• 9.476.370 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

avatar van Rob82

Rob82

Toch dat deze film je aan het denken zet (of je moet hier dan misschien lichtgevoelig voor zijn en veel denken;)).

Ik vond het in ieder geval een interessante en vooral unieke film.

Of het nou de bedoeling van de regisseur is geweest of niet. Het levert genoeg discussies op, dus dat heeft ie er al zeker mee bereikt. Het plot vindt ik dan ook niet belachelijk of gekunseld.

avatar van code9

code9

Opnieuw bekeken en er minstens zo van genoten als de eerste keer. Ondanks het feit dat er na verschillende kijkbeurten steeds meer duidelijk wordt, blijft het mysterieuze bestaan en dus ook genoeg ruimte om te speculeren.

Van flauwigheid kan deze film onmogelijk beticht worden. De verwijzing naar Stephen Hawking's theorieën over ruimte/tijd en tijdreizen is beslist niet bedoeld om de film een quasi-serieus tintje mee te geven, laat staan om een 'valse' verklaring te geven voor de plotverwikkelingen. Het tijdreisgegeven zélf wordt nergens inzichtelijk gemaakt (het is dan ook geen SF film) maar laat, zoals het naar mijn idee ook hoort, ruimte voor het bestaan van parallelle universa en alle onzekerheden en paradoxen die daarmee gepaard gaan. Ook in 'The Butterfly Effect', juist wél toegespitst op tijdreizen, zorgt dit gegeven voor een interessante film, maar dit terzijde.

Naast het fascinerende aspect blijft het genieten van de geweldige soundtrack, de heerlijke humor, de interessante personages. Het enige wat me 'steekt' is dat Patrick Swayze door Donnie's 'passieve zelfmoord' nu niet ontmaskerd wordt als perverse pedo. Maar aan de andere kant, in de alternatieve toekomst die zo ontstaat gebeurt dat wellicht op een andere manier...

Verhoogd naar

5* en een nieuwe binnenkomer in mijn top 10.

Werwolf schreef:

Wat is dit nu voor een uitlating? Smaken verschillen ook bij films, dus er zijn mensen waarvoor deze film echt top is! Dat jij hem niet geweldig vindt, dat is dan jouw persoonlijke mening, en dat wil niet zeggen dat de rest dat ook meteen vindt..

Sterk punt....en je hebt hiermee gelijk.

Ieder zijn/haar mening.

The One Ring schreef:

Juist de reden die jij aangeeft voor de kwaliteit van deze film zie ik als een (van de velen) zwaktes van Donnie Darko. Meerdere malen kijken en theorieën verzinnen is allemaal zeer leuk, maar geef me dan wel iets wat de moeite waard is om over na te denken. Het plot blijft een van de belachelijkste en meest gekunselde ooit bedacht. Dat hoeft ook niet erg te zijn als de film zichzelf niet als te serieus neemt, maar dat doet Donnie Darko wel. Ik heb de vele theorieën hier wel gelezen (ik vond de film het niet waard om zelf over na te denken), maar alle oplossing wijzen op een ongelooflijk flauw en vergezocht verhaal.

Punt. Ik had dit zelf niet beter kunnen verwoorden.

Het feit alleen al dat sommige kijkers deze film meerdere keren zouden moeten bekijken dat zegt genoeg over de film en mede over de kijkers.

avatar van BlueSword

BlueSword

dit is echt een maffe film maar zeker over na gedacht.

ik weet nog steeds niet hoe het precies zit maar de meeste dingen zijn mij wel duidelijk.

toch nog een hele mooie film die ik zo een beetje blind gekocht heb.

ps: DAMN, that bunny creeps me out!

BlueSword schreef:

ps: DAMN, that bunny creeps me out!

Frank kicks ass!!

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Erg goede film, die je niet zo 1,2,3 snapt maar dat is juist de charme.

• 12092 berichten

Ik ben helemaal niet zo'n mindfuck fan, maar deze film is het toevallig niet het enige waar de film om draait.. er zit ook nog genoeg sfeer en mooie beelden (en muziek!) in deze film om hem interessant te houden. Verder snapte ik de plot de tweede keer aardig (tot zover hij is te ontrafelen) en is het inderdaad wel een interessant gegeven om over na te denken.

Een 5*

MovieMind schreef:

Als je bij deze film 5 sterren geeft....wat geef je dan een echt meesterwerk?

Ik geef toe dat je hem gezien moet hebben als filmliefhebber.

Maar deze film wordt overgewaardeerd...

En jij vind memento een écht meesterwerk..?

avatar van Lambik

Lambik

Ik vond deze film saai en het kon mij niet boeien. Ik denk dat deze film niet is weggelegd voor mij. Wel een goede sfeer rondom de film en goed geacteerd. Daarom toch nog 2*

Werwolf

Ik dacht dat moet een Suske & Wiske figuur wel aanslaan door de alliteratie in de titel

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Erg aparte maar zeker interessante film. De film bleef ook de hele tijd behoorlijk vaag, en ik moet toegeven dat ik achteraf enkele dingen toch niet geheel door had (wellicht bij een 2e keer kijken).

Wel goed verzonnen, altijd leuk om zo een aparte en orginele film te zien.

Aardig geacteerd ook, maar ik vind wel dat deze film overgewaardeerd is als ik naar het gemiddelde kijk.

Voor deze onderhoudende film vind ik zelf waard een:

avatar van Dado

Dado

Ik heb de film een paar jaar terug gezien, vond het toen wel goed maar heel vaag... ik zal em nog even terug moeten zien en kijken wat ik er nu van vind.. ik vind het in ieder geval een goede film,,

1 regel ben ik nog steeds niet vergeten en ik vind dat ook een klassiek woord, bij de ruzie aan de eettafel als het zusje Dickass zegt.. zo mooi..:)

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Het woord was fuckass denk ik...

orbit schreef:

En jij vind memento een écht meesterwerk..?

Bekijk mijn bericht bij die film....en dan heb je je antwoord.

MovieMind schreef:

Bekijk mijn bericht bij die film....en dan heb je je antwoord.

Ik vind memento juist een overgekunstelde film die het alléén en louter alléén van zijn overdreven ingewikkelde manier van filmen en (uiteindelijk flinterdunne) plot moet hebben.

Deze film biedt nu juist veel meer dan alleen een complexe plot, namelijk sfeer en veel boeiender karakters. Maargoed,.. dat vind ik dan

orbit schreef:

Gelukkig delen we niet allemaal dezelfde mening,en dat is ook maar goed ook. Anders kunnen we de Toppers van de tobbers niet meer onderscheiden...

• 12092 berichten

Dit is een absolute topper hoor, make no mistake

avatar van Skyper

Skyper

Wat is het verschil precies tussen Director's Cut en de gewone?

Welke kan ik het beste kopen?

Het scheelt 3 euro.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

De Director's Cut duurt 20 min. langer! Of dat echt nog wat toevoegt, weet ik niet, want ik heb de D.C. niet gezien.

Misschien zitten er op de D.C. nog wat extra's die niet op de "gewone" dvd staan, maar dat weet ik niet.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Skyper schreef:

Wat is het verschil precies tussen Director's Cut en de gewone?

Welke kan ik het beste kopen?

Het scheelt 3 euro.

Wat extra scenes en je komt er o.a. achter wat er in het boek stond die geschreven was door Roberta Sparrow.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

D.C. legt meer uit, wat ik als een verzwakking zie...

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Mee eens.

avatar van Skyper

Skyper

hm dan ga ik maar voor de 'gewone' editie.

Of voor de special edition kijk nog wel even.

avatar van otherfool

otherfool

Na een viertal keren Donnie Darko te hebben gekeken snap ik de film nog maar half, maar dat is wel prima; niet alles hoeft duidelijk te zijn. De sfeer is perfect neergezet en Gyllenhaal is simpelweg briljant.

4*.

avatar van Snipersam

Snipersam

Mijn lievelingsfilm, vooral door de geweldige sfeer, en natuurlijk door het mooie verhaal. Ik ken geen film met zo'n prachtige sfeer die wordt gecreëerd door de prachtige muziek, de acteurs en de mooi geschoten scenes. De enige film die me bijna constante rillingen over mijn rug bezorgde.

Geen perfecte film, dat weet ik, maar ik ben verliefd geworden op deze film. 5*

avatar van Remi

Remi

Snipersam schreef:

Ik ken geen film met zo'n prachtige sfeer die wordt gecreëerd door de prachtige muziek*

Ik vind het nummer ook zo mooi van 'Gary Jules'. 'Mad World', dat is een van de mooiste nummers die ik ken

Werwolf

Inderdaad met een hoge gevoelswaarde, en het versterkt enorm het laatste stuk van de film.

avatar van Capo Regime

Capo Regime

een goeie maar hele vage film, ik vond hem echt leuk dus ik geef het een 4 maar ik heb het gevoel dat ik hem idd meerdere keren moet kijken om het verhaal ECHT te begrijpen

avatar van LaCaméraStylo

LaCaméraStylo

Dat nummer van Gary Jules is mooi en wordt goed gebruikt, maar ik vind dat misschien nog wel een van de minste tracks. Echo & the bunnymen - the killing moon, is een van de beste openingstracks die ik in een film heb gehoord. Die High School-scene met tears for fears eronder, op een een of andere manier klopt het precies. Ik vind de muziek die voor de film geschreven is, door Michael Andrews, ook heel goed. De muziek draagt heel veel bij aan de sfeer en is origineel.

Ik heb af en toe ook het gevoel dat er in de muziek aanwijzingen zitten of in iedergeval verwijzingen naar de film, maar misschien zit ik er helemaal naast. Als Donnie en Gretchen weg gaan van dat feestje draaien ze Love will tear us apart van Joy Division.

Echo & The Bunnymen, die bandnaam doet je meteen denken aan Frank en aan het eind van head over heels hoor je zo een vervormde stem die zingt 'time flieeees'.

Wat ik trouwens ook wel grappig vond is dat in de director's cut in de beginscene Never tear us apart van Inxs wordt gebruikt, ik vraag me af of ze dit bewust hebben gedaan. Never tear us apart. Love will tear us apart