• 9.379.535 stemmen

Gesproken taal: Engels, Spaans en Kantonees

Releasedatum: 28 september 2000

Plot American Psycho

"Killer looks."

Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...

Patrick Bateman

Paul Allen

Donald Kimball

avatar van JacoBaco

JacoBaco

En ik vind het nog steeds hip om vierkant te zijn.

avatar van startkabels

startkabels

Hmhm inhoudelijk zeer sterk jongens

avatar van sworsvism

sworsvism

Genoten van hoe de film de sfeer van het boek pakt. Alleen leent het verhaal zich niet goed voor een film vind ik. De film is op geen enkel moment intens te noemen, waar het boek me regelmatig ademloos liet. Ook is de psycho in de film wel een heel nette versie van de psycho in het boek.

Natuurlijk kan men boeken en films niet vergelijken, maar ik vind dat, behoudens het briljant gevangen hebben van de sfeer, de film tekort doet aan het verhaal.

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Wordt wel vaker gezegd ja, dat het boek vele malen beter is dan de film. Ben benieuwd, ga hem binnekort maar eens lezen.

Karl van H.

't Boek bevat ontzettend veel saaie en langdradige stukken waarin helemaal niks gebeurt; het is ook zo'n tweehonderd pagina's te lang. De film vond ik persoonlijk beter. De moorden in het boek zijn bij tijd en wijle wel een stuk explicieter.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik hoorde dingen als: Een rat die via de vagina van een vrouw zich een weg naar binnen vreet.

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Heb gehoord dat een compleet hoofdstuk alleen al over Huey Lewis & The News gaat?

Karl van H.

Klopt. En een hoofdstuk dat alleen maar over Whitney Houston en een hoofdstuk dat alleen maar over Phil Collins en Genesis gaat. Twee van de leukere hoofdstukken, trouwens. Daar tegenover staat wel dat er in zo'n beetje elk hoofdstuk uitgebreid staat geschreven wat iedereen draagt - ontzettend vermoeiend is dat.

@ JacoBaco: die scène kan ik me eerlijk gezegd niet helemaal meer herinneren, maar volgens mij zat 'ie er inderdaad in. Net als een scène waarin (let op! spoiler voor het boek:) Bateman met een afgehakt hoofd op zijn pik rondloopt. Zoals ik al zei: een stuk explicieter.

avatar van roger94

roger94

Grappige film vind ik gewoon leuk om zo'n gestoorde vent als hoofpersonage te zien, ik zou hem ondanks het seriemoorden niet echt horror noemen omdat het totaal geen angstige meeslepende film is. Mooiste scene is zeker de kaartjes scene echt fantastisch xD. Alleen het einde is beetje afgezaagd...

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

TrickySmalls schreef:

Dat moet je met een korrel zout nemen.. heb het boek ongeveer net iets voor de film gelezen.. maar om te zeggen dat één nou zoveel beter was als het ander, nee De film heeft dingen die het boek nooit kan laten zien en het boek heeft iets dat in de film ontbreekt. Beide kanten van het verhaal zijn waar. De film is gewoon goed, net zoals het boek.

avatar van startkabels

startkabels

Ik heb het boek niet gelezen, maar als ik ooit weer een boek ga lezen is dit misschien wel leuk

avatar van Rufio

Rufio

Patrick Bateman rules! Heerlijk hoe hij te werk gaat!Sterke film die boeit van de eerste tot de laatste minuut.

avatar van Matthiasc88

Matthiasc88

Sussudio..... great scene

avatar van braft

braft

Er waren zeer goede scènes in en heb een aantal keer wel gelachen hoe psycho Bale wel niet was. Hij heeft zijn rol goed gespeeld maar de regisseur kon veel duidelijker zijn vind ik. Blijkbaar is het verhaal in de boek veel beter uitgelegd. Jammer dat ik geen fan ben van boeken.

Karl van H.

Ja, met allemaal die lettertjes, phoe, vermoeiend zeg!

avatar van braft

braft

ja ik vind al die letters veel te vermoeiend ... hou zo een nutteloze comments voor jezelf en praat liever over de film als je iets te zeggen hebt.

avatar van flipflop

flipflop

Wat een onzin Karl. Als hij niet van boeken houdt, houdt ie niet van boeken, dat is zijn mening en die dien je te respecteren. Er zijn toch ook zat mensen die niet van films houden?

avatar van yeyo

yeyo

flipflop schreef:

Er zijn toch ook zat mensen die niet van films houden?

Die heb ik dan toch nog niet ontmoet.

Karl van H.

