• 9.378.659 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

avatar van Ramon K

Ramon K

Hahahaha! Hou op zeg! De complimenten die je ons nu geeft! Geweldig!

169 stemmen!

4,14 gemiddeld!

Twee conclusies:

1. Het meerendeel van de stemmers hier is ontzettend filmwijs.....en jij niet!

of.......

2. Jij bent hier de ware filmkenner en wij zijn een stel wijsneuzen!

uhhhhhhhhhhh.....ik ga voor conclusie 1..

LOL

avatar van De Knip

De Knip

Ik weet bijna zeker dat de MM-stemmers deze film minimaal 2 keer hebben gezien.

Eerste maal dat ik DD zag, was ook ik erg verward. Na wat Forums afgesneupt te hebben, heb ik de film een paar maanden later weer gezien en er vielen toch heel wat stukjes van de puzzel in elkaar! Prachtige film!

Nog altijd:

*****

Mik

De eerste keer vond ik em prachtig, de tweede keer werelds!

• 1985 berichten

misschien toch nog maar eens een keer kijken. Begin het gevoel te krijgen dat mijn 3,5* toch te laag is....

Mattie

Reactie op Ramon K, laten we het er dan maar ophouden dat mijn medekijkers en ik niet erg filmwijs zijn. Toch leef ik in de veronderstelling dat mensen vage (het woordje dat ik hier het meest ben tegengekomen ) films al snel heel erg goed vinden..Ik nodig je ook uit om het plotje voor mij en mijn medekijkers uit te leggen. We zullen je daarvoor ongelooflijk dankbaar zijn..

Mattie schreef:

waar gaat dit nu weer over. Lekkere onderbouwing van je stelling Bovendien heb je al ontzettend veel stemmen uitgebracht, zodat we ook precies weten wat je filmsmaak is...

Agony schreef:

Mattie

nou de onderbouwing is heel simpel als je de recaties op de film even doorloop komt je constant de woorden tegen: vaag, weird, warrig, verwarrend enz. enz. En toch scoort de film goed. Dus is mijn stellig vage films scoren goed. Vaag staat voor onduidelijk en opgelost, ik geef toe dat vage films interessanter zijn dan voorspelbare films, echter wij snapte het plotje niet helemaal. Nou zullen wij vast uiterst dom en absoluut geen filmkenners zijn, daarom nodig ik je uit om ons het plotje uit te leggen, daar zullen wij (en al die andere niet-film kenners) je ongelooflijk dankbaar voor zijn

avatar van Ramon K

Ramon K

Beste Mattie, termen als "vaag, warrig, wazig" worden hier vaak gebezigd en ik erger me er ook wel eens aan. Maar mensen bezigen dit omdat ze niet weten hoe ze Donnie Darko moeten benoemen. Donnie Darko is een allegorie, een beeldspraak, symboliek en surrealisme. Het betreft hier een film die een diepe onderlaag heeft en die laag is veeeeeel belangrijker dan het letterlijke verhaaltje voor velen. Er staat genoeg uitleg over het letterlijke verhaal van deze film, vooral tussen de spoilertags. Ik ben het eens met al die theorieen; deus ex machina, de verlosser, tijdreizen etcetera. Maar het begrijpen van deze theorieen is niet belangrijk voor het begrijpen van deze film want dit is een film die je moet ondergaan. Je moet de onderliggende laag voelen. Donald Darko is een puber die zijn plaats zoekt in het geheel. Hij schopt tegen de maatschappij ( Zoals velen pubers doen, ik doe 't nog vaak ) en wil de wereld begrijpen, maar vooral zoekt hij naar zichzelf. Uiteindelijk vindt ie zichzelf en maakt een keuze. Deze onderliggende gedachte greep me bij de strot! Ik begreep na het zien van DD dat ikzelf ook nog bezig was met het ontdekken van mezelf en de wereld. Dit gevoel plus de schitterende dialogen, cast, stijl, nevenplotjes, humor, theorien etcetera....dit maakt DD een meesterwerk! Ik denk dat jij nog niet klaar bent voor surrealisme en dat maakt ook niet uit hoor! Maar doe ons aub niet af als wijsneuzen en gooi je filmremmen eens los! Probeer de symboliek te zien en je zult erachter komen dat deze film zijn status echt verdient.

melanietje

je hebt gelijk. Ramon K !! deze film laat goed zien wat de hedendaagse puber doet en zo is het ook!! Ik gedraag me vaker nog zo!! Ik vind al je argumenten top !!!en deze film verdient de welverdiende 4 sterren!

