• 9.377.427 stemmen

Léon (1994)

Misdaad / Drama | 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Luc Besson

Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman

IMDb beoordeling: 8,5 (1.339.913)

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 23 februari 1995

Plot Léon

"If you want a job done well, hire a professional."

1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.

Léon Montana

Bodyguard Chief

avatar van Montorsi

Montorsi

Niet veel bijzonders.

Kijkt opzich wel aardig weg, maar veel meer is het ook niet. Verhaal is vrij ongeloofwaardig, maar als daar het een en ander tegenover staat hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Leon komt met een wat aparte relatie, maar die hele verhouding deed me al niks. Portman vond ik bij vlagen ook aardig vervelend wijsneuserig, vind dat ze in de loop der jaren zeker beter is gaan acteren. Reno moet zo min mogelijk praten, dan is hij nog te hebben. Laatste kwartier vond ik bijzonder raar ook, Swat-team wat met raketten gaat strooien enz..

Maar wat me na verloop van tijd wel het meeste begon tegen te staan was die continu aanzwengelde muziek. Vaak niet eens de muziek zelf die niet uit te staan was, maar gewoon het feit dat er wéér muziek bij een scene werd ingezet was vaak erg vervelend. Totaal misplaatst. Tig scenes waar het gewoon stil moest zijn, maar er weer een hoop gejengel aan te pas kwam.

2.5, omdat het vrij vlot is allemaal, maar meer echt niet.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Lekkere wegkijkfilm die geen moment verveelt. Relaxed camerawerk, gebruik van 'vale' kleuren (vooral mooi als ze buiten zijn) en een goede score die wel net iets te vaak aanwezig is om de momentjes te versterken. Reno en Oldman spelen prima en hebben sowieso geweldige personages, en Portman eigenlijk ook wel als bijdehandje.

Op de een of andere manier neem je het voor lief dat de film af en toe ongeloofwaardig en zoetsappig wordt, en dat de relatie tussen Leon en Mathilda voorspelbaar is. Het einde pakt dan ook niet zo dramatisch uit als bedoeld is, maar dan heb ik al wel ruim twee uur met plezier gekeken. Mooi nummer trouwens bij het einde, Shape of My Heart.

avatar van Vascago

Vascago

Deze film ooit gezien toen hij net uit was en toen vond ik hem aardig. Nu pas herzien en ik ben bijna geschokt door het feit dat ik hem toen slechts aardig vond. Natuurlijk heb ik de laatste jaren veel meer films gezien en ben ze ook anders gaan bekijken, maar zo verrast als bij deze was ik nog niet eerder. Geniale film in elk opzicht. Het verhaal met drama, actie en ook de humor is perfect en wordt gedragen door een briljante cast. Het is allemaal flitsend gefilmd en ook de muziek is erg mooi. Een dikke 5 sterren krijgt deze film nu van mij !!

avatar van belizard

belizard

Prachtige film. Heel sterk verhaal en heel goed geacteerd, vooral door Reno en door Oldman, wat speelden die goed. De actiescenes zijn ook heel erg goed en de film is ook heel goed gefilmd. De humor die er af en toe tussen door zat vond ik ook erg goed. Verder waren sommige stukjes een beetje vreemd, maar dat maakt het verhaal eerder sterker dan zwakker.

avatar van Don MN

Don MN

Léon

Haalt net de vier sterren door een sublieme rol van G. Oldman, die helaas iets te weinig in beeld is. Verder is de film erg vermakelijk op verhaaltechnisch en cinematografisch vlak. De dialogen zitten vol met zieke humor en een vrij complexe manier van communiceren door de hoofdpersonen, wat de film ten goede komt. Het onschuldige meisje is opdringerig en brutaal, de gewetenloze huurmoordenaar is bescheiden en verlegen. Ze zijn de tegenpolen die elkaar aanvullen.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Sublieme film. Schitterend scenario, vol grandioze vondsten en gitzwarte, zieke humor, dat fenomenaal uitgewerkt wordt. De regie is bijzonder creatief, origineel en dynamisch. Jean Reno is uitmuntend als de koele killer met hart, Natalie Portman acteert geweldig en Gary Oldman is weer prima op dreef als de flik met psychopatische trekjes. De beelden van New York zijn prachtig, de actiescènes zijn wervelend, de climax is super (die ring van die granaat...) en de muziek past enorm goed bij de beelden. Magistrale film van de Franse grootmeester Luc Besson.

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Mwoah, meer van verwacht.

Aan de chemie tussen Reno en Portman ligt het niet, die is gewoon goed uitgewerkt. Leuk om te zien hoe ze Reno steeds in het nauw drijft.

Helaas zie ik te weinig waar ik wel op hoopte. Dat was namelijk de moorden. De openingsscene was dan wel weer tof, en daar was dan ook de tijd voor genomen. Naarmate Reno haar de kneepjes leert komt er eigenlijk niet veel van terecht. Bij vlagen wel aardig gelukt, maar niet helemaal.

Acteerwerk is wel top en het einde is ook meer dan goed.

Wil alleen dit keer niet te mild zijn en geef daarom toch maar een 3,5

avatar van Mescaline

Mescaline

Mijn duizendste stem gaat naar Leon, een bijzondere film met een nog erg jonge Natalie Portman in de hoofdrol.
Natuurlijk zet Jean Reno ook een erg goede prestatie neer maar vond ik persoonlijk Gary Oldman als bad guy net iets sterker, deze rol is hem echt op het lijf geschreven en hij speelt hem ook met volle overtuiging, zeker 1 van de betere bad guys in de film geschiedenis

Nog een positief punt vond ik de seksuele spanning tussen Leon & Mathilda, je voelt als kijker dat Leon er moeite mee heeft zich in te houden en dat Mathilda hem de hele tijd blijft uitdagen, dit creëert een interessante spanning tussen de 2 zeer verschillende personages.

Ook het einde was goed uitgewerkt al vond ik de muziek wel weer wat tegenvallen, vond het niet echt passen bij sommige scenes.

Kortom: zeker een bijzondere film die met gemak boven het gemiddelde uit weet te komen, toch zie ik hier zelf niet het meesterwerk in wat sommige mensen duidelijk wel zien.

4 sterren.

avatar van AGE-411

AGE-411

Eerste helft van de film is een aardige, doch niet speciale actiefilm. De vaart zit er goed in en het verveelt geen minuut. Dat laatste is eigenlijk over de hele film van toepassing.

Wat is het dan wel?

Eerst komen er zulke details bovendrijven. De politie komt er aan en ze doen geeneens rondvraag bij de buren wat ze weten van de feiten of waar het meisje is?

Bovendien is de slechterik-baas dan al een belachelijk en irritant typetje. Om een of ander reden staat die boven de wet en kan die doen wat dien maar mag. Massale shoot-out's, drugstrafiek, ... alles!

En dan gaat het van kwaad naar net ietsje erger. Bepaalde scénes lijken kwa kitscherigheid uit een disneyfilm te komen die ze traditioneel rond Kerstmis op tv geven. Ook een liefdesverhaal dat op het einde bijna uitmond in een heus pedofilieschandaal is niet alleen ongeloofwaardig, maar ook tenenkrommend slecht!

En voor dialogen en acteerprestaties (van sommigen) moet je deze film ook niet kijken.

Leon is zeer zeker een interessant personage, maar hij zit spijtig genoeg in de verkeerde film. Ik had liever een film gehad met wat meer diepgang. Men kon in de film die Leon nu is evengoed Swarzenegger vragen voor de rol van Leon.

3,0* Voor het personage Leon en het eerste half uur.

avatar van Assassins

Assassins

Prachtige film!

Mooie relatie tussen hoofdrolspelers, en toch wel onvoorspelbaar einde van Leon.

zeker een 4.5 waard.

avatar van hoekjaaah

hoekjaaah

Gisteren op aanraden van de moviemeter-lijst deze film gekeken. Ik had veel verwachtingen vanwege de hoge notering in de toplijst. Het is inderdaad een aparte film, redelijk uniek in zijn soort. Helaas kon de film me zelf niet echt boeien, ik voelde me regelmatig geprikkeld door het irritante toontje van mathilda. Gedurende film wou ik hem wel af kijken, maar ik vond het zeker geen topper. 2,5 ster.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Léon heb ik ooit gekeken toen ik ongeveer de leeftijd had van Mathilda zelf. Nu een goed moment om eens te herzien...
Toendertijd was ik niet heel erg onder de indruk van de film, en als je nu even snel kijkt naar mijn waardering, kunnen we concluderen dat ook anno 2011 ik Léon nooit als een topfilm zal betitelen.

Laat ik allereerst bij het sterkste punt beginnen: de cast. Vooral Portman (12 jaar) is echt het absolute hoogepunt van de film. Wat een talent (en ook nog eens is uitgekomen op latere leeftijd!), dit tilt de film echt naar een hoger niveau. Gevestigde namen zoals Gary Oldman (speelt ook heerlijk, als een soort geschifte bad cop) en Jean Reno (als een soort sukkelige anti-sociale hitman) volgen op zeer gepaste afstand. Vooral Reno is lastig te peilen, aangezien hij nogal een klunsig rolletje (IMO) speelt. Of dit komt omdat hij zelf gewoon verbaal niet al te best is, of omdat hij hier ijzersterk acteert, durf ik niet te zeggen.
Wat mij als 2e opviel was de heerlijke filmscore van Leon. Alhoewel de spanning in de film voor mij ver te zoeken was (later meer), was de spanning qua muziek zeker wel aanwezig, echt mooi geschreven.
Dan het verhaal.. Eigenlijk mijn grootste ergenis van de film. Ongeloofwaardig als wat. Een huurmoordenaar woont in een flatje en toevallig is er een DEA inval en wordt iedereen neergeknalt.. Huurmoordenaar neemt meisje in huis, meisje wordt verliefd op huurmoordenaar, huurmoordenaar besluit meisje te trainen tot gevechtscommando.. FYI, meisje is 12... Tegenwoordig ga je voor minder de bak in
Tja, dit gaat er bij mij niet in. Kick-Ass deed dit 16 jaar later dunnetjes over, maar met een air van 'dit hoef je allemaal niet te geloven hoor'. Bij Leon mis ik dit gevoel. Doordat ik het allemaal wat ongeloofwaardig vind, mis ik binding met de personages en word ik nooit 1 met de film, voel me steeds een beetje toeschouwer van een proces dat mij niet serieus neemt. En dat is jammer, want dan blijft er voor mij een vrij oppervlakkige film over. De shootout aan het einde is nog best te pruimen, ware het niet dat ook hier wat pijnlijke 'foutjes' inzitten (de huiskamer ramen worden onder vuur gehouden door 2+ snipers, maar intussen kan Leon wel ff de keuken verbouwen terwijl daar toch ook overduidelijk een raam aanwezig is. En dan natuurlijk nog de knappe omkleedscene die zich voltooid in 3 seconden. Chapeau!
Al met al een film die mij dus niet wist te grijpen, vooral door het feit dat het script wat rammelde. En dat is jammer, want de ingredienten voor een ijzersterke film waren wel degelijk aanwezig.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Topfilm met een geweldige cast!

Jean Reno speelt geweldig. Mooi om te zien hoe sloom en dom hij zich in het dagelijks leven gedraagd en helemaal los komt op het moment van 'cleanen'.
Ook Natalie Portman levert een topprestatie door als 12-jarig meisje het hart van een huurmoordenaar te winnen en zelfs een romance wil beginnen.. Geweldig!
Gary Oldman als schurk werkt ook prima. Z'n hoofd heeft hij in ieder geval helemaal mee en z'n gestoorde rol is hem op het lijf geschreven..

Het verhaal is ook prachtig en prima te volgen.. Heb de director's cut gezien en het verveelt absoluut geen moment. Heerlijke muziek en heerlijke actie zorgen ervoor dat de ruim 2 uur voorbijvliegen.
Vond dit echt een topper! Dat de film geen 5 sterren krijgt komt door het einde waar hij binnen no-time zich kan omkleden. Zo ongeloofwaardig als wat, maar Luc Besson levert hier een absolute topper af die nog vaak herzien zal worden!

avatar van blurp194

blurp194

Geniale film - misschien wel de meest geniale film ooit, want dit is al een ouwetje, ondertussen. Zojuist zeker voor de tiende keer herzien en daarbij verliest niets van deze film ook maar wat dan ook. Er is niks, nada, nakkes van het verhaal gedateerd. Luc Besson heeft een heleboel interessante films afgeleverd, maar deze is ook daarbij vergeleken echt een meesterwerk.

Perfect in beeld gebracht, mooi en origineel verhaal, heel eigen absurditeiten, buitenaards acteren van Reno, Portman en Oldman, prachtige muziek, volslagen over the top actie, heerlijk ongeloofwaardig, prachtige locaties en beelden - beter dan dit wordt het niet.

avatar van schram101

schram101

Heel bijzonder kleurrijke film met een ontzettend goed acterende cast. Schitterende muziek en bij tijd en wijle lekker absurd. Jean Reno begint toch wel een van mijn favoriete minder bekende acteurs te worden. Toch was het einde een stuk anders dan ik verwachtte toen ik de film gisteravond zag.. Maar nu ik er zo over nadenk vond ik het toch wel een aardig einde eigenlijk, wat ik in eerste instantie niet echt vond..

Zeker een film die je weer eens moet herzien.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Sterke film...

De film kent een stevig eerste half uur, met een leuke scène waarin Léon zijn kunstjes al meteen laat zien, gevolgd door de scène waarin het gezin van Mathilda wordt omgebracht. Hierdoor werd de toon meteen gezet, en wist je gewoon al dat het een goede film ging worden.

Daarna volgt de opleiding door Léon, wat op een boeiende manier werd gebracht, tevens met dank aan het personage Léon dat een komisch kantje heeft. Ten slotte was er het hevige laatste deel van de film, dat een mooie actiescène bevatte.

Het verhaal en het verloop van de film waren dus al in orde, maar de cast draagde ertoe bij dat de film nog een stuk beter werd. Jean Reno acteert sterk, maar Natalie portman vond ik werkelijk schitterend spelen (zeker als je rekening houdt met de leeftijd die ze toen had).

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Sterke film.

Mooi uitgewerkt verhaal. Beginnend met een portie actie waarin we Léon leren kennen als de professional. Dan wat menselijkheid met de band die gesmeed wordt tussen Léon en Mathilda, om dan terug te eindigen met een langgerekte, nogal intense climax. Perfecte balans.

Heerlijk acteerwerk ook. Jean Reno is eigenlijk een onopvallende acteur en dat past wel bij het karakter Léon. Natalie Portman vond ik minstens even goed, zeker in de wetenschap dat zij toen de film uitkwam slechts 13 jaar was.. Als alle kindacteurs zo goed waren.. En tot slot, Gary Oldman.. Eén van de best vertolkte bad guys die ik ooit gezien heb. De juiste kop, het juiste temperament, .. Heerlijk

Erg goed in beeld gebracht ook. Af en toe wat hip. Close-ups zo nu en dan.. Sfeervol gedaan allemaal.
Misschien een wat minder puntje: wanneer Stanfield Léon gaat vermoorden, had ik graag zijn gezicht gezien of zijn ogen ofzo. Nu zien we enkel de camera neergaan. Dat afgewisseld met de blik van Jean Reno had voor mij beter geweest.

Een dikke 4 voor deze film die terecht zo hoog genoteerd staat in de top 250.

avatar van Elineloves

Elineloves

Veel te lang geleden dat ik deze film nog heb gezien, een herziening verdiende 'ie dan ook.

Het blijft een erg goede film, zelfs na al die jaren. Enkele scènes hebben me weer weten te raken, een daarvan is bijvoorbeeld de scène met het varken in de keuken en de Madonna (etc) scène. Dit zijn echt de momentjes die de film naar een nog hoger niveau tillen. De chemie tussen de twee spat van het beeld af en het is mooi om te zien dat een kind en een volwassen man zo goed op elkaar ingespeeld zijn en bij elkaar lijken te passen.

Jean Reno wist zijn personage enige sympathie en warmte mee te geven, wat verfrissend is, want de meeste huurmoordenaars zijn geen zachtaardige lieverdjes die zich bekommeren om anderen. Portman was soms tegen het irritante aan, maargoed, kinderen kunnen ook drammerig en vervelend zijn, en dit was natuurlijk niet 'zomaar' een meisje. Af en toe wel storend dat het leek alsof ze haar zinnetjes opdreunde.

Verder een sfeervolle film, iets te weinig moorden/actie naar mijn smaak maar wel prima acteerwerk en prachtige beelden. Dikke 4.0*

avatar van Kisje

Kisje

Léon, vandaag nog gezien voor een prikkie @ Freerecordshop Ik dacht iets van een €3,- // Allen daarheen . Het vreemde is dat ik erg lang naar deze op zoek ben geweest, en nergens te vinden. Uiteindelijk aangekocht on-line en nu gooien ze ermee naar m'n hoofd

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Evenals Triple G wist ik ook niet dat deze zo hoog gewaardeerd stond op MM.

Ik had hem dus bij de FRS gekocht en meteen diezelfde avond gekeken. Ik moet zeggen dat dit toch een behoorlijk goed filmpje is, het zit allemaal goed in elkaar en hij verveelt je geen moment. Vanaf het moment dat het meisje Léon ontmoet begint het verhaal leuker te worden. Ze hebben goed in beeld gebracht hoe Léon steeds meer gevoel krijgt voor het meisje terwijl dit als huurmoordenaar natuurlijk helemaal niet van pas komt. Het einde vond ik dan weer wat te goedkoop, niet echt over nagedacht shit....... BOOM .

Acteerwerk is erg goed zelfs van de hier nog jonge Natalie Portman die ondertussen misschien wel mijn favoriete actrice is geworden. Vooral Oldman gaat boven de rest uit, ik kende hem alleen nog maar van Harry Potter alleen hier laat hij een hele andere kant zien, en een ander gezicht.

De hele opbloeiende romance tussen Christine en Léon had voor mij niet zo erg gehoeven. Ik snap het waarom wel van bijde kanten alleen het komt wat geforceerd over.

Goede film met een goede cast.

avatar van Metalfist

Metalfist

Can we try with real bullets now?

Léon was een film die eigenlijk al enorm lang op mijn verlanglijst stond. Ik was hem een aantal jaar geleden al tegen gekomen maar dan was de prijs voor mij teveel om de gok te wagen. Er is immers nog zoveel anders goed te ontdekken en dan spendeer ik mijn geld liever aan zaken waarvan ik zeker ben dat het me zal bevallen. Het wachten loonde want een tijd geleden zag ik de Director's Cut opeens voor nog geen 3 euro in de Free Record Shop liggen. Toen natuurlijk meegepakt en gisteravond opgezet.

Léon is een film met een enorme status. De verwachtingen waren dus ook enorm hoog maar Luc Besson weet het compleet waar te maken. Waar hij met de verfilming van Jeanne d'Arc compleet de mist ingaat, weet hij hier echt een uitstekende film neer te zetten. In tegenstelling tot wat ik vermoedde is de film eigenlijk niet zo'n heel harde gangsterfilm. Oké, er worden veel mensen in vermoord en dergelijke maar de essentie gaat toch nog altijd over de relatie die de huurmoordenaar met de kleine Mathilda heeft. Een relatie die rare vormen aanneemt betreffende de aantrekkelijkheid van Mathilda naar Léon maar die vooral ontzettend mooi in beeld wordt gebracht. Het gezicht van Léon spreekt boekdelen bij het overgrote deel van de film maar het is vooral de climax die een echte tearjerker is. Normaal gezien ben ik daar helemaal niet voor te vinden maar Besson levert hiermee echt een prachtig stukje cinema af. Léon die lijkt te ontsnappen, Stansfield die achter hem opduikt en instinctief voel je dat Mathilda haar huurmoordenaar nooit meer gaat terug zien. Gelukkig wordt Léon niet laf in zijn rug neergeschoten maar neemt hij op een symbolische manier Stansfield mee ten onder. Die kop van Stansfield is goud waard maar ook het einde waar Mathilda de plant van Léon plant is erg mooi. Het is overdreven maar het werkt perfect. Wat me vooral eigenlijk intrigeerde is hoe de setting van notoire actiefilm (die beginscène!) zo compleet verandert tot de mooie relatie tussen de personages. Het gangsterverhaal dat er rond verworven zit neem je er voor lief bij.

Natalie Portman. Hier heeft ze haar debuut maar zorgt meteen voor een dijk van een rol. Ik heb haar tot nu toe in niet zoveel anders gezien buiten de nieuwe Star Wars trilogie en V for Vendetta maar hier is ze echt geniaal bezig. Oorspronkelijk werd ze niet gecast door Todd M. Thaler (de casting director) maar wanneer ze auditie deed in aanwezigheid van Besson, werd ze toch gekozen. Haar ouders waren er niet echt voor te vinden (er werden afspraken gemaakt over het roken in de film zoals dat er maar 5 rookscènes in de film mocht zitten, dat Mathilda moest stoppen met roken, ...) maar gelukkig hebben ze hun dochter de rol toch laten doen want ze doet het werkelijk uitstekend. Ik heb het al eerder gezegd dat ik het niet heb met kinderen in films maar Portman laat de balans toch wel naar de geheel andere kant slaan. Wat een geweldige rol zet ze hier neer! Niets anders dan hulde en lof. Nu ben ik niet direct een fan van Jean Reno maar ik had al vaker gehoord dat zijn rol hierin echt fantastisch zou zijn. Wel, ik moet iedereen gelijk geven want Reno speelt de pannen van het dak. Besson is oorspronkelijk op het idee gekomen via zijn film Nikita waar Reno een soortgelijke rol speelt. De regisseur vond toen dat het personage niet echt tot zijn recht kwam en besloot er een film rond te bouwen met Reno in gedachten voor de hoofdrol. Een erg goede keuze want ik heb hem zelden zo sterk zien acteren. Vooral in combinatie met Portman steekt de film vol met mooie scènes. De rol van Gary Oldman is maar van een wisselend niveau. Soms speelt hij erg sterk (de scène waar hij aan Mathilda's vader begint te ruiken bijvoorbeeld) maar soms is hij ook wel erg overdreven. Let trouwens ook op een bijrolletje van Samy Naceri in het SWAT team. Naceri zou later nog de hoofdrol gaan spelen in de Taxi quadrilogie waar Besson het scenario voor zou schrijven.

Sterke film die compleet wordt gedragen door de combinatie Portman - Reno. Sowieso de beste rollen die ze ooit in hun carrière hebben vertolkt maar ook heel de relatie tussen beide wordt erg mooi in beeld gebracht. Ik heb nog niet veel kennis gemaakt met Besson maar dit is een klepper van jewelste.

Dikke 4*

avatar van StevenMighty

StevenMighty

Ik was heel benieuwd naar deze film, vooral omdat Jean Reno en Gary Oldman er in zitten en wilde ook wel eens weten waarom hij overal zo hoog scoort.

Het verhaal en acteerwerk viel al zeker niet tegen en ik was ook erg verrast hoe goed Natalie Portman als toen amper 13 jarige speelde, klasse.

Leon zelf (Reno) had ik liever een wat minder sullige rol zien vertolken.

Oldman stelde op geen enkel moment teleur.

Daar het tenslotte een misdaad film blijft verwachtte ik veel geweld, daarvan had ik liever meer gezien en wat minder over de band tussen Leon en Mathilda, maar de geweld scenes die er wel waren, waren top.

Samengevat was het een goede film met een mooi verhaal en onverwachte afloop, maar er echt uitspringen zoals ik vaak had horen beweren vond ik hem niet, er zijn minstens evengoeie of nog betere films in het genre.

3,5 sterren

avatar van Dee Al

Dee Al

Na lang aandringen van een vriend heb ik deze film maar eens gekeken. Ik had hem geleend en hij bleef maar vragen of ik hem al gezien had, dus uiteindelijk zette ik Leon op. Na de achterkant gelezen te hebben dacht ik dat deze film puur ellende gemengd met actie zou worden. Na de film gezien te hebben dacht ik daar heel anders over. Leon is een onwaarschijnlijke mix van ellende, humor, romantiek en actie, maar die mix doet 't 'm. Echt verassend goed geslaagd.

Het acteerwerk was erg goed. Natalie Portman speelde leuk, maar ook goed. Reno had een wat stillere rol die hij desondanks goed vertolkte, maar Gary Oldman stal de show als de gestoorde agent Norman Stansfield. Hij zette dit verknipte figuur ongelofelijk goed neer en je wist nooit wat je van hem moest verwachten. De vierdubbele moord aan het begin was goed vormgegeven. Veel meer dan alleen maar wat schieten en klaar is kees. Er zat echt spanning in.

Toen Mathilda bij Leon aankwam, werd de beslissende vraag om haar tot huurmoordenaar om te trainen snel gesteld. Normaal zou ik dit onrealistisch noemen, maar nu paste het goed bij de stijl van de film en het uitgesproken karakter van Matilda. De training was heel grappig gefilmd. Bij de eerste 'moord' zat ik me gewoon op te winden dat ze een gewone onschuldige man gingen neerschieten, en toen vloog die nepkogel eruit. Ook de reacties van Leons 'klanten' als ze eerst als 'test' dienen voor Mathilda is erg komisch. Goed gevonden van de regisseur om het zo aan te pakken. Mathilda wordt niet veranderd is een ijskoningin die zomaar iedereen neerschiet om haar doel te bereiken (zoals b.v The Bride in Kill Bill) en dat zou ook heel onrealistisch zijn geweest bij een twaalfjarig kind. Maar de regisseur weet dit alles met humor op te lossen.

