• 9.373.992 stemmen

Met onder meer: Robin Williams, Connie Nielsen en Michael Vartan

Releasedatum: 10 oktober 2002

• meJane Bekijk via meJane

Plot One Hour Photo

"The things that we fear the most have already happened to us..."

Sy Parrish, een eenzame foto-ontwikkelaar bij de plaatselijke één-uur service, ontwikkelt een ongezonde obsessie met de Yorkin-familie, vaste klanten. Hij fantaseert over een familieband met het gezin, en probeert met ze in contact te komen.

Seymour Parrish

Det. James Van Der Zee

avatar van Askikker

Askikker

Meneer Bungel schreef:
No excuse (coulda, woulda, shoulda), denk ik dan... Spoilers, btw! En ''bedreigd'' btw2!

Blijft een sterke film (lees tevens: Williams) overigens, ik denk ook over een halfje erbij.

Haha, sportief!
Maar we letten hier toch niet op taal-, ik bedoel eigenlijk typefouten.

Overigens is het werkwoord ; bedrijgen; ik bedrijg, jij wij bedrijgen etc.......
Waarom wordt dat dan verbasterd naar bedreigd? Snap ik eigenlijk niet, hoewel ik ook wel meteen zag dat ik een typefout had gemeikt.

Yepsa; ik zie nu ook dat ik in mn enthousiasme te reageren wel wat gespoilerd heb, maar daar is achteraf toch wel wat aan te moderaten?

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Askikker schreef:

Maar we letten hier toch niet op taal-, ik bedoel eigenlijk typefouten.

Jawel hoor, er is zelfs een heel topic voor! Overigen >> Algemeen >> Het grote taaltopic Maar idd, de een heeft er lak aan, de ander niet.

??? klik.

Askikker schreef:

Ja hoor, kan je een misbruikmelding voor doen. Alvast bedankt!

avatar van Askikker

Askikker

Heb al doorgestuurd dat ik per ongeluk gespoilerd heb,

is inderdaad eeuwig zonde in deze film!

avatar van Shinobi

Shinobi

Had hier toch wel iets meer van verwacht, met name omdat Robin Williams zo een serieuze rol neerzet en dat doet hij op zich wel goed.

Maar er had gewoon zoveel meer met deze film gedaan kunnen worden, het onderste is gewoon niet uit de kan gehaald.

Het was allemaal vrij voorspelbaar en clichématig.

Overigens wel lachen om een figuur van Neon Genesis Evangelion voorbij te zien komen, het schijnt dat Williams wel fan is van deze anime.

2,5 Sterren.

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

Zonet deze film gezien en ik moet zeggen blij dat ik deze heb gezien.

Ik ben een toch wel wat een van Robin Williams en ik zie hem zeer graag in het genre komedie maar ook hier bewijst hij dat hij een zeer goed acteur is. Nu genoeg over deze man en meer over de film.

Film vond ik in het begin wat onduidelijk en snapte het niet goed waar ze naar toe gingen maar naarmate de film vordert blijf je toch benieuwd hoe het nu allemaal afloopt en kan je echt niet stoppen met kijken. Dat had ik toch.

Verhaal komt wat traag op gang maar vond het kwa lengte van de film goed, niet te lang en ook niet te kort. Voor de rest zo ik zeggen kijken naar deze film

Voor mij een echte aanrader en goede film, voor mij ook veel omdat Robin Williams hier een prachtige rol neer zet.

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Robin Williams levert weer een goede prestatie. De rest van de cast levert een beduidend mindere prestatie. Dat overdreven papa, mama, kindje, grienen, lachen, grienen... lijkt rechtstreeks gejat uit de eerste de beste aflevering van the bold and the beautiful. Wel is dit een film die je moet uitkijken. Williams zijn karakter dwingt je er zogezegd toe. Het is een vrij voorspelbare film, maar alleraardigst om gezien te hebben.

avatar van tattoobob

tattoobob

Goede film,Robin Williams laat hier zien dat hij ook prima de wat, nou ja hoe moet je het zeggen

de serieuzere rollen kan spelen.

Al is de hoofdrol niet helemaal goed haha.

Topfilm

avatar van bjerik76

bjerik76

bouwt zich langzaam op.

word niet heel erg spannend, maar de personages worden wel goed neergezet en de film loopt niet kriskras door elkaar in rap tempo.

wat volgens mij niet klopt is dat als je 5 hoog in een hotel ziet de zwaailichten van een politie auto nog door je raam kunnen schijnen.

leuk om eens te zien, en Robbin zet weer eens wat goeds neer

avatar van laundromat

laundromat

Zo'n beetje de enige film onder de 4* die ik 3 keer heb gezien. Robin Williams steelt de show! Hij overtuigt. Hij is de reden dat ik de film kijk. Film zelf is prima, zeker niet denderend. Stem blijft staan.

Zie nu pas dat-ie van de maker is van mijn #4: Never let me go!

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Heerlijke film met een werkelijk uitstekende Robin Williams. Daar hij zich meestal vertoont in flauwe komedies, laat hij nu zien dat hij wel degelijk een hoofdrol op zich kan nemen.

Een hoofdrol die lekker mysterieus en duister is, hij draagt z'n rol met verve!

De sfeer is ook een van de sterke punten van de film. Je kijkt constant met het gevoel dat er elk moment wat vreselijks kan gebeuren, zo'n duister sfeertje heeft de film.

Voor zo'n simpel verhaaltje is er wat mij betreft veel uitgehaald en is dit zeker een sterke aanrader!

Ruim voldoende!

avatar van Sharkozo

Sharkozo

Er gebeurde vrij weinig in de film en op het laatst werd het pas echt spannend. Maar op de een of andere manier wilde ik geen seconde me ogen van het beeld afhouden. Ik denk dat dit komt door het fantastische acteerwerk van Robin Williams! Echt een aanrader dit!

avatar van scorsese

Uitstekende film over een medewerker in een fotozaak die geobsedeerd raakt door een gelukkig gezinnetje. Een niet alledaagse thriller met een niet alledaagse psychopaat, waardoor het geheel des te boeiender is. De film heeft een steriele look die bijdraagt aan de dreigende sfeer. De verklaring van het gedrag van het hoofdpersonage op het einde was onnodig, vooral door het sterke acteerwerk van Robin Williams in een a-typische rol voor hem.

avatar van notsub

notsub

De hoofdrol wordt zo overtuigend neergezet dat dat alleen al een reden is om te kijken. Verder is het vooral voer voor psychologische discussies. Dat er een steekje los zit bij Sy wordt al snel duidelijk, zijn daden zijn tamelijk ongewoon. Dat gegeven wordt prima uitgewerkt en gecombineerd met een duister sfeertje uiteindelijk best een memorabele film.

avatar van Beertje45

Beertje45

Briljante vertolking van Robin. Ik heb de man altijd beter gevonden in ernstige rollen, hij heeft mooie komische rollen gespeeld, maar ik vind hem een veelzijdiger akteur. Je krijgt een mooi beeld van een eenzame, vriendelijke man die uit de bocht gaat wanneer zijn droomwereld plots wordt verstoord. Na toch wel lang zoeken de film op DVD gevonden. Ben nu eenmaal zo'n uil die een bepaalde film zoekt, jaren na dato van verschijning en dan wordt het natuurlijk een speurtocht.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

One Hour Photo is een film waar ik al zowat vanaf mijn beginjaren hier op de site een beetje interesse in heb gehad. Al is het alleen de poster. Verder is het nooit in me opgekomen om hem daadwerkelijk te gaan kijken, maar ik heb hem wel altijd in mijn achterhoofd gehouden.

Is er van de week dus toch van gekomen. Robin Williams vind ik niet altijd geslaagd in zijn komedies. Ik kan er af en toe wel om lachen, maar ik irriteer me ook vaker aan zijn performances. Ik heb hem wel erg overtuigend gezien in Dead Poets Society, en zijn prestatie in One Hour Photo valt ook onder diezelfde categorie. Zonder hem zou de film wellicht en behoorlijk stuk minder zijn geweest. Zijn personage ontpopt zich tot een vrij luguber figuur. Alleen al zijn kleding is een positief punt in de zin van afwerking. Goed uitgewerkt personage en gespeeld met grote overtuiging.

Verder is dit gewoon een goed lopende thriller. Het stelt over het algemeen allemaal niet heel erg veel voor. Loopt niet bepaald over van spanning, maar het geheel zorgt er wel voor dat je blijft kijken en benieuwd bent naar de ontknoping. Het is dan ook een interessant gegeven omdat het dicht bij de realiteit ligt. Ook een vreselijke gedachte natuurlijk: een ontwikkelaar die je foto's bekijkt (en bewaart). Overigens vond ik het wel jammer dat we niet te zien krijgen hoe Williams' obesessie daadwerkelijk ontstaat (hij heeft immers al de halve muur bij hem thuis volhangen). Daardoor zou zijn 'twist' misschien nog wat beter naar voren komen. Had het misschien nog wat indrukwekkender gemaakt.

Al met al is dit een zeer degelijke psychologische thriller. Boeiend van begin tot eind. Ik had nergens echt het idee dat het een briljante film was, maar dat vormt verder geen probleem. Williams weet de film naar een opmerkelijk hoger niveau te tillen. Zeer vermakelijk en bij vlagen angstaanjagend.

avatar van Movie-Addicted

Movie-Addicted

Heerlijk om deze weer eens terug te hebben gezien. Wat blijft het toch een uitstekend acteur die Williams!

*3.75 (.25 verhoogd)

avatar van speliz

speliz

Briljante film...

avatar van schram101

schram101

De leuke rol van Robin Williams redt One Hour Photo want veel heeft de film niet om het lijf. Toch opvallend dat hij weer zo'n goede rol neer zet, in Insomnia wist hij me ook al te verassen. Dan de film, die eigenlijk maar niet spannend wil worden, ondanks dat het lekker bizarre plot (omdat het zo dicht bij de realiteit lijkt te liggen) daar alle gelegenheid voor bied. Zoals zo veel thrillers neemt ook deze aan het eind wat te veel hooi op de vork. Zonde, had hier meer van verwacht.

avatar van gauke

gauke

Een opmerkelijke, schrander gemaakte, stille, sfeervolle, steriele, pakkend spannende en dramatische thriller, waarin de dreiging langzaam toenam en de regisseur oog voor detail had. Robin Williams speelde de onopvallende, eenzame, treurige en contactschuwe hoofdpersoon meeslepend en tegelijk opvallend kalm, waardig en stemmig.

avatar van nilserr

nilserr

Een huiveringwekkende psychologische thriller met een schitterende rol van raskomiek Robin Williams, die een compleet andere kant van zichzelf laat zien hier. De manier waarop hij een door eenzaamheid verscheurde man, die compleet geobsedeerd raakt door een schijnbaar perfect gezien, vertolkt is op zijn minst een meer dan bijzondere prestatie te noemen. Alsof dit, plus het fascinerende verhaal nog niet genoeg is, weet regisseur Mark Romanek de film ook nog naar een visueel ongekend niveau te tillen. Dit bevordert de akelige sfeer nog maar eens.

Helaas mist de film op het laatst een paar puntjes, qua afwerking. Voor mijn gevoel had er nog veel meer in dit verhaal gezeten. Ook de uiteindelijke confrontatie met het gezin en dan met name de vader viel mij tegen. Desondanks heb ik me geweldig vermaakt en anderhalf uur op het puntje van mijn stoel gezeten. 3,5 sterren is daarom mijn eindoordeel.

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Beste rol van onze overleden vriend.

avatar van tattoobob

tattoobob

Le Edzel schreef:

Beste rol van onze overleden vriend.

Mee eens!....tenminste met wat ik gezien heb.

Alleen snap ik niet waarom ik hem 3,5 ster heb gegeven ooit.

Klopt niet helemaal.

avatar van Theunissen

De komediefilms van Robin Williams vond ik meestal slecht tot waardeloos omdat zijn soort humor niet de mijne is. Maar in films waarin hij een serieuze of een duistere rol had, kon ik hem meestal wel waarderen. Zoals bij deze film en ook "World's Greatest Dad (2009)".

avatar van The Oceanic Six

In het kader van Robin Williams' zijn overlijden ben ik nu enkele van zijn films die ik nog niet had gezien aan het kijken. One Hour Photo scoorde goed en het plot sprak me wel aan voor een drama, dus de verwachtingen waren wel hoog. En gelukkig worden ze grotendeels waargemaakt. Williams is echt fantastisch als de eenzame, geobsedeerde foto-ontwikkelaar Sy, die steeds gekkere trekjes gaat vertonen bij een bepaald gezin. De film voelt ieder geval erg ongemakkelijk aan om te kijken. Alles wat hij doet is zo pijnlijk en schrijnend, dat je meerdere emoties bij hem voelt. Ook visueel maakt de film indruk, met de veelal witte achtergronden en kleding.
Afkeer en soms ook enig medelijden wisselen elkaar bij Sy zijn gedrag af, maar toen hij echt doorsloeg zakte de film wel wat in. Zeker die gewelddadige mes-scene paste helemaal niet bij zijn karakter en bij deze film.

Het einde is weer tweeslachtig, als er een verklaring naar boven komt. Van mij had dat Hollywoodiaanse slot niet perse gehoeven. Williams wekt toch dan weer medelijden op, terwijl hij vrij gestoorde dingen deed. Sowieso had de film best 20 minuten erbij mogen krijgen om bepaalde zaken iets meer uit te diepen. De achtergrond van Sy of de reden waarom hij precies door DAT gezin geobsedeerd raakte had beter uitgewerkt gekund.

avatar van The One Ring

The One Ring

One Hour Photo werd vaak genoemd als een van Williams' beste films na zijn overlijden en stond al lang op mijn lijstje. Het blijkt inderdaad één van zijn betere rollen te bevatten. Net als Adam Sandler in Punch-Drunk Love datzelfde jaar is het niet eens zozeer dat Williams zo'n enorm andere kant van zichzelf laat zien (wel meer dan Sandler overigens, maar Williams is sowieso een betere acteur) als wel dat veel van zijn personage hier in een totaal andere context geplaatst wordt en er zo nieuw licht op geworpen wordt. Bij Williams viel het altijd op dat hij graag geliefd wilde worden in zijn films. Dat is grotendeels waar zijn persona om draaide. Hier wordt dit gegeven gebruikt voor een karakterstudie van iemand die compleet alleen is en Romanek neemt dit serieus. Daarom voelt dit aan als een thriller.

Toegegeven, de climax komt ook uit een thriller en is wat minder interessant. Dit is misschien niet het type verhaal waar er gegrepen moest worden naar een bedreiging met een mes en zelfs een korte achtervolging met de politie. Het doet wat afbreuk aan het slome tempo en de aandacht voor sfeer en psychologie. Wel is de laatste twist, dat Sy vooral onbenulligheden in plaats van perversiteiten in het hotel heeft gefotografeerd, een aardige. Het ging toch vooral om het bang maken dus en hij hield duidelijk niet van werkelijk vieze dingen fotograferen. Daarvoor ging het hem te veel om de kunst. Soort van omgekeerde Peeping Tom.

Het is vooral een goede karakterstudie, enorm geholpen door het spel van Williams. Wat hem zo effectief maakt is dat hij aan de ene kant wat vreemd overkomt, maar op een subtiele manier. In de scènes in de winkel functioneert hij sociaal prima. Het is alleen dat hij steeds net iets meer zich opdringt aan de familie, wat uiteindelijk creepy wordt. Grappig eigenlijk hoe eng zoiets is. The Cable Guy gebruikte dit uitgangspunt al effectief, voor donkere humor. Mensen die te hard proberen onze vriend te zijn zorgen ervoor dat we ons ongemakkelijk voelen. Bij One Hour Photo wordt zo iemand echter menselijk en grotendeels begrijpelijk gemaakt.

