• 9.382.779 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Gretchen Ross

Karen Pomeroy

Kitty Farmer

Elizabeth Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

Bertyl

Ik vrees het ook... Ís deze film wel te begrijpen? Volgens mij niet. Hij is wel heel erg goed. Er zit trouwens ook hele mooie muziek in. Mad World natuurlijk maar ook The Killing Moon van Echo and the Bunnyman. Deze film is zéker 5* waard vind ik.

Bertyl schreef:

Ik vrees het ook... Ís deze film wel te begrijpen?

Jawel, lees de berichten op pagina 50 maar eens en bekijk het forum maar eens .

Bertyl

Zooo mooi gezien! Ik zit alleen nog met een vraag... Ow sorry spoiler kijk maar op het forum

avatar van MWX

MWX

euhm ik kan deze film mischien verkeerd bekkeken hebben maar was het niet de bedoelining dat die vent erbij stond als een zombie dat was juist het sinistere aan zijn carachter. en als het zo bedoel was was het zeer zekers subliem geacteerd. ik heb de film in twee weeken drie keer gezien en elke keer word deze film better hier kan zelfs het belavchelijke pulp fiction nog wat van leeren(niet voor de vergelijking maar voor de hoogte van deze film ) ja ik lul afentoe een beetje faag maargoed de meeste mensen snappen mij wel

avatar van MiXeR

MiXeR

Deze film was echt wel vaag! Ik snapte er echt geen kont van! Misschien moet ik hem maar nog eens kijken, zulke hoge waarderingen...

Bertyl

Natuurlijk moet je hem nog een keer kijken. Ik snapte er ook helemaal niks van de eerste keer...

Menghini

In Groot-Brittanië komt de director's cut op 4 oktober uit... Duurt maar een kwartier langer... Ik ben benieuwd.

Hij duurt ruim 20 minuten langer, om precies te zijn

flipsen

Ik denk dat die Directors cut een hoop druktemakerij om niks is. Zoveel anders wordt de film niet, en zo veel meer kun je niet uitleggen in die twintig minuten. Ben er wel nieuwsgierig naar overigens, maar of ie beter wordt.... ik heb zo mijn twijfels.

avatar van Yak

Yak

Ik ben wel erg benieuwd naar de verbeterde special effects, want die vond ik in het origineel tamelijk goedkoop en rommelig.

flipsen schreef:

Onzin.

flipsen

Ik denk gewoon dat ie niet zo veel beter gaat worden. Wie weet heb ik ongelijk, dat zou den weer een mevaller zijn. Ik denk dat als ze hem 20 minuten langer maken, ik nog steeds niet uit de film zal kunnen halen wat ik er met behulp van discussies hier er uiteindelijk uit gehaald heb. Daar zijn 20 minuten te kort voor.

jassonn

Tuurlijk hoeft dat niet zo te zijn Flipsen. Als in die 20 minuten een paar "sleutelscene's" zitten, die er bij de eerste release afgehaald zijn.

Bertyl

Ik heb gehoord dat er een scene op het eind is weggehaald. In deze scene zie je dat Donnie geraakt wordt door de kapotte vliegtuigmotor en het net lijkt alsof hij is gekruisigd. Hij is eruit gehaald omdat het te grof was voor de film. Het geeft wel een vergelijking met Donnie en Jesus aan (wat ik zelf niet kloppend vind)

avatar van Goodfella

Goodfella

Is één van de deletec scènes op de dvd. Terecht deleted, past totaal niet bij de rest van de film.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Hij was toch niet gekruisigd? Hij was gespiest. Ik heb iig geen moment aan een kruisiging gedacht.

jassonn

Hij was idd niet gekruisigd maar gespiesd, zoals BoordAppel zegt. Maar het zou natuurlijk wel een soort van verwijsing naar... kunnen zijn.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Dat vind ik dan wel heel erg ver gezocht.

Bertyl

Ja ik hoorde van diegene een paar overeenkomsten:
- Donnie onthult dat Jim Cunningham zo'n kinderporno kelder heeft dat wordt vergelijkt met dat Jesus een profeet onthult waarvan ik de naam niet meer weet.
- Donnie sterft om alle anderen te redden net zoals Jesus (kennelijk)

Zoals ik al zei vind ik dit een onterechte vergelijking en het is inderdaad te ver gezocht.

Menghini

Er wordt wel verwezen naar "the last temptation of Christ"...

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Had Jezus ook zo'n last van een konijn van twee meter?

Menghini

LOL: nee, het was toch een klein "konijntje"?

avatar van sjostie

sjostie

Dit is zo'n film waarbij je na afloop nog minstens vijf minuten stil op de bank blijft zitten om alles nog eens op je in te laten werken. Daarna is er nog flink wat tijd nodig om te proberen de film een beetje duidelijk te krijgen. Ik heb op het forum gelezen wat de betekenis van de film is, nu vind ik dat nog niet eens zo interessant. Bovendien heb ik te weinig kaas gegeten van wormgaten en manipulated living.Ik vind het leuk dat een film je aanzet tot nadenken en dat doet deze film zeker. Een meesterwerk!

avatar van sydney

sydney

De film zet idd aan tot nadenken. De film is ook ontzettend krachtig, ook met de gekozen muziek uit de jaren 80. Toen ik hem pas zag moest ik hem snel weerzien. Deze film moet je ook meerdere malen zien, omdat je iedere keer weer andere "tot nadenken aanzettende" dingen opvallen.

flipsen

Wat ik wel heel jammer van de film vind is dat je alle informatie die achteraf over de film geschreven is (het boek, de internetsite, de extra's op de DVD) nooit uit de film zelf zou kunnen halen. Tenminste, dat zou ik niet kunnen.

jassonn

Dat kan je bij dit soort films eigenlijk nooit zonder andermans theorieen erbij te pakken. Kijk maar eens naar films als Mulholland Drive en The Lost Highway, 10x erger.

avatar van wiredwytch

wiredwytch

Een erg goede film...ook ik bleef na de aftiteling nog zeker 5 minuten wezenloos voor me uitstaren. Vond ook de soundtrack met Mad World erg goed gekozen.

avatar van Larizz

Larizz

Super vage-vette film!Meesterwerk...Had deze acteur nog nooit eerder gezien,maar vond hem erg goed,IK BEN FAN!!Moest de film wel een paar keer x-tra bekijken om hem goed te begrijpen...Maar dat vond ik helemaal niet erg...In 1 woord:SUPER!!! _o__

avatar van KoKu

KoKu

flipsen schreef:

Effe wachten op de Director's Cut, daarin wordt wat meer prijs gegeven (nog steeds niet alles natuurlijk). Ik kan zelf niet wachten en hoop dat hij in Nederland ook nog een keer in de bioscoop is te zien.