• 9.377.914 stemmen

Léon (1994)

Misdaad / Drama | 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Luc Besson

Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman

IMDb beoordeling: 8,5 (1.340.069)

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 23 februari 1995

Plot Léon

"If you want a job done well, hire a professional."

1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.

Léon Montana

Mathilda's Brother

Bodyguard Chief

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Opzicht kijk ik niet zoveel films uit dit genre uit mezelf. Naar deze film was ik om de een of andere reden wel altijd een beetje nieuwsgierig. Heb hem vaak zien liggen in de winkel en posters en stills ben ik ook vaker tegengekomen. Nu heb ik hem dan eindelijk gezien.

De film heeft een aantal interessante personages en het acteerwerk is ook een dik pluspunt. Léon wordt goed neergezet door Jean Reno. Een sterk filmpersonage. Maar ook Gary Oldman doet het prima als de 'slechterik'. Sowieso ook een beetje schockend, aangezien hij zo kalm blijft als hij iemand vermoordt. Natalie Portman deed het ook aardig, maar ze was wel bijna onherkenbaar in deze film. Een beetje vreemd, ik had eerst zelfs niet door dat zij het was.

Het verhaal is ook een pluspunt, maar met de uitwerking ervan ben ik soms wat minder blij. De vriendschap tussen Mathilda en Léon is zeker mooi in beeld gebracht, maar de film voelde imo wel soms wat langdradig aan (bijv. op stukken waar Mathilda zelf Stansfield wil ombrengen). De scenes op het einde zijn wel weer erg spannend en mooi in beeld gebracht. Daarnaast heeft de film ook een aantal leuke elementen: het melk drinken en de plant die overal mee naar toe gaat. De settings in New York komen ten goede aan de sfeer van de film.

Léon vond ik dus een prima film. Ondanks dat ik het dus, in het middenstuk vooral, soms een beetje langdradig vond verveelt de film ook weer niet. De film weet een prima balans te vinden tussen de vriendschappelijke en grappige fragmenten en de wat 'rauwere' kant.

avatar van Hey Blondie!

Hey Blondie!

Prachtige rol van Oldman, helaas viel het verhaal mij een beetje tegen.

avatar van bardiesmardie

bardiesmardie

Deze film was saai. Er gebeurde bijna niets en het geweld is erg nep. De acteurs zijn heel amateuristisch en het geschatte budget was uiteraard te hoog. Domweg slecht.

avatar van Masqada

Masqada

Had er meer van verwacht, dit soort film liggen mij normaal gesproken wel namelijk.

Acteer prestaties zijn prima, maar het verhaal boeide me te weinig.

Niet goed, niet slecht.

3,0

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Prachtige film en zoals bijna iedereen al zegt: de acteurs zijn subliem. Soms ook nog eens grappig. De sfeer is top in de film. Mooi verhaal ook.

Gary Oldman, ik wist niet dat hij zo kon acteren als slechterik. Kende hem alleen van de batman series. Top badguy.

topfilm

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Geniale misdaadfilm. Dan weer keihard, dan weer hilarisch, tot zeer medelevend. De rol van Jean Reno is geweldig, maar ook de rollen van Natalie Portman en Gary Oldman zijn zeer sterk. De samenwerking tussen Léon en Mathilda, is een al even sterk feit. En een pluspunt ook voor de sfeer.

avatar van baskefresh

baskefresh

Geniale "hitman-film".

Jean Reno en Natalie Portman op hun best; geweldige chemie samen.

avatar van audio.

audio.

Ik vond het een vet goede film! Gary Oldman mensen, geniaal gestoord! Natalie portman vond ik een beetje creepy af en toe. Wat moet je doen als een kind dat tegen je zegt?! Damn. Maar goed acteerwerk van alle hoofdpersonen. Het verhaal was boeiend en tijdloos.

Die hippie had voor mij niet gehoeven. Had absoluut geen toevoeging aan de film.

En het allereinde had voor mij iets sterker gemogen. Daarom mijn stem.

avatar van VincentL

VincentL

Léon

Ik had zin in even een echt goede film. Nu kwam ik Léon op mijn harde schijf tegen, en na hem even opgezocht te hebben op MM leek mij dit toch een zeer goede kanshebber. Zo gezegd, zo gedaan. Uniek is hij niet, fenomenaal is hij niet, klassiek is hij niet, maar hij is wel zeer goed!

Het simplistische verhaal speelt de beoordeling een beetje parten. Het is goed, duidelijk en te begrijpen, maar is toch doordrenkt van clichés en daarom een beetje teleurstellend. Een iets ingewikkelder plot had de film tot hogere niveaus getild. Verder is het van begin tot eind gewoon heel vermakelijk. De karakters van Léon en Mathilda passen gewoon geweldig bij elkaar. De chemie tussen de twee is zeer goed. Tegen het einde lopen we weer tegen wat clichés aan. Volgens alle ongeschreven filmregels wordt ook deze zo afgesloten, en ga je met een bevredigd gevoel de aftiteling in.

Natalie Portman is als kleine meid een beetje wennen. Nu kan ik haar nog steeds moeilijk los zien van Padmé, maar dat is iets persoonlijks. Haar opvliegende karakter weet ze goed uit te werken, al komt ze soms ietwat forcerend over. Samen met Jean Reno vormen ze een super duo. Reno met zijn kalmte en Portman opvliegend zijn zeer goed bij elkaar gekozen. Wat die twee samen in beeld brengen is echt heel goed. Los zijn ze mager, samen heerlijk vet.

Tot slot is Gary Oldman nog even het noemen waard. De man is fantastisch gestoord. Hij steekt er in zijn eentje ver bovenuit.

De film geeft het New York van destijds lekker weer. Kleine hotelkamertjes, goedkoop gehuurde pandjes: het geeft een lekkere sfeer. Daarbij komt dat alle scènes gewoon erg goed geschoten zijn. Hier en daar een close up, of juist even uitzoomen. Er is daar een prachtige balans in gevonden.

Léon is gewoon erg goed en vermakelijk, al had ik iets meer gehoopt. Ik had zo graag weer eens 5 sterren willen uitdelen. Helaas:)

avatar van leatherhead

leatherhead

Zeker goed, maar een echte topper zie ik er nou ook weer niet in. Daar is het, vooral naarmate het einde nadert een beetje te cliché voor op sommige momenten.

De cast maakt de film wat mij betreft. Reno is niet alleen een erg goed acteur, maar heeft ook een fantastische uitstraling. Geweldige kop, en z'n mimiek op bepaalde momenten is gewoon priceless. Oldman doet het ook geweldig als geschifte bad-guy, en Portman herkende ik niet eens als 12 jarig meisje, maar zette haar rol ook erg overtuigend neer, zonder te irriteren ook, wat vaak wel een gevaar is bij kinderacteurs/actrices vind ik.

Visueel heeft de film ook wel een leuke stijl te pakken. Veel sepia/geel achtige kleuren. Had zeker wel wat, maar niks echt indrukwekkends ofzo verder.. Soundtrack was soms ook aardig, maar vooral weinig opvallend.

Film keek lekker weg, kent sterke acteerprestaties, einde vond ik wat zwakjes evenals de aanloop ernaartoe, maar zeker vermaakt met Léon. 3,5*.

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Het nieuwe jaar begin ik 'traditiegetrouw' (dit is de derde keer, besloot er maar een traditie van te maken) met een film die wat buiten mijn comfortzone ligt en die ik normaal niet zo snel had gekeken.

Als een film omschreven wordt als 'misdaad' verlies ik meestal mijn interesse en laat hem maar links liggen, maar ik besef dat ik op die manier waarschijnlijk ook een hoop goeds misloop, zeker in de hogere regionen van de Top 250.

Zo ook deze film, die inderdaad het kijken waard was. Het verhaal is leuk, maar hij moet het vooral hebben van individuele scènes die sterk zijn door hun sfeer en montage, en acteerprestaties. Natalie Portman laat zien wat ze op jonge leeftijd al in huis heeft en ook Oldman speelt een van de beste rollen die ik ooit van hem zag.

De algehele sfeer is erg goed, met de setting van alle vieze armoedige kamers en appartementen, en de film zit verder ook verzorgd in elkaar met prima camerawerk en rake shots.

Weinig tot niks van z'n kracht verloren.

Léon is één van die pre-Tetsuo/Eraserhead favorieten die ik nog steeds graag zie. Ondanks dat de film ondertussen 20+ is en hij niet meer zo geweldig modern oogt, blijft het werk van Besson zo solide dat het nergens stoort.

