Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Zondag 1 maart in één bioscoop (Eindhoven)
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Rose Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
Net de director's cut gekeken- helaas geen verbetering ten opzichte van de reeds bestaande versie. Het verhaal is wat begrijpelijker en overzichtelijker gemaakt, iets dat ik nu net niet wilde. De nadruk ligt nu veel meer op het idee van tijdreizen. Ook is het gebruik van muziek minder effectief. Mijn voorkeur gaat in ieder geval uit naar de korte versie van de film. Die was mysterieuzer en meer intens.
Daana
Wat zal ik zeggen ,vreemd maar wel lekker
bij deze film is het dat hij zijn leven minder belangrijker vondt
dan die van anderen
En die konijn begrijp je pas op het laatst.............waarom EEN konijn
MrEd
Ik snap niet dat ±3000 mensen deze film gemiddeld zo'n hoge waardering geven. Ja, de film is bijzonder knap gemaakt en je moet goed opletten om een beetje te snappen waar het over gaat (of denkt te snappen). Maar deze film raakt me niet, hij is idd vreemd maar na het zien van de film is er niet een wow gevoel.
2.5* omdat ik het geen slechte film vind.
Mr.VS
Nog nooit heb ik een film gezien die mij na het kijken nog met zoveel vragen achterliet. Na het lezen van de spoilers op het forum is er nog niet een echte duidelijk. Er zijn zoveel verschillende versies die ook allemaal mogelijk zijn. Dit is aan de andere kant ook wel weer een pluspunt want het zet je wel aan het denken. Voorlopig nog 3 sterren, Maar dit kan meer worden na dat ik hem nog een keer heb gekeken.
freshness
Wat een originele film. Prachtig verhaal, de sfeer, om van te smullen. Hoe hij vb in het begin wakker wordt op een zomerse morgen, fietst naar huis, vader het gras aan het maaien, lekker stralende zon en daar dan een tijdloze klassieker van muziek op uit de 80's. GENIAAL.
us_raider
- 2034 berichten
Pa Darko blaast bladeren.
Verder helemaal gelijk hoor. Ik krijg de indruk dat velen zich blind staren op het indrukwekkende verhaal, maar weinig oog hebben voor de overige aspecten. Zonde, want er is zoveel meer. De heerlijke eightiessfeer - waar, ik geeft toe, het verhaal een substantieel onderdeel van is - is misschien wel datgene wat Donnie Darko met kop en schouders er bovenuit laat steken. Ik heb het dan over andere films die (pretederen) een ingewikkeld verhaal (te) hebben.
niethie
Gisteren voor de zevende keer gezien ofzo en oh oh oh wat is dit een meesterwerk zeg, een superintelligent plot dat je op zoveel mogenlijke manieren kan interpreteren, geweldige acteerprestaties, een paar meesterlijke scenes (waaronder het mad world einde, kippenvel over mijn hele lijf en tranene over mijn wangen), een paar mooie visuele effecten, een mooie muzikale score en mooie bijpassende 80's soundtrack en zo en zo veel diepgang in het plot.
Donnie Darko is gewoon een zeldzame parel waar je er niet veel van tegenkomt, de film zit zo goed in elkaar dat je de hele film ademloos zit te kijken en als hij afgelopen is je hem weer keer op keer opnieuw wilt bekijken .
HELE
DIKKE
VETTE
WELVERDIENDE
STERREN.....-
(en zit hier nu te treuren omdat ik er niet meer aan mag geven
Dumbledore
wooow sicke film.. wel vet.. maar je zit na de film nog altijd met zoveel vragen, die ik wel eens wou wille weten, maar ik ben bang voor de antwoorden.
Criticism
Een van de interessantste die ik heb gezien, geen film heeft me achtergelaten met zoveel vragen zonder me te irriteren.
Donnie Darko:
Fascinerende film die je heel wat stof meegeeft tot nadenken. Het verhaal is uitermate boeiend. We volgen de ''vreemde'' Donnie die steeds verder wegzakt in zijn eigen wereldje, samen met de toch wel een beetje angstaanjagende Frank, het grote konijn. Ik had mezelf voorgenomen om vanaf minuut één goed op te letten en vooral op kleine details te gaan letten, want ik dacht dat dit nogal van pas kon komen bij deze film. Gedurende de hele film en goed oplettend werd ik tot een einde gebracht waarna ik toch (lang) niet alles begreep.
De acteerprestaties zijn erg goed. Vooral Jake Gyllenhaal is erg goed. Grappig dat zijn zus Maggie in deze film ook de zus speelt trouwens. Er heerst een goede en sterke sfeer in de film en de muziek die gebruikt word is ook bij vlagen prachtig. De score is goed, maar ook de nummers (vooral 80's) zijn leuk om in deze film terug te horen. Als op het eind dan nog ''Mad World'' van Gary Jules gedraaid word lijkt alles compleet te zijn.
Ondanks de gedachte dat het dat ook echt blijkt te zijn door prachtige beelden, goed acteerwerk, leuke muziek en bij vlagen briljante humor bleef ik toch met een leeg gevoel zitten. Donnie Darko is overduidelijk een film die meerdere keren bekeken moet worden. En ik ben ervan overtuigd dat de film elke keer beter word. Voor nu houdt ik het op vier sterren, maar na herziening zit de verhoging er zeker in.
* * * *
Turkeyloverz
Donnie Darko:
* * * *
Je zegt het zelf ook al. Na een tijdje nog een keer kijken, dan komt die volle score wel.
Leland Palmer
Laten we het hopen. Vond de film uitermate boeiend dus het gaat niet lang duren voordat ik de film weer ga zien.
p.s. schande dat ik deze film vandaag voor het eerst heb gezien
niethie
Helemaal geen schande heb zelf ook nog vele meesterwerken die ik nog moet zien...
Ik heb Donnie Darko inmiddels zo'n 7 keer gekeken maar pas na de vierde kijkbeurt ofzo viel het kwartje pas maar wat er zo mooi is aan de film is dat je er steeds nieuwe dingen in blijft ontdekken.
Donnie Darko is gewoon een film van onbeschrijfelijke schoonheid die iedereen een keer in zijn leven gezien moet hebben, al zal zeker niet iedereen er van houden...
jumperjack
Vaag, zeer vaag, geen idee wat ik er van moet vinden. Geweldige soundtrack overigens.
niethie
Kijk hem vaker en je bent verkocht, geniale film van meesterklasse...
Mark W
Het lijkt erop dat er een film is die ik nog moet zien. Had geen idee dat zoveel 'critici' deze film als geweldig bestempelden. Heeft mijn interesse gewekt en zal m binnenkort zeker een keer gaan kijken. Ben benieuwd of ik m een beetje kan volgen
Leland Palmer
Toen ik voor het eerst het nummer Mad World van Gary Jules weer hoorde na het zien van deze film kreeg ik overal kippenvel, prachtig gewoon! Vond het voor deze film niet eens zo'n super nummer, maar nu is het elke keer weer kippenvel tijdens het luisteren van dit nummer...
niethie
Dat had ik nou ook werkelijk schitterend vooral met die beelden eronder
evert999
ik ga hem vanavond kijken, en na het lezen van de laatste 5 reacties ben ik razend benieuwd, na het kijken ga ik zeker effe stemmen hier
evert999
Ik heb hem gezien en was zeer onder de indruk, super film om naar te kijken. Heerlijke soundtrack, mooi verhaal wat je inderdaad aan het denken zet, wat een goed teken is.
4sterren.
evert999
haha ja ik ook, ik zit hem al de hele ochtend te beluisteren, dat liedje
en ik ben al op zoek naar de soundtrack van de film
Leland Palmer
Neej, is me niet opgevallen eerlijk gezegd. Maar ik ga de film binnenkort weer herzien want hij spookt nog steeds door mijn hoofd heen
Ga ik er dan even goed opletten. Er komen trouwens nog meer coole nummers voor in de film vind ik.
niethie
Dit zijn de nummers die ik zelf het mooiste vond passen in de film...
- killing moon van echo and the bunnyman in de beginscene waar donnie naar huis fietst. ( http://www.youtube.com/watch?v=aX1PwkgwsG0 )
- love will tear us apart van joy division in de scene op elizabeth's feestje waar
donnie en gretchen samen naar zijn kamer gaan.
( http://www.youtube.com/watch?v=K0dfd_L4tDk )
- mad world van gary jules op het einde natuurlijk.
( http://www.youtube.com/watch?v=4N3N1MlvVc4 )
De rest weet ik of ken ik niet zo goed...
En ga hem inderdaad herkijken wanneer je eraan toe komt, schitterende film....
Leland Palmer
donnie en gretchen samen naar zijn kamer gaan.
Aah, ik weet het weer jah. Ik zat toen al de hele tijd te denken: wat is dit ook alweer voor nummer? Had je me dat nummer net aangeraden...
us_raider
- 2034 berichten
Niethie, je vergeet Head over Heels van Tears for Fears! Zie deze niet minder dan briljante scène.

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing