• 9.380.120 stemmen

Geregisseerd door: Joel Coen

Met onder meer: Frances McDormand, Steve Buscemi en William H. Macy

Releasedatum: 17 oktober 1996

Plot Fargo

"A lot can happen in the middle of nowhere."

Jerry Lundegaard (William H. Macy), een autoverkoper in een klein stadje in Minnesota, zit tot over zijn oren in de schulden... maar hij heeft een plan. Hij zal zijn vrouw laten ontvoeren door twee schurken (Steve Buscemi en Peter Stormare) om vervolgens aan zijn rijke schoonvader een flink bedrag aan losgeld te vragen. Het zou een eenvoudige klus moeten worden, ware het niet dat de criminelen direct na hun aankomst in Fargo drie inwoners koudmaken. De hoogzwangere politie-agente Marge Gunderson (Frances McDormand) wordt belast met het moordonderzoek. Wie denkt dat haar gebrek aan ervaring met grote misdrijven in haar nadeel zal werken, komt bedrogen uit. Marge ontpopt zich tot een ware speurder met de neus van een bloedhond en de vastberadenheid van een terriër.

Marge Gunderson

Shep Proudfoot

Mike Yanagita

avatar van The One Ring

The One Ring

Mooi film, dit. Zowel spannend als grappig. De accenten kwamen vreemd op mij over, maar dat maakt de film juist leuker. Verder erg sterk geacteerd. Ik vond het opvallend dat je eigenlijk geen echte hoofdrolspeler kan aanwijzen. Is die agente de hoofdrolspeelster? Ik vind van niet. Is Jerry de hoofdrolspeler? Volgens mij ook niet. Ze komen allemaal als bijrollen op mij over. Daarbij stikt het van de onnodige scénes, maar bij deze film irriteert dat niet, wat vaak wel het geval is.

Ondanks dit allemaalhad ik het gevoel dat er meer uitgehaald had kunnen worden. Nou wordt vaak gezegd dat je Coen films vaak twee of meer keer moet zien om ze goed te kunnen waarderen, dus gelukkig heb ik 'm opgenomen.

Voorlopig (?) 4 sterren.

avatar van Vive La Fête

Vive La Fête

Waarom staat Frances McDormand op imdb bij deze film in godsnaam niet aangegeven?

Pas als je naar 'more' gaat staat ze erbij.

beetje vaag!

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Ik zie dat vaak op Imdb; grote rollen die je pas ziet als je op 'more' klikt. Raar.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

IMDb houdt de volgorde van de aftiteling aan, en als die alfabetisch of (zoals hier) 'in order of appearance' is opgesteld, verdwijnen de belangrijkse acteurs nogal eens diep begraven in de lange lijst. Bijzonder onhandig, inderdaad.

avatar van EmDee

EmDee

En dat zie je dus soms ook terug aan mensen die hier films toevoegen.

Dan nemen ze gewoon de eerste drie van IMDB

avatar van Snuck

Snuck

Ik heb net de film gezien en vond hem zeer tegen vallen.

Ik had er zeer hoge verwachtingen van. Ik vond de film niet spannend en de accenten zeer irritant.

de momenten die grappig moesten zijn vond ik niet grappig. Steve Buscemi was wel weer top

sorry niet meer dan 2 **

avatar van t_v_b

t_v_b

Snuck schreef:

Ik heb net de film gezien en vond hem zeer tegen vallen.

sorry niet meer dan 2 **

Ik vind accenten van bijvoorbeeld britse mensen ook zwaar irritant, deze mensen praten nu eenmaal zo belachelijk maar dat vind ik geen rede om een film minder te waarderen

avatar van Snuck

Snuck

t_v_b schreef:

P.S. Ik vond de accenten deze film juist verbeteren.

Het zijn niet alleen de accenten. zo beetje de hele film door zeggen ze steeds jah jah jah. ik vond de agente en haar man ook helemaal niks.

ik vond gewoon de hele film zwaar tegen vallen. soms heb je dat met een film.

t_v_b schreef:

P.S. Ik vond de accenten deze film juist verbeteren.

Britten hebben geen accent. Het zijn de Amerikanen die een accent hebben. Engels is de taal, en die komt uit Engeland.

avatar van A.S.E.

A.S.E.

Britten hebben geen accent.

Iedereen heeft toch een accent.

A.S.E. schreef:

Iedereen heeft toch een accent.

De Engelse taal hoort op de Britse manier uitgesproken te worden. Dus is Amerikaans een accent van het Engels, en is de manier waarop de Britten (in het algemeen) praten geen accent van de manier waarop de Amerikanen praten.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Britse manier? volgens mij heb je in Engeland al verschillende accenten en in Wales, Noord-Ierland en Schotland heb je ook meerdere accenten.

avatar van The One Ring

The One Ring

Inderdaad. In Monty Python and the Holy Grail hebben de Pythons ervoor gezorgd dat ieder accent een keer voor komt. Meestal verschilt het accent dan per scéne.

Het accent in deze film zou ik overigens haast een pluspunt noemen.

Naomi Watts schreef:

Ja, maar dat zijn ook geen Britten.

avatar van mikoz

mikoz

deze film viel mij toch wel tege ,, misschien komt dat omdat ik TBL gewoon te goed vond

Elsenburg

Feit blijft dat Amerikaans het accent is, en niet het Engels van de Engelsen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Het accent van het gros van de bewoners van Fargo is beinvloed doordat de oorspronkelijke bewoners uit Zweden kwamen. Zowel in werkelijkheid als in deze film zie je dat in hun "dialect" terugkomen.

avatar van frosty

frosty

jaja, erg leuke film met o.a. Buscemi, die ik altijd de moeite waard vindt.

avatar van lazaroni_86

lazaroni_86

Ik heb ook een hekel aan die britse Accent. Echt irritant !!

lazaroni_86 schreef:

Ik heb ook een hekel aan die britse Accent. Echt irritant !!

Het lijkt erop dat ik mezelf moet gaan herhalen. Brits is GEEN accent, Amerikaans is een accent.

avatar van aegron

aegron

Sorry om je uit je droom te halen, maar zowel brits, als amerikaans, als schots, als iers, als cockney zijn allemaal accenten.

en het accent in deze film gesproken is hier ook een variant op. Er is niet één ware vorm van het engels.

avatar van mikoz

mikoz

Elsenburg schreef:

idd dit slaat nergens op :S

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Lachen met die Buscemi, wat een kop heeft die gozer en wat een mooie gek speelde hij weer

Verder zijn de droogkomische oppervlakkigheidjes leuk, maar mist de film voor mij iets voor een echte topfilm

Wel mooie beelden en mooie muziek

3,5 sterren

Elsenburg

Er is niet een ware vorm van Engels? Dan is er ook niet een ware vorm van Nederlands, Frans of Duits? Lijkt me toch wel, ABN is het 'ware' Nederlands. Brits het 'ware' Engels. Maar goed, het wordt een beetje off-topic, ook al komt dat door mij.

avatar van t_v_b

t_v_b

Brits is inderdaad het oorspronkelijke Engels maar ik bedoelde met accent de manier waarop de taal wordt uitgesproken.

Ik wist trouwens niet dat het allemaal zo nauwkeurig kwam op dit forum.

avatar van aegron

aegron

nee er bestaat geen ware vorm van taal. ABN is ook een accent. De defenitie van taal: een accent dat geluk gehad heeft.

avatar van sju

sju

hier kan ik heel kort over zijn: het beste van Coen. *****, (maar wel een lelijke poster hier)

avatar van twg

twg

inderdaad lelijke poster, ben ik het mee eens.

film was wel heel mooi!

****

avatar van WB

WB

Snuck schreef:

Haha, idd Was een beetje zo'n Duitse Jah... Erg irritant!

Snuck schreef:

ik vond de agente en haar man ook helemaal niks.

Tja, die vond ik ook een rol van nix hebben!

Maar voor de rest wel een leuke film! Buscemi speelt weer erg goed...

3,5 sterren