Genre: Drama / Misdaad
Met onder meer: Don Cheadle, Michael Peña en Matt Dillon
Gesproken taal: Engels, Perzisch, Spaans, Mandarijn en Koreaans
Releasedatum: 20 oktober 2005
Plot Crash
"You think you know who you are. You have no idea."
Het verhaal volgt een groep mensen van verschillende komaf in de straten van Los Angeles, terwijl hun levens elkaar kruisen. De rode draad is een moordzaak, en de rechercheur die belast is met het onderzoek.
Jean Cabot
Cameron Thayer
Anthony
Christine Thayer
Horrorfreak12
Zeer goede film over discriminatie van de zwarten, beetje spijtige dat Sandra Bullock weinig in beeld kwam.
Film Fan
Schitterende film die op het eerste gezicht over racisme gaat maar eigenlijk over o.a.angst, onbegrip, liefde, frustraties, enz. gaat. Wat iedereen weet is dat in elk mens goed en kwaad schuilt. Dit is mooi in beeld gebracht door diverse verhaallijnen uit het leven van verschillende mensen. De film speelt zich in drie dagen af in L.A.. Elke verhaallijn ontwikkeld zich volkomen natuurlijk en verveeld geen moment Interessant om te zien hoe mensen van goed naar slecht en andersom veranderen. Erg goed gereviseerd door Haggis die mooie en soms langzame beelden op het doek tovert. Mooie soundtrack en vooral de Stereophonics met Maybe Tomorrow (aftiteling) bleef een tijd, samen met de film, hangen. Het nummer verteld precies waar het in deze film om gaat. Ik snap waarom bij de typering Misdaad / Drama staat maar deze film is voor het overgrote deel drama. Hou je van dit genre dan is dit een niet te missen film.
klapgeest
Ontzettend genoten van dit meesterwerk.
Júist de verschillende verhaallijnen die samenkomen vind ik geweldig! je wordt vaak op het verkeerde been gezet, waardoor je ín de emoties verstrikt raakt.
Geeft zeer goed weer hoe verschillende culturen met hun eigen vooroordelen en problemen ten grondslag kunnen liggen van een hoop ellende en spijt.
Deze ga ik zeker binnenkort nog eens kijken - er is een onderdeel in de film dat mij niet loslaat en waar ik geen antwoord op heb gekregen...... ik hoop er nog achter te komen wat de reden is van dit onderdeel in het script..
Ik zet hem gelijk in mijn map met "juweeltjes"
_Se7en_
- 2041 berichten
Welk onderdeel bedoel je? Misschien kan ik (of iemand anders) je verder helpen?
brookie
canciser
Dat filmpje is hartstikke leuk. Maar er is altijd verschil tussen zwart en wit. Hetzelfde geldt voor een Duitse Herder en een chihuahua, beide andere rassen.
yeyo
Maar er is altijd verschil tussen zwart en wit.
Nee hoor, enkel culturen verschillen. Huidskleur an sich speelt totaal geen rol. De idee dat er biologische verschillen tussen rassen bestaan, is totaal achterhaald.
intezar
Vermakelijke film, maar je moet het niet te serieus nemen. Daarvoor bevat de film te veel ongeloofwaardige en zeer sentimentele scenes.
Ach ja, Hollywood moet het bijna altijd zeer overdreven aanpakken en letterlijk aan ons vertellen wat de situatie is en wat er op het scherm gebeurt.
Gelukkig waren de acteurs wel in vorm, wat iets extra's geeft.
Mora
Gelukkig waren de acteurs wel in vorm, wat iets extra's geeft.
Dankzij Hollywood zijn er ook films als Heat,Pulp fiction, the dark knight enzo.
Of heb jij over films als Highschool musical 3D, twilight en Harry Potter and the girl under the table?
Maar ik begrijp je punt, Amerikaanse films zijn vaak zwaar overschat en voer voor meelopers.
TheSpecialOne
Leuke film, niet heel speciaal. Een niet-verdiende oscar
En Mora, je top 10 zit vol met Amerikaanse films, hoe kan je het zwaar overschat noemen?
yeyo
Dat zijn allemaal films met louter een entertainmentsfunctie. In een film met een maatschappelijke agenda, zoals Crash, kan het wel 'ns nefast zijn als de thematiek clichématig of belerend overkomt.
Film Fan
Ik ben absoluut geen racist maar volgens mij is het verschil van huidskleur alleen al een biologisch verschil.
yeyo
Ja, maar in de vergelijking van canciser leek het alsof het eerder over karakter had dan uiterlijke kenmerken.
canciser
Waarom verbrand een neger dan niet in de zon?
yeyo
Er zijn ook genoeg blanken die niet in de zon verbranden, so what's your point? Je kunt eigenlijk pas over 'rassen' spreken als de grenzen ertussen makkelijk zijn af te bakenen, zoals bij dieren dus. Bij mensen is dit echter niet het geval.
_Se7en_
- 2041 berichten
Negers verbranden wel in de zon en worden daar donkerder van (net als blanken). Dat is echt geen grapje, heb het een keer bij een vriendin van mij gezien. Ging zes weken naar Bonaire en toen ze terugkwam was ze pikzwart.
fappie
- 2005 stemmen
De mens heeft het ook ras genoemd. Dus in principe zelf bedacht. Dus klopt wel wat je zegt
canciser
Ik vind nog steeds dat er verschil zit tussen rassen, al is het alleen maar de kleur. Al is dat wel lastig te bepalen, aangezien mensen ook andere kleur haar hebben, en noem maar op....
Film Fan
De grap is dat deze film helemaal niet ging over de verschillen tussen de rassen maar juist de overeenkomsten en dat er mensen zijn, blank of zwart of wat ook, die stereotype denken. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de rassen en dat is niet alleen cultureel bepaald. En die verschillen moet je koesteren. Wat is er saaier dan dat iedereen hetzelfde is. Diversiteit is veel interessanter.
yeyo
Zoals? En nogmaals, het is niet eens evident om rassen van elkaar te onderscheiden.
canciser
Aziaten zijn zelfmoordende mietjes die goed met getallen zijn, Negers zijn lomp en dom, Blanken zijn betweterig en egoïstisch en Latijns Amerikanen zijn lui.
Alle clichés op een rijtje voor de liefhebbers. Klopt natuurlijk niks van, maar ze zijn er toch. Ik geloof wel dat er ergens verschil in zit. Wetenschappers hebben ook bewezen dat een blank persoon minder gevoelens heeft voor zijn zwarte medemens, en andersom geld dat ook. Ergens zit er toch een kloof tussen onze "rassen". Verder maakt het ook niet uit hoor.
Film Fan
Anatomische verschillen. En dan bedoel ik niet etnische verschillen.
yeyo
Dus omdat er stereotypen bestaan, leid jij af dat er ook wel verschillen moeten zijn? Dergelijke stereotypen kwamen enkel tot stand om volkeren tegen elkaar op te zetten, zoals de antisemitische spotprenten die in de aanloop van de Holocaust door de Duitsers werden verspreid.
Tja, 'wetenschappers', daar stel ik me toch altijd vragen bij. Je moest is weten hoeveel van die 'studies' totaal onbetrouwbaar blijken te zijn. En zelfs dan nog, dat zegt enkel iets over dat volkeren soms xenofobisch en bevooroordeeld tegen anderen zijn. Heeft dus totaal niks te maken met biologische / genetische verschillen tussen rassen.
Film Fan
We hebben het hier duidelijk over etnische verschillen en da's iets heel anders.
yeyo
Waar zeg ik iets over etniciteit? De discussie begon omdat canciser mensenrassen met hondenrassen begon te vergelijken, wat natuurlijk totaal van een andere orde is.
MoFeDu
Ben het met yeyo eens. Tuurlijk zijn er nu veel verschillen tussen rassen, die zijn echter niet biologisch van aard maar puur cultureel gegroeid. Ten slotte komen we allemaal uit Afrika, of stammen we af van Adam en Eva, in het licht van deze discussie komt dat op hetzelfde neer.
Film Fan
Jij haalt het dus ook door elkaar. Het zijn niet de rassen die cultureel verschillen maar bepaalde bevolkingsgroepen die van elkaar verschillen.

The Pianist

Blood Diamond
Drama / Thriller, 2006

Der Untergang
Historisch / Oorlog, 2004
race politicsdochterinstaller politiefallauto ongelukracismelos angeles, californiëbigotrysocial servicescollision