Reno en Portman zijn de sterren van de film, Oldman ook maar ondanks z'n geweldige rol heeft hij het moeilijk om écht de aandacht te vragen. Visueel meer dan oké, met enkele iconische beelden die de film ondertussen ontstegen zijn, verder een mooie en subtiele lichtsepia-stilering die de film iets extras geeft.

Actiescenes blijven sterk, maar een actiefilm is het niet, zeker niet wanneer je gaat zitten voor de director's cut. Wel de beste versie wat mij betreft, aangezien de relatie tussen Reno en Portman daar beter in uitgewerkt wordt.

Sterke film, nog steeds. Eén van de pilaren van de 90s, een film die een hoop carrières echt gelanceerd heeft, waar veel naar gerefereerd wordt in andere films en een aantal iconische beelden achtergelaten heeft.

4.5* en een uitgebreide review

avatar van John Barry

John Barry

Léon vind ik een goede film.

Wat mij als eerste opviel was het erg goede acteerwerk van Natalie Portman als Mathilda. De jonge Portman acteert in deze film heel erg goed en doet haast niet onder aan de rest van de cast. Ik vond Mathilda ook een leuk personage. Jean Reno speelt Léon. Ondanks dat Léon een huurmoordenaar is komt hij toch sympathiek over. Dit is voornamelijk te danken aan de ijzersterke vertolking van Reno. Het acteerwerk van de hele cast is zo wie zo erg sterk. Zo vond ik Gary Oldman ook een hele sterke rol hebben. Jammer dat de rol van Oldman relatief klein is in de film.

Nog even over Léon. Dit vind ik toch wel een heel apart personage. Zo hard als hij met moorden is, zo onzeker is hij bijna op sociaal gebied. Léon kan heel hard zijn, maar hij is tegelijkertijd ook een beetje slome zachtaardige man.

De relatie tussen Mathilda en Léon komt goed uit de verf. De film heeft een goede afwisseling van mooie scenes tussen de twee hoofdpersonages en goede actie scenes. De relatie tussen Mathilda en Léon is trouwens gewaagd te noemen. Want dermate de film vordert krijgt de relatie tussen die twee sensuele trekjes.

De muziek komt van Eric Serra. Hoewel ik niet helemaal fan ben van het soort muziek wat Serra voor deze film heeft gemaakt, moet ik wel zeggen dat de muziek goed bij de film past.

Al met al vind ik dit een goede film. Zeker een aanrader wat mij betreft.

4 sterren voor deze film.

avatar van Fathead

Fathead

Eén van mijn favoriete films en ik zal uitleggen waarom.

Op zich is het verhaal leuk, maar wat zo bijzonder is, is dat deze film een beroep doet op je ethiek. Je zit te kijken naar een totaal geschoffeld en manipulatief meisje van hooguit een jaar of 14 die aan de ene kant nog een kind is - ja zelfs op het kinderachtige af (de tekenfilm, het konijn). Aan de andere kant is ze ook heel knap, maakt ze zich op, loopt zonder beha door Léons appartementje en pretendeert ze vrouwelijk te zijn. Je wilt het niet zien, maar je wordt ermee geconfronteerd.

Dit uiterst fragiele meisje voert een haast banale paringsdans uit met de laagbegaafde Léon. Hij raakt verward, maar heeft het verstand noch het lef om het tij te keren. Zo ontstaat er een status quo dat vreselijk beklemmend aanvoelt.

Het einde Léons dood voelt daardoor haast aan als een opluchting. Alleen zo kan Mathilda echt verder. Dan blijkt ook weer hoe jong ze eigenlijk is. Het planten van een halfdode kamerplant lukraak ergens op een grasveldje.. Het is zinloos, maar het kind kan weer kind zijn.

avatar van baspls

baspls

"Somebody's coming up. Somebody serious."

De top 250 maar weer eens afwerken. Naar Léon was ik al langere tijd nieuwsgierig en nu heb ik hem dan eindelijk eens bekeken. Ik heb maar meteen de director's cut gekeken, en maar goed ook want ik vond geen enkel shot overbodig.