Als 'ie niet van boeken houdt dan mag dat, maar je beperkt jezelf en je ontwikkeling wel enorm als je zo'n enorme berg aan kunst laat voor wat het is. Er is zoveel geschreven, daar zit altijd wel wat interessants tussen, voor iedereen. Maar ja, als je je er niet in wilt verdiepen, dan hoeft het van mij ook niet hoor.

avatar van Q Jones

Q Jones

yeyo schreef:

Die heb ik dan toch nog niet ontmoet.

Ik helaas wel en dat is erg frustrerend als je zelf een uber film fan bent en dan hele weken met mensen werken die niet van films houden.

avatar van RaoulDuke

RaoulDuke

Boek is briljant geschreven, de film is gewoon goed, Mary Harron heeft de nadruk gelegd op de satirische kant van het verhaal. In dit geval is het een voordeel als je het boek kent. Dan begrijp je beter dat de regisseur voor een bepaalde invalshoek moest kiezen, Ze heeft voor een subtiele aanpak gekozen en de kijker kan de gruwelijkheden uit het boek zelf invullen.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Onlangs heb ik deze film dan toch maar op dvd aangeschaft omdat ik mij totaal niet meer kon heugen waarom ik deze film in godsnaam maar een 3* had toegekend. Ik doe er nu een vol punt bovenop. American Psycho is een zeer (zwart)komische vertelling over narcisme, haantjesgedrag en mensen die elkaar maar wat graag de ogen uit de kop steken. Ik ben geen fan van Christian Bale, maar hier is hij perfect op zijn plaats als ijdeltuit èn maniak. Een solide 4*

avatar van Skrean

Skrean

Wederom gezien, en het blijft een topper. Heerlijk de gezichten en dialogen die Christian Bale aan het personage Bateman geeft.

avatar van Friac

Friac

Een film die zijn aantrekkingskracht te danken heeft aan energiek acteerwerk van Christian Bale en aan de bizarre humor die in het gitzwarte verhaal verweven is. Ik betrapte mezelf er op dat ik vaak moest grinniken tijdens wat in wezen bijzonder brute scènes zijn, omdat het zo over-the-top en nonsensicaal was. Bale van zijn kant uit is dan weer perfect gecast als - zoals Maxcomthrilla het reeds verwoordde - de maniakale ijdeltuit/goalgetter met een serieuze hoek af. Ook zijn snoeverige yuppiecollega's zijn een plezier om naar te kijken, zeker in grappige scènes als bv. de scène met de visitekaartjes.

Wel blijft de film nogal op de vlakte en raakte hij me tijdens de laatste 10 minuten kwijt. Naar mijn aanvoelen is het een vluchtig portret van een seriemoordenaar, met enerzijds oog voor detail maar tegelijk ook behoorlijk vrijblijvend. Op het einde van de film wordt dit ook quasi letterlijk bekend, maar daar zit je dan maar mooi mee. Verhaaltechnisch dus niet helemaal mijn ding, maar toch een plezier om te bekijken. Een nipte 3,5*.

avatar van chevy93

chevy93

Herzien en ik denk nog steeds hetzelfde over de film. In je herinnering wordt de film beter en onthoud je de leuke stukjes, maar als ik de film herzie, worden die verwachtingen nooit waargemaakt.

Wel leuk stof tot nadenken.

avatar van campodellarana

campodellarana

Die scene met die naamkaartjes.

Verder zaten er nog een aantal mooie scenes in, maar als geheel viel het me wat tegen.

avatar van Pauluschhh

Pauluschhh

flipflop schreef:

Er zijn toch ook zat mensen die niet van films houden?

Ik. Ik vond het helemaal niks. Misschien begreep ik het verhaal wel niet? Ik vond bovendien het lage tempo van het verhaal erg storend.

avatar van Q Jones

Q Jones

Maar als je 1 film niet leuk vind wil dat toch niet meteen zeggen dat je niet van films houd

avatar van Pauluschhh

Pauluschhh

Haha verkeerd gelezen Q, ik las "er zijn toch ook zat mensen die niet van dit soort films houden". Maar inderdaad, buiten mijn review houd ik enorm van heel veel andere films

avatar van Davidus

Davidus

Bizondere film. Christian Bale speelt enorm goed. Interessant om te zien waarom deze film zoveel mensen nu aanspreekt. Het gaat niet echt om een doorsnee persoon Ook niet de standaard held. Integendeel. De oppervlakkigheid van het materialisme, de domheid van zijn medemensen en de zinloosheid van zijn bestaan (naamkaartjes, restaurant bezoekjes) drijven hem tot madness. Ik herken hier een beetje dezelfde soort psychische gekte en frustratie en ook irritatie aan mensen die ook in the Shining bij Jack Nicholson speelden. Vond het goed bedacht om op het einde te laten zien dat alle moorden zich in zijn hoofd hadden afgespeeldDit gaf de gekte nog eens extra weer.