Genre: Mystery / Drama
Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze
Releasedatum: 20 juni 2002
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Zondag 1 maart in één bioscoop (Eindhoven)
Plot Donnie Darko
"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."
2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.
Donnie Darko
Prof. Kenneth Monnitoff
Dr. Lilian Thurman
Jordy
chud.com over de DC
Now the movie is ideal for people who don’t want to think too much – it’s as if Christopher Nolan released the chronological cut of Memento into theaters.
Mister_Pink
Dat belooft wat.. Voor mijn jongere zusje.
Precies waar ik bang voor was eigenlijk. En waardoor ik niet zo zit te wachten op een director's cut.
ThaMovieVoter
Erg verwikkelde film, maar super orgineel.
Je kan geen moment van deze film missen om het te snappen.
Nog steeds kan ik sommige dingen niet helemaal plaatsten, dat wordt dus nog een keer kijken en dus de dvd aanschaffen want dit is een goede film die me erg boeide.
Ook de prachtige omgevingen en kleuren maken dit een film om graag naar te kijken.
Toch vindt ik het moeilijk om een score te geven, 4 sterren dan maar.
Maar de film kan alleen maar beter worden als ik het nog een keer zie, dus..
John Doe
Ja dit maakte ik ook op uit de trailer van de DC. Ik vind het heel jammer. De afgestomde Donnie Darko komt uit, joepie. Daarmee is de film wel toegankelijker, maar als je alle mystery weghaald verliest de film veel van z'n kracht. Alleen nog interessant voor de deleted scenes nu en de veranderde muziek.
ThaHouse
Prachtige film met een prachtige soundtrack.
ik geloof dat chapter 6 van de DVD men alltime fav chapter is, waarin de karakters worden voorgesteld onder de muziek van "Tears For Fears". 5 sterren waard
hans050
Helaas nooit in de bios gezien, hopelijk komt die nog eens terug.
Heerlijk zo'n film waarin je als het ware wordt opgenomen en NIET op de pauze toets van de dvd-speler drukt, totdat je wel heel erg nodig naar het toilet moet.
En die Gyllenhaal: speelt fantastisch!
Genieten tussen alle pulp die wordt uitgebracht.
SSeagal
Tsja, wat kan ik zeggen over deze aparte film? Heb hem nu 1x gezien en er blijven veel, heel veel vraagtekens over. Als ik het forum lees en nog enigzins in die overspoeling van theorietjes de weg probeer te vinden, raak ik alleen maar verder in de war en komt er een hoofdpijn opzetten...
Maar ik heb me er bij neergelegd, een begrijpelijke theorie eruit gepikt en die maar voor waar aangenomen, beter voor mijn innerlijke rust. Een film die je zo verward achterlaat, maar toch met een apart en voldaan gevoel, is naar mijn mening een kunstwerk eerste klas, geniaal. Ik zou uren nog theorietjes kunnen lezen of zitten peinzen, maar dan word ik gek denk ik. Ik kan niet anders dan 5 sterren geven voor een film die ik nooit meer zal vergeten, petje af voor de makers. *****
kijkert
Leuk om Joy Division eens te horen in een film.
donnie darko
Een van de beste films ooit gemaakt. Jake Gyllenhaal is geweldig als Donnie Darko en het einde is zo raar dat het super is.
Het zit allemaal zo goed ineen en dat is zeer knap.
ps: hoogtepunt: wanneer we allemaal beelden zien van de verschillende personages terwijl op de achtergrond mad world speelt. Om rillingen van te krijgen
Don Gertus
Kun je dat hoogtepunt stukje even spoileren, b.v.d.
De GeuS
Wat verklapt hij dan? Niks....
Ik zag dat je bij "Airplane" eerder ook al zo reageerde; geef het gewoon door en laat een Moderator het regelen....
Arturo Bandini
Ik stuitte net toevallig op een enigszins ingewikkeld verhaal m.b.t. DD, dat ik niemand (die de film al gezien heeft) wil onthouden.
In het "kort" als volgt:
In oktober 1944 schrijft Roberta Sparrow (Grandma Death) het boek 'The Philosophy of Time Travel', bedoeld als een eenvoudige gids voor een gevaarlijke tijd.
44 jaar later, oktober 1988, krijgt Donnie dat boek van Monnitoff, de professor in natuurkunde, omdat Donnie worstelt met vreemde en surrealistische ervaringen die hij de laatste tijd heeft, o.a. de vliegtuigmotor die door het dak van zijn huis stort, waarvan niemand weet waar die vandaan komt.
Het boek 'The Philosophy of Time Travel' begint met een voorwoord van Sparrow, waarin ze iets schrijft als:
"Ik bid dat dit slechts een verzonnen verhaal is.
En als dat niet zo is, dan bid ik voor jou, de lezer van dit boek.
Als ik nog leef op het moment dat de gebeurtenissen zoals beschreven op de volgende bladzijden echt gebeuren, dan hoop ik dat jij me vind, voor het te laat is..."
Het boek vertelt dat wij leven in een Primair Universum. Via de constructie van een 'vierde tijdsdimensie' is tijdreizen mogelijk, d.w.z. dat je door verschillende tijdsdimensies kunt reizen.
Met behulp van water kun je Tijdportalen vormen. Een schip moet van metaal zijn.
Soms gaat er bij het creeren van zo'n constructie iets mis. Er ontstaat dan een 'Tangent Universum', een plotselinge en onverwachte nieuwe tijdsdimensie zeg maar.
Het Tangent Universum is zeer onstabiel en kan maar enkele weken bestaan, waarna hij instort en een zwart gat in het Primaire Universum vormt, en daarmee al het bestaan kan verwoesten.
Een teken van het ontstaan van een Tangent Universum is de plotselinge verschijning van een artifact, ogenschijnlijk helemaal uit het niets (er wordt vaak een goddelijke oorsprong aan gegeven). Een artifact is altijd van metaal.
Één iemand wordt gekozen als 'Levende Ontvanger', met als taak het artifact terug te brengen naar het Primaire Universum en daarmee het Tangent Universum te sluiten. Als hij daar niet in slaagt vóórdat het Tangent Universum instort, zal de wereld vergaan.
Waarom iemand wordt aangewezen als Ontvanger is onduidelijk, maar vaak heeft hij bijzondere gaven, onder andere het oproepen van water en vuur. Vaak ook wordt hij gekweld door nachtmerries, visioenen en hallucinaties gedurende zijn tijd in het Tangent Universum: een teken dat er iets niet helemaal in orde is.
De mensen die dicht bij de Ontvanger staan (vrienden, familie, buren etc) zijn de 'Gemanipuleerde Levenden'. Zij hebben vaak de neiging tot irrationeel, bizar en geweldadig gedrag; een gevolg van hun opgelegde taak de Ontvanger te helpen het Artifact terug te geleiden naar het Primaire Universum. Zij zetten alles op alles niet in de vergetelheid te geraken.
Iemand die sterft in het Tangent Universum is een 'Gemanipuleerde Dode'. Hij is in staat contact te leggen met de Ontvanger via de constructie van de vierde tijdsdimensie (gemaakt van water).
Hij zal alles doen de Ontvanger te manipuleren gebruik te maken van de constructie, om daarna zijn te taak te vervullen. Vaak doet hij dat door hem in de val te lokken, om er zo verzekerd van te zijn dat de Ontvanger het Artificact op tijd terugbrengt.
Als de val succes heeft, heeft de Ontvanger geen andere keus dan zijn vierdimensionale krachten te gebruiken om het Artifact terug in de tijd naar het Primaire Universum te sturen voordat het zwarte gat instort.
Als de ontvanger slaagt, en iedereen (de Gemanipuleerde Doden en Levenden) wordt wakker uit hun reis door het Tangent Universum, worden ze vaak achtervolgt door de ervaringen opgedaan in hun 'dromen', hoewel velen van hen zich niks van de reis herinneren. Diegenen die zich de reis wel herinneren, krijgen vaak last diep berouw om de vreselijke daden die in dromen verborgen liggen, wetend dat het enige bewijs voor de verloren wereld het Artifact zelf is.
Affijn... vul maar in.
P.S.: wat een heerlijke film...
Goodfella
Wel een geinige theorie, maar zo'n quasi-rationele verklaring haalt natuurlijk wel zorgvuldig alle mysterie weg. Gemanipuleerde levenden, gemanipuleerde doden, het zal allemaal wel. Voor mij is het in de eerste plaats een liefdesverhaal vol mensen die de wereld om hun heen maar moeilijk kunnen begrijpen. Daar heb ik geen verklaring voor nodig.
Mister_Pink
Best vreemd aangezien de nadruk helemaal niet op het liefdesverhaal ligt.
bioscoopzaal
Misschien niet, maar uiteindelijk offert Donnie wel zijn eigen leven op zodat Gretchen niet hoeft te sterven.
Arturo Bandini
Volgens mij is het element van de liefde (en opoffering) ondersteunend voor het hoofdthema, nl. de angst om alleen en eenzaam te sterven.
Everybody dies immers alone.
Het was de grootste angst van Donnie;
maar zie de gelukkige glimlach op het einde; DD weet dat hij zo zal sterven, hij weet dat hij daarmee de wereld redt van de ondergang; en hij weet dat niemand daar ooit enige notie van zal hebben - hoe groter kan de eenzaamheid zijn? - maar de angst daarvoor is verdwenen...
Die theorie over de verschillende dimensies en gemanipuleerden is ook niet mijn theorie, maar datgene wat volgens de filmmakers in het boek 'the philosophy of time travel' staat geschreven, en waar de film omheen is gebouwd.
Wat natuurlijk niet wil zeggen dat e.e.a. niet één grote metafoor kan zijn voor een puber worstelend met typische puberproblemen; verliefdheid, volwassen worden, een wereld om je heen ontdekken die tegenvalt, je daar tegen afzetten (ouders, volwassenen, instituten als scholen e.d.).
Kijk op www.donniedarko.com[/url] en ga op zoek naar 'The philosophy of time travel'...
En inderdaad, theorieën over films moeten niet nodig zijn om van een film te genieten of een film te begrijpen, ze zíjn ook niet nodig, maar er over nadenken maakt voor mij wel dat je er nóg meer uit kunt halen, en er nóg meer van kunt genieten.
Een schilderij blijft toch ook alleen maar een plaatje, en als het meezit een mooi plaatje, wanneer je achtergronden en motieven en tijdsbeelden van de schilder niet kent? Je kunt alles zelf interpeteren en zien wat je in dingen wilt zien, helemaal niks mis mee, integendeel (zo putten mensen immers bijvoorbeeld troost uit kunstwerken), maar voor mij wordt een kunstwerk, dus ook een film, interessanter en mooier als ik de door de maker gemaakte keuzes begrijp.
Dustyfan
Het is nu wat laat om 54 pagina's te doorzoeken, maar kennen julie de officiele Donnie Darko-site? Heel apart...
danuz
Dit is een van de mooiste meest inspirerende sites die ik tot nu toe gezien heb (dat zijn er een hoop:P). Schitterende muziek, schitterende layout, en het vormt bijna een verhaal appart... Impressed!
De Knip
Is de Director's Cut dermate afwijkend, dat 'ie een nieuw inzicht over de film weergeeft ?
Johan van Ee
Voor zover ik de berichten moet geloven geeft de DC geen nieuwe inzichten. Eea wordt wat minder voor interpretatie open gelaten.
Jordy
Ik vond de DC niet veel beter of slechter dan de originele versie. Er zijn aardig wat kleine scenes (die al te zien waren als deleted scenes) teruggezet, wat de film een wat rustigere indrukt geeft. Aan de ene kant levert dat wat uitdieping op van karakters, aan de andere kant was het vreemde/hectische van de gebeurtenissen juist een kracht van de film. Had totaal gewijzigd SFX verwacht, maar dat viel wel mee. Die spheres gaven nog steeds een beetje een knullige indruk.
Om deze versie "Donnie Darko for Dummies" te noemen gaat wat ver. Er worden geregeld passages uit het boek van Grandma Death getoond, wat de kijker misschien iets meer houvast geeft. Deed me een beetje aan de Samurai-codes uit Ghost Dog denken.
Enige echte nadeel vond ik de scene vlak voor Mad World, daar wordt inderdaad een beetje teveel uitgelegd (voor mensen die de film al 4x gezien hebben). Ziet er ook wat knullig uit, die scene.
Al met al te weinig verbeteringen om de film nog een keer te kopen, wat mij betreft, had niet echt de indruk naar een totaal andere interpretatie van de film te kijken.
Benieuwd welke versie ik de volgende keer pak als ik zin heb in de film, weet het nog niet.
lazaroni_86
Het geeft je die gevoel van what the F*ck echt een goeie film aanrader voor iedereen
mikey
Briljante rol van swayze. toch fijn dat deze man zelfspot blijkt te hebben.
danuz
Deze film komt steeds weer als een moker aan. Zet je aan het denken over de wereld, je geloof (voor zover je die hebt) en over de mensen om je heen. Still in shock....
Had hier nieteens op gestemd, heel vreemd
5 sterren, dikke 5 sterren

S. Darko
2009

Vijf goed beoordeelde tienerdrama's met een duister randje

Films die je twee keer moet bekijken om ze echt te begrijpen

'Donnie Darko'-regisseur Richard Kelly hint naar vervolg

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

The Shining
Horror, 1980
brandouder-kindrelatievandalismtherapistpresidential electionhalloweenvliegtuigtijdreizenschool presentation verliesmiddelbare schoolschool performanceimaginary friendsurrealismesuburbiavisionschoolmoralityarsonpsychologische thrillertienercultfilmgeestesziektevirginiasleepwalkingparanoidjaren 80parallel universe plot twistdepressing