Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Zondag 1 maart in één bioscoop (Eindhoven)
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
dennis1979
Ik ben halverwege in deze film ingestapt. Had uiteraard van de film gehoord en er wat over gelezen. Ik werd van de ene verbazing in de andere gegooid. Wat een fascinerende film is dit!!! Helaas heb ik hem niet vanaf het begin gezien vandaar dat ik mij van stemming zal onthouden totdat ik hem in zijn totaliteit heb gezien. Maar wat ik heb gezien was wel zo geweldig, telkens dacht ik wat is dit voor vage film. Maar alles is zo interessant dat je moet blijven kijken want je wilt het volgen, geweldig gedaan.
odyssee
Gisteravond op TV gezien.
Jammer van de talrijke reclameblokken.
Ben er voor gaan zitten omdat ik vorige week Mulholland Drive had gezien. Volkomen niet gesnapt en aangewezen op veel uitleg op het MM forum.
Daar las ik dat Donnie Darko een vergelijkbare opbouw heeft, die je zonder de mening van anderen niet meteen doorhebt. Ik houd wel van dat soort films.
Donnie Darko is is mijn beleving veel minder dan Mulholland Drive. Dat geldt voor het verhaal, want dat is veel minder ingewikkeld en goed te snappen. Het geldt ook voor de acteerprestaties van de hoofdrolspelers; ik was er niet buitengewoon van onder de indruk. Hier en daar is het wel erg dik aangezet (het lachje van Donnie aan het eind bijvoorbeeld)
Ook het camerawerk is minder spannend en intrigerend.
Hoewel ik denk het verhaal goed te snappen en daar ook best waardering voor op kan brengen, gaat de uitleg me vaak te ver. De toekomst zien en die veranderen door jezelf op te offeren is op zich een heel aardig gegeven. Dat snap ik en dat vind ik ook goed in beeld gebracht.
De nogal exacte uitleg met parallelle universums en wormgaten schiet bij mij zijn doel echter volledig voorbij. Dat is voer voor hoogbegaafden en daar hoor ik niet bij.
NoSleep
Subliem. De sfeer van deze film heeft zoiets ongrijpbaars. Fantastisch neergezet. Ik had mezelf voorgenomen om niet in de hype mee te gaan maar het is echt een goede film. Zoals vele andere zit ik nog met een aantal vragen, alhoewel ik denk dat de achterliggende gedachte open voor interpretatie is. Ik vond een bepaalde scene trouwens echt geweldig; de scene waarin Donnie advies van zijn vader krijgt; voor mij een van de beste scenes ooit!
Dreamboy
erg goede film!!!! Jake Gyllenhaal speelt deze rol erg goed!! hij is nu zeker een van me favorieten aan het worden!!
was alleen een beetje in de war van et einde!
*Nientjah*
Best een aardige film om te zien, maar op de helft snapte ik er geen iota meer van. Dat zal ook de reden zijn dat de rest van de film me niet meer zo boeide (ik heb hem wel helemaal afgekeken). Ik vergelijking met Mulholland Drive vind ik deze film van een heel ander niveau, waar je bij Mulholland Drive niks van de film hoeft te snappen om er toch de schoonheid van in te zien gold dat voor mij bij Donnie Darko niet. Ik heb wel daarna de plotverklaring in de TV-gids gelezen en dat gaf dan wel weer pluspunten.
3 sterren.
pimmes
Wat een geweldige film! Ik wilde Donnie Darko al een lange tijd zien, nadat ik hier op moviemeter de reacties had gelezen. Ik had dan ook erg hoge verwachtingen, die volledig zijn waargemaakt. Ik heb vannacht alle verschillende visies over de film gelezen en begrijp hem nu volledig
. Nummer 1 in mijn top 10!
planet_of_death
Een fantastische maar ook erg bizarre film met prachtige dialogen en superspannende scenes. De acteerprestaties zijn bijna perfect en het verhaal is lekker vaag. Een van de beste films ooit!
darkjaap
inderdaad erg bizar..
ik hou wel van films waarin mensen gek/anders zijn maar deze film kon me niet boeien om de een of andere reden..
ik had er hoge verwachtingen van en het is een erg bijzondere film maar halverwege was hij niet meer te volgen en had ik moeite hem aftekijken hoewel het liedje aan het einde erg mooi was
deze film krijgt van mij een magere 6 want ik had er veel van verwacht gezien de reacties mischien ooit nog een tweede keer dat ik hem kijk
* * *
Colombo
DD was geweldig!, zo moet je zijn als mens.
Was soms moeilijk te volgen, en veel dingen bleven onduidelijk voor mij
4,0
3 sterren.
White Trash
Ik vond om eerlijk te zijn de originle versie die wat korter was beter...
Die versie van gister wat wel de Directors Cut zal zijn vond ik wat overbodige stukken inzitten eigenlijk..
Des al niet te min blijft de film erg goed
Steven1975
Donnie Darko ruim een jaar geleden gezien (de originele versie) en gisteravond op RTL7 nogmaals de 'Directors Cut'. Moet zeggen dat ik bij deze laatste versie vind dat er teveel 'tipjes van de sluier' worden opgelicht. Ook miste ik The Killing Moon van Echo and the bunnymen!
Leland Palmer
Ook miste ik The Killing Moon van Echo and the bunnymen!
Dan is de director's cut uitgezonden, want in de normale versie krijg je dat nummer wel te horen aan het begin.
niethie
In een andere film (op wat uitzonderingen na uiteraard) zou ik het niet zo heel erg vinden als de nummers veranderd zouden zijn in een eventuele directors cut maar bij Donnie Darko is ieder nummer een meerwaarde aan de film en wat The Killing Moon betreft dat nummer help natuurlijk aan het geweldige begin waar op een snelle manier de hele darko familie belicht wordt en als dat veranderd zou zijn door Never Tear Us Apart (goed nummer) maar lang niet zo indrukwekkend en sfeervol (veels te poppy imo) te gebruiken dan zou dat heel erg jammer zijn.
Mooie ruk Director's Cut dan als ze The Killing Moon geschrapt hebben.
smettipie
ik begrijp niet hoe deze film toch zo'n goeie score haald.
ik vond het verhaal maar weinig boeiend.
had hier VEEL meer van verwacht, maar ja ieder zijn smaak blijkbaar!!
acteerprestaties waren wel goed moet ik zeggen, daarom toch nog 2**
*Nientjah*
Met Mulholland Drive valt dit in de verre verte niet te vergelijken (nouja behalve kwa vaagheid dan he) want dat is verder gewoon een totaal andere film. Maar wat DD berfeft Ik heb dit gister al tegen iemand anders gezegt maar ik zou hem als ik jou was gewoon nog eens bekijken over een tijdje en daarna nog eens en als dat bevalt misschien nog eens en lees het spoilertopic eens een beetje door voor wat interpretaties om wat meer duidelijkheid te krijgen over de film en hij wordt gegarandeerd beter. Meld anders de punten die je niet helemaal begreep even, misschien kan ik of iemand anders wat meer duidelijkheid verschaffen.

Ja het is ook een beetje raar van me om deze met Mulholland Drive te vergelijken, maar iemand boven me had het erover dus had ik zoiets van: hm dan geef ik mijn mening daar maar over.
Ik zal hem over een tijdje nog maar eens een keer bekijken ja, want alles bleef me vaag totdat ik de interpretatie van het verhaal in de gids las. Het was ook helemaal geen slechte film, maar al die vaagheid over het einde van de wereld en het konijn, ik snapte gewoon niet wat ze ermee wilden zeggen. Ik wist wel in grote lijnen dat er iets ernstigs stond te gebeuren natuurlijk, maar het bleef me onduidelijk wat er precies aan de hand was. Herkijken zal de film veel helderder maken denk ik dus dat zal ik een dezer dagen wel doen.
Azra il
Joy Division's ; love wil tear us apart
oja, wat een vreselijk goede film zeg, ik had op het einde kippenvel terwijl het in de ruimte waar ik zat nog een kleine 30 graden was.
niethie
Donnie een onstabiele en moeilijke tiener met schizofrene trekjes die uitgekozen wordt door Frank die in een visioen heeft gezien dat hij vermoord zou worden door Donnie. Dus Frank begint in Donnie's eigen visioenen te verschijnen en geeft hem opdrachten die leiden tot positieve dingen, de school onder water laten lopen want die hadden met hun hele lifeline/guru bullshit een slechte invloed op de kinderen en het huis van pedofiel Swayze plat te branden zodat hij opgepakt kon worden. Donnie begrijpt het hele verschijnsel van Frank (the bunny) en het feit dat de wereld zou vergaan (het einde voor Frank zelf en het einde van hem) enw at zijn rol daarin zou zijn niet goed. Donnie ontmoet Gretchen met wie hij een relatie krijgt (en zij die een positieve invloed op hem heeft en waarschijnlijk de eerste is die hem echt begrijpt) Donnie krijgt inmiddels kleine aanwijzingen van Frank over het fenomeen tijdreizen en hierbij ook verwijzingen naar de oude ex lerares op zijn school Roberta Sparrow/Grandma Dead die ooit een boek schreef over dit fenomeen. Ook de twee lereren Barrymore en Wyle bij Donnie op school hebben iets te maken met zijn doel, denk bv aan het woord cellar door op het schoolbord een aanwijzing naar de kelder van Grandma Dead. Op het eind waar Gretchen sterft komt Donnie er achter dat de wereld beter af is als hij gewoon gestorven was en in bed was blijven liggen die nacht dat de straalmotor op zijn slaapkamer dak terecht kwam, Gretchen/zijn moeder en zusje en Frank zouden niet sterven dus gaat hij opzoek naar een portaal op de plek waar hij in het begin van de film wakker werd en reist terug in de tijd om zich als het ware op te offeren voor de personen van wie hij houd. Het Mad World einde (het liedje) zit ook vol aanwijzingen in de teksten (the dreams in which i'm dying are the best i've ever had) Op het einde zien we Gretchen (het nieuwe meisje in de stad) langs het huis van de familie Darko rijden waar op dat moment het lichaam van Donnie afgevoert wordt, je ziet in haar ogen dat ze het idee heeft dat ze hem kent maar toch niet weet hoe precies. Ik vind dit zo mooi (ze moest is weten) dankzij Donnie leeft ze nog.
Oke dit is de meest knullige uitleg die iemand zich kan wensen en ik zal vast en zeker wat dingen verkeerd geinterpreteerd hebben en zonder enige twijfel een hoop (belangrijke) dingen weggelaten hebben maar mijn bedoeling was om het een beetje in het kort een verklaring te geven op de dingen die jij niet helemaal snapte. Maar goed zoals ik al zei ga hem gewoon weer eens herkijken en er worden je waarschijnlijk heel wat meer dingen duidelijk. Laat in ieder geval even weten wat je er na je tweede/derde kijkbeurt van vond (ben ik persoonlijk wel benieuwt naar)
*Nientjah*
Bedankt voor je interpretatie niethie!
Het verhaal wordt me steeds duidelijker, ik zal hem binnenkort zodra ik tijd heb (wat geen probleem moet zijn) nog eens herkijken en dan zal ik je wel laten weten wat ik ervan vond.
niethie
Geen dank. En daar houd ik je aan (hopenlijk heeft mijn uitleg een beetje geholpen).
Al dat gepraat over de film krijg ik gewoon spontaan zin hem opnieuw te gaan kijken.
gebruiker_56935
Donnie Darko, wat een pretenties! Een film voor mensen die graag slim doen, en diepzinnig, maar het niet zijn. De muziek is verschrikkelijk. De symboliek flinterdun. Bagger
Ik denk niet dat ze daarom die film hebben gemaakt hoor
In mijn ogen ben je iig geniaal als je zo'n film als dit weet te produceren. En sja muziek is smaak he. Ik vind de muziek perfect gekozen in de film en het ondersteunt ook heel erg. Donnie Darko is een film die ik al vaak heb gezien en nog vaker ga kijken.
Seifer
Ja het is ook een beetje raar van me om deze met Mulholland Drive te vergelijken, maar iemand boven me had het erover dus had ik zoiets van: hm dan geef ik mijn mening daar maar over (....)
Alleen wil ik graag nog iets toevoegen... Ik heb eerder het idee dat hij alleen Gretchen wil redden, hoewel je nooit weet wat die 2 pestkoppen nog kunnen aanrichten. Je maakt trouwens wel een fout, de straalmotor komt van het vliegtuig waar zijn moeder en zusje inzitten, dus zij gaan hoe dan ook gewoon dood. Het is niet alleen Donnie die via de wormgat naar het verleden reist maar ook de straalmotor.
JoeCabot
Ik dacht dat dt was zodat hij daardoor Gretchen tegen het lijf zou lopen en zo een gesprek met haar te beginnen. "It's a good thing the school was flooded today. We never would have had this conversation." Hun relatie begon immers door dit gesprek. Dat Gretchen dierbaar is voor Donnie is cruciaal in de film aangezien ze op het einde overreden wordt.
niethie
Dat zou ook kunnen natuurlijk (het klinkt in ieder geval niet onmogelijk) zoals ik al zei iedereen kan er zijn eigen interpretatie aan geven (en dat is juist het mooie van de film).
Minotaures
Vond em saai en langdradig.. Meer kan ik niet kwijt erover..
*Nientjah*
Ik ga hem binnenkort nog een keer kijken hoor niethie!
Ik ben nu een beetje druk.

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing