• 9.377.559 stemmen

Léon (1994)

Misdaad / Drama | 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Luc Besson

Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman

IMDb beoordeling: 8,5 (1.339.913)

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 23 februari 1995

Plot Léon

"If you want a job done well, hire a professional."

1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.

Léon Montana

Mathilda's Brother

Bodyguard Chief

avatar van Zinema

Zal er op gaan letten

In Luik zit een overdekt WC met op de tweede verdieping (bovenin) een MediaMarkt. Op de begane grond neem je de roltrap en dan op de eerste verdieping, aan de kant (links) van een Intertoys of Bart Smit, zit een DVD-shop. Daar ligt hij voor 5 euro op je te wachten

avatar van SeamanNL

SeamanNL

Heb 'm kunnen bemachtigen op DVD. Niet gekocht want kon 'm nergens vinden, alternatief zal je vast zelf kunnen bedenken.

Ik ga 'm zo nog even bekijken! Ben benieuwd!

avatar van niethie

niethie

Ook voor deze film was het alweer jaren geleden dat ik hem zag en trok ik die vijf (die ik had staan) een beetje in twijfel dus heb ik hem gister maar weer eens bekeken en de realiteit heeft het dus helaas gewonnen van het jeugdsentiment. Deze film behoorde vroeger tot mijn favoriet, als iemand aan me had gevraagt wat is je nummer één dan had ik deze film gezegt, helaas vond ik hem niet meer zo indrukwekkend als eerst. Het eerste half uur blijft briljant, de mooie opbouw van kort maar krachtige shots, de manier waarop de hoofdpersonages worden geintroduceerd en de sfeervolle beelden. Ook op de helft van de film waar de band tussen Leon en Mathilda wordt belicht en het einde waren nog steeds erg indrukwekkend. Ook de acteerprestaties van Reno, Oldman en Porman blijven erg sterk. Ik had af en toe alleen wat moeite met de geloofwaardigheid van de film, vroeger had ik er weinig probelemen mee maar nu lette ik wat meer op de detailtjes, neem alleen al het feit dat Leon en mathilda zover hebben kunnen komen , wel leuk was de humor waarmee dit werd gebracht. Verder blijft de film gewoon erg sterk en zal hij altijd een speciaal plaatsje in mijn hart houden maar het meesterwerk dat ik er voorheen altijd in zag was het niet meer.

Een punt aftrek (verlaging naar 4 sterren dus)

avatar van Flonker

Flonker

Prachtige film, door velen hier niet erg goed begrepen. Mooie tegenstelling tussen de deugdzame hitman (geen vrouwen en geen kinderen) voor zie zijn beroep eigenlijk zijn hele leven uitmaakt; hij kent immers niets anders, aangezien hij in een sociaal isolement leeft, en de bad cop - Gary Oldman, die moord voor zijn plezier.

De zogenaamde romantische aspecten tussen Léon en Mathilda zie ik niet. Wél een bijzondere relatie die Mathilda heel verklaarbaar voor liefde aanziet, omdat Léon de eerste volwassene is, tegen wie ze op kan kijken.

Mooi om te zien hoe Léon menselijker wordt door het contact met Mathilda. De sober levende hitman krijgt zowaar plezier in het leven. Tegelijkertijd wordt hij ook kwetsbaar.

avatar van brookie

brookie

toppertje.. hele toffe rol van reno en portman..

ps: door de film ga ik ook zeker meer melk drinken

MaxiJazz

weet iemand waar deze nog te krijgen is?

avatar van N811

N811

MaxiJazz schreef:

weet iemand waar deze nog te krijgen is?

De film is in nederland niet te krijgen op dvd. Op import na.

Als je de film dolgraag wil hebben zou je via internet moeten zoeken.

• 2028 berichten

Boudisque.nl heeft een SE op haar site staan.

avatar van Lui

Lui (crew films)

• 11900 stemmen

Ik heb de film (de director's cut editie) zonder Nederlandse ondertiteling, maar wel met standaard ingestelde Engelse, voor minder dan een tientje op de kop getikt op Marktplaats. Wat ben ik blij dat ik deze film weer heb kunnen herzien!

-fal schreef:

Boudisque.nl heeft een SE op haar site staan.

sorry dat ik het vraag maar wat is een SE en wat is een regiovrije dvd-speler?

MaxiJazz schreef:

sorry dat ik het vraag maar wat is een SE en wat is een regiovrije dvd-speler?

Special Edition, al heet deze Deluxe Edit. Ke kunt googlen met het AEN nummer of een programma als DVD-Profiler gebruikt. (eerste 0 weglaten)

DVD's die je hier koopt zijn regio 2, dwz dat alle andere regio's niet op je speler lopen. (dan kun je weer googlen om te kijken of je (veelal op eenvoudige wijze met de afstandsbediening) je speler regiovrij kunt maken zodat hij alle dvd's speelt. De Leon bij Boudisque is regiocode 1&4 met Eng. subs. Als je leesvaardigheid Duits goed is, kun je ook eens bij amazon.de kijken. (Regio 2 is trouwens Europa en Japan)

avatar van Lui

Lui (crew films)

• 11900 stemmen

Meer informatie over regiocodes vindt je in dit topic, en ook hoe je je speler regiovrij kan maken:

avatar van dikkop

dikkop

Krijg huurmoordenaar neigingen met deze film. Jean Reno speelt ijzersterk in deze film.

-fal schreef:

thanks.ik heb er alleen zo'n bloedhekel om films alleen in het Engels of met Engelse ondertiteling te kijken.Is deze vroeger wel in NL verkocht ofniet=

Er is/was een uitgave met NL-subs: 7321937346294

avatar van wwelover

wwelover

Een mooie film. Beter dan ik had verwacht, ondanks de hoge score op moviemeter. Combinatie van factoren leiden hier tot een zeer vermakelijke film. Ten eerste is het verhaal goed bedacht, origineel en meeslepend. De band tussen Reno en Portman is erg mooi in beeld gebracht.

De cast is top. Jean Reno speelt echt grandioos, echt een briljante rol van hem, jammer dat hij niet zo veel buiten Frankrijk te zien is. Gary Oldman is ook echt briljant in deze film. En natuurlijk de kleine ster van de film. Nathalie Portman. Toen al een sterke actrice. Verbaasd me dat ze geen prijzen heeft gewonnen voor haar rol.

De muziekscore was goed, maar had nog beter gekozen kunnen worden bij sommigen scènes. Al is het op eind wel weer erg goed.

avatar van Lovely Boy

Lovely Boy

Doorbraak van Reno zo ongeveer en wat een doorbraak! hij speelt zijn rol van de ietwat sullige en onozele maar ozo profesionele hitman met verve. Vervolgens komt hij helemaal tot bloei door de aanwezigheid van Mathilda en blijkt hij zelfs over gevoel te bezitten.

Toffe actie, filmisch mooi in elkaar gezet, goed verhaal, ook hele mooie rollen van de lugubere Oldman en schattige Portman en een perfect einde waardoor de film nog lang blijft hangen.

MaxiJazz

geen meesterwerk maar wel erg goed.herinnerde mij aan Man on Fire dat een jaar later uitkwam als ik me niet vergis.

avatar van Nomak

Nomak

10 jaar later.

Nomak schreef:

10 jaar later.

pfff.je hebt gelijk.Foutje.kan gebeuren!

Niveath

Na mijn herziening van afgelopen week heb ik even over de film gedacht, en hij maakte de tweede keer toch wat minder indruk dan de eerste. Ik vind vooral de rol van Gary Oldman enerzijds geweldig, maar anderzijds kom je niets te weten over de motieven van hem.

De relatie tussen Léon en Nathalie blijft even geniaal verteld als de eerste keer. Maar puur om het verhaal gaat er een halfje af.

Klinkt heel negatief allemaal maar Léon blijft ook met 4.5* een meesterwerk.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

welke motieven bedoel je daarmee?

hij dealt zelf drugs en gebruikt ook.

hij moord die familie uit omdat die vader van Mathilda zelf wat had versneden. en Leon wil hij vermoorden omdat zijn partner is vermoord.

Niveath

Motieven was misschien niet het goede woord. Het verhaal is wel duidelijk, maar ik vond het personage van Gary Oldman wat oppervlakkig, ik zou graag meer diepgang gezien hebben. Weet niet precies waarom maar ik heb het gevoel dat daar meer in zat.

Weet ook niet hoe ik het anders moet verwoorden.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

je vind het dus gewoon een goede acteur en wou hem langer in beeld zien, dit had ik wel

Niveath

Ik had het zeker niet erg gevonden als Gary Oldman wat meer screentime had gekregen

avatar van K@i

K@i

Weet iemand waar ik deze film kan kopen voor een redelijke prijs

( 20/25 euro ) met nl ondertiteling

Bijvoorbaat bedankt !

avatar van s0062423

s0062423

ik heb hem onlangs voor 12€ gekocht in Fnac Antwerpen (shoppingcentrum Groenplaats)

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Ik heb hem gekocht bij extrazone (Oostende,België) voor slechts 7,50 euro. De laatste tijd kom ik hem trouwens overal tegen bij extrazone.

avatar van Rosicky

Rosicky

Heb hem op internet maar eens gekeken omdat ie zo hoog stond in de top250. Om eerlijk te zijn viel de film me best wel tegen. Ik had veel meer actie en misdaad verwacht, terwijl het voornamelijk ging om de relatie tussen Matilda en Leon. Dat vond ik best jammer, want da kon me namelijk niet boeien. Gary Oldman vond ik wel leuk als gestoorde agent.

avatar van vossie

vossie

nja ieder zijn mening hoor maar 2,5 is veels te laag!!!

bepaalde momenten gewoon kunst!!!!

gewoon ijzersterk geacteerd van zowel oldman,reno en portman.

gewoon kicken hoe oldman met zijn pilletje en klassieke muziek(denk beethoven) effe tekeer gaat.

ik snap wel dat voor jou het een beetje te lang duurt hoe de relatie en toenadering tussen matilda en leon beschreven wordt maar is gewoon wel essentieel voor de film, waardoor je ook ziet dat de introverte leon iets meer los komt.

nee gewoon een topper deze film