Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
wavanbuuren
Ik besef dat ik na 55 pagina's aan commentaren en 814 stemmen misschien een open deur in trap, maar wat een bizarre ervaring is Donnie Darko. Ik had de DVD van de film al een tijdje in huis en heb in de tussentijd bewust de commentaren gelaten voor wat ze waren. Een goede keuze achteraf, want in my modest opinion slaagt een film er altijd het beste in om je bij de keel te grijpen als je er zo weinig mogelijk van weet.
Mad World was een jaar geleden een nummer wat ik echt niet meer kon verdragen omdat het zo vaak werd gedraaid op de radio, maar wat mij betreft is dat nummer nu in een klap aan een tweede leven begonnen. Zelden een mooiere muziekale ondersteuning gezien van de ontknoping in een film. Voeg daarbij een all time favorite als Under the Milkyway en ik moet ook maar eens langs de winkel om de soundtrack op de kop te tikken.
Gisteren zat ik nog te twijfelen tussen 4 en 4.5 sterren, maar de film is nu 24 uur later nog dusdanig aan het doorsudderen dat het een zekere 4.5 is geworden met kans op meer inclusief top 10 notering!
Rest me nog alle MM usres te bedanken voor de 55 pagina's aan theorieen en interpretaties die ik vanmorgen heb gelezen. Bij een film als DD is dat toch zeker een toegevoegde waarde!
mikey
Een groot en ranzig konijn spoort een jongen aan rare fratsen uit te halen. Film over de apocalyptische jaren 80 tijdens reagan. Met een meisje uit E.T. en een jongen uit E.R... 3.5
Redlop
...Film over de apocalyptische jaren 80 tijdens reagan...
Dat is het decor.
joyce.b
weet iemand of deze film ooit op de televisie is geweest,en zoja wanneer,ongeveer?
jamiesensation
Wat een saaie film !!!
Heb m toch maar afgekeken maar snap niet wat ie in de top 250 doet...
remorz
Enige echte nadeel vond ik de scene vlak voor Mad World, daar wordt inderdaad een beetje teveel uitgelegd (voor mensen die de film al 4x gezien hebben). Ziet er ook wat knullig uit, die scene.
Kun je (evt. in spoiler) aangeven wat die scene inhoudt?
zeus
Heb hem zojuist gezien en weet nog niet goed wat ik er mee aan moet. Ga hem binnenkort nog een keer bekijken, misschien dat ik hem dan beter snap. Voorlopig 3*.
gilbertnuijten
Kan iemand mij vertellen wat er leuk aan deze film is, heb me zeker een 2 jaar van mijn leven gekost om deze film te kijken
flipsen
Ja hoor, dat kan ik je vertellen: Ze hebben een hele mooie sfeer neergezet in de film (komt voor een groot deel door de muziek, maar ook door dat typische gezinnetje Darko wat neergezet wordt), allemaal interessante personages, een goed verhaal, wat ook nog eens in je hoofd blijft rondspoken en wat stof tot nadenken geeft. Maar goed, als je meer wilt weten, dan had je natuurlijk ook de eerdere berichten bij de film kunnen lezen.
Kun jij mij dan nu vertellen waarom je het je twee jaar heeft gekost om de film te zien, want dat snap ik niet helemaal.
Jordy
tientallen pagina's aan discussies niet genoeg voor je?
The Eye
Donnie Darko opnieuw in de bioscoop! Bron
Men zou er goed aan doen, goede films opnieuw in de bios te vertonen, in plaats van dergelijke popcorn-crap, zonde van het geld dat waarschijnlijk voor deze hervertoning betaald is, dat is deze kutfilm zeer zeker niet waard!!!
Johan van Ee
Goed onderbouwde constructieve kritiek; ga zo door.
Blokland
"Sometimes I doubt your committment to Sparkle Motion!"
BRILJANT *****
narva77 (crew films)
Dat moet je zelf weten.
Phoenix
Waarschijnlijk keek ie enkele frames per dag om niets van de film te missen ofzo...
BoordAppel
Pas weer gekeken en ik blijf m briljant vinden. In dit geval keek ik m met iemand die de film nog nooit gezien had en het moet vast irritant zijn geweest dat ik elke keer al ging lachen als er nog niets grappigs gebeurde
. Dat is dan weer het nadeel als je de film al een keer of 10 gezien hebt.
remorz
Haha, ik heb ook altijd moeite om me in te houden..
sossa
Tja, ligt er maar net aan wat je onder een goeie film verstaat en wat je persoonlijke smaak is.
Ik krijg iig een beetje het idee dat jij de film niet snapt en het daarom gelijk een k*t film vind en hier je frustratie uit, misschien zegt dat meer iets over jou dan over de film

Maargoed, 4,5 hier
wezen
k vatte m de eerste keer niet helemaal. ik zag wel 3 mogelijkheden, maar desondanks vond ik m toen al vet. laatst heb k m gekocht en nu denk ik eindelijk te wetemn waar t om draait... hoe briljant is deze film
van mij een 4.5
De Knip
Maandag 3 januari Nederland 2, 22.30 uur geloof ik: Donnie Darko.
We willen een link, c.q. bronvermelding zien....
Leno
Bronvermelding, waarom zou ik liegen om zoiets? Ik zou zeggen kijk in de gids bij tv volgende week of www.tvgids.nl weet ik veel..
soekenahh
Zeer intressante Film. eentje waar je nog lang over nadenkt, daar hou ik wel van. Ik ga em dan ook nog wel een paar keer kijken om tot mijn theorie te komen
4.5 *

S. Darko
2009

Doodsoorzaak 'The Ring'-actrice Daveigh Chase (35) bekend

'The Ring'-actrice Daveigh Chase op 35-jarige leeftijd overleden

Een greep uit de best beoordeelde psychologische thrillers volgens MovieMeter

Fight Club

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigmelancholytijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universeplot twistdepressing