avatar van herman78

herman78

vier sterren is eigenlijk nog een beetje te weinig, melanietje!

ik gaf er vijf.

melanietje

nou herman 5 vind ik te veel.. Zo goed vond ik hem net niet.. Ik vond wel patrick Swayze geweldig in de film.. Deze man heb ik onderschat !

avatar van herman78

herman78

okay... voor mij had deze film werkelijk alles mee. een verhaal dat me aanspreekt, een onderlaag die me raakt, intrigerende karakters, fantastische muziek. vandaar 5 sterren.

patrick swayze viel me ook alleszins mee. eigenlijk had ik hem ook niet herkend. ik vond hem zelfs erg goed, want ik kreeg ook een hekel aan die vent, net als aan die irritante lerares met haar love-hate verhaal.

ik vond drew barrymore trouwens ook wel een prettige verschijning.

melanietje

drew dat is minder , die moet het houden bij charlie's angels..het was wel een van de mooiste films die ik gezien heb...

avatar van NERD

NERD

Die "Fear and Love" (geloof dat het zo heette) was echt geweldig!

"He told me to forcefully insert it into my anus!....."

avatar van narva77

narva77 (crew films)

De Knip schreef:

Ik weet bijna zeker dat de MM-stemmers deze film minimaal 2 keer hebben gezien.

4 keer inmiddels, mag dat ook?

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Kheb m maar 1 x gezien

ik heb net met "van leest" gebelt (kan FRS nie bereiken), en zij weten nix van een re-release en via de "A-Film" website wordt je ook nie veul wijzer ... dus hoe het nou precies zit weet ik niet maar hou me op de hoogte !!!

avatar van Rascal

Rascal

1 x gezien, daarna een poging gedaan om hem een tweede keer te zien, maar helaas boeide het me nie. Verlaagt met een halve *

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

ik snapte de verschijning van drew barrymore niet helemaal, wat had zij met het verhaal te maken

Mik

zij is de lerares Engels die de jeugd obscene boeken als lesstof geeft aan de klas van Donnie waardoor hij op het idee komt dat hij die school onder water gaat zetten

avatar van Goodfella

Goodfella

tovenaar schreef:

Helaas niet Goodfella, is iemand al langs geweest in de FRS om het te vragen?

Vandaag naar de FRS geweest en zonder problemen de verkeerde versie ingeleverd en m'n geld terug gekregen. Er werd niet eens naar een kassabon gevraagd

avatar van ard

ard

Vond het HELEMAAL niks, deze film.

Een -1.

Mik

Ard, ik denk dat je per ongeluk je stem verkeerd geplaatst hebt. Je bedoelt -1 maar je geeft em een 0,5 .. dat is ruim 1,5 ster te hoog !! Even aanpassen misschien

avatar van De Knip

De Knip

ard schreef:

Vond het HELEMAAL niks, deze film.

Een -1.

Tarzan & Dragonfly 5 sterren geven en Donnie Darko het laagste? Zegt meer over jou dan over Donnie Darko

avatar van Skreener

Skreener

Bannen die lui.

No sympatie for the Devil

avatar van Da Jando

Da Jando

Ik vind de poster trouwens zo vet dat...dat...ik hem ga bestellen! Hmm, ff zoeken waar dat kan.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Wat een film he! Dit is echt zo'n film waar je het na een paar dagen nog over hebt.

Alleen ik heb hem 2 keer gezien maar snap hem nog steeds niet.

of is de clue gewoon dat alles een sick minded droom van darko is ?

Donnie Darko Rules!!! :evil

*****

avatar van chrissie

chrissie

Ik had speciaal alle commentaren niet gelezen voor ik de film zag. Dat is net gebeurd en nu heb ik hier nog eens alles doorploegd. De soundtrack is natuurlijk fantastisch. Wat ik zo goed vond, is dat je zoveel verschillende interpretaties kan maken van wat er nou eigenlijk gebeurd is en dat ze bovendien allemaal nog kunnen kloppen. Ik las wel enkele malen dat ze naar The Last Temptation of Christ gingen kijken, maar ik dacht toch dat ze naar Evil Dead zaten te kijken en dat The Last ... gewoon een andere film was die ze op dat ogenblik draaiden in de bioscoop.

Als je alle verwijzingen naar God en tijdreizen bijeen zet, krijg je wel een aardig lange lijst.

Ik twijfel nog tussen 4 en 4.5, geen 5. Waarom, kan ik niet zo direct zeggen. Ik weet wel dat het een film is die ik nog wel eens een paar keer ga bekijken.