Apocalypse Now (1979)
Genre: Oorlog
Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")
Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Apocalypse Now
"This is the end..."
Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Heart of Darkness (BoekMeter)
- Apocalypse Now (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Photojournalist
General Corman
Colonel Lucas
Ew_MK1
Ik zou zo niet kunnen zeggen welke muziek ik dan gekozen zou hebben maar in mijn ogen waren het niet meer dan wat hele simpele iets te vrolijk klinkende kraakdeuntjes die je zo ook achter een slechte p0rn0 film zou kunnen stoppen.
Vertel mij anders wat er dan zo "briljant" aan is.
De soundtrack bestaat uit gesynthesizde geluiden van de vietnamoorlog (Helicopters, dieselmotoren, geweergeschut, jungle geluiden e.d.) Het is meer een geluidsschilderij dan een gebruikelijke muzikale score. Een van de eerste electronische soundtracks, gemaakt door he synthesizer wonder Don Preston. Een meesterlijke en verontrustende soundtrack als je het mij vraagt.
Ew_MK1
Ik heb het ook niet over de soundtrack, die is prima en past idd perfect bij de film.
Soundtrack is de achtergond muziek.... Waar doel je dan op?
Bedoel je de muziek van Wagner en The Doors? Want dat zijn nu ook niet bepaald vrolijke krakende deuntjes?
Ew_MK1
Nee ik bedoel gewoon die schrille deuntjes die je de hele film door af en toe hoort.
Dat zijn dan toch die synthesizerstukken. Maar dat is meer een donker gebrom dan schrille deuntjes.
Thorak
Zo vond ik deze ook erg sterk;
YouTube - Apocalypse Now OST(1979) - Orange Light
Bij het muziekje zie je al bijna een hele bende die zich opmaakt voor iets groots. Naar mijn idee dus echt perfect bij de scène!
Ew_MK1
Ja dergelijke deuntjes bedoel ik idd. Die deuntjes kan je ook zo achter een aflevering van The A-team plakken. Misschien briljant en goede muziek voor 1979, dat zou kunnen.
Je hebt er weinig oor voor. Muziek van AN is veel te 'disturbing' voor de A-Team. Ben ook erg benieuwd wat voor porno jij kijkt dat je deze muziek daarmee associeert..... Vrolijke deuntjes? Ik hoor werkelijk niets vrolijks in deze muziek.
Verder is deze muziek nogal tijdloos, dus je 'voor 1979' opmerking slaat ook al nergens op. De techniek van sampling wordt bovendien tegenwoordig nog veel meer toegepast. Daarbij moet het gewoon bij de film passen en dat doet het zeer zeker meer dan uitstekend.
Ew_MK1
Misschien is de muziek op zich tijdloos ja want in veel scenes is het trouwens niet meer dan een klein strijkorkest en dat kan je idd nu nog steeds onder een film gebruiken. Het ligt denk ik gewoon aan de kwaliteit van de sound zelf. Plak het eens achter een soortgelijke film die nu in de bios draait. Geen gehoor.
Strijkorkest? Waar hoor jij in godsnaam een strijkorkest? Zit je wel bij de juiste film, of stonden je speakers op de cd speler aangesloten? En als je het kwalitatief slecht noemt vraag ik me af of je wellicht de vhs heb zitten kijken, want ook dat is kul!
Het is juist eerder onmogelijk om deze soundtrack elders te gebruiken. De muziek is hier niet benadert als een ondersteunende muzikale score maar volledig geintegreerd in het sound design van de film. Vandaar ook dat de muziek veelal opgebouwd is, en volgestopt met, gesynthesizde omgevingsgeluiden.
Geloof dat je even deze masterclass moet volgen, want je kan er niet verder naast zitten:
Zie vanaf 9.13 uur Coppola aan het woord over de benadering van het sound design en de plek van de muziek.
YouTube - the sound of apocalypse now part 1
En hier gaat het verder vanaf het begin. Op 3.53 komt je strijkje in beeld.
Ew_MK1
Kan best zijn maar ik irriteerde me regelmatig in de film aan de achtergrond muziek.
Neem bijvb het stukje vanaf 01:19:00 met de brandende chopper in de boom of 02:30:00 waar ze Willart pakken.
Starmaster501
Ik heb die Blu-Ray box en daar zit de originele en de Redux in. Welke is aan te raden? Gelijk de lange versie?
Pirmais
Ik zou eerst de korte kijken, daarna (als je het een meesterwerk vind) kan je nog altijd de lange kijken.
Thorak
De extra scènes zijn voornamelijk dialoog scènes en sommige andere scènes zijn verlengd. Er is een heel stuk bij gekomen op een plantage waar een deel van de Franse periode in Vietnam wordt besproken. Lijkt je dat interessant zul je wel kunnen genieten van de Redux versie, verwacht of hoop je op een hoop aktie, dan kun je deze film beter helemaal niet kijken.
Dat je je irriteert, dat kan. Dat is persoonlijk, heeft met je smaak en stemming te maken. Het is ook een soundtrack die niet wil pleasen, maar juist verontrusten. Maar loop dan geen onzin uit te kramen over goedkoop, strijkorkestjes en porno muziek, want dat is kul.
Ik zal de door jou aangehaalde stukken eens luisteren, maar het zou me verbazen als ik ze niet geweldig vind. Want die scenes vind ik fantastiisch. Komendie tijdcodes uit de redux of de originele versie?
Starmaster501
Ik verwacht niet per se alleen actie. Ik heb meestal bij films dat ik wel echt alles en de volledige versie wil zien. Maar gezien dat bij deze dan 200 minuten word ... Voegt het veel toe die scenes of niet?
Ew_MK1
De scenes zijn goed, zonder meer. Maar die muziek eronder.....
"It smelled like slow death in there......malaria"
Daar hoor ik toch echt strijk
Totaal duurt de film die ik gezien heb 3 uur en 13 minuten.
Ik zou eerst het origineel kijken, dat is de trip. De Redux voegt wat verdieping toe, meer achtergrond. Prima kijkcoer bij herziening.
De scenes zijn goed, zonder meer. Maar die muziek eronder.....
"It smelled like slow death in there......malaria"
Daar hoor ik toch echt strijk
Totaal duurt de film die ik gezien heb 3 uur en 13 minuten.
Dat zal dan de pal dvd zijn geweest. Of was het toch vhs?
Starmaster501
Ja maar dan denk ik dan kijk ik de film opnieuw dan met toegevoegde scenes. Dan doe ik het liever andersom dat ik eerst alles kijk. Maar ik weet niet of dat per se de moeite waard is. Zover ik kan ophalen kijk ik gewoon de korte versie dan maar.
Thorak
Voegt het veel toe die scenes of niet?
De zon opkomst van vanmorgen deed me denken aan deze film. Ik rook dan wel niet de geur van Napalm maar wel die van uitlaatgassen.
Ew_MK1
Het was gewoon een avi, dvdrip wrs. Kreeg hem niet in de vhs recorder trouwens.
Starmaster501
Heb de korte versie gezien en wat een film! Zo zie je ze tegenwoordig niet meer, mooi gedaan! Ben daarom ook benieuwd naar die Docu. Volgende kijkbeurt word zekers de Redux
JustMike
goedzo Kevin, vond de redux erg goed, maar heb nooit de originele gezien (jammer
Masterbrain
Ik vind de hoofdpersonen niet realistisch, omdat dat wat Kurtz doet, zo’n soort afgod worden, niet in het echt zou gebeuren denk ik. Ook zou Charlie niet voor een geheime opdracht zijn leven zo erg riskeren. Hij kon er makkelijk tussenuit glippen en vluchten, maar hij ging door hoewel het eigenlijk belachelijk riskant was. Drie van de mannen op de boot zijn uiteindelijk ook dood en dat is dus min of meer zijn schuld. Voor hem gingen ze mee. Kurtz maakt de keuze om naar Cambodja te gaan en daar een eigen plek op te bouwen. Charlie maakt de keuze om door te gaan en Kurtz op te zoeken. Uiteindelijk maakt hij dan nog de keus om hem te doden. Die keus wilde hij eerst ontlopen, door met Kurtz kennis te maken om meer over hem te weten te komen.
Ik geef de voorkeur aan de Platoon voor de beste Vietnam film, omdat deze een beter beeld van de oorlog weergeeft. Apocalypse Now is voor mijn gevoel toch onrealistisch. In de Platoon wordt de werkelijkheid harder getoond en dat is soms naar om te zien, maar zo was het wel. Ik vind het belangrijk dat er een realistisch beeld wordt gegeven van zo’n oorlog. Je kijkt zo’n film toch niet voor de lol, maar om beter inzicht te krijgen in het gebeurde. Dan vind ik de Platoon dus beter.
De film pretendeert ook geen realistisch beeld te schetsen, maar een surrealistsich. Daarbij gebaseerd op het boek Hearts of Darkness, daarin komt nu eenmaal het type Kurz voor.
Verder is het natuurlijk volslagen onzin dat Willard zou moeten vluchten. Waarom zou die? Het is toch duidelijk dat hij verslaafd is aan dit soort missies, dat zijn crew omkomt doet 'm weinig. That's part of the job. EN hoe kom je erbij dat hij Kurz eerst niet wilde vermoorden? Hij wordt gevangen genomen en het is Kurz zelf die 'm vrij laat om hem te vermoorden. Hij heeft wel zijn bedenkingen, maar dat leidt m niet af van zijn missie.
Heb je wel zitten opletten of dacht je gewoon een recht toe recht aan oorlogsfilm als Platoon te zitten kijken? AN gaat veel dieper dan dat en is een reis langs de duistere kanten van de ziel.
Asaharo
Kurtz is een metafoor voor de waanzin die de oorlog met zich meebrengt want hoe verschillend is het gedrag van Kurtz en dat van bv. de Amerikaanse soldaat die op een dag 16 Afghaanse burgers neerschiet. Het is de waanzin van een omgeving waarbij de moraliteit vervaagt en verandert en waar het individu niet tegen opgewassen is. De enige reden waarom Willard niet gek wordt is omdat hij een doel heeft. Het vinden en elimineren van Kurtz. Op het einde wanneer dit gebeurd is Willard zijn enige houvast kwijt gespeeld, en is hij net zo verteerd door de dingen die hij zag als Kurtz. Dat is in ieder geval mijn interpretatie. Deze film is geen oorlogsfilm, de oorlog is een setting om de kijker een existentialistische reis voor te schotelen waarbij de grenzen van de menselijke psyche de hoofdrol eisen, de essentie van het boek perfect verfilmd vind ik.

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' zondagavond te zien op televisie

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

Henk Schiffmacher (71) liep 'vanwege zijn penis' een rol in klassieker 'Apocalypse Now' mis

Vietnamoorlog-klassieker 'Apocalypse Now' morgenavond te zien op televisie

The Godfather