Mathilda's spontane persoonlijkheid worden goed gemengd met het verhaal van de film (de scene waarin ze zomaar naar het kantoor van Stansfield gaat). Ook weet de regisseur de aparte relatie tussen Leon en Mathilda goed en realistisch over te brengen, en dat is zo knap. De spanning komt niet alleen van de actie (ik vond de actie zelfs wat minder), maar wordt ook door andere dingen opgebouwd.

De finale met al dat geschiet en al die ontploffingen vond ik wat minder. Daar hou ik gewoon niet zo van, maar het was wel noodzakelijk om de film tot een goed eind te brengen. De regisseur voegt hier op een leuke manier de plant van Leon aan toe. Het was ontzettend grappig om te zien hoe Leon alles doet om die plant te redden. De regisseur maakte van de plant gewoon een personage en dat vond ik leuk gevonden.

Op het eind kreeg je echt een hekel aan die Stansfield en ik zat gewoon te bidden dat hij zo snel mogelijk het loodje zou leggen. Toen Leon met Stansfield uiteindelijk het loodje legde was dat ook mooi gedaan. 'Dit is voor Mathilda' Stansfield kijkt bij Leon onder de jas, ziet granaat met de pin er uit getrokken 'Oh Fuck' . Hilarisch!

Het einde met Mathilda die die plant (de grote vriend van Leon) ergens neerzet, was ook grappig op een vreemde manier.

En dat is de hele film. Over het algemeen best dramatisch, met een vleugje absurditeit. Het is dat vleugje waarmee Leon zich onderscheidt van andere drama/thrillers en dat ervoor zorgt dat ik Leon niet snel zal vergeten.

Ik ben positief verrast door dit staaltje filmkunst.

avatar van K. V.

K. V.

'k vond het een fantastische film. Spanning, humor en een goed verhaal. Ook een leuke vondst met die plant Ze hebben waarschijnlijk nog nooit zoveel melk gedronken als in deze film.

Jean Reno is fantastisch als niet typische huurmoordenaar. Een aanrader!

avatar van Insignificance

Insignificance

Evenwichtiger dan Nikita vooral omdat de eigenaardigheden van Léon en Mathilda beter passen in Besson's excentrieke omgeving. Wel zo ongeveer hetzelfde stramien met hier en daar buitensporig geweld en de ene die de andere laat openbloeien, waarbij het laatste hier een iets andere insteek heeft. Net dat doet me niet zoveel. Het is me van tijd tot tijd allemaal een beetje te geforceerd schattig, waarmee er gaandeweg nogal wat magie verloren gaat.

Ook al omdat Serra's score veel te veel vervelend aanwezig is. Besson is op z'n best als hij overgaat tot z'n weelderige geweld. De introductie van Léon is wat dat betreft meteen al lichtjes briljant. Tijdens dat soort scènes weet ie er ook altijd wel een paar leuke shotjes uit te persen, terwijl Oldman de show mag stelen met z'n pilletjes en opgefokte gedrag. De kern van de film (en hun laatste gesprek) is me daarentegen wat te week om er volledig in mee te gaan.

avatar van BBarbie

BBarbie

Ondanks of misschien wel dankzij het onwaarschijnlijke verhaal een erg boeiende film met heel sterk spel van Jean Reno en Natalie Portman. Een misdaadfilm zoals er te weinig gemaakt worden. Met voorsprong de beste film van Luc Besson.

avatar van Spetie

Léon mag toch wel een meesterwerkje genoemd worden.

Léon vertelt het verhaal van een nogal aparte combinatie tussen een jong meisje en een huurmoordenaar. Op papier lijkt dit misschien ongeloofwaardig, maar zodra je de film ziet, verdwijnt dat element als sneeuw voor de zon, door het geweldige spel van de acteurs en de prima karakteruitdieping. Jean Reno speelt zijn rol als Léon vol overtuiging. Hij is stil en ingetogen en komt in de jonge Mathilda een soort van tegenpool tegen. De jonge Natalie Portman speelt ontwapenend en weet Léon ook langzaam maar zeker te ontdooien. Het spel tussen de twee is fantastisch en is zowel vrolijk, grappig en ontroerend tegelijk.

Gary Oldman is ook nog eens een erg goede badguy. Heeft een sterke uitstraling met veel charisma en maakt met behulp van zijn karakteristieke kop ook absoluut indruk. Besson zorgt daarnaast voor een stijlvolle regie, met een sterke sfeer. Verder weet hij diverse genres tot een erg fijne mix te kneden, die op vrijwel elk gebied werkt. De muzikale ondersteuning is fijn en weet diverse scènes ook nog eens te versterken. Het einde, waarbij Léon zich opoffert, is fantastisch. Een scène die zowel ontroerend als komisch tegelijk is. En zo valt een groot gedeelte van deze film te kenmerken.

Knappe film dus, die weet te blijven boeien, mede dankzij de geweldig sterke personages.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ik vind het lastig om deze film te beoordelen. Aan de ene kant is er Gary Oldman, die zo'n beetje de beste bad-guy rol aller tijden neerzet. Ik kan er echt van genieten om die man aan het werk te zien in deze film. Het mooiste is wanneer hij zo'n pilletje slikt of gewoon hoe hatelijk kalm hij overkomt. Jean Reno is ook fantastisch, de perfecte man voor de rol van Leon.

Maar dan is er ook nog Natalie Portman als Mathilda. Ik ben er nog niet helemaal achter of ik Natalie nu haat of dat ik haar personage zo kut vind maar ik kan me d'r dood aan ergeren. Af en toe speelt ze zo slecht dat je volledig uit de film getrokken word. Ze ziet er ook zo raar uit met d'r bobline en die vage hondenhalsband. De lachscene in het restaurant spoel ik liever door.

Het verhaal is fantastisch, de relatie tussen huurmoordenaar en 12 jarig weeskind is zeer aangrijpend maar word helaas dus behoorlijk verpest door Portman. Het is zo'n film die ik vaak opnieuw wil zien vanwege een fantastische Jean Reno en een overdreven goede Gary Oldman maar ik kan er niet om heen dat Mathilda een grote rol heeft in de film en dat ik mezelf niet wijs kan maken dat ze niet irritant is of slecht acteert.

Ik vind het een goede film en ik weet zeker dat ik hem nog vaker ga zien, maar meer dan een 3* wil ik er nu niet voor geven en dat vind ik oprecht jammer. Het had zomaar een 4* kunnen zijn geweest...

avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

meer als 10 jaar niet gezien,wist bijna alleen nog dat ie indruk maakte.

en dat werd nu niet minder,deze film valt onder de categorie klassieker wat bij betreft.

regiseur luc besson,indrukwekkend debuut van portman,en oldman stelt bijna nooit teleur.

en zoals een klassieker beaamt: tijdloos,ik denk dat als ik hem over 10 jaar weer kijk nog steeds

indruk maakt.

avatar van stoelpoot

stoelpoot

Hmm, eindelijk ook Léon gezien. Veel goede verhalen over gehoord en had eens tijd om er voor te gaan zitten. Lastig te beoordelen, zoals velen al eerder aangaven. Misschien had ik hem ook eerder moeten zien, en niet pas in 2012.

Er zitten elementen in de film die, zeker voor een film van alweer ruim 18 jaar oud, fantastisch zijn. Zo is de introductie van de karakters en de achtergrond van Mathilda erg sterk en geloofwaardig. De film begint ook lekker rauw en zorgt ervoor dat je meteen met al je aandacht zit te kijken. Ik begon echter de aandacht hard te verliezen toen het verhaal zich steeds verder naar de mislukte romance van een minderjarig meisje en een alleenstaande seriemoordenaar begon te verschuiven. Niet zo zeer omdat het ongeloofwaardig was, maar te meer omdat het niet bij de setting van de film paste. Na een aantal overbodige 'liefdesscènes', werd het steeds ongemakkelijker en begon ik de band tussen Léon en Mathilda steeds minder geloofwaardig en diep te vinden. Als je dan een vergelijking mag maken, was dit in Man on Fire bijvoorbeeld vele malen intenser door de geloofwaardigere band tussen de twee hoofdpersonages.

Persoonlijk vind ik de verhaallijn ook nog wat dun. De achtergrond van Mathilda is duidelijk, dat wordt die van Léon later ook, maar echte motieven of een gevoel wat opgeroepen wordt waardoor je hoopt dat ze wraak zullen nemen, ontbrak bij mij. Dat was jammer, en had met wat simpele aanpassingen in het script denk ik beter gekund.

Qua acteerwerk en personages zat het uiteraard wel ontzettend goed, Nathalie Portman schittert ontzettend en heeft (zeker voor haar leeftijd in deze film) en behoorlijke prestatie neergezet. Toch steelt Gary Oldman absoluut de show als ontzettend geloofwaardige en intense badguy.