Genre: Misdaad / Thriller
Speelduur: 157 minuten / 162 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr.
Releasedatum: 31 mei 2007
Bekijk via Prime Video
Plot Zodiac
"There's more than one way to lose your life to a killer."
Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van een beruchte seriemoordenaar die eind jaren '60 in San Francisco huishield. Deze moordenaar, die nooit opgepakt is, liet vreemde aanwijzingen en brieven achter bij zijn slachtoffers. Deze methode en het feit dat hij nooit is opgepakt geeft hem nog altijd een legendarische status.
Robert Graysmith
Martin Lee
Jack Mulanax
Bob Vaughn
AGE-411
Het is trouwens in de jaren 60', en niet jaren '70 zoals hierboven staat.
J. Clouseau
De eerste moord was in 1969, maar het ging nog veel verder in de jaren '70, dus...
SnakeDoc
Wat een heerlijke poster ook eigenlijk. Lekker duister, net als de film!
Vind het hoesje van de Blu-Ray uitgave ook wel briljant overigens! Een envelop geschreven door de Zodiac!
Deze film biedt ik overigens te ruil aan op DVD.
Zie hiervoor het daarvoor bestemde Topic op het forum
mjk87 (moderator films)
Film met sterke en slechte punten. Die laatste maken het daarom geen meesterwerk.
Allereerst het goede maar. Fincher heeft een interessant verhaal, en geeft een interessante invalshoek. Er is sober camerawerk, maar af en toe mooie shots (boven die taxi) en zeker erg mooie fotografie, met constant een geelachtige waas. De moorden zijn sterk in beeld gebracht, en je voelt het haast zelf. Ook het beeld van versnelde bouw van de Transamerica Pyramid is ronduit briljant. Ook wordt er een prachtig beeld geschetst van SF in de jaren 70, zijn kostuum,s decors, kapsels prima in orde. Je ziet het ook allemaal door de jaren heel subtiel veranderen. Dat deed Fincher later ook in Benjamin Button. De sfeer is toch wel het hoogtepunt.
Ook een goede en leuke rol van Downey Jr.
Dan de minder goede punten. Allereerst de rol van Gyllenhaal, toch geen slecht acteur. Hij overtuigt niet, en driekwart van de film vroeg ik mij werkelijk af wat hij daar deed. Net als scènes met zijn privé situatie, die niets toevoegen aan het verhaal of de sfeer. Dat was waarschijnlijk wel de bedoeling, maar dat kwam slecht over. Ook de lange tijdspanne waarin het verhaal speelt is een bezwaar. Dan weer 5 dagen verder, dan weer 3 jaar. Steeds stukjes die je ziet, maar echt emotioneel meeleven is er niet bij. Wat de hoofdrolspelers moeten voelen aan beleving, of paranoia, of weet ik wat, niets van dat kwam zo tot mij over. Deels ligt dat aan acteerwerk, deels aan de afstandelijke manier van het verhaal vertellen. Duidelijk het zwakste in de film.
Het middenstuk is duidelijk het minste deel. Naarmate het einde vordert wordt de film weer beter, maar tussendoor toch 30 nietszeggende minuten gehad. Deels begrijp je die wel na afloop, maar tijdens het kijken zelf heb je geen idee waar de film heen wil gaan, evenals wat sommige hoofdrolspelers doen. En dat is toch jammer, voor een prima concept.
Mega-moordmysterie.
Zodiac duurt 162 minuten en dat is lang. Toch weet Fincher genoeg sfeer te creëren om de aandacht vast te houden. De cast doet hetzelfde met Downey Jr. en Ruffalo voorop.
Het plot verzand echter regelmatig in, over het algemeen sterke, dialogen omtrent samenwerking tussen de verschillende politiemachten en bewijsmateriaal. Dit is soms vermoeiend naast de uitstekende thrillermomenten met de Zodiac. Het einde voelt aan als een spurt naar de finish. Met zo een mega-lengte nogal overbodig.
Goed.
Pitakaas
Zodiac is een heerlijke thriller die, ondanks een lengte van dik tweeënhalf uur, geen seconde verveelt.
Het valt mij meteen op dat de camerashots stuk voor stuk prachtig waren. Dit geldt voor vrijwel de complete film, maar om toch wat scenes te noemen, de moord op Stine en de bouw van die toren in SF. Maar over het algemeen bekroop mij een heel lekker gevoel tijdens het kijken dat ik me realiseerde dat ik naar een goede film zat te kijken. Fincher is dan ook een perfectionist die alles tot in de puntjes wil hebben geregeld. Dit zorgt zeker voor een goede sfeer, door de muziek en outfits (van vooral Ruffalo, fantastisch) waan je je echt in het SF van de jaren '60/'70.
De cast is ook echt top.. Ruffalo vond ik heel sterk, en samen met Edwards vormden hij een heel leuk duo om naar te kijken. Gyllehaal als de verlegen comic geek die daar zijn beroep van heeft gemaakt, vond ik ook erg overtuigend. Zijn grootste kritiek was dat hij hier zonder ziel speelde, maar ik vond dat juist bij zijn rol passen. Tja, en van Downey ben ik totaal geen fan, en ook dat semi-intellectuele stemmetje wat hij opzet kan ik van gruwelen, maar gelukkig krijgt hij niet al te veel screen time. Het is en blijft een hate or love acteur, en ik hoor zeker bij de eerste categorie.
Het verhaal is natuurlijk fantastisch. Alhoewel het vast en zeker immoreel is, heb je als kijker toch wel een beetje verwantschap met de dader, die speelt met de SFPD en ze telkens te slim af is. Als dit een fictief verhaal zou zijn, zou je bijna hopen dat hij niet gepakt wordt. Echter, in dit geval wordt je na het einde van de film juist alleen maar nieuwsgierig.. Het is en blijft natuurlijk 1 van de meest grote onopgeloste mysteries in het crime circuit. Daarom vond ik het ook wel ietsjes jammer dat het einde wel erg snel werd afgeraffeld, maar mag de pret niet drukken.
Het constant benoemen van plaats en datum helpt zeer zeker bij het gevoel van waarheid, maar werd op den duur nogal vervelend vond ik. Al was het wel weer leuk om te zien hoe het straatbeeld en de acteurs meegingen met het tijdsbeeld, vast en zeker iets waar Fincher veel op benadrukt heeft tijdens het schieten van de film.
Het deel waar Graymith zich ermee gaat bemoeien heeft een redelijk snel tempo, en als je het eerste gedeelte niet goed hebt gevolgt (het gedeelte waar Edwards en Ruffalo vooral centraal staan) kun je bepaalde namen en gebeurtenissen niet meer herkennen.
Al met al een hele spannende film, maar vooral erg interessant en heerlijk om op te zetten dankzij die typische Fincher touch. Ondanks dat je de uitkomst van het onderzoek al weet, is de honger naar antwoorden zo groot dat je het einde hoe dan ook wilt zien. Dat een er misser (zoals Graysmith die op bezoek gaat bij Vaughn) inzit mag de pret voor mij niet drukken. Dit is gewoon een hele goede film die Fincher een van mijn favoriete regisseurs maakt.
eddy kiprich
Heb ik nu iets gemist of zit nu het volgende?
De film is lang op zoek naar de schets van de dader, waarom hebben ze nergens de vrouw die met baby uit de auto is gesprongen gevraagd? Zij zou hem toch perfect moeten kunnen herkennen? Dit toch niet kleine detail stoot me tegen het hoofd, wordt nergens beantwoord in de film als ik het goed heb gezien.
Als je se7en etc achter je naam hebt staan dan vind ik deze thriller toch ietwat teleurstellend.
DVD-T
Volgens mij is dat gebeurd, maar had het geen verband met de moorden tot nu toe. Het is niet zeker of het wel om de Zodiac ging om de hele andere manier van werken
SnakeDoc
Wat DVD-T zegt klopt volgens mij. De werkwijze van deze man kwam niet overeen met de 'Zodiac'. Daarom is dat hele verhaal niet echt gelinkt met hun sporen onderzoek naar hem.
Vascago
Prachtige thriller met uitstekende acteerprestaties, een waarheidsgetrouw verhaal en een pracht van een soundtrack.
Minority_Check
ik vond het een interessante film
maar door het lange speelduur is het soms moeilijk te volgen wanneer en waar het allemaal gebeurt is zeker ook wanneer Robert graysmith met de onderzoek begint en alle addressen en jaartallen begint te noemen na die 2 uur was ik gewoon alles kwijt
El ralpho
Krachtig maar lang
Voorop mag worden gesteld dat er veel werk in Zodiac heeft gezeten. Het verhaal, de decors, en de acteurs zijn allemaal tot in de puntjes verzorgd.
De Zodiac killer boeit en maakt nieuwsgierig naar de ontknoping van de film.
Deze ontknoping weet helaas niet te bevredigen. Dan mag de film wel op waargebeurde dossiers gebaseerd zijn en mag het einde hier goed bij aansluiten; toen ik de teksten die het einde van de film betekenden voor mijn kiezen kreeg bekroop mij al snel een ''was dit nu alles'' gevoel. Er had namelijk meer spanning in de film gemogen. De theorieën van de killer zijn dan wel hoogst interessant te noemen; in een later stadium van de film -vanaf het moment dat de moordenaar een paar jaar niks meer heeft laten horen en vervolgens weer opduikt- overheersen de dialogen en begonnen deze mij steeds meer tegen te staan. Deze sterke dialogen met betrekking tot bewijsmateriaal worden naar verloop van tijd zwaar om te volgen omdat ze gortdroog zijn en na verloop van tijd door de lange speelduur te langdradig worden. Hierdoor snapte ik het verhaal in grote lijnen nog wel maar ontgingen mij bijvoorbeeld bepaalde aanleidingen die het onderzoek een bepaalde richting instuwden. Krachtige, maar voor mij te serieuze film met deze lange speelduur. Het eerste gedeelte was met name boeiender omdat er ook moorden in beeld werden gebracht. deze ''actiemomenten'' waren in het 2e gedeelte volledig afwezig. Alsnog houdt de film er echter een zeer nette score aan over maar met een betere spanningsboog was de score een stuk hoger geweest.
Eraser2
Gisteren gezien en ik moet zeggen dat ik dit Fincher's beste werk tot nu toe vind.
Waar was ik met mijn hoofd
zowel se7en als fight club zijn beter
jacobine_rodijk
Met een scenario van Alan Sorkin was dit een topper geweest
Wie's dat?
maerk
Wie's dat?
De schrijver van The Social Network.
TMP
Sterke thriller, met een goed acterende Gyllenhaal, Ruffalo en Downey Jr.
De spanning wordt gedurende de hele film goed opgebouwd. Had mij vantevoren niet ingelezen, dus ik had wel gedacht/gehoopt dat ze de Zodiac-killer uiteindelijk zouden vinden. Een zeer onderhoudende en vermakelijke film.
Just because you can't prove it doesn't mean it isn't true.
Wederom een geweldige film van David Fincher. De opening van de film doet vermoeden dat het hier om een doorsnee serial-killer-movie gaat. Maar niets is minder waar. Wat volgt is een jarenlange zoektocht van een cartoonist naar de ware identiteit van de Zodiac.
De film ziet er prachtig uit en de jaren '60 en '70 zijn werkelijk tot in de puntjes na-gecreëerd en geven de film een authentieke look mee. Ook het script houdt zich voornamelijk aan de feiten. Hierdoor komt het materiaal soms wat droog over, maar dit wordt zeker goed gemaakt mede door het acteerwerk van een uitstekende cast.
Akron777
Mooi opgezette film. Ik had echter na het kijken van Se7en een iets spannendere thriller verwacht, maar dat is uiteraard erg lastig te maken vanuit een waargebeurd verhaal. Toch mooi opgezet allemaal. Ik wist niks van de zaak af voordat ik met de film begon, dus het was wel interessant om te kijken of de dader inderdaad diegene zou zijn die ik dacht dat het was. Helaas niet, wat ik in gedachte had zie je alleen in fantasieverhalen. Hij was echter op een bepaald moment iets te lang, vooral als Grayman zelf op onderzoek uitgaat. Het is wel mooi gedetailleerd, wat ik wel apprecieer. Ik ben overigens geen fan van Gyllenhaal, maar hij speelde best goed in deze film.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Tja, als de debestreffende vrouw Allen Leigh had herkend, was het in ieder geval een zekere zaak.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Deze film express een tijdje laten liggen, als een goede wijn, omdat Fincher één van mijn favoriete regisseurs is en ik niet meteen al het lekkers op wil maken.
Lekkere duistere sfeer weer, al heeft Fincher het weleens duisterder gemaakt (Seven). Mooi visueel intro. De moorden hadden misschien wat gruwelijker gemogen, maar Fincher is nooit iemand geweest van de uitvoering van de moorden, meer van het resultaat (opnieuw Seven). Daarnaast moest Fincher zich natuurlijk aan de feiten houden.
Het is een lange rit, en terwijl er eigenlijk niet zo gek veel gebeurt, verveelt de film geen moment. Dat heeft vooral te maken doordat je - hoe dan ook - wilt weten wie de dader is. Ik wist vooraf bar weinig van de Zodiac Killer, maar ik had halverwege wel het sterke idee dat de dader nooit opgepakt zou worden. Fincher is iemand van de opmerkelijke eindes, dus er bleven maar weinig opties over (ook hier moest hij zich weer aan de feiten/dossiers houden.)
Jake Gyllenhaal, Robert Downey Jr. en Mark Ruffalo doen het allen goed. De film deed me regelmatig denken aan Reservation Road, ook met Mark Ruffalo, alleen was het in Zodiac precies andersom; in deze film is hij juist op zoek naar de dader. Maar het was vooral het oneindige doordrijven van het zoeken naar de dader dat me aan Reservation Road deed denken.
Een paar mooie en creepy scènes; het moment dat Graysmith op bezoek gaat bij Bob Vaughn . Hier bereikte Fincher het hoogtepunt qua spanning wat mij betreft. Ook het benoemen waard, was het moment dat Graysmith zegt de dader in de ogen te willen kijken, op de vraag waarom hij zo overdreven fanatiek is in het zoeken naar de dader, en later het moment dat hij Arthur Leigh Allen opzoekt in een winkel en hem recht in de ogen kijkt. Hij weet dat Leigh de dader is, maar hij weet tegelijkertijd ook dat Leigh nooit opgepakt zal worden.
Al met al weer een goede film van Fincher, die een lekker creepy gevoel achterlaat. Geen film met een hoge herzieningswaarde, maar wel eentje om niet snel te vergeten.
cordiacovens
hele goede film!
ondanks dat je de afloop al had kunnen weten vond ik deze film zeker overtuigen.
ik vind dat je de sfeer echt kan proeven bij deze film, je word er echt ingezogen en je wilt zelf ook graag alle puzzelstukjes oplossen om de zodiac te ontmaskeren. Ik vond het acteerwerk prima in orde..misschien kan je kritiek hebben op gyllenhaal maar ik vond hem wel geknipt voor de rol, verder vind ik Robert Downey JR. leuk in sherlock holmes en iron man e.d maar ben k geen fan. Toch was hij ook voor de rol goed gecast dus daar kan ik geen kritiek op hebben
Ik vind de soundtrack wel geweldig en de camerabeelden en de sfeer maakten dit toch zeker tot een zeer goede film die zeker wel een 4* verdient.
mug13
Bij deze film hou ik het lekker kort.Super spannend,ik heb me tijdens de lange zit geen moment verveeld.
Denzz
Fincher weet het non-fictieboek van Robert Graysmith op een erg beklemmende manier te verfilmen. De film is heel knap gefilmd (zoals we van hem gewoon zijn, zie films als Se7en en Fight Club), bevat een knappe soundtrack en de cast is zorgvuldig gekozen. Jake Gyllenhaal speelt een toffe, brave rol als cartoonist en Ruffalo is veruit de beste in zijn rol. Maar Downey Jr. is echt wel de kers op de taart: eigenzinnig, arrogant en droog. Zodiac heeft ook een enorm grimmige sfeer die perfect in balans ligt met de uiterst gewelddadige moorden van de Zodiac. Toch vond ik dat de film na een uur (wanneer de moorden ophielden) saai begon te worden en te langgerekt. Fincher had de film beter naar 2 uur ingekort volgens mij. Ook het einde was redelijk tegenvallend. Toch een 3.5* voor deze thriller!
sweinsteiger
Misschien : in de jaren '60 en 70' ..
the new guy
Vond dit zeker een spannende film, maar te traag om me echt op het puntje van m'n stoel te zetten. Als je niet weet dat dit daadwerkelijk is gebeurd zal de film helemaal niet boeien denk ik. Het einde viel tegen, een einde dat ik in muziek ook vervelend vind, fading out. Blahh

In de ban van 'Monster' op Netflix: vijf andere titels over échte seriemoordenaars

Robert Downey Jr. over samenwerken met David Fincher: 'Wat is er mis met jou?'

Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goed beoordeelde titels toe

Drie goede films met een hoofdrol voor Robert Downey Jr.

Se7en

The Prestige
Mystery / Drama, 2006

Interstellar
Sciencefiction / Mystery, 2014
californiësan francisco, californiëdodendetectivejournalistgebaseerd op boekkrantbarjaren 70mass murderplanned murderembassyvictimthreat of deathcodeonderzoekpolitiemoordseriemoordenaarcrime sceneverslaggeverwhodunitalcoholischyoung man fourth of julynewspaper article cartoonistneo-noirjaren 60zodiac killer bar70'sinfamous serial killercalifornia in the 1960'sthe chroniclethe san francisco chroniclethe chronicle newspapersan francisco young girlyoung girlscalifornia, usapsycho california1960's1960's killer1970's1970's killersan francisco california, usasan francisco, usa