• 9.476.349 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Na het kijken van deze film blijf ik achter met heel veel vragen. Ik begrijp de clou niet. Ik denk dat ik het begrijp, maar toch ook weer niet. Het is een intrigerende, bizarre film. De film wist mij desondanks dat toch te boeien tot het eind. En toch...I don't get it!...Ggggrrrrr.....Donnie Darko is een hele verwarde tiener. Die conclusie heb ik gemaakt op basis van de uitspraak van zijn moeder. Die vroeg hem waarom hij zijn medicijnen niet heeft ingenomen. Hij slaapwandelt, volgt therapie. Hij is verliefd op een meisje. Hij weet veel over smurfen dat viel mij ook op (hilarisch stukje film!). En hij heeft een soort van "bijna-dood-ervaring"...dit soort gegevens kan ik nog bevatten maar ergens in mijn denkpatroon gaat het dan toch weer fout. Misschien is er wel helemaal geen logica en is dat juist (ondersteund met hele goede acteerprestaties van de hoofdrolspeler) de charme van de film.

Ik geef ***-sterren voorlopig. Dit kan ik dan nog verhogen of verlagen na een 2e of 3e kijkbeurt want herbekijken zal ik deze film zeker.

avatar van Werwolf

Werwolf

Spit anders enkele pagina's door, want er worden veel theorieën uitgelegd. Ik had dit gevoel in het begin ook, maar na het lezen van de visies van de andere users, bekeek ik de film nog een keer en nu heeft hij een steevaste positie in mijn top 10.

Vooral het mooie aan deze film vind ik dat je hem op veel verschillende manieren kunt interpreteren. Dus ik zal hem zeker nog een maal herzien!

kiriyama

het is net zoals werwolf zegt je kunt hem op tal van manieren interpreteren. ik heb hem zelf nu 3 keer gezien en hij staat in m'n top 10 lijstje op de eerste plaats. maar ook ik moet hem nog eens zien de muziek is trouwens ook helemaal geweldig. 5 sterren

kiriyama

Weer gezien, weer geweldig.

avatar van A. de Cock

A. de Cock

Een vreemde film, maar wel goed. Je kan de film beter enkele keren bekijken om hem beter te begrijpen.

Goed voor 3,5*

avatar van D-ark

D-ark

lang leve canvas deze film staat echt te hoog op mijn nog te zien lijsje en ik mis hem altijd

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

A. de Cock schreef:

Goed voor 3,5*

woensdag dan maar zien en opnemen. Ik ben erg benieuwd naar deze film!

avatar van jurriaan15

jurriaan15

dat wordt smullen woensdagavond..

(heerlijk als goeie film wat 'laat' worden uitgezonden)

avatar van silverfaustx

silverfaustx

wazige kut film

avatar van D-ark

D-ark

Remi schreef:

Ik vind het nummer ook zo mooi van 'Gary Jules'. 'Mad World', dat is een van de mooiste nummers die ik ken

ja top nummer

avatar van Da Prophet

Da Prophet

Ik vond het een zeer boeiende film, mooi gefilmd, goed gespeeld en een (achteraf) bijzonder mooi, maar ingewikkeld verhaal.

Ik dacht de hele film te maken te hebben met een paranoide persoon met een gespleten persoonlijkheid, die erg verward is, over allerlei dingen en snapte daarom de hele film ook al niet waarom mensen hier zeiden dat ze de film niet begrepen. Het laatste half uur van de film veranderde echter mijn hele beeld over de hoofdpersoon en nu blijf ik geloof ik net als de rest achter met onbeantwoordbare vragen .

Misschien heeft iemand anders een idee wat bijvoorbeeld het verband is tussen de hoofdpersoon en Frank, wat later een echt persoon blijkt te zijn en geen hersenspinsel?

Ik heb ook nog 1 vraag over de inleiding die door moviemeter is gemaakt. Er staat het volgende:

Misschien intrepeteer ik de film wel gewoon anders dan de schrijver van dit stuk, maar ik heb ten 1e nergens een 2 meter lang konijn gezien. Verder heb ik ook nooit gezien dat Donnie de kans kreeg om zijn tijd en lot te veranderen, hoogstens dat Donnie kon zien wat zijn lot ging worden 8-). Maar misschien is het maar net hoe je het intrepeteert.

