• 9.476.319 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

avatar van jurriaan15

jurriaan15

als je als film zelfs nog na 3 keer kippevel kan bezorgen...

dan is het wel een goeie film hehe.

blijft 4,5 ster

avatar van elry

elry

heb de film toendertijd in de bios gezien.

goede film ... maar nooit de behoefte gehad om hem nog eens te zien.

heb dat vaak met van die puzzel films.

heb 30 minuten gekeken .. en toen weer iets anders gedaan

• 2034 berichten

Wat een geweldige film zeg, 5* en nummer 1 in mijn top-10.
Genieten gewoon, dit magnifieke meesterwerk. Alles perfect aan deze film!

De verschillende kloppende theorieen, de muziek, wat kan film toch mooi zijn.
Mijn theorie is die van de 2e dimensie, eigenlijk als het ware een soort hemel waar die 28/29(killing moon?) ervaren worden en waar Donnie Darko de keus kan maken tussen opoffering of verderleven zonder z'n vriendin.

SPOILER:En misschien ook wel zonder z'n zusje en moeder, want zij zaten in het vliegtuig die z'n motor verloor, maar toch krijgen ze te maken met die vliegtuigmotor...

Dat is het enige waar ik een beetje onduidelijk over heb, kan iemand mij dat verhelderen?

avatar van miak

miak

Ik vond het maar een vage film. Ik ga hem nog wel een keer bekijken en stem dan wel. Ik was gister ook moe dus..

avatar van daanos;

daanos;

deze film verdient het gewoon om zo hoog gewaardeerd te woren... wat een meesterwerk!!!!

heb die kleine 2 uur met m'n mond open gekeken... echt fantastisch gewoon!!!

maar ik heb nog wel steeds een paar vraagtekens over de film staan...

ik ga 'm zeker nog een keer kijken, misschien wordt hij dan duidelijker.

avatar van Phoenix

Phoenix

Volgens mij zaten het zusje en de moeder in het vliegtuig in de toekomst (of de tweede dimensie, wat je wil) en de motor (een metalen voorwerp) valt door een wormhole naar het heden/de eerste dimensie waar zuslief net thuiskomt en ma ligt te pitten.

Dit geeft Donnie de kans om de toekomst/2e dimensie, waarin iedereen waarvan hij houdt het loodje legt, te beëindigen ("the world will end", zijn wereld/leven wordt beëindigd) en het heden/de eerste dimensie waarin hij doodgaat maar de rest ongedeerd blijft werkelijkheid te laten worden. Ik zie het zo dat Donnie niet per sé heeft tijdgereisd, maar dat hij de vervelende toekomst heeft gezien en besluit zichzelf op te offeren. De motor heeft wel tijdgereisd, want die ging door een wormhole en is van metaal.

avatar van JorritS

JorritS

Pfoe, deze was wel erg moeilijk hoor.. Ik geloof best dat het een sluitend, geweldig verhaal is, maar ik begrijp het nog niet helemaal. Nog maar even in jullie posts de spoilers lezen, of gewoon nog een keer zien.

Ik vond Memento en Butterfly effect dan nog een stuk makkelijker

Dus voorlopig maar 3*

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

JorritS schreef:

Ik vond Memento en Butterfly effect dan nog een stuk makkelijker

Dus voorlopig maar 3*

En je vind makkelijker ook gelijk aan beter?

avatar van JorritS

JorritS

orbit schreef:

En je vind makkelijker ook gelijk aan beter?

Nee natuurlijk niet, maar ik geef hem VOORLOPIG de 3* omdat ik hem nog niet begrijp. Zodra ik hem snap zal mijn score gegarandeerd omhoog gaan.

Phoenix schreef:

Goede uitleg, Phoenix! Ik zie het nu ook zo als jou, hij ziet het in z'n droom: The dreams in which I'm dying are the best I've ever had... en het kan ook geassocieërd worden met The Temptation of the Christ. Natuurlijk kunnen andere theorieën ook heel goed, maar ik vind dit wel een mooie.

Btw, als er sprake is van een andere dimensie, dan is dit de 4e. Tijd is de 4e dimensie.
Maar dit slechts als detail, we spreken hier over de 2 à la andere.

avatar van Montorsi

Montorsi

Gisteren weer gezien, en het blijft echt een geweldige film. Alles zit uitstekend in elkaar en valt helemaal op zijn plaats op het einde..

Nog een halve ster erbij, naar een 4.5..

• 2034 berichten

Kan iemand mij de titel van het nummer dat te horen was op het feest geven?

PM graag, bij voorbaat dank. Ik had het nummer op m'n computer staan maar ik ben de titel kwijt.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Joy Division - Love Will Tear Us Apart..?

Bedankt, orbit.

avatar van Achilles

Achilles

ik ga nog geen stem geven...heb de eerste 25 minuten gemist en heb hem nooit eerder gezien..ik verwacht dat de eerste 25 minuten toch wel nodig zijn om het goed te begrijpen, niet??

avatar van Remi

Remi

ja, dat is inderdaad wel wat handiger

avatar van thibault14

thibault14

orbit schreef:

Joy Division - Love Will Tear Us Apart..?

Inderdaad, prachtig nummer trouwens... . Maar zelf verstond ik niet echt bepaald veel van de ontknoping. Heeft er iemand soms toevallig een beknopte uitleg of theorie of iets dergelijks...

acquadigio

Heb hem gezien op CANVAS en ik moet zeggen dat ik er meer van verwacht had.

Dit is inderdaad een film die je doet nadenken maar het is helemaal NIET het plot dat je doet nadenken, het is gewoon de onrealistischheid die je zo doet nadenken ik bedoel kom ..... :/

Het is allemaal wel mooi verfilmd maar Donnie wordt z'n kamer uitgelokt door Frank (het konijn) dat hem contacteert door middelen van telepathie, dat is al het eerste feit dat onmogelijk is, moest het konijn nu echt van een andere tijd komen was het nog mogelijk te verklaren omdat het dan iets buitenaards was maar zoiets is gewoon onmogelijk want het konijn is gewoon een jongen in zo'n pak.

Op een gegeven moment begint hij rare dingen te hallucineren (wat die psychologe ook zegt tegen z'n ouders) dus als je het nuchter bekijkt is het gewoon Donnie die gek is want in de realisatie zijn die dingen niet mogelijk :/

Dit is een film waar je bij nadenkt maar zoals ik al zei, als ik nadenk bij een film moet er ook een verklaarbare manier voor nodig zijn en geen fantasie die onmogelijk is en in mijn mening dan nog serieus ver gezocht is ook.

Het plaatje klopt gewoon TOTAAL NIET en het is onrealistisch dus ik vind het allemaal een beetje overgewaardeerd wat de mensen vinden van deze film.

maar toch toffe film, maar in mijn mening geen topper.

3.5* misschien bij herziening 4* maar deze film heeft me zwaar teleurgesteld, zeker aangezien de film hier echt de lucht in geprezen wordt :/ Ik vind Donnie Darko samen met The Shawshank Redemption de 2 meest overgewaardeerde films ooit op deze site. (tot zover ik al gezien heb)

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Wat lopen mens weer door te lullen over het verhaal... Geniet gewoon van de prachtige sfeer en geef dan je mening.

avatar van LaCaméraStylo

LaCaméraStylo

Precies, als de essentie het verhaal is lees dan een boek. De beelden, de sfeer, de filmische aspecten zijn minstens even belangrijk.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ja, en dat konijn was vet eng, dus dis hem niet!

feanaro surion:

als ik wil genieten van een prachtige sfeer zijn er genoeg films waar ik kan naar kijken :/ deze film is nu eenmaal sterk DOOR ZIJN VERHAAL.

Na een EINDELOZE duscussie met een vriend van me is alles me duidelijk geworden over deze film...... het is zoals ik al zei zeer ver gezocht maar zoals men vriend zei geniaal gevonden, wat een verhaal eenmaal je alles weet (het 100% juiste verhaal) heb je wel zoiets van wow ..... apart filmpje.

