• 9.378.093 stemmen

Apocalypse Now (1979)

Oorlog | 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Genre: Oorlog

Speelduur: 153 minuten / 202 minuten ("Redux") / 183 minuten ("Final Cut")

Alternatieve titels: Apocalypse Now Redux / Apocalypse Now: Final Cut

Geregisseerd door: Francis Ford Coppola

Met onder meer: Marlon Brando, Robert Duvall en Martin Sheen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 oktober 2001

Plot Apocalypse Now

"This is the end..."

Ten tijde van de Vietnamoorlog, wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vinden en te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd, en weigert nog naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart, worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.

Captain Benjamin Willard

Photojournalist

General Corman

Colonel Lucas

MovieHolic schreef:

Sorry fans, maar ik vond dit een langdradig zeurende film. Zoals mijn bovenbuurman al zei... veel zinloze scenes, dat zou opzich nog gaan maar de manier waarop hij verder in elkaar is gezet maakt het alleen maar erger. In ieder geval niet een film die ik nogmaals wil zien.

Noem eens een zinloze scene? En wat is er mis met de manier waarop het in elkaar is gezet? Hou je niet van schitterende shots en scenes waar de waanzin van afdruipt?

avatar van Miron

Miron

Ik probeer de hele tijd al de krankzinnigheid van dit meesterwerk in een paar zinnetjes te beschrijven. Laat ook maar zitten, zo'n film moet je voelen!

Echt een ongelooflijk heerlijke donkere film, totaal geen lange zit ook!

Eén woord: Waanzin.

1976Ben

voor mij in ieder geval één van de kortst voelende lange films allertijden

Foetsj_NL schreef:

Maar op het moment dat ze aankomen bij het legen van Kurtz kan de film me niet meer echt boeien, en zeker na tweeënhalf uur werd het moeilijk om door te blijven kijken.
Meen je dat? Hier keek ik het meeste naar uit, de opbouw ernaartoe roept nogal wat vragen op, ik was net zo nieuwsgierig als Willard zelf in de film is. Ook door de beginscène met de dronken Sheen, echt dronken, is een superieure start.
Miron schreef:
Echt een ongelooflijk heerlijke donkere film, totaal geen lange zit ook!
Het is als een nachtmerrie zo surrealistisch gefilmd. Inderdaad, het is denk ik een kwestie van voelen. De film loopt over van sfeer, geweldig ook Sheen als narrator. De stukken met Brando zijn echt subliem en vrijwel alle bewegingen of gesprekken hebben vaak meer dan één functie, het script zit vol met legendarische en vooral passende uitspraken. Daarnaast is alles geweldig in beeld gebracht, alleen maar lof. Ik heb 'm vanavond gekeken en het laatste stukje waar Willard na het vermoorden van Kurtz voor de tempel met dat kapmes staat vind ik een meesterlijk einde. Gaat hij als Kurtz II door of besluit hij weg te gaan uit het hart der duisternis? Want hij zit er al zo ver in.

avatar van Miron

Miron

Wanneer de 'crew' bij Kurtz z'n schuilplaats aankomt is er in de verte een rots te zien waarop de woorden 'Apocalypse Now' geschreven staan.

Weet iemand of er in de redux meer over dit gezegd wordt?

Don MN

Nee, er wordt niks over gezegd, ik denk dat hetzelfde in beeld is: "Our motto: Apocalypse Now." apocalypse: Definition, Synonyms

There are no opening credits or titles. The title of the movie appears as graffiti late in the film, which reads, "Our motto: Apocalypse Now". This was done simply so the film could be copyrighted, since it could not be copyrighted as "Apocalypse Now" unless the title was seen in the film.
Imdb.com

Reinbo schreef:

Dan zal ik dit maar beantwoorden, als een lid van 'de mensen die vinden dat er zinloze scenés hierin verfilmd zijn'. Naar mijn perspectief hoefde bijna geen enkele toegevoegde Redux-scené erbij. Zoals; The French Plantation, Dinner, Les Soldat Perdus en The Medevac. Die vond ik compleet nutteloos. Zonder die scenés, zou dit film een prachtige film voor mij zijn geweest.

• 12092 berichten

Kun je hem beter beoordelen zonder die scènes, want het gaat hier om Apocalypse Now, niet de redux.

Minotaures

Ik bezit de Redux, dus het stemmen voor de orginele deel gaat wat moeilijker. Reinbo vroeg ook welke zinlose delen erin bevonden, waar ik en filmhater het over de extra Redux delen hadden. Vandaar.

avatar van je80roen

je80roen

Ze hadden hier geen director's cut van moeten maken. De film is te lang en te saai met deze scenes. Heb het origineel niet gezien, maar het verhaal kon mij ook niet echt boeien.

Minotaures schreef:

Ik vind dat de scene bij de fransen weldegelijk iets toevoegd, het zorgt voor verdieping. Het aat zien dat er al veel langer mtnsen niet op hun plek zijn. Al vind ik zelf de originele versie wel iets beter.

avatar van dragje

dragje

Maar een "toevoeging" is mijns inziens niet altijd wenselijk.

Wat de originele versie zoveel beter maakt dan de versie met toegevoegde scènes, en dan in het bijzonder die van de ontmoeting met de Franse 'Plantation', is dat de verstikkende sfeer die deze trektocht door het regenwoud oproept niet wordt onderbroken.

Ik vind deze hele tocht, na de laatste 'outpost' waarbij zij de grens van 'beschaving' overduidelijk achter zich laten, door het regenwoud nu juist een essentieel gegeven binnen deze film.

avatar van Reinbo

Daar heb je een punt. Maar ik heb het origineel dan ook al zo vaak gezien dat ik het weer leuk vond om wat toevoegingen te zien.

RzeroY

Erg benieuwd naar deze film. Welke moet ik kijken, de korte of lange versie?

RzeroY

Excuses, kan die conclusie eigenlijk al trekken uit bovenstaande reacties.

1976Ben

Al eerder gezegd, maar kan wat mij betreft niet lang genoeg duren, dus ik raad zeker Redux (de lange) aan.

RzeroY

Oke, ik had eigenlijk een andere conclusie getrokken:P

avatar van Reinbo

Als eerste kennismaking raad ik absoluut het origineel aan. Heeft veel meer vaart en een betere balans.

1976Ben

en daarna SNAK je vanzelf naar meer

Minotaures

Tot je 't Redux ziet en daarnaa GRAAG weer terug naar 't orginele wilt gaan.

• 12092 berichten

Ondanks dat ik het niet met je beoordeling eens ben (kijk eerst maar eens het origineel), ben ik het wel eens met je oordeel over de redux. Onding, had Coppola nooit moeten uitbrengen, en zeker niet als heersende versie!!

Don MN

Ik heb me vaak aan het stukje van de Franse plantage gestoord. Nu zie ik de toegevoegde waarde er eigenlijk wel van in. De bemoeizucht en alwetendheid van de Amerikanen kwam goed naar voren door het gesprek aan tafel. Het stukje waar de weduwe Willard vertelt over 'Les Soldats Perdus' versterkt het gevoel dat het Amerikaanse leger om helemaal niks vecht in Vietnam.

• 12092 berichten

Dat snap ik wel, maar had ik ook wel gesnapt zonder die onderbreking van 15 minuten.. maar voor de mensen die zich echt willen verdiepen in de geschiedenis geeft het wellicht wat frisse inzichten op Vietnam. Had ik niet zo'n brede algemene kennis, was het zeker een verhelderende scène geweest. Dan nog vind ik het geen mooie scène of erg overtuigend.. en het onderbreekt de doom die hangt over die rivier behoorlijk, zelfs een love interest wordt erin gesponnen..

orbit schreef:

Met beoordeling bedoelt u dat mijn cijfer te laag is? Of mijn mening tot conclusie van een 3*? Of anders ...?

Don MN

Je beoordeling, omdat je volgens hem gewoon geen 3* voor de originele kunt geven.

orbit schreef:

Ik vind het gewoon jammer dat de originele versie nergens op dvd verkrijgbaar is anders had ik 'm meteen gekocht. De Redux scènes doorspoelen, daar begin ik niet aan, want dat onderbreekt de hele ervaring. Het is geen love interest vind ik, gewoon 2 mensen van het andere geslacht die elkaar begrijpen, wat hij terug in Amerika met zijn vrouw niet had.

Minotaures

Tja, ik had uitgelegd dat ik 't Redux heb en hem niet kan beoordelen op de orginele versie, want die heb ik niet, dus ook niet gezien. Het is veels te veel moeite om te zoeken naar de extra scénes en ze als volgt weg te spoelen. Ik had ook gezegd dat mijn stem naar een leuke possitieve cijfer was gegaan zonder die, in mijn ogen, zinlose en irritante toegevoegde scénes.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Don MN schreef:

Heb je ze allebei. Extra scenes zijn naadloos in het origineel gevoegd d.m.v. 'seamless branching'.

Don MN

Okay, hartstikke bedankt! Die ga ik me dus bestellen.

avatar van MovieFreak1995

MovieFreak1995