Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Zondag 1 maart in één bioscoop (Eindhoven)
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
lorelei
in de krant stond: een high school-horror-science fiction-komedie.
filmosoof
En van de muziek kan ik geen genoeg krijgen.
Men zegt moeilijk in een genre onder te verdelen. Laat ik de film dan maar als een filosofische film neerzetten.
de filmmuziek is inderdaad heel passend
en uit de tijd (eind jaren 80) waarin de film zich afspeelt.
En de soundtrack bevat volgens mij ook weer allerlei verwijzigingen:
Neem bijvoorbeeld de filmopening.
The film begint met de "The killing moon" van Echo and the BUNNYMEN.
Het refrein van dit nummer is:
"Fate, Up against your will, Through the thick and thin, He will wait until, You give yourself to him"
Dit kun je zien als een verwijzing naar Donnie Darko's opoffering of z'n overgave aan zijn angst (konijn Frank)
killing moon is misschien een verwijzing naar de tijd die Donnie heeft voordat "de wereld vergaat"; het duurt nl zo'n 29 dagen (maancyclus) voordat er weer een nieuwe maan is. Of heb ik nu teveel fantasie ?
Zo zijn er nog wel meer verwijzingen uit de soundtrack te halen. Leuk puzzeltje. Succes ermee.
Linda
zo filmosoof , jij hebt nogal gebraind over de film.
NERD
Zal de film echt zo fantastisch zijn dat zelfs over die dingen nagedacht is?
FisherKing
Ja NERD, ZO Fantastisch is de film echt. het fantastische bewerkte MAD WORLD slaat natuurlijk op het tragische feit dat Donnie door een vliegtuigmoter is getroffen;
All around me are familiar faces
Worn out places, worn out faces
Bright and early for their daily races
Going nowhere, going nowhere
And their tears are filling up their glasses
No expression, no expression
Hide my head I want to drown my sorrow
No tommorow, no tommorow
It's a very, very
Mad World
PRACHTIG
Goodfella
Krijg serieus gewoon kippenvel als ik die tekst alleen al lees
All around me are familiar faces
Worn out places, worn out faces
Bright and early for their daily races
Going nowhere, going nowhere
And their tears are filling up their glasses
No expression, no expression
Hide my head I want to drown my sorrow
No tommorow, no tommorow
When people run in circles
It's a very, very
Mad World
PRACHTIG
Ja Fisherking, dit nummer is het allermooiste nummer dat ik ooit gehoord heb!
Het is oorspronkelijk een nummer van Tears For Fears, maar de versie van Gary Jules is een weergaloze upgrade! Hij brengt de tekst zoals ie bedoeld is.

Maar je vergeet de laatste en belangrijkste woorden van het nummer: "ENLARGIN' YOUR WORLD
De woorden van dit nummer slaan rechtstreeks op mijn gevoelens over het leven.
narva77 (crew films)
Het origineel ken ik wel, da's van Tears for Fears. Is dit aanleiding voor mij om deze film te zien?
FisherKing
Ik dacht het wel Narva. Echo and the Bunneyman komen er ook in voor.
narva77 (crew films)
Echo and the Bunneyman ken ik geen nummers van, van Joy Division maar een enkele, waaronder uiteraard 'Love will tear us apart'.
Ik dacht dat er meer muziek uit eind jaren tachtig in de film zit, omdat ie in 1988 speelt?
Begin toch benieuwd te worden.
GerwinF
Dat nummer van Gary Jules is inderdaad erg mooi, maar kan niet echt de link zien naar de film Donnie Darko (heb net even de lyrics gezien idd)
Ramon K
Dan heb je de film niet begrepen gerwin.
GerwinF
Voor een groot deel wel, maar kan iemand het nou eens goed uitleggen? Er zijn zoveel theorien oppeens.
Wat is GOED uitleggen.
Film die qua thema geheel buiten de boot valt omdat niemand van hollywood bonzen de film snapte...
Een film die ook niet valt in te delen in categorien.
Een film die je behoorlijk aangrijpt bij de eerste keer. en een film die bij de tweede keer je bij de strot grijpt.....
Knap knap knap .... en die muziek is gewoon perfect....
GerwinF
Ik snap niet helemaal waarom dat konijn hem komt waarschuwen en dat hij later toch doodgaat door die vliegtuig motor
lorelei
Donnie Darko (DD) leeft tussen angst (Fear) en liefde (Love). DD is angstig voor z'n eenzaamheid en uiteindelijk voor de (eenzame) dood en DD is heimelijk verliefd op Gretchen en voelt de liefde van het gezin Darko. Er is geen duidelijke keuze tussen beiden mogelijk zoals hijzelf ook verwoordt in de Fear/Love les. De film laat dan ook allerlei situaties zien waarin dit thema terug komt. De angst wordt verbeeld door z'n alter ego (schizofrenie) konijn Frank, maar Frank is tevens ook de vriend van zijn zus en zo'n rol van vriend (= de liefde van een vriendin) wil hij ook vervullen. Uiteindelijk doodt de angst (Frank) de liefde (Gretchen) in een van de mogelijke toekomstvisies in zijn droom (DD leidt aan een soort slaap/droom stoornis). Deze droom beslaat bijna de hele film, het is een toekomstige levensfilm met wenselijke fantasieen (al dan niet geprojecteerd vanuit werkelijke gebeurtenissen) die zich voor hem afdraait vlak voordat hij zal sterven door de val van de vliegtuigmotor (Mad World song tekst: "the dreams in which I am dying are the best I've ever had"). Een ander keuze/verloop van de toekomst is dat DD zich opoffert en zal sterven (hij overwint de angst) zodat hij Gretchen niet de dood in jaagt en de liefde voor haar eeuwig (op afstand) kan blijven voortbestaan zonder dat zij DD ooit echt gekend heeft en als vriend heeft gehad (slotscene van film). Deze route noemt DD in een discussie met leraar Manitoff ook wel "Gods channel", analoog aan Jezus die zich opoffert voor de mens (de angstige dood) voor de liefde van God aan de mens (Last temptation of Christ). De film is zodanig geensceneerd dat een scene vaak weer vooruit wijst en een voorspelling/verklaring geeft voor een komende gebeurtenis, dus als 't ware een "tijdreis" maakt. DD's droom is een grote tijdreis (=het vooruitkijken naar dingen die mogelijk zouden gaan gebeuren). Het tijd reizen is hier gebruikt om de balans angst/liefde af te tasten in verschillende scenario's. En in die scenario's bepalen toevalligheden (school onder water (DD zegt letterlijk dat hij door deze toevalligheid Gretchen heeft ontmoet!), time travel book, Cellar door etc.) de loop hiervan. In de film is de belangrijkste toevalligheid het neerstorten van de vliegtuig motor. Waar komt de vliegtuigmotor vandaan ? Die komt letterlijk en figuurlijk gewoon uit de lucht vallen.
</br>
Het knappe van de film is dat het thema (Leven tussen angst en liefde) "verstopt" is door de hoge complexiteit van de verhaallijn, maar tegelijkertijd ook heel duidelijk zichtbaar is (zelfs gevisualiseerd door de Fear/love les !).
Daarom verdient deze film ook 5 sterren.</br>
</br>
Als je de film opnieuw bekijkt met bovenstaande ideeen in gedachte blijken een heleboel scenes op hun plaats te vallen en worden begrijpbaar. Ik zelf werd meteen gegrepen toen ik de film voor de eerste keer zag. Recent heb ik de film voor een tweede keer in de bios gezien en toen werden voor mij een aantal dingen duidelijker. </br>
Door z'n complexe verhaallijn nodigt de film uit tot nadenken hoe 't nou eigenlijk precies in elkaar zit (zoals b.v. ook in Mullholand Drive). De film verbeeldt niet alleen de bedoelingen van de regisseur (al dan niet aanwezig ?) maar je kunt er ook je eigen ideeen in projecteren (analoog met de geprojecteerde "tijdruimte-wormen"). Zoals al eerder gezegd is mijn beschrijving van hoe 't precies in elkaar zit niet noodzakelijkerwijs de waarheid maar gewoon een waarheid.
lees dit maar is
GerwinF
Bedankt voor de mooie/goede uitleg, er is me een hoop duidelijk geworden. (heb hem net nog eens gekeken)!
gsusboy
Damn wat een prachtige film was dit ..en niet te geloven bij ons in doetinchem nergens te huur ..maar ik heb van deze film echt genoten en zal hem echt nog vaker gaan bekijken hij krijgt van mij een 4 !!!!
Jinxy
De film is mooi en er wordt verrassend goed in geacteerd. Ik vind alleen het verhaal niet ijzersterk.
Het karakter van Roberta Sparrow blijft toch erg vaag. Waarom is zij Gek? Waarom wacht zij op een brief die nooit zal komen? En dat boek?
Die Chinees heeft in mijn beleving ook weinig waarde. Oke, zij leeft in FEAR maar daar is ook alles mee gezegd.
Met Richard Kelly komt het zeker goed!
Pitbull
volgens 'donnie' op het forum van fok:
Roberta Sparrow die steeds naar de brievenbus loopt staat overigens in deze visie voor de profeten die de komst van de verlosser in het oude testament voorspellen; zij weet doordat zij "in de toekomst kan kijken" van de brief die Donnie zal versturen.
Ramon K
Jinxy, Roberta wandelt steeds naar de brievenbus omdat ze constant door de tijd reist, ze loopt constant soor een wormgat.
Jinxy
Volgens mij verstuurt Donnie geen brief, want hij gaat dood.
Door een wormgat? Nee, daar staat mij niks meer van bij. Kan ik gemist hebben.
Ook vreemd dat die leraar niet eens mag spreken over Sparrow.
Jinxy
Blijft vaag! Onze vriend Donnie stap in een wormgat en de hele wereld wordt terug gedraaid, maar als mevrouw Sparrow dit doet gaat de rest van de wereld gewoon door??!?

nahar
Een antwoord op de vraag waarom Roberta Sparrow steeds naar de brievenbus loopt:
Zij loopt naar de brievenbus, omdat ze in de toekomst een brief zal ontvangen van Donnie in de toekomst. Het zijn beide tijdreizers.
Jerome-B
Het kan ook zijn dat alles één grote droom is, want aan het einde zie je alle hoofdpersonen uit de film 'wakker' worden, en ze hebben volgens mij allemaal hetzelfde gedroomd, er zit dan ook dat mooie nummer van Gary Jules - Mad World bij. En de mensen kijken in hun droom dus in de toekomst! En donnie heeft dus alles ook gedroomd, en ook in de toekomst "gekeken" en besluit om in bed te blijven liggen en zich op te offeren, zodat z'n vriendinnetje en alle andere mensen blijven leven! De andere personages, zien in hun droom ook hoe goed of slecht ze zijn, en worden zich daar ook bewust van, zoals die gast die een pedo-kelder had, het lijkt alsof die spijt heeft....
NERD
Geweldig niet? zo veel mogelijke verklaringen
Heeft inmiddels Vanilla Sky van de #2 positie in mijn top 10 verdrongen
sloes
In de verklaringen boven zitten waarheden in, maar kloppen toch niet helemaal. Ik denk als je het boek 'history of time travel' leest op de website www.donniedarko.com dat dingen duidelijker worden.
Mrs Sparrow loopt dus helemaal niet in de verleden en toekomstige tijd. Je ziet die mensen allemaal voor zich uit staren in de slotscene omdat ze zojuist weer naar het verleden zijn gereisd, en ze zijn zich bewust van wat er allemaal gebeurd is. Het was dus geen droom, en nix was toeval, het was allemaal zo vantevoren bepaald. Voor de preciese uitleg verwijs ik je verder naar de website (of de commentaar track op de dvd)
De_JaaN
Om de film te begrijpen moet je maar zoeken naar "Philosophy Of Time Travel" als je dat leest, dan zie je hoe de film inmekaar steekt. Het verhaal is gewoon meesterlijk, en in elk detail uitgewerkt.
De film is gewoon Super goed. waneer komt hij btw uit op DVD in Nederland?

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing