Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Zondag 1 maart in één bioscoop (Eindhoven)
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
niethie
Is goed hoor doe het rustig aan, heeft toch geen haast verder. Gewoon kijken als je er alle tijd voor hebt en ja dan hoor ik het wel van je.
Eindelijk gezien. Erg mooi.
Ik lees er nu hier en daar wat over, maar daar stop ik mee, want het lijkt de film een beetje te verpesten. Ga dus ook maar niet die director's cut kijken.
Arkadi.
Precies ..niet te veel over lezen maar je eigen gedachten er over laten gaan.
director's cut is altijd na verloop van tijd wel interessant om te kijken wat de andere bedoelingen waren.
MatthijsGr00t
Van de week eindelijk een keer gezien.
En ik vond het echt een mooie film. Ik was er van te voren een beetje bang voor, want verwachte er niet veel van,want had veel slechte verhalen over gehoord,.
Maar de film verraste mij, Ik vind het echt een hele goede/mooie film.
Schitterend drama dat de oplettende kijker overbluft maar zeer voldaan achter laat. Meesterwerk.
riks
Deze film meerdere keren gezien maar begreep er vrij weinig van. Vage film met een vaag konijn.
JacoBaco
Het valt mee.. Je moet de film zo zien. Het paralelle universum staat centraal. Donnie moet het desbetreffende universum sluiten en wanneer hij dat niet doet zal het normale (huidige) universum vernietigd worden en dat lukt alleen maar door zich ervoor op te offeren door die straalmoter die door de tijd is gereisd. Hij moet dus zich dus zelf in het paralle universum bevinden en door terug in de tijd te gaan kan hij het universum redden. Alleen moet hij zichzelf wel opofferen. Hoe hij dat nou allemaal precies doet? Geen idee
Apollinisch
Met deze uitleg maak je de film niet minder vaag trouwens.
JacoBaco
Met deze uitleg maak je de film niet minder vaag trouwens.
Dat is wat ik eruit begreep.
Ja mijn uitleg komt een beetje over als een chirurg die uitlegd aan een leerling hoe hij een nier transplantatie moet uitvoeren.
Zoiets als. Ok, verdoof de patient, snij hem open, haal zieke nier eruit en stop de nieuwe er weer in en maak het lichaam weer dicht. Klaar.
smeetsm
ja, die vond ik erg goed, en ook een heel mooi liedje op het einde Mad World.
Artemis
Als ik zo naar de tijd kijk is vanavond op Canvas het origineel aan (!) en dus niet de Directors Cut. Daarbij heeft Canvas ook geen reclame dus je kan lekker doorkijken!
Lad
Ale bon, ik ben benieuwd...
The Last
Ga 'm vandaag ook kijken denk ik. Vorige keer niet uitgezeten helaas. En vind het nogal risicovol om 'm meteen op DVD te kopen, eerste kennismaking op tv (zonder reclames) lijkt mij het handigst.
Renee28
Ik vond het een verassende maar zeer goede film! Erg origineel, maar moeilijk te begrijpen. Het goede aan deze film vind ik dat iedereen hem op zijn/haar eigen manier kan interpreteren.
deTuinman
ik snap echt niet, dat er mensen bestaan, die deze film vaag vinden
fear en loathing, dat is pas vaag, david lynch-films, die zijn pas vaag
darkjaap
geef nou toe
een reuzekonijn is vaag of vind jij het realistisch en zie jij wel eens een vliegtuig motor door een dak vallen ?
Baksteen
ik snap echt niet, dat er mensen bestaan, die deze film vaag vinden
fear en loathing, dat is pas vaag, david lynch-films, die zijn pas vaag
Alles is vaag, dus Donnie Darko ook.
lilB
geef nou toe
Jij zegt hier eigenlijk mee dat de meeste films "vaag" zijn.
aBronxTale
Ik heb serieus waar een realistich beeld proberen te scheppen maar tevergeefs, ik vind dat Donnie Darko een tyfus film is.
BTW sorry voor me groffe taalgebruik
0,5
Noisefield
BTW sorry voor me groffe taalgebruik
0,5
Waarom verwonderd me deze uitspraak niet van iemand die " So I Married an Axe Murderer " 5* geeft
Perfectly clear
Door deze film heb ik Echo & The Bunnymen leren kennen, Ik ben ze eeuwig dankbaar dat ze dat in de film hebben gebruikt.
*zucht, Killing Moon, zucht
Freud
Nogal vervelende film, die me weinig kon fascineren. Geen probleem met ingewikkelde of vage films, maar ze moeten wel iets bezitten waardoor je als kijker bereid raakt om er je hoofd over te breken. Maar deze film bezit helemaal niks, ziet er lelijk uit en de dingen die ik erover gelezen heb (voor het geval me iets wezenlijk en geniaals zou zijn ontgaan) zijn bovendien complete onzin. Geen goeie film dus!
Jammer, heb ik 'm net gemist.
Echt hardcore die DD fans.
Lad
Jammer, heb ik 'm net gemist.

Echt hardcore die DD fans.
Haha, kom maar op! Daar ga ik me nu eens niets van aantrekken seh!

Gisterennacht heb ik deze film dus gekeken, met de verwachting een meesterwerk te zien, gezien de hoge plaats in de top-250.
Maar dat kreeg ik niet. Wat ik wel kreeg was een vreemde, plezante film, die zeker wel goed te noemen is, maar deze hoge plaats in de toplijst gewoonweg niet verdient. Alleszins, dat is mijn mening toch...
Het begin kwam traag op gang, verschillende personages kwamen er in voor die eigenlijk geen nut hadden in de film (zoals die leerkrachte bijvoorbeeld van Charlies Angels daar...
) en de dialogen waren nu ook niet sterk of grappig te noemen, op enkele na dan...Dan begint het visioen van hem, dat je dat reuzekonijn zag (gewoon een kostuum, maar ik moet wel zeggen dat het redelijk creepy was) die hem allerlei kwade dingen laat doen enzoverder..
Zo gaat de film wat verder, redelijk onduidelijk in mijn ogen, ook omdat, zoals ik al zei, er teveel onbelangrijke personages ingegooid werden.
Het einde viel goed mee, het was lekker vreemd, en daar heb ik het wel voor, maar dat kon de hele film niet redden voor mij...
Dat deze film dus in de toplijst en de ladder enzo goed scoort, vind ik best heel verassend... Deze film is goed en leuk, zeker weten! Maar om zo hoog te staan...Neen, dat niet vind ik...
PS: ik had later zelfs spijt dat ik niet "Escape From Alcatraz" ben blijven kijken, dat mij precies meer lag...
Ciao!
Apollinisch
Als er één film is waar elk personage essentieel is voor de verhaalvertelling dan is het Donnie Darko wel.
Lad
O ja, die leerkrachte was niet echt nodig, hetzelfde met die 2 pestkoppen, die waren eigenlijk ook niet nodig...
En dit verhaal is gewoon vreemd, zo vreemd dat het gewoon een onduidelijk verhaal is... Ik heb voor dit "Escape From Alcatraz" laten schieten gewoon...

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing