• 9.378.069 stemmen

Apocalypse Now (1979)

Oorlog | 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Genre: Oorlog

Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Robert Duvall en Martin Sheen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 oktober 2001

Plot Apocalypse Now

"This is the end..."

Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.

Captain Benjamin Willard

General Corman

Colonel Lucas

avatar van Quentin

Quentin

Eerste keer zag ik de redux versie, die eigenlijk gewoon veel te traag is. Gelukkig is sinds dit jaar in Nederland ook weer de oorspronkelijke versie op DVD uitgebracht door Universal, gisteravond van genoten en de volle vijf sterren er tegenaan gegooid!

chevy93

De "redux" is anders wel dé Apocalypse Now.

avatar van Quentin

Quentin

De? Vond hem gewoon te lang.

chevy93 schreef:

De "redux" is anders wel dé Apocalypse Now.

Niet mee eens. Ik ben (nog) meer fan van het origineel, had Coppola maar eerst Redux moeten uitbrengen, het origineel is toch echt de korte versie...

AGE-411

De echte versie is die die nog langer duurt dan de Redux

Niet mee eens.

Niet een kwestie van mee eens of niet. Dé versie van een film is altijd de versie zoals de regisseur hem bedoelt heeft.. (in dit geval is dit degene die daar het dichtst bij komt). Heel veel films worden eerst ingekort, omdat de speelduur te lang geacht wordt voor het publiek. Meestal gaat dit zelfs buiten de regisseur om geloof ik. Volgens jouw redenatie is de film (zoals hij bedoelt is) dus altijd de versie die als eerste uitkomt?

avatar van Brimmi

Brimmi

Heb hem vandaag nog eens herzien, vond hem de eerste keer nogal saai maar viel nu wel mee. Beide keren de redux gekeken. Heb mijn stem verhoogd van 3* naar 4*, en daardoor is het gemiddelde op MM verhoogd van 4,00 naar 4,01

AGE-411

Intussen heeft een andere idioot...

chevy93 schreef:

Laten we het erop houden dat ik Coppola's marketing praatje bij het uitkomen van Redux niet helemaal geloof. In Hearts of Darkness geeft hij nog aan erg ongelukkig te zijn met de Franse plantage scene...

Thorak

Op de plantage scène na (net even te langdradig) vind ik de Redux versie wel beter. Sommige toevoegingen, zoals Killgore die over de jungle vliegt en omroept dat hij zijn surfplank terug wil, zijn gewoon te leuk om weg te laten

AGE-411

Ben ik de enige die de Franse plantagescène echt intressant vind?

Zonder die scéne zien we anders ook niet hoe ze dat lijk kwijt geraken.

Thorak

Het is niet zo dat die scène niet interessant is, maar het duurt mij net ff te lang om interessant te blijven.

AGE-411

Ik vind ze waanzinnig genoeg.

Vooral die seksscéne met die (gedrogeerde?) dochter maakt het nog eens af.

avatar van Reinbo

Ik vind het ook een hele mooie scene. Vind beide versies groots, ben enkel iets meer fan van de korte versie.

AGE-411 schreef:

Ben ik de enige die de Franse plantagescène echt intressant vind?

Echt interessant? Nee. Overbodig? Half. Gewoon leuk vulmateriaal.

avatar van Reinbo

Geeft toch wel een essentieel inzicht in het ontstaan van de oorlog en het kolonialisme in het algemeen. Veel meer dan leuk vul materiaal. Van alle toegevoegde scenes ver weg de interessantste.

Dat bedoel ik

Reinbo schreef:

Dat is zeer zeker waar en daarmee een van de belangrijkere scènes in de hele film. Maar dat stuk met die dochter had er van mij uit gelaten mogen blijven, dat maakte het juist wat langdradig...

Thorak schreef:

Ik vond dat nu net weer zo waanzinnig 60's. Drugs, seks en Rock 'n' Roll.

Die dochter zelf zag er ook goed stoned uit.

Thorak

Tja voor mijn idee was sex, drugs and Rock n' Roll meer de '70s. Maar ook al past het in de tijdsgeest dan nog vind ik het weer niet helemaal in deze film passen in deze context. Maar Coppola zal er ongetwijfeld een goede reden voor hebben gehad.

