Genre: Actie / Avontuur
Geregisseerd door: John Woo
Met onder meer: Jean-Claude Van Damme, Lance Henriksen en Arnold Vosloo
Releasedatum: 18 november 1993
Plot Hard Target
"Don't hunt what you can't kill."
Een vrouw huurt een 'rondtrekkende' man in als haar gids door New Orleans om op zoek te gaan naar haar vermiste vader. Ze ontdekken een dodelijk kat- en muisspel dat met de verdwijning van haar vader te maken heeft.
Chance Boudreaux
Det. Marie Mitchell
Elijah Roper
Randal Poe
ewalk
Het enige leuke aan deze film!!!! Henriksen:"You're not angry with me, are you Pick?"
Vosloo: "I'm not getting angry. I'm a professional!"
Nomak
zeker geen slechte film. Maar de Van Damme in de tijd van Kickboxer was beter.
DiDa
Dit is ongetwijfeld de beste film van Van Damme. Mede doordat John Woo de regisseur is natuurlijk. Ik vind de casting van de film ook helemaal geweldig. Arnold Vosloo en Lance Henriksen als bad guys. Echt perfect!
Vosloo: Randall, If I come back here.....I cut me a steak!!
Dylan Blanker
Dit is zeker de allerbeste film van Van Damme na Bloodsport, vind ik. Een zeer goede en vermakelijke film, met continu vette actie, en met mooie goede gevecten, die mooi gefilmd zijn. Bovendien speelt Van Damme een goede rol. En verder heeft de film een spannend knallend einde!! Echt fantastisch!! Behoort zeker tot mijn favoriete actiefilms van Van Damme. **** (4 sterren).
Echt de moeite waard!!
Ravenstein
Behoort samen met oa Bloodsport, Wrong Bet en Maximum Risk tot het betere werk van deze enorm getalenteerde Belgische acteur die zelfs Jan Decleir in de schaduw laat.
JoeCabot
Erg amusante film. Idd veel actie en weinig gezeik. Van Damme is natuurlijk geen groot acteertalent (maar welke actieheld is dat wel?). Dus deze film krijgt van mij 3.5*.
Herkende ik daar trouwens Habib Marwan uit 24?
Bobby Digital
Yeah zekerweten de best Van Damme ever!!
John Woo did a good job!!
Jazzthieve
Van damme's moment van glory en dit dankzij john woo met een van zijn eerste amerikaanse films. Ik herinner mij deze nog toen die uitkwam, de spekatelwaarde van deze film was in die tijd ongezien. Nu is het allemaal al wel wat achterhaald maar de impact die m had qua (aktie)stijl werd later succesvoller herhaald in andere producties. Zeer vermakelijke film. Niet nadenken en laat je entertainen daar gaat het hierom.
Ramon K
Maar dat kan nog veel beter via Woo's The Killer en Hard Boiled natuurlijk.
Dylan Blanker
Van Damme is in deze film gewoon geweldig
(het lange haar staat hem trouwens erg goed).
U-96
- 2077 stemmen
Wel een van de betere Van Damme's. Beetje apart verhaal, maar de vecht- en aktiescènes zijn erg goed. Van Damme zag er trouwens wel gaaf uit met dat lange haar. Aardig en vermakelijk debuut van John Woo in de Verenigde Staten...
{3.0}
sinterklaas
John Woo had het gewoon bij de Hong Kong films moeten houden ik vond deze echt shit.
aerogp1
leuke film, veel actie. Wel irritante geluiden bij scenewisselingen en wel heel vaak slow motion tot vervelens toe.
djelle
Gisteren met zeer veel plezier nog eens herzien en mijn 5 blijft absoluut staan. Dit is simpelweg een perfecte genrefilm, waarbij genieten de boodschap is.
Ik snap niet dat iemand dit uberhaupt matig of slecht kan vinden. Dit is een no-nonsense actiefilm op TOPkwaliteit. Geen teleurstelling door een misleidende trailer dat veel actie beloofd maar daar weinig van waarmaakt wanneer je de film kijkt, nee, deze film maakt de liefhebber op en top gelukkig. Een eenvoudig maar prima verhaaltje, heel stijlvol verfilmd (Woo-klasse) met veel vette actie van de bovenste plank. De regie is onberispelijk. Prachtige inzet van slowmotion, freeze frames en tal van andere visuele effecten, geweldige fx, prima geluidseffecten, veel originele en spectaculaire stunts, fabuleus camerawerk, plezante decors, aangenaam kleurgebruik, oog voor detail, effectieve close ups, amusante quotes, een formidabele sfeerschepping noem maar op... Zelfs de casting is perfect (met o.a. Lance Henriksen als heerlijke bad guy).
