• 9.374.495 stemmen

Léon (1994)

Misdaad / Drama | 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Luc Besson

Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman

IMDb beoordeling: 8,5 (1.339.274)

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 23 februari 1995

Plot Léon

"If you want a job done well, hire a professional."

1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.

Léon Montana

Mathilda's Sister

Mathilda's Brother

Bodyguard Chief

Pastichio Rocker

Dat zijn geen argumenten.

avatar van gerrit019

gerrit019

Veel kijkplezier beleefd met het kijken van deze film.

Ik vond het goed geacteerd door JR en NP.

Mooie tegenstellingen. Best hier en daar rauw en niet te overgeromantiseerd. Wel hier en daar overgefantaseerd maar op een manier die mijn inziens lekker bij het verhaal past.

Kristiaan

Heb net de Director's Cut gezien. (Vermoed ik.)

Als het enige verschil met de bioscoopversie, de liefde tussen beide is, zou ik toch voor die opteren. Ik vond het eerlijk gezegd maar heel fout dat Mathilda (die overduidelijk nog geen 18 is) haar seksualiteit volledig aan hem blootgeeft.

Vooral omdat Léon uiteindelijk ook zegt dat hij van haar houdt..

Het mag menselijk zijn, maar wat mij betreft volledig overbodig in deze film. Vandaar ook een halve ster eraf.

Verder een topfilm van formaat, maar om 38ste te staan.. Dat betwist ik eerder..

Pastichio Rocker

Ja, mag hij dat niet zeggen dan? Je ziet het duidelijk in de verkeerde context.

avatar van Wwwicked

Wwwicked

Geniale film en een geniale Gary Oldman

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Voor het eerst in mijn leven deze film gezien.

Moet jullie zeggen dat ik dit een geweldig mooie film vond! Had eigenlijk alle ingredienten in zich om een onvergetelijke film te worden. Erg origineel verhaal!

Komt in mijn top 10, op plaatsje 4 wel te verstaan!

avatar van Dominator33

Dominator33

Een zeer sterk verhaal, en een einde wat perfect in elkaar past. 4,5*

K@i

Jammer dat ik deze film niet in mijn bezit heb anders had ik hem een dikke vette vijf gegunt !

Pastichio Rocker

Moet je een film in je bezit hebben om er een cijfer aan te kunnen hangen dan?

Pastichio Rocker schreef:

Moet je een film in je bezit hebben om er een cijfer aan te kunnen hangen dan?

Stem enkel op films die ik bezit ja

Waarom?

K@i

Kan ik meer waarderen welke films ik heb

Mijn MovieMeter > Mijn Films

Kun je ook al je films kwijt die je in je bezit hebt.

Pastichio Rocker schreef:

Ja, mag hij dat niet zeggen dan? Je ziet het duidelijk in de verkeerde context.

Hij mag dat natuurlijk zeggen. Zoals vermeld, is dit niet meer dan menselijk, maar het geeft de film geen meerwaarde, toch?

Dat hij het meisje onder zijn hoede neemt, en haar beschermt alsof het zijn eigen dochter is, had mij beter geboeid.

Dus nogmaals, geen kritiek, maar persoonlijke mening.

Het geeft de film wel degelijk een meerwaarde, aangezien Léon voorheen een heel schuchter en wereldvreemd persoon was, en iemand als Mathilda ervoor heeft gezorgd dat hij weer een beetje de realiteit werd ingetrokken.

Doet hij dat niet dan? Ik kan me nog wel een scene herinneren waarin Léon Mathilda oppikt van het politiebureau. Dat zou een echte vader ook hebben gedaan (misschien niet op die manier, maar goed).

Pastichio Rocker schreef:

Akkoord, maar hiervoor is de verliefdheid toch niet nodig?

Pastichio Rocker schreef:

Ja, helemaal akkoord. Maar als vaderfiguur, is het voor mij meer dan genoeg.. De liefde is enkel een extra iets om de film wat 'op te fleuren'.

We gaan het hier blijkbaar niet gauw over eens zijn, dus laat ons zeggen dat we elk ons standpunt als persoonlijk beschouwen.

avatar van yeyo

yeyo

Kristiaan schreef:
Akkoord, maar hiervoor is de verliefdheid toch niet nodig?

De verliefdheid is dan ook niet wederzijds. Mathilda is nog jong en heeft een moeilijke jeugd gehad: ze weet niet hoe ze met haar gevoelens moet omgaan. Léon langs de andere kant houdt van Mathilda als een vader van zijn dochter, er komt in zijn geval geen verliefdheid aan te pas.

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Leuk om te lezen hoe jullie hier discussie voeren.

Dat Mathilda zo reageert naar Leon toe, is niet meer dan logisch.
Allereerst komt zij uit een onstabiel gezin. Kende bijna geen genegenheid en liefde, was de zondebok (bliksemafleider) in huis en er was ook nog eens sprake van huiselijk geweld. Ze had enkel haar halfbroertje van 4 waar ze mee knuffelde. Heel haar familie wordt uitgemoord. Bij wie belt ze ogenblikkelijk als eerste aan? Precies, de buurman, maar ook de buurman die haar altijd goededag zei en aardig tegen haar was.

In iedergeval, om een lang verhaal kort te maken: Ze mag Léon en het gevoel wat ze ervaart mag je verliefdheid noemen, maar kan ook meer dan dat zijn. Dat ze het over sex heeft kan bijna niet anders, want ze had haar zus als slechte voorbeeld en volgens mij noemt ze haar zus ook wanneer ze het heeft over "meiden die slechte -eerste bedervaringen- hebben gehad". Léon reageerde hier niet op en was onbereikbaar voor haar.Hij was haar grootte vb. Hij had haar gered en zij wou wraak nemen.

avatar van chevy93

chevy93

Uitstekende film. Had een goed en orgineel verhaal. Weinig op af te dingen (qua verhaal dan).

Het personage van het meisje kon me echter gewoon niet boeien. Tot het irritante aan toe, zat ze maar te zeuren over vanalles en nog wat.
En mag je als huurmoordenaar je identiteit prijsgeven (aan een 12-jarig meisje)?

Voor de rest een heerlijke film die goed wegkijkt. De beginscène was ook uitstekend en ik had nog wel een paar van die huurmoorden willen zien, maar helaas..
Ook het einde was top. Ik wist op een gegeven moment niet meer hoe het nou af ging lopen. Je hoopt natuurlijk op een happy end, maar uiteindelijk was ik toch wel blij dat dat niet zo bleek te zijn, omdat het dan de film een stuk ongeloofwaardiger had gemaakt.
En die heerlijke humor van Stansfield

Ik denk dat ik het op een 4,5 houdt, vanwege Stansfield

'But he ruined my suit.'

avatar van bakatje

bakatje

Dus nogmaals, geen kritiek, maar persoonlijke mening.

Ik vind dat het toevoegen van liefde aan het script nou juist deze film speciaal maakt. De beschermer/vader-rol is al vrij vaak uitgebeeld, de liefde voor en van een minderjarig meisje nou juist niet.

avatar van o0Timmy0o

o0Timmy0o

Erg meesterlijke film met veel onvoorspelbaarheid en actie. Zeker een aanrader.

Geweldige acteurs en hier word bewezen dat een mens kwetsbaar is en niet 100 tegenstanders neer kan schieten voordat hij het loodje legt.

Zeer realistisch!

Misschien wel de beste film die ik ooit gezien heb.

avatar van chevy93

chevy93

o0Timmy0o schreef:

Misschien wel de beste film die ik ooit gezien heb.

Aantal stemmen: 18

Is dan ook niet erg moeilijk he .

Flauw, ik weet het

Eh....

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

Toppertje.

Enig in zijn soort en verbluffende acteerprestatie van de acteurs/actrices.

avatar van irenelente

irenelente

Dit is zo'n geweldig mooie film! Goed verhaal, super acteurs. Kan ik echt blijven kijken.

avatar van Respekked

Respekked

Aardige film, moet het vooral hebben van de personages Léon en Stansfield. Oldman zet echt een geniale gangster neer. Helaas zit tussen de gave actie teveel 'Mathilda leert Léon de wereld kennen'. Beetje saai.

avatar van Child in time

Child in time

Iemand enig idee waar je deze film kan huren in België?

Zou hem graag eens zien maar in onze plaatselijke videoland kenden ze hem niet.

Op de site van videopalace ook geen succes..

Respekked schreef:

Nee man, dat is juist mooi. Dat rollenspel enzo, heerlijk.

yeyo schreef:

Lees de tekst die bij dit filmpje staat, er is een ook link naar het oorspronkelijke script: YouTube - Leon (The Professional) deleted scene

Het is inderdaad anders dan ik het verwoord had, maar toch redelijk gelijkend. Nogal kinderachtig om iets lukraak als flauwekul af te schilderen zonder er het fijne van te weten.

Ja, dat is Pastichio Rocker. Hij beheert de waarheid. Lijkt we de paus.

Pastichio Rocker schreef:

Er zijn zoveel mensen die Madonna en Charlie Chaplin niet kennen. Zijn die ook allemaal dom?

Ja, en die zijn er echt niet zoveel.