• 9.379.091 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Relexio

mooi! maar geen meesterwerk

avatar van Duckish Diver

Duckish Diver

Het verhaal is geweldig, meeslepend en heerlijk mysterieus.

Het verhaal blijft de hele film lang vaag en als je denkt dat je het eindelijk snapt komt de volgende wending, waardoor je weer verward raakt. Sommigen zullen dit heel vervelend hebben gevonden, maar ik vond het juist leuk om hard na te moeten denken om alles te kunnen volgen.

Ook zijn de acteerprestaties uitmuntend, de personages frappant en de quotes zeer memorabel.

"Why are you wearing that stupid rabbit suit?

Why are you wearing that stupid man suit?"

Al bij al een zeer vermakelijke en inhoudelijke film.

Trouwens.

Als je de film een keer gezien hebt, kan je er inderdaad geen touw aan vastknopen, maar gelukkig is er een mooie uitvinding gedaan genaamd 'internet'. Daar kan men mooi een hoop interpretaties vinden, zodat je een eigen interpretatie kan vormen.

Ook kan je op de Engelse Wikipedia de interpretatie van de regisseur vinden; de 'officiële' interpretatie (al keurt de regisseur andere interpretaties ook goed).

avatar van Knisper

Knisper

Duckish Diver schreef:

Het lijkt me toch juist dat mensen hun eigen interpretatie vormen tijdens het kijken van de film.

avatar van Hando

Hando

Knisper schreef:

Sommige mensen moeten het eerst even laten bezinken.

avatar van Duckish Diver

Duckish Diver

Knisper schreef:

Natuurlijk, maar je eigen interpretatie hoeft niet per se de beste te zijn, dus kan je het beter vergelijken met andere interpretaties, toch? Zo kan je uiteindelijk de beste interpretatie overhouden, wat natuurlijk heel goed dezelfde kan zijn als de interpretatie die je tijdens de film had.

En ook heb ik bij andere reacties gelezen dat ze helemaal niets van de film snapten en dat ze dus ook geen duidelijke eigen interpretatie hebben. Voor deze mensen is het natuurlijk wel handig om interpretaties van anderen op te zoeken op internet, zodat ze de film beter begrijpen en tijdens een mogelijke volgende keer dat ze de film bekijken een eigen interpretatie kunnen vormen.

avatar van Ronnievb

Ronnievb

Duckish Diver schreef:

Het mooie van een film als deze is dat je er geheel je eigen invulling aan mag geven. Wat je er dan van maakt of wat de juiste interpretatie is, maakt an sich niet zo heel veel uit. Kortom: Het is lekker blijven speculeren wat er nu uiteindelijk gebeurd is met good old Donnie o'boy .

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Ronnievb schreef:

Leek me toch duidelijk dat hij dood ging

avatar van WanderingStar

WanderingStar

Rephlex schreef:

Ehm.. nee... I didn't quite get the picture...

Wat dacht je van argumentatie?

Ok.

Nog een x gekeken.

Geen kladblok erbij, sorry, dat zal ik volgende x doen..

Ik moet zeggen dat ik mijn originele mening over de film terugneem.. Was inderdaad hahaha eh niet echt ergens op slaand..

Maar blijft mijn vraag:

Wat is de genialiteit van deze film?

Waarom is het zo'n hype (geweest)?

Ik vind 'm bij nader inzien toch best goed en spannend (de 1e x dat ik keek vond ik dat konijn heel eng en dat was 't enige dat me echt goed was bij gebleven) en ik heb 't grootste gedeelte van de 113 minuten geboeid zitten kijken..

Maar ik begrijp nog steeds the big fuss niet...

Ik geef 'm nu 3,5**

ik heb deze film een keertje gezien. Op het een of andere manier moest ik deze film nog een keer zien. Dat heb ik dus ook gedaan.

ik geef deze film 5 sterren, want de sfeer in deze film vind ik gewoon overweldigend.

avatar van Ronnievb

Ronnievb

W.M.J.M schreef:

Leek me toch duidelijk dat hij dood ging

En het leek mij duidelijk dat ik heb over het proces had .

avatar van fluidvirgo

fluidvirgo

Al ontelbare malen bekeken: een meesterwerk met een geweldige soundtrack!

Jake Gyllenhaal zal deze rol nooit meer toppen...

*****

avatar van irisneeleman

irisneeleman

Deze film is zoveel tegelijk! Toen ik las welke genre,s hier gemixt waren dacht ik hoe kan dat? maar het komt niet geforceert over.

avatar van Carolaah

Carolaah

Heb de film al een aantal keren gezien, beetje bij beetje wordt het duidelijker. Soms begreep ik het even, maar niet veel later was ik het alweer kwijt. Net even 'the philosophy of time traveling' gelezen en dat maakt het weer duidelijk.

Ondanks alles, blijft de film diepzinnig en altijd wel een beetje vaag en ingewikkeld. Knap staaltje werk! Wat een verhaal.

En dat acteerwerk is ook geweldig gedaan. Jared Leto in Requiem for a dream doet me lichtelijk aan Jake Gyllenhaal in DD denken.

