• 9.378.629 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Dr. Lilian Thurman

avatar van FisherKing

FisherKing

chrissie schreef:

Wat ik zo goed vond, is dat je zoveel verschillende interpretaties kan maken van wat er nou eigenlijk gebeurd is en dat ze bovendien allemaal nog kunnen kloppen. Als je alle verwijzingen naar God en tijdreizen bijeen zet, krijg je wel een aardig lange lijst.

Jij zit iig al aardig dicht tegen een 5 aan Draai de Soundtrack nog eens zou ik willen aanraden, en zie de film er meteen achteraan ..

avatar van tenniskampioen

tenniskampioen

Onlangs deze film gezien na het lezen van de enthousiaste reacties op deze site, maar het is toch wel een beetje een afknapper geworden.

Het verhaal vindt ik helemaal niet zo interessant, heb het allemaal maar beleefd zonder één moment "in" de film te zitten, zonder één leuke scene of acteerprestatie te hebben gezien. Was ook verward na de film, vele dingen bleven onverklaard.

Heb me dan wel geamuseerd met het zoeken naar een verklaring van dat alles en heb zo'n beetje het gevoel dat het allemaal wat vergezocht is. Bovendien krijg ik niet de indruk dat je als kijker echt de kans wordt gegeven om dit te begrijpen en dat vind ik jammer. En dan zal ik maar zwijgen over het konijn zeker?!

Voorlopig 3 sterren

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

helemaal mee eens, tenniskampioen. Ik had precies het zelfde. Misschien lag het aan mijn bui, maar ik kwam niet in de film , en ik vond de verschijning van het konijn behoorlijk triest.Het verhaal was idd wel leuk , maar deze film is duidelijk niet voor mij weggelegd. Als ik me ooit nog eens verveel dan zal ik hem toch nog een keer huren, want het "schijnt" toch een hele goede film te zijn.

herman78

Wel, je mag een film ook wel eens niet goed vinden hoor. Soms is een film gewoon niet aan je besteed, hoe goed ie ook schijnt te zijn.

avatar van Phoenix

Phoenix

WTF! Heb ik hier nog niet op gereageerd? Ok, hierbij dan:

RETEVETTE FILM!

Zoooo, dat ook weer gehad.

4,5 ster.

avatar van jedymaster

jedymaster

david lynch achtig filmpje

avatar van De Knip

De Knip

mr.Frielink schreef:

Verhaal was wel leuk(?), volgens mij heb je er niet veel van begrepen....

avatar van GhotYou

GhotYou

Film was ook niet aan mij besteed. Had er heel veel goede kritieken over gehoord en gelezen en verwachtingsvol huurde ik dus de DVD. Kon er echter geen chocola van maken en vroeg me ook echt af waarom ie zo de hemel in geprezen werd. Hou 't er maar op dat iets je soms gewoon niet aanspreekt. Denk wel dat 't een echte cult-movie zal worden....

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Verhaal was wel leuk(?), volgens mij heb je er niet veel van begrepen....

Ik heb hem wel degelijk begrepen, maar het verhaal is niet meer dan "leuk" imo . Ik heb de film op jullie aanraden gehuurd, maar deze bleek gewoon niet voor mij te zijn weggelegd, zonder daarbij de film af te doen als "stom" of "k*tfilm",want ik vond hem die betiteling nou ook niet waard.

avatar van De Knip

De Knip

Film is wel leuk, klinkt wat 'onnozel' bij deze film. Maar ik begrijp je goeie bedoelingen wel, laat maar zitten joh.

avatar van Verbal

Verbal

Enige tijd geleden (2x) gezien en was erg onder de indruk; film laat ruimte over voor meerdere interpretaties (dromen, parallele ruimte of schizofrenie?) en dat maakt het zo interressant. Film speelt zich vermoedelijk af in jaren 80 en Donnie was blijkbaar fan van Echo and the Bunnymen, gezien het konijn in zijn dromen. Leuke comeback van Patrick Swayze overigens die vroeger menig tienermeisje het hoofd op hol bracht.

herman78

De film begint ook met een (naar mijn smaak prachtig) nummer van Echo and the Bunnymen, maar wellicht was je dat wel opgevallen. Ik las dat ze in eerste instantie een nummer van INXS op die plek hadden gezet, maar ik ben blij dat ze van dat idee zijn afgeweken.

Ik zag gisteren bij de Free Record Shop dat de S.E. dvd weer te koop is.

avatar van Phoenix

Phoenix

Vandaag voor de 3e keer gezien. Vooraf alle mogelijke interpretaties nog eens doorgenomen (die van Filmosoof kan ik me het meest mee vinden). Achteraf Mad World gedownload en ongeveer 40 keer gedraaid. Ik kan mezelf er niet van weerhouden mijn stem op te hogen naar 5* en hem op plek 3 in mijn top 10 te zetten. Is er al enige duidelijkheid over het volgende project van Kelly?

herman78

Mad World is mooi he? Ik hoorde laatst voor het eerst het origineel en heb dat vanmiddag eens gedownload (en ook een remix van het origineel). Zelfs dat vind ik het goed. Er zit een beetje een beat in, maar er druipt zoveel magie van het nummer dat het volgens mij in elke versie prachtig is, alhoewel ik het liefste toch Gary Jules hoor zingen als Donnie Darko aan zijn einde is gekomen.

Over het volgende project zou ik niets weten, maar hij was volgens mij wel een beetje bang dat hij met Donnie Darko al zijn kruit al verschoten had. Ik vind het trouwens wel stoer als een regisseur dergelijke journalistentaal spuit over zijn eigen kunnen.

avatar van Mik

Mik

Phoenix schreef:

Vandaag voor de 3e keer gezien. Achteraf Mad World gedownload en ongeveer 40 keer gedraaid.

Hier precies hetzelfde

narva77 (crew films)

Ik vind het origineel van Tears for Fears ook erg mooi ja.

avatar van T.O.

T.O.

ik ga toch voor 'Head Over Heels'

avatar van neo

neo

altijd maar dat gezeur over mad world! luister eens een keer de filmmuziek van michael andrews

avatar van GerwinF

GerwinF

neo schreef:

Wie!? Wist je trouwens dat Mad World een heel mooi nummer is?

neo schreef:

En wat dacht je van het prachtige 'Under the Milky Way', of het ontroerende 'Love will tear us apart' van de band wiens zanger veel te jong is gestorven?

herman78

Of Echo and the Bunnymen...? Over Joy Division gesproken: dat nummer vind ik ook fantastisch, maar dat is superbekend. Ik denk dat weinig mensen Mad World in de versie van Gary Jules al kende voor Donnie Darko.

avatar van EmDee

EmDee

herman78 schreef:

Bestond die al voor de film dan?

herman78

Geen idee. Ik denk van niet. Ik ken het nummer zelf ook alleen maar van Donnie Darko. Die nummers van Joy Division en The Church waren volgens mij al overbekend, en ik denk dat daarom niemand het over die nummers heeft.

Dus ik ben niemand?

herman78

Jij bent de uitzondering die de regel bevestigt.

avatar van Mirandak

Mirandak

Eindelijk gezien, ik kwam de videoband tegen in de opruimbak (slechts 2 euro, die kand kon ik mij niet voorbij laten gaan). Geweldig deze film.

avatar van Mik

Mik

2 euro? Jesus, het zou verboden moeten worden!

narva77 (crew films)

Precies, twee euro voor een meesterlijke film als dit, zo laat je mensen nog denken dat het een slechte film is, als ie zo spotgoedkoop is...

Nou kunnen we eindelijk een goede film eens goedkoop kopen, is het weer niet goed