Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Eddie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
Jordy
Groot stuk ook in de Veronica-gids, naar aanleiding van het uitzending van de film. Leuk.
ex_uva
Wat een aparte film zeg. Ik snapte er weinig van. Iedereen die hem heeft gezien, lijkt wel een handleiding nodig te hebben om de film te begrijpen. Zodra je begint over tijdreizen kan de film al niet meer kloppen.
Ik geef geen sterren, want ik weet niet wat ik zou moeten waarderen: verhaal, cast of interpretatieloosheid c.q. multi-interpretatiemoglijkheid...
Naomi Watts
Dat tijdreizen leek mij duidelijk aanwezig. Of ik begrijp het weer verkeerd.
flipsen
De film is inderdaad absoluut niet te begrijpen. Je moet je echt even verdiepen in wat de makers nou bedoeld hebben, want je haalt het niet uit de film.Zodra je begint over tijdreizen kan de film al niet meer kloppen.
incubus
Ik heb gisteren de Director's cut gekeken, geïmporteerd uit de UK. De belangrijkste verschillen zijn dan voornamelijk de gefilmde toevoeging van bepaalde hoofdstukken van het boek van Roberta Sparrow "The philosophy of time travel", een paar langere dialoogstukjes, scenes van Darko's oog intercut met flitsen van het verleden, we zien wat Donnie darko ziet in de Tijdsliert van zijn liefje en een langer einde dat mijn theorie van de film inderdaad als de juiste verklaring bestempeld.
Maakt de director's cut de theatrical cut beter???
Niet echt, want ik vond de theatrical cut al een uitstekende film.
De verandering van de muziek in de director's cut was ook een iets mindere beslissing. Ik vond het terugkeren van dat cerebraal basdeuntje echt geweldig en dit deuntje is iets minder aanwezig.
Het einde is wel aanzienlijk duidelijker maar maakt het toch nog zo dat het nog genoeg aan je eigen verbeelding overlaat.
Al bij al heb ik geen spijt dat ik zowel de Director's cut en de Theatrical cut op DVD gekocht heb. Je kan er heerlijk over nadenken en filosoferen met anderen die hem gezien hebben.
Er zit dus de nodige intelligentie in het verhaal en dat is een verademing in een Hollywoodaanbod wat vaak de intelligentie beledigd.
Ik heb de film zelf al een achtal keren gezien en vind hem nog steeds even goed.
Bloompje
Staan er bij nog mensen deze film op? Ik zie hem nu voor de 10de keer ofzo...
Beste dialoog in de film:
Donnie: First of all, Papa Smurf didn't create Smurfette. Gargamel did. She was sent in as Gargamel's evil spy with the intention of destroying the Smurf village, but the overwhelming goodness of the Smurf way of life transformed her. And as for the whole gang-bang scenario, it just couldn't happen. Smurfs are asexual. They don't even have reproductive organs under those little white pants. That's what's so illogical, you know, about being a Smurf. What's the point of living if you don't have a dick?
Mmmh. Ik kan er blijven van genieten...Deze is een juweeltje en een ongeevenaard meesterwerk.
Dustyfan
Nu op TV dus? En laat niemand er iets verkeerds over zeggen straks... :evil
Tayama
Opnieuw gekeken. En opnieuw van mening dat dit een erg sterke film is. Erg leuk in elkaar gezet, en iets waar je mooi over na kan denken.
Uiteraard mag ook de geniale soundtrack niet ongenoemd blijven
Yak
Voor de zoveelste keer gezien. Laat ik de mooie momenten in deze film belonen met een half sterretje extra, maar ik blijf de film als geheel een behoorlijke mislukking vinden.
Macmanus
En dan kijk je de film zoveel keer. Zou ik mezelf niet snel aandoen.
Cheater_88
Dit is waarschijnlijk de vreemdste film die ik ooit gezien heb. Het boeit me...
5 sterren, jammergenoeg kun je niet meer geven
Bananen Man
Ongelooflijk vage film. Maar wel goed. Is zo'n film waarmee je op t einde met vragen blijft zitten.
mikey
Tja, offerde hij zich nou uiteindelijk op, voor een betere wereld?
Phoenix
Donnie stond op het punt te sterven maar wilde nooit alleen sterven, want hij was alleen op dat moment. Hij schept voor zichzelf de mogelijkheid om mee te maken hoe het zou zijn als hij niet zou sterven (op dat moment). En dat zag er niet goed uit (vriendin dood, ma/zusje dood) dus beseft hij dat hij toch dood wilt gaan om de rest te helpen.
Zoiets is voor mij de bottomline, maar er zit nog veel meer in natuurlijk.
Bananen Man
Tja maar waarom kwam die Frank nou trug in de tijd? Want voor hem zou t beter zijn geweest als Donnie nooit uit zijn huis was gegaan oop het moment dat die vliegtuigmotor in zn kamer viel.
Bananen Man lees svp even in de FAQ hoe je spoiler tags kunt plaatsen. Ik heb je bericht aangepast.
oke excuss kappeuter.
Johan: Dit had nix met het universum te maken maar puur en alleen met donnie
Phoenix
Frank is er altijd al geweest. Hij was de vriend van de zus van Donnie. Doordat Donnie in zijn bed blijft liggen rijdt Frank later Gretchen niet omver.
Johan van Ee
Frank is er altijd al geweest. Hij was de vriend van de zus van Donnie. Doordat Donnie in zijn bed blijft liggen rijdt hij later Gretchen niet omver.
Dit is wederom een interessante theorie! Zo had ik er nog niet tegenaan gekeken.
Gretchen: "Donnie Darko, strange kind of name. Something like a super hero."
Donnie "Well, maybe I am."
Deze dialoog valt nu precies op zijn plaats!
mikey
Precies hij bleef in zijn bed en redde daardoor bijna iedereen van de ondergang toch? niet alleen zijn vriendin, maar iedereen kreeg een nieuwe kans.
[quote]Johan van Ee schreef:
maar dat is nog steeds geen reden waarom Frank in eerste instantie donnie wel uit zn bed haalt. Als hij Donnie met rust had gelaten had Donnie nooit Gretchen ontmoet en had Frank duus nooit Gretchen doodgereden
mikoz
wat een top film .. je kan het einde op zo veel manieren samenvatten ..
verder erg leuke & grappige momenten
Johan van Ee
Frank moest Donny uit zijn bed halen om het parallelle universum dat ontstaan is op te heffen. In het echte universum probeert hij Donnie wakker te maken door middel van te calaxoneren/ Dit lukt maar Donnie blijft toch in bed liggen omdat hij inmiddels weet hoe hij de toekomst kan beinvloeden en Gretchen kan redden ("He knows how to travel within Gods channels" zoals zijn natuurkundeleraar hem uitlegde.)
Bananen Man
Oke dat zou inderdaad een uitleg kunnen zijn. Maar goed je kan t op vele manieren opvatten en t feit dat we hier oveer lopen te discussiëren blijkt dus dat t een hele goede film is.
Johan van Ee
Inderdaad. Eigenlijk 6 sterren wat mij betreft.
Wouters
Ik vind et alleen jammer dat ze de versie van gary hebben gebruikt voor 'mad world' en niet die van tears for fears. De naam van de band past veel beter in de context en het is ook beter gezongen vind ik maja das een mening.
mikey
Nu ga ben je wel erg letterlijk bezig. We hebben te maken met een konijn, een boodschapper, die einde van de wereld voorspeld. En Donnie (als jezus) klaart de klus en dukakis wordt uiteindelijk president ipv reagan. De apocalypse kwam ook totdat donnie terug ging in de tijd en de juiste beslissing nam. Maar dat is allemaal een beetje saai. let vooral op de geweldige muziek en het leven in de 80's.
Johan van Ee

Wat ik ook erg mooi vind hoe de lyrics van toepassing zijn op de film.
Bijvoorbeeld: The Killing Moon
"Faith up against your will. You give yourself to him."
Uitvoerende artiest: Echo and the Bunnymen (!)

S. Darko
2009

Doodsoorzaak 'The Ring'-actrice Daveigh Chase (35) bekend

'The Ring'-actrice Daveigh Chase op 35-jarige leeftijd overleden

Een greep uit de best beoordeelde psychologische thrillers volgens MovieMeter

Fight Club

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigmelancholytijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universeplot twistdepressing