Super Size Me (2004)
Geregisseerd door: Morgan Spurlock
Met onder meer: Morgan Spurlock en Bridget Bennett
Releasedatum: 12 augustus 2004
Plot Super Size Me
"The first ever reality-based movie ... everything begins and ends in 30 days!"
Filmmaker Morgan Spurlock maakt zichzelf proefkonijn door 30 dagen niets anders te eten dan McDonalds voedsel. Hij probeert hiermee aan te tonen wat de lichamelijke en geestelijke effecten zijn van het overmatig eten van fastfood, om zo inzicht te geven in één van de grootste problemen in Amerika: vetzucht.
Zichzelf
Zichzelf - Morgan's girlfriend & Vegan Chef
Zichzelf - Law Professor, George Washington University
Zichzelf - Former U.S. Surgeon General
lamalord
Mooie documantaire, wel had ik zin in een burger toen ie gedaan was!
movie acteurs
Begint wel grappig zoals wanneer die gozer een hamburger moet opeten maar echt niet meer kan en dan over z'n nek gaat. Maar vooral op het einde ging het natuurlijk meer over de vetzucht die het veroorzaakt en dat vond ik wel voorspelbaar. Toch een 3,0 omdat het concept van deze docu wel goed verzonnen was.
Sjoerdow
Volgens mij is het een docuvrouwtaire
Props voor jouw humor!
Over de film:
Ik vond het een hele behoorlijke docu die het probleem duidelijk aan het licht bracht.
Geen eenzijdige michael moore-docu, maar een vermakelijke, doch schokkende film.
3,5 ster
chevy93
Geweldige documentaire met soms hilarische scènes. Hij doet waar ieder kind van droomt. Alleen maar McDonalds!
We wisten allemaal wel dat McDonalds slecht voor je is en ongezond bla bla bla... Hij doet het op een leuke, interessante manier en vooral treffend voor jongeren. Heb hem nu 2x gezien en hij blijft leuk
Wel een aardige docu die een probleem goed aan de kaak stelt.
Alleen het was net even teveel gelul allemaal. Heel veel praten en praten.
Daarbij vraag ik me af wat Spurlock precies wilde bereiken, dooreten terwijl hij al prop en propvol zat(gevolg:overgeven), veel frisdrank en shakes blijven drinken. Ondanks dat de dokters het veboden. Ik vind het toch een beetje te gezocht allemaal.
Dan vond ik de andere mensen aan het woord toch iets informatiever en leuker. Ook de tussenfilmpjes waren wel grappig.
Aardig om gezien te hebben, maar ik prefereer toch de Moore documentaires.
jumpstylemovie
Blijft mooi om te zien wat er met de producten gebeurt in tien weken.
What the hell is wrong with these french fries?
glimlicht
Aardige documentaire,, helaas niet echt informatief.
De film leunt voornamelijk op makkelijk te formuleren argumenten en probeert vooral heel veel te shocken (lekker hoor zo'n liposuctie
). Helaas krijgen we ook geen woordvoerder van McDonalds zelf aan het woord, dat had wat meer diepgang gegeven in de "o zo slechte Fast-Food keten". Tuurlijk zijn ze niet goed bezig, maar had graag een confrontatie met het kwaad willen zien.
Wel dapper dat die man zijn gezondheid op het spel heeft gezet hiervoor. Ik zal na 5 dagen al helemaal gek worden van al die troep.
*2,5
sofripa
Je moet ook zoveel van die handel eten wil je uberhaupt een vol gevoel krijgen. Geef mij maar de Burger King
. On topic: Die vent is leip
. Dat ie dit overleeft heeft!
nachtraafje
Heel erg vermakelijke film, leuke feitjes en weetjes en erg interessant!
Of ik nu minder naar McDonald's ga...? Nou nee, k kwam er sowieso al amper...
Blijft mooi om te zien wat er met de producten gebeurt in tien weken.
What the hell is wrong with these french fries?
Doel jij soms op dit filmpje?:
Lord Flashheart
Eindelijk maar eens gezien.
Ondanks diverse redenen om Supersize Me eens op te zetten (heb ten eerste zelf een levensmiddelen opleiding gedaan, ten tweede ooit een bijbaan bij de McDonald's gehad en ten derde bij het bedrijf gewerkt dat de rechten op deze documentaire in Nederland beheert) was het er nooit van gekomen. Inmiddels is discussie alweer verder opgeschoven en zijn 'we' erachter dat het niet-eten van fastfood alleen niet genoeg is om verantwoord en gezond bezig te zijn. Ook het eten uit de supermarkt is allesbehalve betrouwbaar; zie recentere documentaires als Meat the Truth of Taste the Waste. Toch blijft Super Size Me actueel aangezien er op dit terrein helaas nog weinig vorderingen zijn geboekt.
Mijn grootste kritiekpunt indertijd was het feit dat Morgan Spurlock overdrijft door zich continu vol te vreten bij de Mc Donald's en ook voortdurend de slechtste menu's kiest (mijn belangrijkste reden om de documentaire niet te gaan zien). Een soortgelijk onderzoek van een Nederlandse journalist toonde aan dat je helemaal niet dikker of ongezonder hoeft te worden van de Mac. Zolang je maar niet te veel eet en regelmatig ook het fruit of de salades neemt. Spurlock gaat daarmee iets teveel de Michael Moore richting uit: de boze kapitalisten (in dit geval de fastfood industrie) die de arme burger misbruiken. Het bekende linkse vingertje. Waar is de eigen verantwoordelijkheid van de burger gebleven?
Niettemin slaagt de documentaire in zijn opzet: het probleem van de steeds vettere en ongezondere Amerikaanse bevolking aan het licht brengen. Over de schuldvraag (ligt het aan de politiek, de industrie of de burger zelf?) mogen we het dan niet helemaal eens zijn, de feiten liegen er niet om. En nu, ruim 6 jaar verder, kan ik rustig stellen dat Morgan Spurlock als eerste documentairemaker erin geslaagd is om dit probleem op vermakelijke wijze bij een groot publiek onder de aandacht te brengen. En alleen daarom al verdient Super Size Me een ruime voldoende. 3,5*
Ste*
- 2072 berichten
Tja, als je 30 dagen lang alleen vet MacDonalds-voer eet dan is het niet zo verrassend dat je gezondheid erop achteruit gaat.
Desondanks blijft het toch erg leuk om te kijken naar die dikke ongezonde Amerikaanse cultuur, en komen er een hoop leuke weetjes voorbij. Leuk gemonteerd ook.
3,5
Al DeNiro
Tuurlijk is regelmatig eten bij de Mac niet goed, maar echt een objectief beeld geeft deze film niet.
Welke normaal mens gaat nou elke dag naar Mac en dan ook nog eens 3 keer?
Als je twee andere maaltijden gezond zijn, dan kan 1 of 2 keer per week Mac geen kwaad lijkt me.
Helemaal als je afblijft van ongezonde tussendoortjes zoals snoep, chocola en koek (die vol suikers en transvetten zitten) en kiest voor noten, groente en fruit.
Maar leuk is de film natuurlijk wel.
Zobor
Alleen al het feit dat ik een nummertje bij de Mac ben zorgt ervoor dat ik er niet kom.
Daarnaast hebben ze de gave om vissticks als gum eruit te laten zien en te laten smaken, plakkende tafels en vloeren, mopperende bedienden, kapotte glijbanen, ballen uit het ballenbad in alle uithoeken van het restaurant, kaas dat eruit ziet als een evoluerende alien, friet waar je twee brillen voor nodig hebt om het te zien en koud is voordat het je mond heeft bereikt. Nee voor 3x zoveel geld ga ik liever naar een goed restaurant.
MacDonalds is het trieste eindpunt van iedereen die geen smaak ontwikkeld heeft, en wil eten als een kip in een ren die snel eieren moet leggen of geslacht moet worden. Of van gemakzuchtige ouders waarvan de kinderen met een spanningsboog van één minuut op een stoel zitten en niet willen eten zonder een cadeautje erbij.
Maar ja, blijft overeind dat iemand volstrekt leip is om zich zo aan te stellen voor een docu. Dan is objectiviteit iets waar je van mag dromen.
dave
Aardige documentaire over Amerikaanse kamerolifanten, papzakken, dikbuiken, kolossen, vetklompen, vleeskathedralen en ietwat corpulente medemensen. De interviews en manier van onderzoek voeren sloegen evenwel totaal niet aan en het weinige amusement dat ik kon oogsten kwam enkel voort vanuit het kinderachtige experiment. Een hele maand broccoli eten is natuurlijk ook niet aan te raden, maar ik nam allang genoegen met de reactie van de gekke dokters en vooral Morgan zelf. Hoewel de zaken op het einde wel érg kazig en derhalve overdreven overkomen. En maar blazen, puffen en klagen. Dankzij het uiterst goedkope voorkomen naar onder afgerond.
2,50 (2,75)
Kisje
Hm, dat is nou net waar supersize me om gaat, nl. dat heel de Mac Donald's geprofileerd wordt als een soort van restaurant waar je gezond én veelzijdig kan eten... Maar elke rationele persoon wéét natuurlijk dat dat niet zo is, als je gaat snacken bij de Mac, dan weet je gewoon dat je een vettige hamburger naar binnen aan het smokkelen bent... Niet mis mee natuurlijk...
Ik denk trouwens dat er véél meer mensen regelmatig (en dan stopt het niet bij 2x in de week) junkfood eten, en ik denk in de VS, dat de mensen zich er niet om schamen om 2x langs de Mac of Wendy's te passeren, dat is het doel van deze docu, om te laten zien, dat de mensen in de VS abnormaale eetgewoonten hebben én wat het natuurlijk aanricht met je lichaam.
witboek
Leuke docu en grappig. Vooral hoe Amerikaanse dokters hun patiënten onderzoeken.
herder
Wat probeert deze man nou te vertellen? We weten al dat ongezond eten...(ff nadenken)...heel ongezond is voor je lichaam en dat de economische maatschappij alles doet om zijn 'ding' te kunnen verkopen.
Niets nieuws dus.
Maar buiten dat is het wel een vermakelijke documentaire, maar duurde wat te lang voor mij. Misschien omdat de boodschap al snel duidelijk was.
SPT
Wel een leuke film (om te zien hoe de hoofdpersoon steeds dikker,ongezonder en depressiever wordt), maar weinig informatief. Het kan dan wel zo zijn dat Mc Donalds anders beweerd, maar dat veel patat-frites en hamburgers eten ongezond is mag toch als algemeen bekend verondersteld worden. Ik beschouw dikke mensen ook niet echt als slachtoffer van dit soort ketens, ongezond eten is overal te verkrijgen en ik beschouw de keuze mbt. eten/beweging vooral als individuele verantwoordelijkheid.
_Casper_
geinige docu om een keer te zien maar verder tja.. wat moet je ermee en wat wilt ie ons vertellen?
ik bedoel iedereen weet dat een keertje fastfood oke is alleen als je er elke dag eet dat je dan gestoor dbent..
mja wel geinig om te zien
2.5 ster
Kadafi
Vond de film niet erg sterk. Eigenlijk geldt gewoon altijd: elk pondje komt door het mondje, en of dat dan McDonalds meuk is of gezonder eten doet er weinig toe. Als ik drie keer per dag 500 gram vis, 500 gram andijvie en 500 gram rijst naar binnen stouw kom ik net zo hard aan
. Best gezond voedsel, maar hoeveelheden waar je misselijk van word.
Kadafi
Niets nieuws dus.
Ja dat gewoon en dat je niet de SuperSize varianten moet bestellen
. Hij had op z'n minst bij de bedrijfsleider binnen kunnen stappen, dat had voor wat opschudding kunnen zorgen.
tommykonijn
Al vaak gehoord over deze documentaire, ik was er ook best wel benieuwd naar geraakt. McDonalds is, als je het te vaak eet, slecht; dat weten we allemaal wel. Maar hoe slecht? Deze film weet daar een aardig goed beeld bij te creëren. De docu bevat een aantal interessante feitjes rondom McDonalds en fastfood. Maar het meest interessante is toch het volgen van de uitdaging die Morgan Spurlock aangaat, waarbij hij zijn gezondheid flink in de problemen kan brengen. Dertig dagen, drie keer per dag per week fastfood eten is niet niks. Er wordt goed weergegeven wat dit met een mens kan doen. Een redelijk zwaar beeld om een mens zo te zien aftakelen maar door de goede en leuke montage en afwisseling is deze film prima uit te zitten en blijft het hele speelduur interessant.
BBC
Opzich best wel een interessante documentaire, maar echt wetenschappelijk is het niet te noemen. Goed, dat hoeft ook niet hoor, maar voor mij was dit niet echt nodig geweest om te bewijzen dat McDonalds níét geschikt is om 90x per maand te eten.
Maarja, er zijn vast veel obesitasamerikanen die wel ontzettend vaak fastfood eten, en misschien dat het bij hen wel hard aan kwam.
Het interessantste van de documentaire waren de stukjes bij de dokter. Het verschil met voor en na was echt enorm. Niet alleen qua de resultaten van de testjes, maar ook qua zijn levenslustigheid en zijn vrolijkheid. Wat mij betreft was dat het beste van de documentaire.
Ik snap trouwens echt niet waarom hij niet naar de dokters luisterde. Ja, hij wil graag een gave documentaire maken waar men graag van spreekt, maar het is wel je lichaam. Het zou best kunnen dat hij na dit soort geintjes schade krijgt aan zijn vitale organen. Maarja, ik ben echt koos humorloos als het de gezondheid betreft, en als student geneeskunde zal ik dat dan ook nooit begrijpen.
Alom 3,5*.
Zandadder
Sympathieke kerel.
Heel erg lekker het MacDonalds eten, maar pure rotzooi. YouTube - McDonalds - Illuminati Exposed.
Ik las eergisteren het volgende bericht:
Zo ziet een hamburger van McDonald's er na 14 jaar uit - AD.nl
En toen bedacht ik dat ik nog nooit deze Super Size Me heb gezien, ondanks dat ik al jaren benieuwd naar deze docu was.
Achteraf kan je stellen dat de docu helemaal niks nieuws brengt. 3 keer daags 3 maaltijden bij de McDonalds eten is erg ongezond en van vet eten wordt je dik. Dat zijn conclusies die iedereen denk ik wel kan trekken. Nouja, bijna iedereen, want die simpele Amerikanen lijken het maar niet te snappen als obesitas land nummer 1 in de wereld. De docu is alweer 9 jaar oud, maar nog steeds actueel, want het lijkt wel of mensen steeds maar meer gaan eten en dikker worden. Het is best wel schrikken als je in de docu hoort dat zo'n 30% van de McDonalds bezoekers in Amerika de super heavy users zijn, ofwel mensen die er 3, 4, 5 keer per week komen schransen. En dan niet met een normaal portie, maar met belachelijke hoeveelheden.
De test is best interessant, ook knap dat hij zijn eigen gezondheid zo op het spel durft te zetten. Vrij schrikbarend om te horen hoe erg zijn cijfers achteruit gaan na een maand zo ongezond te eten. Maar als documentaire had het wel beter gekund. Je hoort een moeilijk Engels pratende dokter en af en toe belt moeders op om te zetten dat ze zich zorgen maakt. Het is wel allemaal wat eenzijdig gebracht. Ik had ook wel wat tegengas vanuit het andere kamp willen horen, al kan je dit de maker ook weer niet kwalijk nemen, aangezien hij ruim 15 keer heeft geprobeerd een verantwoordelijke van de McDonalds te kunnen interviewen.
Het is geen docu die ons de ogen doet openen, maar misschien hebben ze er in Amerika wel wat aan gehad. Als je ook ziet wat ze leerlingen op scholen te eten geven, bah. Geen wonder dat het allemaal van die lopende worstenbroodjes worden. Wel goed dat die ene school voor moeilijke leerlingen wel gezond bezig was. Toch mooie gratis reclame voor die mensen, maar ook zeker wel verdiend. Nou kennen we in Nederland die warme maaltijd cultuur niet echt op scholen, maar dat is misschien maar goed ook als je ziet hoe ze het daar doen.
Ik vond alles trouwens wel lang duren. Na een uurtje had ik wel genoeg van de beelden van al die hamburgers, dikke, vieze Amerikanen en een alsmaar pratende Morgan Spurlock, die het overigens wel goed heeft gedaan om dit aan de kaak te stellen.
Ik geef deze Super Size Me 3,0 Big Macs, ehm sterren.
Mindreader
Waar ik mij overigens nog wel het meest aan verbaas bij die hamburger van 14 jaar, is dat zelfs het broodje onveranderd is gebleven. Min of meer dan.
Echt verrassend is het natuurlijk niet. Kijk de documentaire Food Inc. er maar op na.

Super Size Me 2: Holy Chicken!
2017

Die Fetten Jahre Sind Vorbei
Drama, 2004

Blackfish
Documentaire, 2013
experimentdietgezondheidjunk foodfood industry fast foodmcdonald's restaurant