• 9.379.408 stemmen

Met onder meer: Don Cheadle, Michael Peña en Matt Dillon

Gesproken taal: Engels, Perzisch, Spaans, Mandarijn en Koreaans

Releasedatum: 20 oktober 2005

Plot Crash

"You think you know who you are. You have no idea."

Het verhaal volgt een groep mensen van verschillende komaf in de straten van Los Angeles, terwijl hun levens elkaar kruisen. De rode draad is een moordzaak, en de rechercheur die belast is met het onderzoek.

avatar van ashiharry

ashiharry

Mm aardige film

avatar van Horrorfreak12

Horrorfreak12

Zeer goede film over discriminatie van de zwarten, beetje spijtige dat Sandra Bullock weinig in beeld kwam.

Film Fan

Schitterende film die op het eerste gezicht over racisme gaat maar eigenlijk over o.a.angst, onbegrip, liefde, frustraties, enz. gaat. Wat iedereen weet is dat in elk mens goed en kwaad schuilt. Dit is mooi in beeld gebracht door diverse verhaallijnen uit het leven van verschillende mensen. De film speelt zich in drie dagen af in L.A.. Elke verhaallijn ontwikkeld zich volkomen natuurlijk en verveeld geen moment Interessant om te zien hoe mensen van goed naar slecht en andersom veranderen. Erg goed gereviseerd door Haggis die mooie en soms langzame beelden op het doek tovert. Mooie soundtrack en vooral de Stereophonics met Maybe Tomorrow (aftiteling) bleef een tijd, samen met de film, hangen. Het nummer verteld precies waar het in deze film om gaat. Ik snap waarom bij de typering Misdaad / Drama staat maar deze film is voor het overgrote deel drama. Hou je van dit genre dan is dit een niet te missen film.

avatar van klapgeest

klapgeest

Ontzettend genoten van dit meesterwerk.

Júist de verschillende verhaallijnen die samenkomen vind ik geweldig! je wordt vaak op het verkeerde been gezet, waardoor je ín de emoties verstrikt raakt.

Geeft zeer goed weer hoe verschillende culturen met hun eigen vooroordelen en problemen ten grondslag kunnen liggen van een hoop ellende en spijt.

Deze ga ik zeker binnenkort nog eens kijken - er is een onderdeel in de film dat mij niet loslaat en waar ik geen antwoord op heb gekregen...... ik hoop er nog achter te komen wat de reden is van dit onderdeel in het script..

Ik zet hem gelijk in mijn map met "juweeltjes"

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

klapgeest schreef:

Welk onderdeel bedoel je? Misschien kan ik (of iemand anders) je verder helpen?

canciser

Dat filmpje is hartstikke leuk. Maar er is altijd verschil tussen zwart en wit. Hetzelfde geldt voor een Duitse Herder en een chihuahua, beide andere rassen.

canciser schreef:

Maar er is altijd verschil tussen zwart en wit.

Nee hoor, enkel culturen verschillen. Huidskleur an sich speelt totaal geen rol. De idee dat er biologische verschillen tussen rassen bestaan, is totaal achterhaald.

avatar van intezar

intezar

Vermakelijke film, maar je moet het niet te serieus nemen. Daarvoor bevat de film te veel ongeloofwaardige en zeer sentimentele scenes.

Ach ja, Hollywood moet het bijna altijd zeer overdreven aanpakken en letterlijk aan ons vertellen wat de situatie is en wat er op het scherm gebeurt.

Gelukkig waren de acteurs wel in vorm, wat iets extra's geeft.

avatar van Mora

Mora

intezar schreef:

Gelukkig waren de acteurs wel in vorm, wat iets extra's geeft.

Dankzij Hollywood zijn er ook films als Heat,Pulp fiction, the dark knight enzo.

Of heb jij over films als Highschool musical 3D, twilight en Harry Potter and the girl under the table?

Maar ik begrijp je punt, Amerikaanse films zijn vaak zwaar overschat en voer voor meelopers.

avatar van TheSpecialOne

TheSpecialOne

Leuke film, niet heel speciaal. Een niet-verdiende oscar .

En Mora, je top 10 zit vol met Amerikaanse films, hoe kan je het zwaar overschat noemen?

Mora schreef:

Dat zijn allemaal films met louter een entertainmentsfunctie. In een film met een maatschappelijke agenda, zoals Crash, kan het wel 'ns nefast zijn als de thematiek clichématig of belerend overkomt.

yeyo schreef:

Ik ben absoluut geen racist maar volgens mij is het verschil van huidskleur alleen al een biologisch verschil.

yeyo

Ja, maar in de vergelijking van canciser leek het alsof het eerder over karakter had dan uiterlijke kenmerken.

yeyo schreef:

Waarom verbrand een neger dan niet in de zon?

yeyo

Er zijn ook genoeg blanken die niet in de zon verbranden, so what's your point? Je kunt eigenlijk pas over 'rassen' spreken als de grenzen ertussen makkelijk zijn af te bakenen, zoals bij dieren dus. Bij mensen is dit echter niet het geval.

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

canciser schreef:

Waarom verbrand een neger dan niet in de zon?

Negers verbranden wel in de zon en worden daar donkerder van (net als blanken). Dat is echt geen grapje, heb het een keer bij een vriendin van mij gezien. Ging zes weken naar Bonaire en toen ze terugkwam was ze pikzwart.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

yeyo schreef:

De mens heeft het ook ras genoemd. Dus in principe zelf bedacht. Dus klopt wel wat je zegt .

canciser

Ik vind nog steeds dat er verschil zit tussen rassen, al is het alleen maar de kleur. Al is dat wel lastig te bepalen, aangezien mensen ook andere kleur haar hebben, en noem maar op....

Film Fan

De grap is dat deze film helemaal niet ging over de verschillen tussen de rassen maar juist de overeenkomsten en dat er mensen zijn, blank of zwart of wat ook, die stereotype denken. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de rassen en dat is niet alleen cultureel bepaald. En die verschillen moet je koesteren. Wat is er saaier dan dat iedereen hetzelfde is. Diversiteit is veel interessanter.

Film Fan schreef:

Zoals? En nogmaals, het is niet eens evident om rassen van elkaar te onderscheiden.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Chinezen worden veel sneller dronken

canciser

Aziaten zijn zelfmoordende mietjes die goed met getallen zijn, Negers zijn lomp en dom, Blanken zijn betweterig en egoïstisch en Latijns Amerikanen zijn lui.

Alle clichés op een rijtje voor de liefhebbers. Klopt natuurlijk niks van, maar ze zijn er toch. Ik geloof wel dat er ergens verschil in zit. Wetenschappers hebben ook bewezen dat een blank persoon minder gevoelens heeft voor zijn zwarte medemens, en andersom geld dat ook. Ergens zit er toch een kloof tussen onze "rassen". Verder maakt het ook niet uit hoor.

yeyo schreef:

Anatomische verschillen. En dan bedoel ik niet etnische verschillen.

canciser schreef:

Dus omdat er stereotypen bestaan, leid jij af dat er ook wel verschillen moeten zijn? Dergelijke stereotypen kwamen enkel tot stand om volkeren tegen elkaar op te zetten, zoals de antisemitische spotprenten die in de aanloop van de Holocaust door de Duitsers werden verspreid.

canciser schreef:

Tja, 'wetenschappers', daar stel ik me toch altijd vragen bij. Je moest is weten hoeveel van die 'studies' totaal onbetrouwbaar blijken te zijn. En zelfs dan nog, dat zegt enkel iets over dat volkeren soms xenofobisch en bevooroordeeld tegen anderen zijn. Heeft dus totaal niks te maken met biologische / genetische verschillen tussen rassen.

Film Fan

We hebben het hier duidelijk over etnische verschillen en da's iets heel anders.

yeyo

Waar zeg ik iets over etniciteit? De discussie begon omdat canciser mensenrassen met hondenrassen begon te vergelijken, wat natuurlijk totaal van een andere orde is.

Zie jij het ook?

We zijn het weer helemaal met elkaar eens.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Ben het met yeyo eens. Tuurlijk zijn er nu veel verschillen tussen rassen, die zijn echter niet biologisch van aard maar puur cultureel gegroeid. Ten slotte komen we allemaal uit Afrika, of stammen we af van Adam en Eva, in het licht van deze discussie komt dat op hetzelfde neer.

MoFeDu schreef:

Jij haalt het dus ook door elkaar. Het zijn niet de rassen die cultureel verschillen maar bepaalde bevolkingsgroepen die van elkaar verschillen.