Dit is gewoon een fantastische opera van geweld en magnifieke kogelballetten die door hun voortreffelijk bevredigende lengte, frequentie en superieure kwaliteit immer voor topvermaak zorgen. Een sfeerrijke karakteristieke actiefilm (dat zijn predikaat tenminste waarmaakt), uitmuntend uitgewerkt. Zo maken ze er maar weinig meer. Je moet echt al niet zo van actie houden als je deze niet kan waarderen. Echt een super exemplaar dit...
mister blonde
met het risico een discussie zonder eind aan te gaan:
toen ik twaalf was was dit mijn favoriete film. jaren later zag ik hem nog eens en wat een tegenvaller. vooral door het volgende
no-nonsense
ik vind het laatste half uur toch wel behoorlijk onzinnig waarin van Damme het op zijn gemak tegen dertig man op neemt. het is juist dit soort onzin dat de film de nek omdraait (ik herinner me ook een scene waarin van Damme zijn onvermijdelijke toekomstige liefde red en iets soortgelijks doet. overbodig en onzinnig. er zijn subtielere wijzen om te laten zien dat van Damme geen zak stront is. na 4 high kicks heb ik het wel gezien, sterker het wordt saai.
de openingsscene was goed, de regie bij vlagen uitstekend en van Damme zet zelfs een zeer aardige rol neer. zonder alle onzin was dit een ruime voldoende geweest. verder is dit natuurlijk een schaamteloze ripp-off van het ook al niet al te beste Surviving the Game.
onbegrijpelijk dat je dit wel goed vindt.
Je moet echt al niet zo van actie houden als je deze niet kan waarderen.
de onzin van Desperado, the Killer, Die Hard, Leon, Kung Fu Hustle, Point Blank (1997), Face Off en vele andere films gaan er als koek in, dit niet.
djelle
het is juist dit soort onzin dat de film de nek omdraait
Met no-nonsense bedoel ik overigens: Niet teveel fake-verhaalopbouw scenes maar een actiefilm dat zijn naam waarmaakt.
Daarom zei ik ook dit: "Een sfeerrijke karakteristieke actiefilm, uitmuntend uitgewerkt."
Veel makkelijker kan de koek er toch niet ingaan dan hier
?
mister blonde
jouw ongeloof dat ik deze film niet goed vind (en vele met mij) heb ik dus bij jouw afkeer bij bijv. Kurosawa. Toen ik twaalf was kon ik urenlang genieten van high kicks en matpartijen. nu niet meer. het wordt saai, ik wil bij een actiefilm en afwisselende actie (en niet keer op keer het zelfde trucje) en een beetje (niet teveel hoor) inhoud en ook nog spanning. die punten zijn compleet niet aan de orde hier.
de films die ik noem zijn met zichtbaar plezier gemaakt, de actie is leuker en vooral ook beter gemaakt. betere acteurs, beter gedoseerd en eigenlijk in alles beter. geen van die films laten nutteloze matpartijen zien, maar actiescènes die afwisselend zijn en ook nog essentieel voor het verhaal. hier is het erbij geraapt en heeft het inhoudelijk geen toegevoegde waarde. een of twee momenten leuk, daarna vervelend. het idee van op mensen jagen (niet origineel hier, maar ach) had zoveel beter uit kunnen pakken dan een standaard achtervolgingverhaaltje en zo nu en dan een confrontatie met een belachelijke ontknoping in die fabriek.
bij vlagen is de regie uitstekend, bij vlagen verlaagt Woo zich tot een bedroevend Chuck Norris niveau. niets haalt het bij the Killer en Face off. het flauwe gedoe met die duiven en de goede en de slechte die lijnrecht tegenover elkaar staan en elkaar onder schot houden mag ie nu ook wel eens weglaten (ook al is het zijn handelsmerk, het is overdone)
Vosloo en Hendriksen zijn flauwe en stereotype badguys. in de films die ik noem zijn de badguys veel beter. Van Damme is geen Willis (bijvoorbeeld) en ondanks dat ie hier niet slecht is, komen one-liners nog steeds niet van zijn lippen.
als je dit soort films prefereert boven Kurosawa, geeft dat een duidelijk beeld waar jouw voorkeur ligt. geen waardeoordeel, het schetst slechts mijn verbazing dat een filmliefhebber (leeftijd is hier ongetwijfeld een issue (ben ik wel benieuwd naar)) nog steeds beter vindt dan een pak klassiekers waar ik u tegen zeg…
djelle
En hier is het toch wel overduidelijk zichtbaar met massa's plezier gemaakt? Op mijn voorbeelden die op de kwaliteit duiden heb je zelfs niet gereageerd (de sfeertekeningen, de originele stunts, de visuele effecten etc) Verder bestaat deze film bovendien voornamelijk uit stijvolle vuurgevechten, en is het allesbehalve een opeenstapeling van matpartijen en high kicks. Ik heb het gevoel dat het erg lang geleden is dat je deze zag...
Allez, geef dan tenminste eens enkele voorbeelden?Ramon K
Voor mij is Hard Target juist een lightversie van Hard Boiled en The Killer, met daarbij veelal tenenkrommend acteerwerk. Woo recycled alles wat zijn Hong Kong werk nu zo fantastisch maakt, maar brengt ons dat dan in een afgematte vorm. Soort alcoholvrij biertje eigenlijk; ergens herken je het wel maar het smaakt toch een pak minder.
djelle
Dat je dat zegt van een film als Broken Arrow, kan ik nog begrijpen. Maar dit...
Lightversie? Afgemat? Ik zie net dezelfde klasse in regie bij Hard Target en Face Off als dat ik bij Hard Boiled of The Killer ervaarde. Dezelde stijl, hetzelde oog voor detail, de onverwijlde zorg aan de sfeertekening, opnieuw een prachtige inzet van slowmo etc... Nergens zie ik hier een reductie van een van deze elementen.
De trappenscene uit Hard Boiled imponeerd me evenveel als pakweg de spetterende duelsituatie tussen Van Damme en Vosloo, waarbij men door die ruiten op mekaar schoot (met een erg stijlvolle afloop) om maar iets te noemen. Die roostering van die halve opa zoals bovengenoemd is eveneens onberispelijk mooi. Ik vind het echt muggezifterij...
Ramon K
Maar dat is het echt niet djelle en ik ben niet de enige in de wereld die dat zo ziet. Ik vind zijn Hong Kong werk juist rauwer, explosiever, chaotischer... Meer kogels, meer rondvliegende scherven en splinters, meer vernietiging, meer motoren etc; er gebeurt gewoon meer op het scherm dan in Hard Target. Daarom gebruik ik dat 'light' ook.
mister blonde
ik heb zoals aangegeven geen zin in een eindeloze discussie, Djelle. ik denk dat ik mijn punt duidelijk heb gemaakt.
wat jij als absurde kritiek ziet, wordt bij deze film vaak gegeven. ik ben het daar mee eens, verwoord het nog een keer op mijn manier en daar moet je het mee doen (niet alles is een 5 pagina lange discussie waard). dus tot slot:
ik ben bij een actiefilm naar meer opzoek dan de actie zoals dat hier gebracht wordt. nog een keer; een standaard achtervolgingsverhaaltje (zat veel meer in), met flauwe een-tegen-honderd vechtpartijen (of dat nou op een motor of met die high kicks is maakt niet uit), erg humorloos en matige acteurs.
nog een paar opmerkingen:
- in Face off was dat gedoe met die duiven ook al flauw, maar de badguy-goodguy die elkaar onder schoten hielden had daar nog een toegevoegde waarde (twee rivalen, die notabene elkaars gedaante en identiteit overnamen).
- de reden dat ik het over leeftijd heb is dat veel mensen (waaronder ik, maar ik kan ook zo tien vrienden noemen) dit soort films (knock-film, want meer is dit niet, vandaar ook mijn Chuck Norris vergelijking) goed vinden op jonge leeftijd. later, naarmate je meer films ziet en ouder wordt, vallen die films erg tegen. misschien ben jij de uitzondering op de(ongeschreven) regel, maar zo vreemd is die opmerking niet. heeft niets met not-done te maken.
- dat je denkt dat ik een verhaaltjes kijker ben, vind ik wel grappig. iets opgevangen uit je discussie met Ramon? ik noem een stuk of tien voorbeelden waaruit blijkt van niet. ik kan van alle soorten films genieten, ik vraag alleen kwaliteit (lekker subjectief). vind het visuele net zo belangrijk. actie die er aanvankelijk lekker uit ziet, maar eentonig wordt valt daar niet onder.
- face off en The Killer. ik zal kort proberen uit te leggen waarom ik die films wel geslaagd vind (ook al zijn ze verre van foutloos). vind het al een verschil of je met kogels of met je benen dertig man te lijf gaat. het hoeft niet realistisch te zijn, maar er is wel een limiet. die wordt met handen en voeten werk eerder bereikt. verder vind ik werkelijk elk aspect beter in beide films. you name it: badguys, actie, muziek, acteurs, plot etc.
- jij vindt dit niet alledaags? kan voor elk jaar uit de jaren '90 en '80 minimaal een betere soortgelijke actiefilm noemen. geen probleem. (ik PM je welop verzoek).
verder aan jou weer de eer de discussie af te sluiten door ongeloof uit te spreken over mijn kritiek ('hoe kan iemand dit tijdloze meesterwerk nu slecht vinden!')

Hard Target 2
2016