Het is waarschijnlijk de bedoeling van de makers om ons aan het denken te zetten en de film kun je op zeer verschillende manieren intrepeteren. Ik kon dit zeer waarderen en vind het daarom zeker een aanrader! ****

D-ark schreef:

ja top nummer

Het origineel is zelfs nog beter

avatar van LaCaméraStylo

LaCaméraStylo

Tears for Fears!

avatar van dr walgvogel

dr walgvogel

Saaie buttfilm met goede momenten. Niet meer niet minder. Zwaar overgewaardeerd. De Toren? de toren? Repelsteeltje repelsteeltje

avatar van dr walgvogel

dr walgvogel

LaCaméraStylo schreef:

Dat nummer van Gary Jules is mooi en wordt goed gebruikt, maar ik vind dat misschien nog wel een van de minste tracks. Echo & the bunnymen - the killing moon, is een van de beste openingstracks die ik in een film heb gehoord. Die High School-scene met tears for fears eronder, op een een of andere manier klopt het precies. Ik vind de muziek die voor de film geschreven is, door Michael Andrews, ook heel goed. De muziek draagt heel veel bij aan de sfeer en is origineel.

Ik heb af en toe ook het gevoel dat er in de muziek aanwijzingen zitten of in iedergeval verwijzingen naar de film, maar misschien zit ik er helemaal naast. Als Donnie en Gretchen weg gaan van dat feestje draaien ze Love will tear us apart van Joy Division.

Echo & The Bunnymen, die bandnaam doet je meteen denken aan Frank en aan het eind van head over heels hoor je zo een vervormde stem die zingt 'time flieeees'.

Wat ik trouwens ook wel grappig vond is dat in de director's cut in de beginscene Never tear us apart van Inxs wordt gebruikt, ik vraag me af of ze dit bewust hebben gedaan. Never tear us apart. Love will tear us apart

Ja de muziek is top. ben al jaren fan van het nummer "head over heals van tears for fears. Je weet natuurlijk dan ook dat zij het orginele versie van 'Mad world" hadden geschreven en staat op hun eerste LP (ja L.P en geen CD) 'The Hurting" staat.

avatar van LaCaméraStylo

LaCaméraStylo

Ja, super gave 80's plaat. Pale Shelter is ook een gaaf nummer van Tears for Fears. Toch vind ik Joy Division en Echo & The Bunnymen wel een stuk beter.

• 12092 berichten

Change, Tears roll Down, Head Over Heels, The Hurting... mwah, kan nog wel wat leuke nummers van TFF bedenken, maar ik vind Echo en Joy ook beter Maargoed, dit was geen muziekforum he?

avatar van daanos;

daanos;

ik ben erg benieuwd naar de film, hij lijkt me echt vet!

maar toen ik het verhaaltje naast de poster las:

"gewaarschuwd door een 2 meter lang konijn"???

uuuhm........... tja

avatar van Dennis Evahi

Dennis Evahi

Ik ga vanavond in iedergeval kijken naar Canvas. Nog een keer kijken. Misschien valt het kwartje (20 eurocent) dan wel?!

avatar van maguled

maguled

Ik ben benieuwd vanavond.

• 12092 berichten

Staar je niet te blind op de "clue" of "plot", dat kwartje valt misschien wel tijdens de film of erna.. gewoon van de fantastische sfeer in deze film genieten

avatar van s-lounge

s-lounge

Super cult film een 10 waard.

kiriyama

Iedereen kijken vanavond. De beste film ooit!!!

avatar van Fikret8

Fikret8

Als ik het niet vergeet, ga ik hem zeker kijken.

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

Ik kijk al 2 dagen uit naar de film, die zal ik niet vergeten!

avatar van Benninf

Benninf

Iedere keer weer kippenvel! Wat een mooie film!

Dikke 5 sterren

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Ik heb hem vandaag gekocht

Ik weet wel dat ik het vroeger een vage film vond, maar aangezien ik hem voor een mooie prijs kon kopen, heb ik hem toch maar meegenomen.

Dus ook binnenkort kijken

avatar van Phoenix

Phoenix

Jezus, al zeker 5 keer gezien en nog steeds slaat hij in als een vliegtuigmoter (ba-da-ching!).

Voor de rest geen nuttige info, maar ik wilde even die pun maken.

avatar van belgium21

belgium21

Deze film net voor de tweede keer gezien en ik vond hem een stuk beter dan de eerste keer dat ik hem zag. Een must-see movie!

4,5 *