Beide geweldige films overigens.

Ahh ik houd wel van die diepzinnige, psychologische filmpjes!

avatar van juicydiva

juicydiva

Volgens mij ben ik een van de weinigen die deze film niet echt leuk vind.

Vind de film best ingewikkeld.

(Dat is dan wel weer knap gedaan)

Een dingetje vind ik wel goed en dat zijn de acteurs.

avatar van skeps

skeps

juicydiva schreef:

Volgens mij ben ik een van de weinigen die deze film niet echt leuk vind.

Vind de film best ingewikkeld.

(Dat is dan wel weer knap gedaan)

Een dingetje vind ik wel goed en dat zijn de acteurs.

Dus omdat het zo knap ingewikkeld is en zo goed geacteerd verdient het één hele ster! gul!

avatar van Thoompje

Thoompje

een van beste films die ik ooit gezien heb. ik kan er nu nog over praten. een dikke 5

avatar van Getting Louder

Getting Louder

hmm als ik dit lees wordt ik niet echt aangespoort deze film te kijken.. dit klinkt als een heel vage, rare, onrealistische film is dat zo? of lijkt dat alleen maar zo..

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Tsjah, de matrix is ook niet realistisch bijvoorbeeld he. Maar nee, de film is natuurlijk wel surrealistisch, maar ook erg filosofisch van opzet en zet erg aan tot nadenken, zoals je ziet aan de grootte van dit topic Ook zit er best veel humor in..

avatar van skeps

skeps

Getting Louder schreef:

Vaag?: na de eerste keer kijken op sommige fronten wel ja.

Raar?: anders.

Onrealistisch: zeker.

Lijkt mij dit een goede film : dit hoort iedere gek een uiterst goeie film te vinden.

avatar van GrayFox

GrayFox

Trouwens.

Het mooie van deze "officiele" interpretatie is dat je deze ook teweten kunt komen door de site uit te spelen: www.donniedarko.com weet niet of die nog online is. Maar door het uitspelen van de site (je moest vragen beantwoorden) kreeg je beetje bij beetje meer info, zo kun je bijvoorbeeld het boek lezen: "the philosophy of time travel". En krijg je kranten berichten te zien. in een bericht staat dat de natuurkunde leraar dood gaat

avatar van Haen

Haen

ik heb The Philosophy of Time Travel ook ff gelezen en ik dat schept wel een duidelijk beeld van wat er nou gebeurt is. al moet je dat wel voor een groot deel zelf invullen.

avatar van VanWesel

VanWesel

Vond de film flink tegenvallen, ik houd wel van zulke verhalen, maar ik vind het net weer te ver gaan als het zo moeilijk is en bijna niemand na de film gekeken te hebben, weet hoe alles nou precies zat. Een tweede keer de film bekijken zou goed zijn, maar ik vind dit persoonlijk geen film die je graag nog een keer bekijk.

De acteurs vond ik erg goed en ook de sfeer van de film was zeer goed.

avatar van maurice74

maurice74

Ben wel een liefhebber van dit soort psychologische horror, maar ook voor de tweede keer wist Donnie Darko me niet echt te pakken. Vind het een beetje een hype. Dan liever The Tenant van Polanski.

avatar van Drazzic

Drazzic

Meesterwerk, geniale sfeer en verhaallijn die op zo veel manieren te intepreteren is dat je hem keer op keer kan zien. Het konijn is echt meesterlijk gevonden en dan het eindnummer bij de aftiteling... kan het nog beter?

avatar van Slow Dog

Slow Dog

misschien dat deze film wel overgewaardeerd is, maar toch vind ik het één van de beste films ooit. ik kan hem oneindig herbekijken en hij blijft gewoon boeien en er zijn elke keer wel nieuwe dingen die ontdekt kunnen worden of waarover nagedacht kan worden. het is naar mijn mening een echte filosofische film, misschien is niet alles opzettelijk bedacht, maar door toeval ontstaan, toch blijft het een meesterwerk!

avatar van Drazzic

Drazzic

Idd 1 van de weinige films die je keer op keer kan bekijken zonder dat hij gaat vervelen. Nog nooit zo'n film tegen gekomen.

avatar van vicw

vicw

heb 'm net voor de 2e keer gezien.

Ik vond het de eerste keer super, hoewel ik lang niet alles begreep

even wat meer gelezen toen en nu weer gezien

prachtig, geniale film, nog steeds, ga hem weer kijken binnenkort

5 sterren en nummer 1 in de top 10!!

avatar van gerwinmaster

gerwinmaster

kan iemand mij uitleggen waar deze film over gaat?? scene in de klas was wel leuk 3* (had meer gehad al had ik m beter gesnapt)

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Ik zou zeggen begin maar bij pagina 1 of kijk in spoiler forum.

Prettige film, raar wel ja. Zijn hallucinatie van het konijn is freaky, de film zit vol elementen die je kunt linken aan elkaar, ik ervaar het als een doe-film waarbij je zelf kunt puzzelen

Donnie Darko: "why are you wearing that stupid rabbit suit?"

Konijn: "why are you wearing that stupid human suit?"