Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional
Frankrijk
Geregisseerd door: Luc Besson
Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman
8,5 (1.339.913)
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 23 februari 1995
Plot Léon
"If you want a job done well, hire a professional."
1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.
Léon Montana
Mathilda's Brother
Bodyguard Chief
orbit
- 12092 berichten
Vervolgens komt hij helemaal tot bloei door de aanwezigheid van Mathilda en blijkt hij zelfs over gevoel te bezitten.
Ongeveer de sentimentele en enige onfrisse invalshoek die deze film te bieden heeft.. wat een plot, hardcore hitman heeft een weak spot! O wauw
wibro
Ik vond dit een prachtige film met geweldig acteerwerk van Jean Reno en Nathalie Portman én om niet te vergeten van de totaal geflipte Gary Oldman. Deze film was spannend van het begin tot het eind. Ik vond het een van de beste misdaadfilms die ik gezien heb en de hoge positie in de top 250 lijst vind ik daarom ook meer dan terecht. Het gebeurt trouwens maar zelden dat ik tijdens een film niet op mijn klok kleek. De tijd vloog gewoon voorbij. Had tot mijn verbazing in het begin helemaal niet in de gaten dat Mathilda gespeeld werd door Nathalie Portman.
Smaling
iemand die weet hoe ik aan deze film kan komen?
Volgens mij is deze film niet in Nederland te verkrijgen.
Tenminste ik zoek hem zelf ook al tijden, maar nog steeds niet kunnen vinden.
Wel via:http://www.amazon.com
2e optie is wachten tot dat ie misschien weer een keer op tv komt en dan opnemen
Bla
Heel goed, deze. Gary Oldman was angstaanjagend en Jean Reno hartverwarmend als wereldvreemde hitman. Even gekeken hoe oud ze daar was (13 jaar oud). Zo, wat kan die Natalie Portman acteren...
4,5*.
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
Erg mooie film. Heb eerlijk gezegd weinig zin om een hele tekst neer te gaan zetten dus ik hou het kort vandaag.
Mooie film met heerlijke rol van Gary Oldman. Wat speeld hij eng zeg. Super! Ook de hitman en Natalie Portman speelden beiden erg goed. Erg knap van Portman trouwens op zo'n jonge leeftijd. Het einde was ook erg goed met de ringtruc.
Cijfer van een schaal van 1 op 10: 8.0
Hier op moviemeter: kleine 4,0
lieswarmie
Ik had deze film een behoorlijke tijd terug gezien, en kon me herinneren dat ik deze erg goed vond. Nu voor de 2e keer gezien, en ik vind het nog steeds een erg goed film..
Maar... ik vind het soms een beetje overdone.. Gary oldman (subliem acteerwerk, begrijp me niet verkeerd) hij zit bij de politie.. oke, corruptie is er.. maar zo overduidelijk :S 200 man optrommelen??? dat mocht wel iets minder..
een dikke 10 voor Jean! ge-ni-aal, jammer dat we zo weinig van hem zien..3
Nikoleski
Geweldige film, de band tussen Mathilda en Leon wordt prachtig weergegeven. Mooi verhaal, maar dan moet je het ook nog mooi neer kunnen zetten en dat lukt Luc Besson heel goed in deze film.
Leo Van Steen
Weinig woorden aan besteden..................gewoon een prachtfilm.
Ik heb hem nu, denk ik, een keer of 5 gezien en het blijft gewoon een prachtfilm. Niet voor niets een score boven 4, door alle reacties die men hierboven kan lezen.
LEIDENAAR187
Prachtige film,met het meest dramatische einde ooit(samen met titanic)
Piirre
Subliem toen ik hem de eerste keer zag, en een derde keer later nog altijd even subliem! Jean Reno speelt de sterren van de hemel, of het dak, of misschien meer toepasselijk het plafond
mnrk
Prima film....zit alles op en aan.
Jean Reno , Gary Oldham en Nathalie Portman en dan ook Danny Aello nog in deze film !!! Wat een cast...
Ook het verhaal zit goed in elkaar. Nu hopen op weer een nieuwe film van Jean Reno
Kspaceyfan
Volgens mij is deze film niet in Nederland te verkrijgen.
Tenminste ik zoek hem zelf ook al tijden, maar nog steeds niet kunnen vinden.
Wel via:http://www.amazon.com
Deze is gewoon te verkrijgen hoor jongens heb hem van de week nog in de free record shop zien staan. Misschien vaak het probleem dat ie snel uitverkocht is????
B_B
- 1969 berichten
In de FRS? Lijkt me niet waarschijnlijk... hij is ook niet op hun site terug te vinden.
Jawaddedadde
Ik denk dat je je laat misleiden door de Franse cover. Op de achterflap staat wel degelijk soustitres hollandais
(nederlandse ondertitels)
sebas4life
fantastische film. Mooie scene vind ik waar ze hun rollenspel spelen. Heel grappig, en echt een leuke meid. Vraag me af hoe zij is terecht gekomen... 4.5*
Iron Maiden
Die "leuke meid" is anders wel Natalie Portman. Vertrouw erop dat ze goed terecht is gekomen ;D
Baldur
Vannacht bekeken: wat een meesterlijke film. Prachtig in beeld gebracht allemaal, geweldige personages, en een goede muziekkeuze ook. Deze film heeft een bepaalde sfeer die ik niet eerder ben tegengekomen. 5*
Pastichio Rocker
Sinds lange tijd deze film weer eens bekeken, nadat ik de dvd voor een prikkie on-line heb gekocht. De laatste keer dat ik deze film zag waren videobanden nog hip! De film (ik zag nu de langere director's cut) is me wederom goed bevallen.
Het verhaal is vrij simpel: een familie wordt vanwege een mislukte drugsdeal omgelegd door een geflipte en corrupte smeris (Oldman). Een meisje (Portman) ontsnapt aan de moordpartij en wordt opgenomen door de buurman (Reno) die huurmoordenaar is, waarna zij hem doet ontdooien. Vrij cliché dus, maar laat dit gegeven je vooral niet tegenhouden om de film niet te bekijken.
Het verschil tussen de bioscoopversie en de director's cut is dat in de laatste de relatie tussen Léon en Matilda veel meer wordt uitgediept. Zo zit er wat meer sexuele spanning (van Mathilda's kant) in verwerkt en neemt Léon Matilda mee naar enkele 'opruimklusjes'. Ook komen we te weten waarom en hoe Léon een huurmoordenaar is geworden en waarom hij naar Amerika is gevlucht. Al deze elementen komen de film zeker ten goede.
De acteerprestaties zijn over het algemeen goed. Reno is perfect als zwijgzame a-sociale huurmoordenaar en Portman overtuigt ook in haar eerste filmrol. Aiello was ook prima in zijn kleine rol als opdrachtgever van Leon. Ik ben iets minder te spreken over Oldman. Hoewel hij een genot is om naar te kijken komt hij niet erg realistisch over. Zijn personage als geflipte smeris met een drugsverslaving is way over-the-top en balanceert op het randje van hilariteit. Oldman had zich dus best iets meer mogen inhouden.
Een speciale vermelding gaat naar de muziek. Eric Serra, de vaste componist van regisseur Besson, heeft werkelijk een uitmuntende score geleverd. Serra onderscheidt zich sowieso al van het gros van de componisten vanwege zijn ietwat weirde sound, maar hier trekt hij echt alle registers open. Zeker één van de beste scores die hij heeft gemaakt en een genot voor het oor.
Conclusie:
Een prima film die ondanks het cliché verhaaltje geen moment verveeld. Dit dankzij de prima acteerprestaties, de chemie tussen Reno en Portman en de uitmuntende muzikale score. De director's cut passeert de bioscoopversie op alle fronten; het is dus een aanrader om deze versie te bekijken.
The Hidden
Sinds lange tijd deze film weer eens bekeken, nadat ik de dvd voor een prikkie on-line heb gekocht. De laatste keer dat ik deze film zag waren videobanden nog hip! [....] Dit dankzij de prima acteerprestaties, de chemie tussen Reno en Portman en de uitmuntende muzikale score. De director's cut passeert de bioscoopversie op alle fronten; het is dus een aanrader om deze versie te bekijken.
Door dit verhaal wil ik de DC zeker zien! De enige versie die ik ken is die wat ik al 100x op VHS heb gezien
Wat de film betreft: Portman is een lust om naar te kijken, wat een talent en schoonheid! Reno heerlijk cool, en Oldman, één van zijn beste rollen, idd over the top, maar in dit geval vind ik het kunnen, aangezien het geen 100% geloofwaardige film is.
Kortom: topperrr 5***** zien deze film!
Reinoir
zo'n lekkere vermakelijke film, ik word helemaal meegesleurd in het verhaal en de film verveelt me op geen enkel moment, goei filmpske, 4*
FlyLo
Leuke film die op bijna twee uur en een half niet verveelt. Portman en Reno acteren subliem. Het verhaal is wel voorspelbaar en op momenten cliché. Normaal 4*, halfje eraf voor de verschrikkelijke muziek, die vaak helemaal niet bij de scènes past en/of gewoon slecht is.
Katharina
Wat een prachtige film! Het is absoluut niet het type films dat ik kijk...ik hou niet van films met bloed en geweld. Toch ben ik erg blij dat ik deze ben gaan kijken. Het is prachtig gefilmd en erg goed geacteerd. Ook is het verhaal erg mooi uitgewerkt. Het enige minpuntje is dat deze film een beetje tegen mijn moreel besef ingaat. Een jong meisje dat op echte, onschuldige mensen moet oefenen (zoals in het park).
Maar beiden, Leon en Mathilde, wisten een grote indruk op mij te maken. En hoewel ik wist dat het zou gaan gebeuren, baalde ik er erg van dat Leon het niet overleefde.
dave
Heb net de Director's Cut gezien, en ben niet helemaal onder de indruk..
Hoe minder we weten van een personage als Léon, hoe beter.
Ik had genoeg aan zijn bewegingen, zijn mimiek, die in 110 minuten van hem een erg kwetsbaar doch aimabel persoon maakten.
Ik heb wel meer genoten van de soundtrack dan vorige keren.
Nuja, de sterren blijven
Timtim
Ik hoop dat ze binnenkort weer eens een keer nieuwe dvds met nederlandse ondertitel uitbrengen, want ik kan hem nergens vinden.
en het is nog wel zo'n geweldige film
Sven Vermant
Zeer vermakelijke film.
Leuk verhaal, goede sfeer, goede acteerwerk van Jean Reno en natuurlijk erg sterk acteerwerk van de toen nog piepjonge Natalie Portman.
Een dikke 4*
IcU
Ik heb de Director's cut bekeken. Nu was ik benieuwd welke scenes er niet in de orginele versie zaten, omdat ik me daar geen goed beeld van kon krijgen. Nu blijken er een aantal scenes niet in de original cut te zitten die voor mij juist mooi/belangrijk waren. Bijvoorbeeld dat Mathilda vraagt of Leon met haar naar bed wilt, de eerste 'hit' van Mathilde. En zo nog veel meer scenes die de film echt wat extra's gaven.
Pastichio Rocker
Ik zag van het weekend zowel de director's cut alsmede de biosversie bij de Fame (A'dam) staan. Wel de regio 1 (US) en 2 (UK) versies.
®Tc
Leuk filmpje Léon.
Erg leuk sfeertje waait er door de film. Vooral bij scènes waarbij de film zich minder serieus lijkt te nemen. Al is dat misschien wel de enige reden waarom hij de volle pot niet wegkaapt. Verhaal was sterk en stijlvol gefilmd. Jammer dat sterke jokes worden afgewisseld met flauwe kul. ( What happend? Guy was here bang we shot him
vs. verkleedpartij
Gary Oldman was echt geweldig. Echte klasbak maar dit is simpelweg zijn beste rol. Stansfield komt dicht in de buurt van dé perfecte psycho. Léon zelf was wat sloom maar het stoort niet echt.
Sterke personages in een sterke context dus.

Gary Oldman herinnert zich het maken van 'Léon': 'Het was bedoeld als grap, maar kwam in de film terecht'

Legendarische misdaadfilm 'Léon' van Luc Besson donderdagavond op televisie

Natalie Portman heeft 'ingewikkelde' en 'ongemakkelijke' gevoelens over haar acteerdebuut in 'Léon'

Klassieke filmschurken van 1970 tot en met 2000

The Shawshank Redemption