Als een professionele huurmoordenaar, Léon genaamd, op een dag thuis komt van zijn werk word het huis van zijn overbuurman binnengevallen door een foute agent van de DEA. Iedereen word overhoop geschoten omdat de louche-agent zijn dope niet kan vinden. Als de dochter van de buurman terugkomt van de boodschappen beschermd Léon haar door haar in zijn appartement binnen te laten. En toen zitten de twee met elkaar opgescheept.

Jean Reno speelt een erg sterke rol als Léon, leuk met dat Franse accentje en die koele maar toch ook erg vriendelijke uitstraling. De jonge Natalie Portman (hier pas 13 jaar) doet het ook ontzettend goed voor haar leeftijd als het meisje Mathilda. En last-but-not-least Gary Oldman, die een goede rol neerzet als de ietwat gestoorde politieagent (veel van zijn rol is geïmproviseerd).

In het begin en aan het einde van de film zit een hoop flitsende actie. Maar het middenstuk is eigenlijk een en al drama, van een zeer goede kwaliteit. Hartverwarmend hoe Léon Mathilda onder zijn hoede neemt en mooi om te zien hoe de twee samen een band opbouwen. Toch word de film nergens een brave feel good film en blijft er telkens toch weer een onderscheidende toon onderliggen. Léon is immers huurmoordenaar, en Mathilda wil graag het vak van hem leren.

De film heeft een goede soundtrack van Eric Serra. Ik zat echter de hele tijd te wachten op Chi Mai van Ennio Moriconne, maar nu bleekt dat dat de soundtrack was van een heel andere film die The Professional (1981) heet.

De film is erg mooi opgenomen en heeft uitstekende cinematografie. Besson weet erg goed om te gaan met het widescreen formaat. Meteen al de close-ups van Léon's bril... geweldig.

Al met al is Léon weer een erg sterke top 250-film. Een boeiende en vermakelijke film, die anders is als verwacht en duidelijk heel anders is dan de gemiddelde Hollywood-productie.

Echt weer eentje die je gezien moet hebben.

avatar van IH88

IH88

“Revenge is not a good thing, it's better to forget.”

Na jaren heb ik Léon weer eens herzien en wat blijft dit toch een meesterlijke film. Vanaf de allereerste actierijke scene met de (knallende) introductie van Léon (een geweldige Jean Reno) blijft deze film boeien en met Reno en een piepjonge maar toen al zo goede Portman heeft de film een duo waar je makkelijk een halve dag naar zou kunnen kijken.

Nadat de familie van de 12-jarige Mathilda wordt uitgemoord door corrupte politieagenten gaat ze schuilen bij buurman Léon. Er ontstaat een band en je ziet vooral Léon helemaal opbloeien. Van een huurmoordenaar die een eenzaam bestaan heeft opgebouwd groeit hij steeds meer uit tot een vaderfiguur voor Mathilda. Maar vooral Mathilda ziet de relatie ook als een mogelijkheid om haar doel te bereiken, het doden van de corrupte politieagenten. Het wordt daardoor nooit te sentimenteel en er zijn zelfs momenten dat je bij jezelf afvraagt of Mathilda de niet al te slimme Léon nou manipuleert of niet. De film heeft veel actierijke en ijzingwekkende scènes zoals de dodelijke schietpartij in de flat van Mathilda, de eerste sluipschutter training van Mathilda en het laatste explosieve gedeelte in de flat van Léon. Maar de beste en spannendste scene is die wanneer Mathilda oog in oog komt te staan met de corrupte politieagent Stansfield (Gary Oldman) in een wc ruimte. Waanzinnig knap gedaan en de spanning is bijna ondraaglijk. Naast Reno en Portman is ook Oldman weergaloos en dit is het beste voorbeeld. Léon is een actierijke thriller maar daarnaast ook een karakterstudie over twee mensen die onder dramatische omstandigheden elkaar moeten vertrouwen en steunen. Het resultaat is steengoed.

avatar van Black Math

Black Math

Zeker een aardige film. Ziet er visueel verzorgd uit, heeft ook af en toe bijzondere invalshoeken. Verder af en toe gave actiescènes, vooral in het begin en aan het einde. Maar met name ligt de kracht van de film in de wisselwerking tussen Reno en Portman. Zeker de laatste zet een sterke rol neer.

Maar ergens wringt toch het schoentje, het komt toch allemaal net iets te slim over voor een twaalfjarige waardoor het niet helemaal geloofwaardig aanvoelt, en dat geldt ook een beetje voor de actie. Verder is wat mij betreft Oldman aan het overacteren. Maar voor de rest is de film behoorlijk boeiend en op momenten erg spannend. Muziek is wel redelijk nietszeggend: stoort niet, maar draagt niet veel bij.

Tenslotte was de poging tot ontsnapping van het hoofdpersonage aardig, maar wel een beetje gejat van Silence of the Lambs. Het first person perspective als hij wordt neergeschoten is dan wel weer erg sterk gekozen.

Over de hele breedte een erg boeiende film, maar wel met wat minpuntjes waardoor ik op 3,5* uitkom.

avatar van SmackItUp

SmackItUp

Ondanks dat ik dit een sterke film vindt, heb ik het gevoel dat er meer in had gezeten. Het "wraak" gedeelte, waar het eerste en middengedeelte van de film naar neigt, komt niet helemaal goed uit de verf. In plaats daarvan krijgen we een soort van lichtelijke romance te zien en een man die wat klusjes als huurmoordenaar uitvoert. Het meisje, overigens fenomenaal neergezet door Portman, komt in het actiespel nauwelijks aan bod en dat miste ik op de een of andere manier. Behalve dat, vond ik het een meer dan prima filmpje. Maar het relatief hoge gemiddelde verbaast me enigszins.

avatar van lars-pixar

lars-pixar

Luc Besson zijn werk ken ik vooral van zijn recente films, oudere films had ik nog niet gezien. Daarom wilde ik graag beginnen met het kijken van Leon, omdat deze werdt aangeraden door een collega (Besson fan) op het werk.

Wat mij als eerste opviel is dat de film inhoudelijk goed kwaliteit bevat qua camerawerk en scherpte, voor een A film uit de jaren 90 mag je dat misschien ook wel verwachten.

Het verhaal komt snel opgang en Leon maakt snel zijn debuut en kennismaking met het meisje Mathilda, de casting is perfect tevens het acteer werk ook!
En als je eenmaal er helemaal in zit en het verhaal aardig wat sterke momenten weet op te bouwen dan kan je mee leven met de hoofdpersonage's.

De laatste 20 minuten ervaarde ik daarom ook als een spannend en sterk uitgewerkt stuk, helaas liep dat in het verhaal uit tot een dramatisch momentje waarvan de laatste paar secondens voor de aftiteling toch wel een kippenvel momentje bij mij bracht en dan zeker nog met het afsluitende nummer... dan heb je goed meegeleefd met de personage's lijkt mij.

Nou heb ik dat gevoel wel vaker gehad bij sterke films in het veelal drama genre, maar helaas zou ik nooit zo'n film weer eens herbekijken daarvoor ligt het drama moment uit zo'n film mij te hoog, denk ik...

avatar van Alathir

Alathir

Léon is en blijft een zeer goede film, een tamelijk tijdloze prent. Het begint al meteen erg sterk en het eerste uur is echt genieten. Dan neemt het wel een beetje een rare wending met Mathilda die haar liefde voor Léon verklaart. Ze wou ook dat Léon haar eerste was in bed. Ongemakkelijk en wat mij betreft onnodig, dat is wel heel verregaande liefde. Voor de rest is Léon een prima film met wat over the top actie misschien maar gewoon angstaanjagend goed geacteerd. De slechterik die Gary Oldman speelt is ook heerlijk. Bovendien een prima soundtrack.

avatar van Jmmm

Jmmm

Aparte film!!!

Zeker 5 sterren.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Prachtige misdaadfilm, met een sublieme Jean Reno en de nog zeer jonge, maar talentrijke Natalie Portman.

De film duurt 2 uur, maar door het prachtige samenspel van Portman en Reno is dat zo voorbij, neem daar nog eens de prima, weliswaar wat kleinere, rol van Gary Oldman bij en je hebt een prima film.

Ondertussen al meer dan 16 jaar oud deze prent, maar nog steeds boeiend, een aanrader van formaat !!

Dit is een van mijn lievelingsfilms met Jean Reno, en bel heel blij dat ik de director's cut op de kop heb kunnen tikken, en op Blu-ray dan nog wel.