Thorak schreef:

Tja voor mijn idee was sex, drugs and Rock n' Roll meer de '70s. Maar ook al past het in de tijdsgeest dan nog vind ik het weer niet bij deze film passen in deze context.

Seks, drugs en Rock 'n' Roll is volledig de jaren 60!

Met als hoogtepunt Woodstock.

Jaren 70 waren gewoon wat nazinderingen.

Thorak

Ja woodstock was 1969 hè, net een beetje de overgang van de 60's en 70's. Maar heel Flower Power en 'de' Vietnam oorlog zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Thorak schreef:

Flower Power en Vietnam was vooral eind jaren 60.

Woodstock is voor mij het hoogtepunt, en de afsluiter van de jaren 60.

In Vietnam ging het daarna ook snel achteruit.

Thorak

Klopt, maar grootendeels was de Flower Power daar ook de oorzaak van! Door die beweging stond de Amerikaanse bevolking niet meer achter de oorlog en de media deed de rest.

Thorak schreef:

Maar de grootste protestmarzen en de beste anti-oorlogsliederen zijn in de periode 65-69 gemaakt. Een ware cultuurrevolutie destijds.

Ook omdat het toen beslissend werd in Vietnam. (Deze film speelt zich overgens ook af in die periode).

avatar van Q Jones

Q Jones

Door het Tet-offensief kwamen de meeste mensen in protest

avatar van nakada

nakada

AGE-411 schreef:

Flower Power en Vietnam was vooral eind jaren 60.

Woodstock is voor mij het hoogtepunt, en de afsluiter van de jaren 60.

In Vietnam ging het daarna ook snel achteruit.

Euh..... jouw hoogtepunt ? Jij bent toch 20, dus geboren 20 jaar na de jaren 60 en Woodstock ??

nakada schreef:

Wat een belachelijke opmerking.

Als ik jouw redenering doortrek hoef ik ook niet te weten wat de holocaust is, wat Colombus deed, en wat de guldensporenslag was?

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Het weer was druilerig, de regen tikte tegen het raam: ideaal moment om weer 'even' de ruim 200 minuten durende Redux versie van Apocalypse Now op te zetten.

Vanaf minuut 1 zit je al compleet in de film. De helikopter die overvliegt, het natuurgeweld en vervolgens de orgels van The Doors die weerklinken. Wat een opening!

In het vervolg van de film worden we wederom meegenomen door door de natuur. Als ik me niet vergis is het allemaal gefilmd op de Filipijnen, wel weet ik dat dit voor schitterende locaties zorgt. De peperdure sets, met kapotte vliegtuigen en brandende helikopters, zorgen voor een indrukkwekkende oorlogssfeer.

Maar het zijn vooral de characters die de film zo groots maken. Geen enkele film kan de gekte en psyche zo goed bevatten als Apocalypse Now. Het is natuurlijk duidelijk een anti-oorlogs film, en dat komt in vele stukken terug. Heel mooi was de scene bij de plantage, aan tafel bij de Fransozen. Vrijwel alle waarden waarom Amerika daar toendertijd in Vietnam zat, worden de grond in geboord door Coppola. Ben blij dat dit dus in de Redux zat! Totaal niet langdradig (ok, op die vrouw na dan).

De scene's met de muziek van Wagner, de napalmaanvallen en de scene op het strand, zomaar wat genomen om te laten zien dat deze film verder gaat dan andere oorlogsfilms.

Op het einde toe wordt de film toch iets te langdradig, met een filosofische Brando die mij niet echt aanspreekt. Dit houdt de film toch van een 5 sterren recensie.

avatar van nakada

nakada

AGE-411 schreef:

Wat een belachelijke opmerking.

Ik beweer toch ook niet dat je er niet van hoeft te weten ?!? Natuurlijk moet je er van weten, maar dat lijkt me toch nog heel iets anders dan het je hoogtepunt te noemen. Volgens mij moet je het dan meegemaakt hebben.

Maar laten we er niet moeilijk over doen, mijn reactie was niet zo serieus bedoeld.