman monsteremotion 1800sanxietysocial integrationintrospectionpsychological healinglondon1880s