25 Minuten langere speelduur, 25 minuten langer filmplezier !!

Ik heb nogmaals van deze fantastische film kunnen genieten en het zal zeker niet de laatste keer zijn !!

avatar van tbouwh

tbouwh

In principe is Leon het walhalla voor de cinefiel: verruimende cinematografie ondersteunt de krachtige acteerprestaties van een excellerende cast. Een keerzijde ontbreekt echter niet: de bijzondere verhouding tussen Leon en Matilda (komt daar overigens dat liedje van Alt-J vandaan?) gaat deels gebukt onder een gebrek aan geloofwaardigheid. De strakke regie van Besson lijkt weinig ruimte vrij te hebben gelaten voor een meer natuurlijke ontwikkeling van de plot. Natalie Portman (uiteraard wel erg knap wat ze hier al neerzet) en de timide Reno zijn meer de acteurs van de film dan de mensen in de film. Gold overigens ook voor Gary Oldman, maar zijn rol is tegelijk weer zo genietbaar dat je hem dat stukje overacting graag vergeeft. Aan de eindstreep onderscheidt Leon zich door de onconventionele meester-leerlingrelatie en de eigenzinnige regie van de gemiddelde misdaadfilm [versie: DC]

avatar van B.B. Jim

B.B. Jim

Eén van mijn favoriete films die ik heb gezien tot nog toe.

De film verteld een wraakverhaal: Leon is getuige van een slachtpartij bij zijn buren..

Mathilde komt net na de slachtpartij thuis en klopt in pure wanhoop aan bij Leon, de daders zijn namelijk nog aanwezig.

Vanaf dat moment ontpopt zich een bijzondere relatie tussen de twee.

Mathilde wíl opgeleid worden door Leon, want hij is namelijk een professionele huurmoordenaar.

Heerlijk ook hoe Gary Oldman zijn rol als politieman neerzet. Als hij dat pilletje inneemt, hoe hij daarop reageerde. Elke film die ik zie met hem er in , komt dit stukje weer voorbij!

Zo zitten er veel meer unieke stukken in de film.

Ik heb gelachen, in spanning gezeten, gewalgd ook. Nog steeds op het eind een brok in mijn keel, mede door het nummer van sting.

Dus , we zitten na het werk in een hotel. Ik wist nog wel een goede film.

Mijn collega vond er geen zak aan...

avatar van Fisico

Fisico

Léon zag ik tot mijn scha en schande nog nooit. Gelukkig bracht ik hier in 2017 nog verandering in. Geweldige film deze Léon met een sublieme Jean Reno in de hoofdrol. Léon, een wat aparte koele afstandelijke huurmoordenaar die gedwongen worden om zijn hart open te stellen voor zijn 12-jarig buurmeisje. Reno wordt hierin uitstekend gevolgd door de piepjonge Natalie Portman. Beide personages hebben een magische chemie waarbij de vonken van het scherm spatten. En hoewel hij het niet zozeer wil inzien, zijn ze beiden lotgenoten, beiden een emotioneel verleden achter de rug, beiden op zoek naar troost en verwerking van de emoties. Mathilda leert Léon opnieuw open te staan voor zijn emoties. Léon als voogd geeft haar bescherming en leert haar zelfredzaam zijn.

Léon heeft het eigenlijk allemaal: actie, liefde, ontroering, drama, emotie, geweld, beetje (subtiele) humor hier en daar. Zelfs het einde zit vrij goed in elkaar. Al deze emoties en elementen worden harmonieus samenbracht tot deze gebalde film door Besson. Besson tracht ook te spelen met diverse emoties in de film: enerzijds heb je uiteraard de mooie relatie tussen Léon en Mathilda, maar anderzijds worden angst en paniek zeer goed in beeld gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de scènes waarbij Léon een kat-en-muisspelletje speelt in zijn eerste optreden. Idem trouwens voor bad guy Stansfield (een geweldige Oldman!) wanneer hij een verklaring eist bij de vader van Mathilda.

Léon is eveneens een spetterende actiefilm. De geweldscènes zijn geweldig om volgen. Het opvolgen van Léon is enorm interessant. En ook het personage Léon is af en spreekt tot de verbeelding. Jammer dat ik niet eerder van deze film kon genieten ... 4,5*, top!

avatar van Movsin

Movsin

Het is toch wel even de gedachte bannen dat een huurmoordenaar een twaalfjarig meisje een opleiding geeft...