Dus ik trek merendeels van mijn woorden terug van de vorige post

en ik verhoog mijn stem naar 4.5*

PS: iedereen die deze film nog moet zien, bekijk hem maar zeker 2x vooraleer je stemt

avatar van thibault14

thibault14

Wat is de clue dan?

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Deze film moet het helemaal niet alleen van het verhaal hebben maar juist van zijn sfeer. Het verhaal, dat voor mij over liefde en zelfopoffering gaat is erg mooi, maar de reden dat ik zo van deze film geniet, en hem keer op keer kijk is de briljante sfeer in bijna alle scènes ondersteund door de geweldige muziek, de goede acteurs én het verhaal.

avatar van kijkert

kijkert

feanaro surion:

Totaal oneens. Het verhaal is wat gekunsteld, maar de sfeer daarentegen is verrekte sterk.

avatar van Werwolf

Werwolf

feanaro surion:

Na een uur al eindeloos uitgediscussierd?

avatar van LaCaméraStylo

LaCaméraStylo

Vind ik ook. Ik zat laatst trouwens een aflevering van Twilight Zone te kijken, Nightmare on 20.000 Feet, en de gezichtsuitdrukkingen van de hoofdpersoon deden me zo sterk denken aan de uitdrukkingen op Donnie Darko's gezicht in deze film. Ook qua sfeer vind ik Donnie Darko af en toe wel iets weg hebben van de oude twilight zone's (eind jaren '50, begin jaren '60), maar de 80's zijn in Donnie Darko echt perfect verwerkt. Niet dat ik in de 80's ben opgegroeid, maar zo zie ik de 80's high school sfeer in America. Weliswaar met een vervreemdende, fantasierijke en duistere sfeer eraan toegevoegd.

Wat ik ook iets vond hebben in deze film, waren die korte shots van surrealistische landschappen. Op een gegeven moment zie je heel even een langwerpig gebouw/muur, omgeven door water tegen de achtergrond van een blauwe lucht.

acquadigio

Werwolf, we zijn allebei vlot in een discussie ik zal het zo maar verwoorden

deonara surion, het verhaal over liefde en zelfopoffering?

Wat offert hij dan op van zichzelf en liefde? De liefde komt voor in zijn visioen (die ongeveer de complete film duurt) en hij offert niks op want hij heeft haar nooit gekend, wat je kan zien op het laatste :/

Hij heeft het meisje gekend in zijn visioen maar de film die zich afspeelt is het levend dat Donnie zou geleid hebben meost hij het ongeval overleefd hebben, op het einde kun je zien dat Donnie in z'n bed ligt en hij lacht (hij lacht zijn visieon weg want hij gelooft het niet) je kunt ook iedereen zien wakker worden want iedereen heeft net dezelfde droom gehad en ze herinneren er zich wel het een en ander van, Frank zit aan z'n oog te prutsen omdat hij in de droom geschoten werd in zijn oog, Cherita denkt aan donnie omdat ze verliefd is op hem, .... enz.
Dus 98% van de film is een droom, de toekomst met andere woorden.

Dus moest je dit al weten gelieve dan je standpunt van zelfopoffering en liefde de verklaren want ik zie dat niet in.

En de sfeer is idd wel goed maar het verhaal is gewoon zooo sterk dat het de film maakt.

acquadigio schreef:

Werwolf, we zijn allebei vlot in een discussie ik zal het zo maar verwoorden :d

deonara surion, het verhaal over liefde en zelfopoffering?

wat offert hij dan op van zichzelf en liefde? de liefde komt voor in zijn visioen (die ongeveer de complete film duurt) en hij oppert niks op want hij heeft haar nooit gekend, wat je kan zien op het laatste :/

En de sfeer is idd wel goed maar het verhaal is gewoon zooo sterk dat het verhaal toch voor mij het verhaal maakt.

Tuurlijk heeft het wel met liefde te maken, of hij dat nou in een visioen beleefd of in de echte wereld, dat doet er niet toe.

acquadigio

De film draait hem meer om het lot, tijdreizen en de toekomst. De liefde tussen de 2 vind ik bijzaak maar is wel iets belangrijk in het verhaal. (mijn mening)