• 9.378.220 stemmen

Zodiac (2007)

Misdaad / Thriller | 157 minuten / 162 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Thriller

Speelduur: 157 minuten / 162 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo en Robert Downey Jr.

Releasedatum: 31 mei 2007

Plot Zodiac

"There's more than one way to lose your life to a killer."

Deze film vertelt het waargebeurde verhaal van een beruchte seriemoordenaar die eind jaren '60 in San Francisco huishield. Deze moordenaar, die nooit opgepakt is, liet vreemde aanwijzingen en brieven achter bij zijn slachtoffers. Deze methode en het feit dat hij nooit is opgepakt geeft hem nog altijd een legendarische status.

avatar van Denzz

Denzz

the new guy schreef:
Vond dit zeker een spannende film, maar te traag om me echt op het puntje van m'n stoel te zetten.

Ik vond de film best wel spannend in het begin (met al die moorden ) maar de film verliest in het midden tempo en er gebeurt niet zoveel meer na die moorden waardoor de film toch wel redelijk saai verdergaat.

avatar van Akron777

Akron777

Klopt inderdaad, het zal wellicht te maken hebben met het feit dat het op een waargebeurd verhaal is gebaseerd. Dan is er helaas weinig om er zelf aan toe te voegen, maar hij had de latere stukken inderdaad interessanter mogen maken.

avatar van Denzz

Denzz

De film had eigenlijk gewoon te weinig stof voor een film van 2u30.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Director's Cut gekeken. Ik had Zodiac een tijd geleden al eens gezien; daarvan was vooral blijven hangen dat het een betrekkelijk saaie film was. Dat blijkt deels te kloppen, maar het zou onterecht zijn de film slechts als zodanig te herinneren: ik zou voorbijgaan aan het fe-no-menale camerawerk (die openingsscène! de taxi!), de zenuwslopende spanning hier en daar (die openingsscène! die kelder!) en de heerlijke sfeer. Dat Zodiac saai is, valt echter niet echt te ontkennen: het middenstuk is echt ontzettend lang en vervelend en doet de aandacht enorm verslappen. Spijtig, want tegen het einde gebeurt er nog wel eens wat leuks, al weet Fincher het niveau van het eerste uur niet meer te evenaren. Wat overblijft is een mooi gemaakte film, maar wel eentje die veel te lang duurt helaas. Toch nog een ruime voldoende.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Ik had al verwacht dat Fincher me niet zou teleurstellen. Elk shot ziet er weer boeiend uit.

Het oog voor detail is ook weer opmerkelijk. Zo is er een scène aan een bar: Iemand zit een sandwich te eten, iemand anders komt erbij en pakt die andere boterham van het bord af en haalt de tomaat ertussen uit. Een tijdje later gaat die andere weg en vraagt of aan hem of hij nog wat friet wil. Gedurende het gesprek blijven ze uiterst sirieus en dat zorgt ervoor dat het allemaal erg overtuigend overkomt.
Gedurende 2,5 uur heb ik me niet verveeld, ik was bang dat ik m'n concentratie zou verliezen maar het werd totaal niet saai. Dat komt wellicht doordat de gehele film eigenlijk gebaseerd is op een onderzoek naar de moordenaar. Robert Graysmith doet hierbij talloze pogingen om erachter te komen wie deze geheimzinnige persoon nou werkelijk is. Steeds als we denken dat hij 'm beet heeft, is het toch weer de schijn die bedriegt.

Goede cast.

Toch wordt het nergens echt memorabel. Misschien had Fincher, door wat meer te laten zien van de dader, ietsjes meer spanning kunnen creeëren maar aan de andere kant blijft het zo wel lekker mysterieus.

Mooi, boeiend.

avatar van Tom de Haas

Tom de Haas

Dit is tot nu toe de beste Zodiac verfilming , met een top cast en een 70's sfeertje. Als je goed oplet en de film van begin tot eind goed volgt dan is dit een zeer onderhoudende en spannende thriller. En vooral interessant om te kijken als je ook een beetje bekend bent met de zodiac zaak.

avatar van SilverGun

SilverGun

Maar toch slechts drie sterretjes?

avatar van Sergio

Sergio

David Fincher richt zich niet op de moordenaar maar op de mannen die volledig geobsedeerd achter de moordenaar aanjagen. Wat cartoonist Robert Graysmith (Jake Gyllenhaal) zelfs zijn huwelijk kost. De film is aan de lange kant maar verveelt geen één minuut.

De boeken van Graysmith lijken me wel interessant.

avatar van missl

missl

Mysterieuze whodunnit met een waargebeurd tintje. Elke scene ziet er goed uit, goede spanning door het verhaal heen. Soms wat saaie stukken maar een sfeervolle film met een goed verhaal is wat er het meest door komt.

avatar van sweinsteiger

sweinsteiger

Zodiac

Niet mijn stijl, jammer want Jake Gyllenhaal (Donnie Darko) en David Fincher (Seven en Fight Club) waren samen. Goed verhaal maar zooooo langdradig.

2**

avatar van VHS1975

VHS1975

missl schreef:

Een waargebeur tintje??

Bij deze film mochten ze toch alle police record uit het archief gebruiken? Ook hebben de oorspronkelijke detectives die toen aan deze zaak hebben gewerkt aan deze film meegeholpen.

Ik vond dat een geweldig gegeven om op die manier een film te maken. Het werd goed duidelijk dat de verschillende korpsen heel slecht met elkaar samenwerkten.

saai of niet , ik heb deze film ademloos uitgekeken

avatar van ¿?ImAmused?¿

¿?ImAmused?¿

erg interessante film over de zodiac killer.

ik heb me nooit verdiept in dit verhaal,maar nou heb ik een beetje meer hoogte gekregen van deze situatie.

vond vooral het stuk met mr vaughn zeer verdacht.

goeie verfilming 4,5*****

avatar van fluppebxl

fluppebxl

Knap gemaakt (van Fincher verwacht ik niet minder) en interessant onderwerp, maar ik had 'm beter gevonden als ie een uur korter was geweest. Sommige scènes lijken me hier te lang gerokken of soms compleet overbodig te zijn.

avatar van Number23

Number23

Prachtige poster. Ik ga 'm morgen eindelijk eens zien op Canvas.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

ben benieuwd misschien vanavond maar eens kijken!

avatar van Number23

Number23

Interessante film met een sterk begin met zeer apart camerawerk. De personages worden goed geintroduceerd en de rollen zijn goed bezet. Behalve Mark Ruffalo, Jake Gyllenhaal en Robert Downey Jr. zijn acteurs als Philip Baker Hall, Donal Logue, Elias Koteas, Dermot Mulroney en Brian Cox in kleinere rolletjes te zien. Na dat goede begin slaat de film aant wankelen en dat komt pas weer goed als Gyllenhaal's personage gaat graven. Mooi einde, maar door iets te lange speelduur wordt een hogere score belemmert.

avatar van confucius repeat

confucius repeat

Lang geleden dat ik nog zo naar het einde van een film heb verlangd! Twee uur en dertig minuten, en daartussen enkele malen geprobeerd een pauze in te lassen!! No way, ik wilde en moest hem uitkijken in één keer zo spannend was het, zo overtuigend ook. In Se7en had ik dat ook. En dan de achtergrond muziek uit de late sixties en early seventies! Af, Een film om te hebben, om te herbekijken. Mocht best een half uurtje langer duren. 'k Heb tijd zat.

avatar van Dreiecke

Dreiecke

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal en dat kwam overtuigend over, met diverse realistische haperingen in de voortgang van de zaak. In de realiteit zal ook regelmatig een onderzoek worden gestopt en hervat en in deze film kwam goed naar voren dat opsporen mensenwerk blijft en dat er verschillende belangen zijn van hogerhand en de werkvloer en van elk individu afzonderlijk. Ik vond het een interessant inkijkje en het leek mij vrij volledig te zijn neergezet.
Wel apart dat een cartoonist van de krant de gelegenheid krijgt om in alle politiearchieven te speuren en de zaak op te lossen
Het verhaal was een spannende speurtocht en ook ik wilde geen pauzes inlassen. Toch gedaan en uiteraard iets gemist, omdat er constant van alles gebeurde. Ik zou deze film graag nog eens zien vanwege alle details.
Het camerawerk vond ik af en toe heel apart, van bovenaf of met bepaalde draaiingen en vanuit aparte hoeken gefilmd. Ik vond soms de muziek wat hard en overheersend. Goede cast!
Voor mij was deze film zeker niet te lang, echt een fijne thriller.

