• 9.379.404 stemmen

Gesproken taal: Engels, Spaans en Kantonees

Releasedatum: 28 september 2000

Plot American Psycho

"Killer looks."

Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...

Patrick Bateman

Paul Allen

Donald Kimball

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Die zijn er wel; zie bijvoorbeeld de kettingzaag scene. Maar die heeft gelijk een komische laag omdat het nogal ridicuul overkomt.

Elineloves

Haha inderdaad, vooral als je zijn gezicht ziet wanneer hij boven aan de trap staat en haar zo volgt met zijn kettingzaag. Hoe verzin je het, hehe..

avatar van rep_robert

Als je met een horror insteek deze film in gaat heb je inderdaad een compleet verkeerde gedachtengang. Er staat zelfs op MovieMeter komedie/misdaad als genre vermeldt Zitten echt geniale scenes in deze film, denk dat je hem weer even met de goede instelling moet bekijken Eline

avatar van chevy93

chevy93

Elineloves schreef:

Een tikkeltje meer emotionele lading was voor mij wel welkom geweest.

Maar dan is het toch niet leuk meer? Zodra je medelijden gaat krijgen met de slachtoffers en/of een haat creëert jegens Batman, wordt het niet leuk meer.

Elineloves

Wat moet je dan? Sympathie krijgen voor een man die met onduidelijke reden mensen afslacht?

chevy93 schreef:

Maar dan is het toch niet leuk meer?

Klopt, dat past echt totaal niet bij deze film.

Elineloves schreef:
Je weet wel dat het (bijna?) allemaal, één grote, gestoorde fantasie van Bateman is?

avatar van rep_robert

De film heet ook America Psycho, Patrick Bateman spoort simpelweg gewoon niet en houdt er geweldig nare trekjes op na. Hoef geen uitleg achter zijn personage te weten, dat verkracht zoveel films tegenwoordig al(Halloween remakes en Nightmare On Elm Street reboot om is wat te noemen).

Elineloves

Ja, dat weet ik. Maar het is toch niet duidelijk of er enkele van die moorden wél echt gebeurd zijn? Toch?

avatar van rep_robert

Volgens mij zijn er meerdere theorieën op na te houden, maar die flat is wel opvallend schoon richting het einde Om maar is wat te noemen.

Elineloves

Ja, precies. Fucking with the mind..

Elineloves schreef:

Dat mag je voor jezelf invullen/uitzoeken. De meeste mensen zijn er over uit dat het allemaal één grote fantasie is. Het zou mij zelf niet verbazen dat hij tussen z'n gestoorde gedachtes door ook écht (per ongeluk, toch) iemand heeft vermoord.

Elineloves schreef:

Dat doet ie helemaal niet. Hij is juist bezweken onder de 80's maatschappij en creeert deze zieke afslachtingen in zijn hoofd

Sympathie hebben voor iemand die het moeilijk heeft is toch heel normaal?

Elineloves

Moeilijk heeft? Uiteraard. Maar dit ging natuurlijk wel wat verder dan ''het moeilijk hebben.''

Elineloves schreef:

Niet als het een fantasie is lijkt me.

Elineloves

Sympathie voor mensen die dat soort fantasieën hebben... Hm... Ik pas.

avatar van chevy93

chevy93

Als het inderdaad een fantasie is (wat ik geloof), zie ik niet waarom er ook maar enige sympathie moet zijn. Dat heeft hij zelf toch ook niet? En je ziet het toch vanuit zijn perspectief.

Leland Palmer

Het is, mijns inziens, ook helemaal niet de bedoeling om sympathie voor Bateman te hebben. Het is juist de bedoeling om lachend de film door te gaan. Inktzwarte humor (die je wel moet liggen), geniaal gestoorde moorden (alles kan in je fantasie - kettingzaag), hebzucht, macht, groeiende frustratie. Het stijgt Bateman op een gegeven moment zó naar z'n hoofd toe, dat iedereen het moet ontgelden. Collega's (die hem bij een verkeerde naam noemen), vrouwen, waar het breekpunt bij de zwerver ligt; hij ontdekt dat hij buiten z'n rijkdom, looks en alles wat-ie heeft bezeten wordt, want hij voelt zich niks gelukkiger dan een zwerver. Een film vol met geniale horror-scénes (bijlen, kettingzagen, spijkerpistool)... hilarisch! Maar het moet je liggen, ja.

Elineloves schreef:

Sympathie voor mensen die dat soort fantasieën hebben... Hm... Ik pas.

Voor mensen die geestelijk in de knoop zitten? Kan ik makkelijk sympathie voor opbrengen.

chevy93 schreef:

De kaartjesscènes vond ik wel geniaal.

YouTube - American Psycho: Business Card Scene

En deel 2 uiteraard: YouTube - american psycho - business card scene 2

Behoorlijk epic

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

3,36 gemiddeld? Deze site spoort ook niet helemaal..

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Belachelijk laag inderdaad.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Komedie/Horror ? Waar is de Thriller gebleven ?

avatar van Poepgezicht

Poepgezicht

Gister was het nog Komedie / misdaad geloof ik.

Bottleneck

Ja en op imdb staat misdaad/drama/thriller... komedie vind ik sowieso niet het eerste wat bij me opkomt.

Leland Palmer

Het was volgens mij altijd horror/komedie, maar sinds een half jaar (ofzo) is dit komedie/misdaad geworden. Een komedie is dit zeker (1e genre), als 2e genre vind ik horror toch gepaster dan misdaad, omdat de film gewoon vol met klasse horror-elementen zit. Maar misdaad kan ook wel, al lijkt me dit toch wat gepaster.

Bottleneck

Misdaad/komedie vind ik veel gepaster, komedie/horror hoort bij films als Drag me to Hell waar het gek genoeg juist niet staat (met imdb als argument terwijl dat hier blijkbaar niet opgaat

Leland Palmer

Dit is gewoon een moeilijke titel wat de genre-aanduiding betreft, net als een 'Fight Club' bijv. Het zal nooit iedereen naar zijn/haar zin zijn, helaas.

Bottleneck

Het zegt ook wel wat over zulke films, niet zo makkelijk in hokjes te plaatsen