De stilering van de film is wat typisch, maar met name de winkel werd toch wel erg mooi gebracht. Het geeft een wat ongemakkelijke sfeer en benadrukt de leegte van het leven van Sy goed. Dat echter alles van de ideale familie in enorm warme tinten werd gekleurd, ongeacht of Sy erbij was of niet, was misschien wat al te flauw en nadrukkelijk, al deert het niet veel.

In ieder geval makkelijk om te zien waarom dit één van Williams meest geliefde films is geworden. Romanek heeft er helaas nauwelijks op voortgeborduurd, al vond ik Never Let Me Go best goed.

avatar van I_extol_1994

I_extol_1994

Matige en tegelijkertijd ook originele film. De originaliteit schuilt in in het feit dat de regisseur dingen in de film stopt die verhaaltechnisch niet kloppen.

avatar van Daan258

Daan258

Geen slecht filmpje.

Hij komt wel wat traag op gang maar gelukkig word ie naarmate het einde steeds spannender.

De film moet het ook vooral hebben van het acteerwerk, Robin Williams zet een prachtige rol neer zeg, echt geweldig.

Al met al een lekker filmpje die van mij net geen 3,5* omdat ik het einde iets vond tegenvallen.

avatar van Ste*

Ste*

• 2071 berichten

Voor het grootste deel een prima film, met een fijne rustige opbouw en een mooie vormgeving. Jammer dat de ontknoping uiteindelijk een beetje vergezocht was, en eigenlijk niet zo heel spannend allemaal. The One Ring heeft wel gelijk dat het bedreigen met een mes en het politiestuk in het hotel misschien niet zo past bij een film als deze, en wat ongemakkelijk overkwam.

Verder uiteraard wel een goede rol van Robin Williams, en een fijne sfeer. Had op momenten misschien net wat rauwer mogen zijn. We zien hier en daar een paar van zulke momentjes, maar niet genoeg om uiteindelijk echt memorabel te zijn.

avatar van JeroenFR08

JeroenFR08

Met een Robin Williams filmtour bezig, op aanraden van mn oom deze opgezet. Opzich een heel aardig filmpje, maar het gaat op t eind toch de mist in.

Om positief te beginnen acteert Williams wel fantastisch. Zet ongekend goed een gekwetst figuur neer. Ook alle medespelers houden goed stand, maar Williams speelt ze weg.

Lekker sfeertje, en een verhaal waar je veel uit kan halen. Want het concept is sterk. Maar de uitwerking ervan gewoon minder. Het einde beviel me niet. Ja hij fotografeert t stel alleen maar om de vader te plagen die zn gezin verwaarloost. Dit einde had zoveel meer impact kunnen hebben. T blijft een beetje braafjes..

Williams zn prestatie zorgt voor een dikke voldoende.

avatar van leatherhead

leatherhead

Sterk filmpje, met vooral een voortreffelijk acterende Williams.

En da's opvallend, want Williams is (was) doorgaans toch geen acteur die bij mij hoge verwachtingen schept. Na deze film gezien te hebben, kan ik niet anders dan concluderen dat ie toch aardig wat in z'n mars had, aangezien hij zich hier van z'n beste kant liet zien. Prachtige personage, dat eigenlijk continu balanceert op het randje van sympathiek en onsympathiek, maar toch telkens de juiste snaar weet te raken.

Daarnaast een niet zo heel bijzonder verhaaltje, maar wel een best bijzondere stilering. Erg mooi kleurgebruik (veel gebruik van wit), en strak camerawerk. Kortom, visueel gezien absoluut geen slappe koek. Ook de soundtrack sluit hier keurig bij aan, wist bij momenten zelfs erg sterk uit te pakken.

Wel ben ik het met de user boven mij eens dat het einde wat flauwtjes is, waardoor de 4,0* die de rest van de film wél verdient, helaas iets naar beneden geschroefd moet worden. Nu kom ik uit op een ruime 3,5*. Wel zeker een aanrader.