avatar van gauke

gauke

Uitmuntend, boeiend, zenuwslopend, minutieus, exact, zinderend, mysterieus en ontstellend misdaadverhaal dat, ook als je 'm meerdere keren gezien hebt, tot in de details geniaal en boeiend blijft en voor discussie zorgt. Ondanks dat er weinig actie is wordt je meegezogen in de speurtocht. De cast is gedegen en grandioos en zorgt ervoor dat tijdens de filmduur de personages verbetener worden. Nietsvermoedend schuiven de verdachten voorbij. Ik las ergens dat als je de film in zwartwit kijkt dat ie dan nog spannender wordt, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.

gauke schreef:

Helemaal mee eens. Goed opgezet. De film "pakt" je doordat de zoektocht voort blijft duren. Niet voorspelbaar. Een topper!

avatar van fooraap

fooraap

Te langdradig en te weinig "verfilmd". Geef me dan liever een goede documentaire.

fooraap schreef:

Opmerkelijk! Als je dan never let me go 3.5 ster geeft...denk ik....die was nog een stuk trager...(een totaal ander verhaal/ soort film dat wel...)

Ben dan ook benieuwd of je Summer of Sam (qua verhaal wel vergelijkbaar met Zodiac) ook te traag vindt.

avatar van fooraap

fooraap

Mr Thee schreef:

Never let me go heb ik slechts 2,5* gegeven. Een halve ster meer vanwege de prachtige cinematografie van die film. Langdradig is misschien niet het juiste woord om Zodiac te beschrijven. Mijn probleem met die film is dat hij te lang duurt en te weinig "filmisch" is. Ik heb het gevoel dat de makers tegelijkertijd heel waarheidsgetrouw de Zodiac-case wilden vertellen (cfr. docu) en dan ook nog eens een spannende onderhoudende film wilden draaien (cfr. film). Die twee aanpakken botsen in mijn ogen. Dit komt volgens mij omdat het zo'n uitgebreide zaak is die tientallen jaren overspant. Summer of sam zet ik op m'n te zien lijstje!

avatar van 93.9

93.9

Overbodig lange film. Echt waarom duurt zo'n film als deze niet gewoon ruim anderhalf uur.

Film zou flink ge edit moeten worden. Mijn handen jeuken. Hele saaie stukken kunnen weggegooid worden.

Helaas gaat de regisseur gebukt onder het feit dat lang bij 'm heilig is.

Verder vond ik ' m aardig, maar niets bijzonders.

avatar van nadrin

nadrin

Om het met de woorden van Homer te zeggen Boooooring.

Twee momenten uit de film van bijna 3 uren wil ik onthouden

1/ de originele manier van tijdsverloop via de aanbouw van een wolkenkrabber te illustreren

2/ de origine van een personage uit de Durty Harry films.

Ok ik ga niet over een nacht ijs want ik heb de film gezien toen hij in de bioscoop was.

Toen reeds vond ik hem saai maar ik wou graag mijn mening herzien na een tweede maal kijken.

Maar ik ben nog meer ontgoocheld als toen.

Beter een documentaire van gemaakt vind ik

avatar van selector60

selector60

Helemaal niet vervelend, je kunt 'm blijven kijken om steeds meer te ontdekken, juist omdat sommige scenes nogal snel gaan. Bij zo'n zaak heb je toch de neiging om elke zin die gesproken wordt op een aanwijzing te onderzoeken.

selector60 schreef:

precies het is juist een film die ondanks "zijn gebrek aan actie en geweld" vol met spanning en mysterie zit! knap gedaan!

avatar van Oliveri

Oliveri

Eigenlijk is alles al over deze film gezegd, al vond ik hem zeker niet overbodig. We handig als je de film af en toe wat kunt doorspoelen, dan zie je het hele gebeuren in een uur.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Oliveri schreef:

... maar dan houd je in je hoofd ook een beknopte versie over.

avatar van Djumbo

Djumbo

Ik ben het eens met vele anderen....; hij is gewoon te lang en te versnipperd, wat maakt dat ik moeilijk in het verhaal kon komen. Alleen de passie die vond ik wel mooi weergegeven;