• 9.476.185 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

avatar van D-ark

D-ark

Stond al heel lang op mijn nog te kijken lijstje gekeken en het is beste film ooit gemaakt volgens mij.

Eerste dat je bij de openingscene denkt is wat moet dit voorstellen maar bij de volgende scene is de sfeer meteen gezet.

Bijvoorbeeld wanneer hij Frank voor de eerste keer ontmoet.
Bij de scene waar Frank in de bioscoop zegt tegen Donnie dat hij het huis van die goeroe in de fik moet steken is echt geweldig uitgewerkt

Waneer Donnie nog meer paranoid begint te worden wordt de film bij iedere scene beter.

een ruime 5*0 en de eerste plaats in mijn top 10

acquadigio schreef:
Wat offert hij dan op van zichzelf en liefde?

Hij offert zichzelf op! Om alles wat hij in zijn stervensdroom/toekomstreis (hoe je het maar wilt zien) ziet gebeuren (de dood van zn vriendinnetje, de dood van de vriend van zn zus, de dood van zn moeder en kleine zusje) te voorkomen.

avatar van D-ark

D-ark

Phoenix schreef:

Dat is waar, maar hij offert zich volgens mij gedeeltelijk voor Gruchen op

Phoenix:

Moest jij nu een toekomstvisioen krijgen waarin je ziet dat een paar van je geliefden sterven, zou jij dan er lol in hebben als je wakker wordt?

Als Donnie wakker wordt zie je hem letterlijk schaterlachen, hij gelooft zijn visioen gewoon niet en hij lacht er mee, moest hij er wel in geloven ging zijn reactie toch wel wat serieuzer geweest zijn, dan zou hij toch wel half depressief geweest zijn (mijn mening).

Hij wilde gewoon het lot/visioen niet geloven en aanvaarden (omdat het wat ver gezocht was), heeft niks te maken met zelfopoffering (eigen mening natuurlijk) iedereen heeft z'n eigen kijk erover.

avatar van door

door

Waauw, wat een vage film!! niets anders over te zeggen, maar hij heeft me echt van begin tot het eind weten te boeien, vond het een super film!!!4.5

Phoenix:

Donnie Darko werd maar 1 keer wakker, dat was aan het begin van de film. Dat was het begin van z'n droom, visioen, zicht op zijn leven vanuit een andere dimensie enz...

acquadigio

Hallo het is de vriend van acquadigio , ik ben op zijn naam omdat ik internetproblemen heb en ik kan niet inloggen omdat ik m'n mail niet open krijg.

Hij wordt niet wakker.
begin van film is wakker worden in zijn droom (dagdroom, want hij nam zijn pillen niet die dit moeten voorkomen ).
doordat hij zijn pillen niet neemt krijgt hij daglichthallucinaties (bij hem was het een visioen en hij droomde dit terwijl hij wakker was.)
dus op het laatste gaat hij naar bed en zit erg te lachen omdat hij het lot niet aanvaard omdat hij er zelfs niet in gelooft, hij denkt dat alles droom was, fictie dus, wat ook zo was.
Maar het is een waarschuwing van wat er gebeuren zal als hij zou overleven (chaos dus).
Dus hij kruipt in bed en normaal zou hij in bed blijven en zichzelf laten doodmaken als hij geloofde dat iedereen zou sterven , of blijven leven als zijn leven hem te dierbaar is .
Maar het is geen van beide , hij gelooft gewoon niet , dus gaat hij lekker slapen zonder wakker te komen .

AUB

avatar van thibault14

thibault14

Aha Acquadigio is een stadsgenoot

Ok ik neem aan dat 98% van de film een droom/hallucinatie is maar wat betekent dat gedoe met het konijn en die oude vrouw dan?

acquadigio

de konijn is frank = de vriend van donnie zijn zus.
moest eerst onbekend lijken ( daarvoor the bunny suit )
de oude vrouw schreef eens een boek over time travel en donnie ziet die dingen allemaal , maar is een hallucinatie .

avatar van Werwolf

Werwolf

acquadigio schreef:

Werwolf, we zijn allebei vlot in een discussie ik zal het zo maar verwoorden

Phoenix:

Nee, ik zou er lol inhebben dat ik hun dood kan voorkomen. En ik denk ook dat Donnie erom lacht dat het hem is gelukt om tijd te reizen. En ik denk ook dat Donnie erom lacht dat hij zich niet alleen voelt wanneer hij sterft, want daar was hij zo bang voor.

De tekst achter het nummer vat het allemaal toch samen. "The dreams in which i'm dying are the best i've ever had."

acquadigio

Ik denk niet dat je er lol zou in hebben dat jou zou weten dat je zal sterven + Donnie lacht niet omdat hij in de tijd heeft gereizen, hij heef tniet in de tijd gereizen, hij heeft een hallucinatie gezien over zijn toekomst en het is net dat dat hij niet gelooft, en het is net daarvoor dat hij lacht :/

acquadigio schreef:
Ik denk niet dat je er lol zou in hebben dat jou zou weten dat je zal sterven

Ok, ik bedoelde dat hij het principe van tijdreizen doorheeft.

Hij heeft helemaal geen droom waarin hij sterft :/ Hij sterft in realiteit.

Het gaat er dan ook om dat hij kiest voor een andere realiteit waarin hij sterft. En dat is de beste realiteit die hij zich kan indenken.

Maar ja, blijkbaar verschillen we daarin van mening (ook heb ik geen zin om 3 minuten kwijt te zijn om een bericht te ontcijferen, misschien iets beter je best doen om daadwerkelijk NL te praten?)

Hij heeft helemaal geen droom waarin hij sterft :/ Hij sterft in realiteit.

Het liedje was er eerder dan de film... Dus dat hoeft niet per se op de film zelf te slaan...

Remi schreef:

Tuurlijk wel, dat nummer is niet voor niets gekozen.

acquadigio

"Wel als ik daarmee mn geliefde, moeder, zusje en de vriend van mn andere zus kan redden."

Dat zou de pijn verzachten inderdaad maar dat zou zeker niet een reden zijn om te beginnen schaterlachen, ik weet niet dat je het beseft maar je LEVEN komt wel aan een EINDE!!!

Maar het is duidelijk dat we allebei een verschillende kijk hebben op de film en met een film als Donnie Darko kan daardoor eindeloos gediscusieerd worden, waar we ongetwijfeld alle twee geen zin in hebben

acquadigio schreef:
Hallo tis de vriend van acquadigio , kben op zijn naam omda ik internetprobs heb en kan nie inlogn omdak me mail nie openkrijg.

Hij wordt niet wakker.
doordat hij zijn pillen niet neemt krijgt hij daglichthallucinaties ( bij hem was het een visioen en hij droomde dit terwijl hij wakker was.)
dus opt laatste gaat hij naar bed en zit erg te lachen omdat hij het lot niet aanvaard omdat hij er zelfst niet in gelooft , hij denkt dat alles droom was , fictie dus , wat ook zo was.
Maar het is een waarschuwing van wat er gebeuren zal als hij zou overleven ( chaos dus ).

AUB

Dat denk jij, ik denk net als Phoenix dat hij wel weet dat hij de keuze moet maken tussen blijven leven zonder z'n toekomstige vriendin of kiezen voor opoffering. Het gevoel dat hij zich nuttig heeft gemaakt voldoet hem zo, vandaar dat hij sterft met die grijns op z'n gezicht.

Ook wil ik nog even terugkomen op de post van Phoenix:
Phoenix schreef:

Volgens mij zaten het zusje en de moeder in het vliegtuig in de toekomst (of de tweede dimensie, wat je wil) en de motor (een metalen voorwerp) valt door een wormhole naar het heden/de eerste dimensie waar zuslief net thuiskomt en ma ligt te pitten.

Dit geeft Donnie de kans om de toekomst/2e dimensie, waarin iedereen waarvan hij houdt het loodje legt, te beëindigen ("the world will end", zijn wereld/leven wordt beëindigd) en het heden/de eerste dimensie waarin hij doodgaat maar de rest ongedeerd blijft werkelijkheid te laten worden. Ik zie het zo dat Donnie niet per sé heeft tijdgereisd, maar dat hij de vervelende toekomst heeft gezien en besluit zichzelf op te offeren. De motor heeft wel tijdgereisd, want die ging door een wormhole en is van metaal.

Het zusje en de moeder zitten dus in de toekomst in het vliegtuig, maar deze stort neer, dus zij sterven sowieso. Zowel als Donnie voor opoffering kiest als dat hij het zelf overleefd maar dit niet geld voor z'n toekomstige geliefde. (als hij ervoor had gekozen zelf te blijven leven.)

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, maar het is gewoon fascinerend om over deze fantastische film te filosoferen.

us_raider schreef:

Volgens mij niet. Doordat Donnie zich opoffert wordt de toekomst die hij zag (dus het sterven van iedereen, inclusief het neerstorten van het vliegtuig) tenietgedaan. Het enige wat overblijft van deze toekomst is de vliegtuigmotor want die is door de tijd gereisd. Ik denk dat er op dit moment goddelijke interventie heeft plaatsgevonden, die Donnie instaat stelt om zich op te offeren. Men snapt ook niet waar die motor vandaan komt, dus het vliegtuig waarin zijn moeder en zusje zitten verongelukt niet.

acquadigio schreef:

Dat leven van DD stelde toch al niet zo veel voor. En in zijn toekomstdroom (om even jouw terminologie te gebruiken) waar zijn leven beter is wordt het leven van alle anderen een puinhoop.

Dat zeker .

Phoenix schreef:

Tuurlijk wel, dat nummer is niet voor niets gekozen.

Nee, het is gekozen omdat het gepast is... Als je elk nummer zo letterlijk neemt bij een film, klopt bijna geen een film...

Phoenix schreef:

Hmm, goed punt! Zo had ik het nog niet gezien, maar deze verandering van het lot is ook al erg goed uitgewerkt

:/ Hij is 16 het moet in godsnaam nog beginnen!

Laten we het zo zeggen, het stelde in ieder geval niet zo veel voor om zichzelf niet op te offeren.

Remi schreef:

Hier dus wel, en daarom is deze film zo geniaal.

:/ Hij is 16 het moet in godsnaam nog beginnen!

Toe nou, je hoort overal om je heen wat voor een geweldige tijd de jeugd/puberteit is. Verder is al het belangrijke wat het leven behelst (liefde als belangrijkste punt) iets wat aan DD's leven ontbreekt. Hij ziet in de toekomst echter dat wanneer zijn leven deze dingen wel zou krijgen, iedereen om wie hij geeft om het het leven komt, dus heeft hij vrede met zichzelf op te offeren. Hij zegt het zelf nog: "What's the point of living, if you don't have a dick?". Een mooie metafoor voor "wat is de zin van het leven zonder liefde?"

Phoenix schreef:

Hier dus wel, en daarom is deze film zo geniaal.

Dat de muziek de film geniaal maakt, ben ik helemaal met je eens . Maar die ene zin, dat is iets wat naar mijn mening weinig te maken heeft met Donnie Darko zelf.

• 2034 berichten

Het is juist 1 van de theorieen die het hele verhaal vertelt.

avatar van TOR

TOR

Wat deze film geniaal maakt is gewoon de sfeer, muziek, het verhaal en natuurlijk de ontknoping
Hoe alles precies op zijn plaats valt, als je heel goed nadenkt en de film heel goed nagaat (en tevens let op alle dingen die gezegt worden tijdens de film) is het allemaal wel makkelijk te "vatten" donnie darko kan in de toekomst kijken en bepaalt om zijn lot te veranderen en kiest voor zijn ondergang alleen sommige stukken van de film snapte ik niet helemaal als dat ene meisje naar donnie's moeder zwaait op het eind bijvoorbeelddus.... nog maar een keer bekijken hoop dat ik hem dan helemaal begrijp , of dat iemand zo vriendelijk wil zijn om uitleg te geven. Vind het trouwens wel een top film, blij dat ik hem heb aangeschaft 5 sterren!!!!

avatar van NIGHTWOLF_ONE

NIGHTWOLF_ONE

Geen zin om terug te bladeren sorry

Ik heb thuis het origineel op dvd, maar is de director's cut beter ?

Wat vinden de fans ?

Phoenix

Als je nou gewoon even rechtboven op zoek bericht klikt, en zoekt op director's cut, vind je vast wel berichten die een antwoord bieden.

avatar van 606

ja soms moeilijk te volgen voor de rest goede film.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

feanaro surion schreef:
Deze film moet het helemaal niet alleen van het verhaal hebben maar juist van zijn sfeer. Het verhaal, dat voor mij over liefde en zelfopoffering gaat is erg mooi, maar de reden dat ik zo van deze film geniet, en hem keer op keer kijk is de briljante sfeer in bijna alle scènes ondersteund door de geweldige muziek, de goede acteurs én het verhaal.

Sluit me hier helemaal bij aan. De eerste keer snapte ik amper waar de clue over ging of hoe ik hem moest duiden, maar ik zat met open mond in mijn bioscoopstoel.. prachtig! Gewoon een droefgeestige film over liefde, verlies, jeugd, tijd en nostalgie. Zo had ik hem ook in mijn hoofd.
Toen ik hem later nog eens terugzag en het dvd-commentaar van de regisseur erbij bleek inderdaad dat het allemaal volstrekt anders in elkaar steekt dan ik aanvankelijk had vermoed, maar who cares? Ik vond het toch al een schitterende film! Of een plot nu net anders is of niet, veranderd daar niets aan
En weinig films hebben zo'n mooie droefgeestige sfeer, en ik heb al zo'n 20.000 films gezien schat ik