En als dat lukt dan staan we alleen maar in bewondering voor de vele filmische kwaliteiten van deze moord- en actiefilm (gaf nog nooit zo'n hoge score voor iets uit dit genre).

Het verhaal wordt met veel precisie uit de doeken gedaan, wordt boeiend en levendig gehouden met knap camerawerk, de spanning blijft tot het laatste, soms is er ruimte voor een komische kwinkslag en er komt toch ook wel wat emotie los.

Wat dan evenwel gezegd van de acteerprestaties. Reno, zoals altijd, en Oldman (wie had ooit gedacht dat hij eens Churchill zou vertolken) zijn zeer goed in hun rol maar de piepjonge Natalie Portman is werkelijk verbluffend, haar verschijning en mimiek, maar vooral de preciese manier waarop ze haar teksten brengt.

avatar van Shadowed

Shadowed

Heerlijk.

Weer eens een heerlijke film geworden dit. Ik vond het verhaal al leuk, en mijn verwachtingen die redelijk hoog waren zijn gewoon goed vervult. Zo'n rol als dit heeft Reno zo ver ik weet nooit meer gespeeld en het niveau niet meer behaald.

Ook Portman speelt goed. De beste rol die ik van haar gezien heb zelfs. Ze is schattig, niet irritant en gaat er met volle overtuiging in. Voor mij kan daar absoluut geen Jackie, Black Swan of V for Vendetta meer tegenop. Dit is de perfecte rol voor een jonge Portman. Heerlijk om dat koppie te zien, ik bleef er gewoon vrolijk van te worden.

Ook die Oldman krijgt me weer eens aan het lachen met zijn absurde rol. Ook Reno kreeg me vaak aan het lachen met zijn melk, terwijl de film ook heel makkelijk de toon kan omslaan. De scene waarbij de gehele familie gedood wordt had ik toch wel degelijk mijn ogen open.

Heerlijke film met goed acteerwerk die nergens verveelt. In het midden nam het af en toe iets te veel gas terug waardoor de film langer leek te duren, maar Besson heeft dit niveau nooit meer behaald. Het einde is ook mooi.

avatar van Kondoro

Kondoro

“The rifle is the first weapon you learn how to use, because it lets you keep your distance from the client. The closer you get to being a pro, the closer you can get to the client. The knife, for example, is the last thing you learn.”

Eindelijk deze film gezien die me eigenlijk al de hele vakantie in de gaten hield. En ik wou het toch als een afsluiter gebruiken aangezien het vandaag helaas alweer de laatste dag is van een welverdiende vakantie (al hoef ik nu maar 2 dagen te werken haha). Ik heb echt waanzinnig genoten, niet alleen van het verhaal maar ook van de actie scenes en vooral het acteerwerk.

Het acteerwerk kwam er eigenlijk echt heel sterk uit. Jean Reno stak er met kop en schouders boven uit als de huurmoordenaar Leon. Leon die echt een persoon op zichzelf is wat volgens mij ook hoort met dat soort werk. Je kon aan hem zien dat hij psychisch niet helemaal in orde was en om dat zo sterk te acteren was echt goed. Best een aparte man, en dat voelde je op het scherm. Maar ook de jonge Natalie Portman mogen we niet vergeten, aan het begin van haar carrière. Onwijs sterke band hadden die twee met elkaar en ze leken wel op elkaar ingespeeld. Om ook nog zo’n liefdesgevoel aan de kijker over te geven was best creepy, zeker als je weet dat ze minderjarig was en het echt op het randje lag. Gary Oldman speelde overigens ook fantastisch en zo heb ik bij de acteurs helemaal niks te klagen.

Luc Besson zet hier een klasse film neer, waar ik echt met meerdere maten van genoten heb. De film is spannend, sentimenteel en komisch door elkaar heen. De ene keer veranderd Leon in een aardige man die het stiekem best te doen heeft met Mathilda. De setting vond ik ook best tof en er was niet te veel gezeur aan de kop, het verhaal werd vrij vlot en duidelijk verteld. En natuurlijk zijn plant, die erg belangrijk voor de beste man was, leuke kleine dingen in de film.

Nogmaals, ontzettend genoten. En dit was echt een film voor mij had ik door, duister en hard van begin tot eind maar tussen door erg zacht. En natuurlijk de titeltrack ‘Shape of My Heart’ van ‘Sting’ waar ik tijdens een zware depressiefe aanval begin dit jaar de tijd mee door kwam. Het nummer raakte me gisteren dus wel even, maar het blijft genieten.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Een film die nog net zoveel indruk maakt als de eerste keer dat ik hem zag, ondanks de extra scènes in deze directors cut.

Een film, zonder enige twijfel Reno's en Besson's beste, die zich kenmerkt door een buitengewone stijl, sfeer, innemende hoofdpersoon en een even bizarre als brutale sidekick. Het begin en beeld van Léon zelf is één vol van contradictie tussen zijn 'professionaliteit' en verdere sjofele uitstraling en broekspijpen op standje 'hoogwater'. Iets waar hij zelf in eerste instantie voor lijkt te kiezen vanwege het werk, to blend in en wellicht wat onderschatting te creëren. Toch lijkt hij het er verder voor zichzelf weinig van te nemen en vooral vast geroest in zijn eigen stramien. Iets waar stevig aangerommeld wordt met de komst van Mathilda, een behoorlijke aardbeving in de zorgvuldig gecalculeerde en berekende wereld van Léon.

Een boeiend tweede deel met veel rumoer doet zich aan en een volwassene die niet langer de leidende factor is. Sterker, de jonge flirt Natalie Portman neemt de touwtjes in handen met haar dubbelzinnige en speelse gedrag. Net zo boeiend, iets wat me eigenlijk altijd een beetje ontgaan is, betreft de ontluikende liefdesrelatie en band tussen de twee die bol staat van de psychologische valkuilen, en bepaalde gebeurtenissen, voorvallen en stiltes die niet onderdoen voor de meeste langere relaties tussen volwassenen. Bijzondere ontwikkeling en eigenlijk overigens ook best gewaagd met een dergelijk jong persoon als Mathilda. Iets dat onherroepelijk voor problemen gaat zorgen...

De stijl en kleurenfilters stijl prachtig, vooral de soundtrack vind ik fan-tas-tisch met zijn dromerige tonen en accenten die Arabische aandoen, niet te vergeten Sting natuurlijk. Dan de actie die kick-ass te noemen is. Rauw, direct en vooral de shoot out op het einde is geweldig, andere grove momenten als de moord op het gezin van Mathilda mogen ook genoemd worden qua stijl, donkere humor en rauwheid. Net als de geweldige prestatie van Gary Oldman die in iedere scene de aandacht na zich toetrekt en een bepaalde onvoorspelbaarheid uitstraalt en angst inboezemt.

Léon is inmiddels 26 jaar oud maar nog altijd een overtuigend combinatie van een pakkend intrigerend verhaal die verbijsterd maar ook vertederd, goede actie, briljante acteerprestaties van zowel Oldman als Portman en Reno, een ronduit stijlvolle sfeer en dito soundtrack, de film is dan ook prima in balans op alle vlakken. Ondanks dat ik de extra scènes in deze extended niet van bijzonder toegevoegde waarde vind.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Luc Besson, ik hou blijkbaar wel van zijn werk, sommige films vrij laat ontdekt/gekeken, maar toppers blijven 30j na datum ook groots. En wow wat was dit weer een waanzinnige film, met een zalige jonge Natalie Portman, wat speelt ze die rol buitenaards goed en dan Jean Reno als Leo, ook top karakter, damn wat was me dit een top duo. En ook Stansfield (Gary Oldman) niet vergeten, heerlijk corrupte flik, met zijn pillen (krak). Film beukt er onmiddellijk lekker op in en hangt direct lekker sfeertje. Je zou denken, drugs, corrupte flikken en een anti-held, bluuh niets speciaals, dat is dan toch buiten deze film gerekend. Verhaal zit heerlijk ineen, van zodra Mathilda bij Léon intrekt, heerst er iets dat zo boeiend is voor de kijker, de droge humor, de rauwheid, de vriendschap/liefde die ontstaat, de wraakgevoelens en verdriet van Mathilda, om haar broertje. Fantastische chemie tussen deze toppers. Jup hier wordt ik intens gelukkig van, van zo'n meesterwerk.