Genre: Misdaad / Komedie
Releasedatum: 17 oktober 1996
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Plot Fargo
"A lot can happen in the middle of nowhere."
Jerry Lundegaard (William H. Macy), een autoverkoper in een klein stadje in Minnesota, zit tot over zijn oren in de schulden... maar hij heeft een plan. Hij zal zijn vrouw laten ontvoeren door twee schurken (Steve Buscemi en Peter Stormare) om vervolgens aan zijn rijke schoonvader een flink bedrag aan losgeld te vragen. Het zou een eenvoudige klus moeten worden, ware het niet dat de criminelen direct na hun aankomst in Fargo drie inwoners koudmaken. De hoogzwangere politie-agente Marge Gunderson (Frances McDormand) wordt belast met het moordonderzoek. Wie denkt dat haar gebrek aan ervaring met grote misdrijven in haar nadeel zal werken, komt bedrogen uit. Marge ontpopt zich tot een ware speurder met de neus van een bloedhond en de vastberadenheid van een terriër.
- Trailer (YouTube)
- Fargo / Barton Fink (MusicMeter)
- Tv-serie (TvMeter)
Shep Proudfoot
Mike Yanagita
tboezem
Die discussie hierboven...
Ben zelf ook niet echt fan van de Coen Brothers, de stijl trekt me over het algemeen niet zo aan. Vond deze film toevallig wel grappig.
- 2073 berichten
The Big Lebowski is mijn favoriete film, dus ik had hier heel wat van verwacht (ken verder niks van The Coen Brothers)
maar helaas, wat een vervelende film is dit zeg. Stuk voor stuk onaantrekkelijke, vervelende personages, nauwelijks leuke humor, en een verhaal wat me absoluut niet kon boeien. Heb vaak zitten kijken of het al bijna afgelopen was. Dat 'ja!' heel de tijd. Zal wel humor moeten zijn, maar ik vond het bloedirritant.
Ik snap de hoge beoordelingen hier echt niet.
Jammer, 2*
stefan dias
Ik snap de hoge beoordelingen hier echt niet.
Ik ge het toch even proberen uitleggen

Dit is anti-Hollywood. Niet in de zin van 'ertegen' maar gewoon in de zin van 'totaal het tegenovergestelde'.
Domme mensen die domme dingen doen, niks geen ingenieus plot met opzienbarende ontrafelingen, gewoon een politieagente die haar werk doet en al snel 1+1=2 doet. ook niks geen spectaculaire achtervolgingen met spannende shoot-outs. Heerlijk.
Een pure komedie is het dan ook weer niet: het is echt wel verschrikkelijk wat er gebeurt. Heel erg eigenlijk. Vooral het slachtoffer en die arme zoon dan, maar ja…
de humor is toch onmiskenbaar: die scène waar Jerry eerst zit te jammeren, waarna blijkt dat hij zijn telefoontje inoefent en daarna het eigenlijke telefoontje waarbij hij zijn gejammer moet inhouden omdat hij natuurlijk enkel de secretaresse te pakken heeft van zijn schoonvader "can you put me through to mister Gunderson?"
Dat is voor mij persoonlijk misschien wel de allergrappigste scène uit de filmgeschiedenis. Ik kwam echt niet meer bij. ZOOOO onnozel.
En dat is het eigenlijk: de mensen doen gewoon zoals mensen dat in het echt ook doen "I don't know,…just funny looking" of "We're not a bank Jerry" "but…but…"
allemaal dingen die je niet zo gauw ziet in films. En daarom geef ik een hoge waardering.
- 2073 berichten
Ik ken best een aardig aantal goede films waarin mensen, zoals jij zegt 'dingen doen of zeggen die mensen in het echt doen'. The Big Lebowski, zelfs een film van de Coens, domme mensen die domme dingen doen, gewoon een beetje slap zitten te lullen. Geweldige film. Hetzelfde geldt voor Pulp Fiction of Reservoir Dogs, die het een beetje van hetzelfde idee moeten hebben.
Maar nee, deze film valt daar wat mij betreft echt niet mee te vergelijken. Heb een handjevol grappige momenten gezien, maar voor de rest spreekt de hele setting, de humor, het verhaal, en vooral de personages me geen moment aan. Het zal vast geen slechte film zijn, gezien de plaats in de top 250, zelf ben ik ook best verbaasd dat een dergelijke film die populair is bij de grote meerderheid mij niet aanspreekt. Maar met mij deed het dus niks anders dan irriteren en vervelen.
Ga hem vast nog wel eens bekijken, Coen-films moeten groeien, maar voorlopig heb ik daar echt geen zin in.
stefan dias
Ik wilde enkel mijn hoge score wat verduidelijken.
verder vind ik dat een film wel zijn werk moet kunnen doen in één zit. Dus als deze je niet zo goed ligt, dan zou ik 'm als ik van jou was, maar gewoon links laten liggen. No hard feelings.
Luite
Net weer eens bekeken. Blijft een fantastische Coen film, maar maakte net even wat minder indruk pakweg 10 jaar terug. Vandaar van 5 naar 4,5.
Maar Buscemi en H. Macy blijven FENOMENAAL in deze prent.
Tsjah, heb de film net gezien en dit is wat mij betreft de meest overschatte Coen Brothers film ik tot nu toe heb gezien.
Aan de aankleding ligt het niet, dat is tot op de puntjes verzorgd. De film wordt met name gedragen door de leuke acteurs, stuk voor stuk leuke typetjes die zoals altijd weer een Coen film bewandelen. Vooral al die bewoners die een soort van Scandinavisch praten met hun "Ja/Yaah" de hele tijd deed me toch constant een glimlach op mijn gezicht toveren.
Ook het gekibbel van Buscemi met zijn partner in crime Stormare is behoorlijk af en toe wel geinig. Macy hoeft niet veel te doen en teert zoals altijd op zijn sympathieke uitstraling. Dan blijft nog over de politiekorps onder aanvoering van McDormand, erg grappig hoe zij zo droog kunnen reageren en het over koetjes en kalfjes hebben de ganze tijd bij al die moorden. Op het eerste gezicht niet zo grappig, maar behoorlijk dom, debiel en droog als je er eventjes bij stil staat.
Wat mij betreft krijgt de cast dan ook de volledige credits, al zitten er soms ook wel een paar visuele vernuftjes tussen.
Wat me vooral tegenstaat is het algehele gevoel na de film. Heb nergens het idee naar een echte topper hebben zitten te kijken. Op de gekke typetjes na is de film behoorlijk basic en heb ik dit soort verhaaltjes al veel vaker gezien. Vooral na Miller's Crossing en Barton Fink gezien te hebben afgelopen week is Fargo eigenlijk maar een zwakkere/simpele broeder van die 2. Waar de Coens in hun oudere werkjes vooral hebben gescoord met slimme scripts lijkt dit eerder een commercieel werkje. Ben bang dat deze niet lang blijft hangen.
Nog drie werkjes te gaan en dan heb ik op elke Coen gestemd.
Kr!kke
In ieder geval een amusante film om te bekijken. Het leukste aan de film zijn de verschillende personages, die allemaal wel een vreemd kantje hebben. Zo is het personage dat Macy speelt een beetje de man die maar niets kan bereiken in zijn leven (zeg maar een loser). Dan heb je de 2 mannen die de vrouw moeten ontvoeren, waarvan er 1 in het algemeen een rare snuiter is (het personage van Steve Buscemi) terwijl de ander een beenharde crimineel is. Verder heb je nog de vader die denkt dat hij de grote man is en ten slotte heb je de agente die door haar zwangerschap aan niets anders dan eten lijkt te denken. Stuk voor stuk leuke personages dus, die leuke taferelen opleveren in de film. Het humorgehalte zat dus wel goed in de film.
Het verhaal is ook wel goed gevonden, maar echt ingenieus is het natuurlijk allemaal niet. Het mocht voor mij allemaal nog dat tikkeltje spectaculairder worden. Na de film had ik zo het gevoel dat ik wel een goede film had gezien, maar dat hij na een paar dagen toch al weer voor een groot deel zal vergeten zijn.
Corcicus
Toffe film met aardig wat humor en een leuke soundtrack. Buscemi speelt andermaal zalig en de overige acteurs -bv die flik- speelden er ook niet naast. Zeker de moeite waard om gezien te worden. Fijne Coen!
AC1
Ik heb altijd gedacht dat ik alleen stond met deze mening. Ik hou zelfs meer over aan The Hudsucker Proxy.
stefan dias
Jullie zijn met zijn tweetjes.
Robi
Goed verhaal voor een boeiende film. Grappig dat de acteurs helemaal niet zo fantastisch acteren zoals je normaal gewend bent in een film. Ze acteerden nogal als amateurs. En dat maakte het juist zo geweldig, want de hoofdpersonen van de film waren dus ook in het echt amateurs. En daarmee kwam het dus in deze film allemaal heel realistisch over. Knap gedaan.
%%%%%%
Hoofdpersonen amateurs ?
Frances McDormand, Steve Buscemi en William H. Macy en Peter Stormare, zijn/waren toch echt geen amateurs hoor
Hoofdpersonen amateurs ?
De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen. En met de hoofdpersonen bedoelde ik de originele mensen die nagespeeld werden door inderdaad professionele acteurs.
Met name de kidnappers waren in het echt natuurlijk ongelooflijke klungels, en ook de man die de ontvoering in scene zette, had niet echt verder nagedacht dan z'n neus lang was. En ook de afhandeling door z'n rijke schoonvader was van een bizar amateuristisch gehalte. Zodat het allemaal wel fout moest aflopen. De acteurs speelden dat amateurisme dus professioneel geweldig na.
jawaka
VOOR DE 100STE KEER!
Deze film is niet gebaseerd op ware gebeurtenissen!!
Was een typische Coen grapje!
VOOR DE 100STE KEER!
Deze film is niet gebaseerd op ware gebeurtenissen!!
Was een typische Coen grapje!
Het werd niet als een grap gepresenteerd in de film. Dat heb je zeker uit een interview of zo?
stfuympos
laundromat
The heck do ya mean
Blijft een heerlijke film! Period.
tplstrltj
William H.Macy is weer eens goed gecast met zijn irritante hoofd. Elk personage wat die man speelt is kut. Begrijp me niet verkeerd, dat is de verdienste van zijn acteren en zijn hoofd.
Frances Mcdormand speelt een prachtige rol als de politieagente, wat een prachtvrouw isdat.
Eigelijk lag het nivo van elke acteur vrij hoog in deze film.
De film heeft mij best geschokt en dat gebeurt me eigelijk nooit. Ik zie dit als een thriller en totaal niet als een komedie. Het is misschien komisch hoe de mensen omgaan met wat er allemaal gebeurt, maar dan toch wel op een zeer niet-komische manier. Ik leefde ook in de veronderstelling dat dit waargebeurd was maar dat blijkt dus niet zo te zijn.
Inthevine
Yah, that Mr. Lundegaard fellow guy fucked it up pretty darn good.
wendyvortex
In de herziening.
Volgens mij de eerste keer na de bioscoopvertoning destijds.
Was even een gokje van deze leek altijd even iets achter te blijven bij The Big Lebowski, maar zie aan...gewoon net zo geweldig met name door de geweldige William H. Macy die zich inlaat met de louche Steve Buscemi.
Alle simpele schemes lopen hier al net zo falikant mis als bij Lebowski.
Coen-brothers zaten rond deze tijd behoorlijk aan hun top!!
Meesterwerkje!
host
Ik had er veel meer van vewacht, maar de film lijkt (met terugziende blik) een beetje een voorstudie voor The Big Lebowski, maar dan zonder diens rake karakters, knotsgekke scènes en af en toe ècht drama. Dit was me iets te veel een paf-paf film, niet één die je aan het denken zet. Het leukste zijn nog de dialogen, vooral de telefoongesprekken waarin je nu eens niet hoort wat er aan de andere kant gezegd wordt... vul zelf de stiltes maar in tussen de op zichzelf nietszeggende reacties (Yah...)!
Leo1954
- 2073 berichten
Het echte drama maakt deze film juist zo sterk. Ik zal nooit de laatste scene vergeten, waar de zwangere politieagente samen met haar man in bed ligt en eigenlijk de gewelddadige wereld niet begrijpt. Met de toekomst in haar buik. Dat zette mij niet alleen aan het denken, dat raakte me in mijn wezen.
sweinsteiger
Fargo, van de coen brothers.
De regisseurs van The big lebowski, die net dezelfde stijl en dezelfde humor. En wat een humor!! Ik heb een paar keer (of heel veel) gelachen met de grappen. Verder een hopeloos verhaal, maar toch zooo geniaal en grappige karakters. 1 van mijn lievelings-film-voor-te-lachen!!
StevenMighty
Knappe film waar ik met plezier naar gekeken heb.
Simpele zielen die opvallend rustig blijven bij de moorden die ineens plaatsvinden in hun ondergesneeuwde plaatsje in the middle of nowhere, dat is een beetje de rode draad doorheen de film en vond ik goed bedacht.
Steve Buscemi in een glansrol zoals altijd, met scherpe teksten en een toch wel erg grappige scene waarin hij volgens mij het grootste pak slaag in de filmgeschiedenis krijgt
Het personage van de agente wekte sympathie bij me op (de actrice kreeg een oscar voor deze rol)
Zeker een aanrader deze film.
4,5 sterren
3bdelilah
Bah, bah en nog eens bah! Persoonlijk vond ik dit een flutfilm en ik weet eerlijk gezegd niet wat mensen hier zo goed aan kunnen vinden. Schindler's List vond ik ook verschrikkelijk slecht, maar ik kon het enigszins begrijpen als iemand het goed vond. Bij deze film niet.
Deze film geef ik 0,5 sterren. Steve Buscemi en Peter Stormare redden enigszins de eer een heel klein beetje met hun fantastische en komische scenes. En daarom geef ik een hele ster extra voor die scenes, waardoor ik logischerwijs uitkom bij 1.5*. Sorry, maar ik vond de rest echt niet te pruimen. Mijn tweede film van de Coen Brothers, de eerste was The Big The Big Lebowski. Die vond ik, in tegenstelling tot deze film, wel een vermakelijke film.
1.5* en de komende jaren hoef ik geen herziening.
sweinsteiger
Komaan, die is echt een 'slappe lach film'. De rare dingen die er gebeuren zijn echt lachwekkend!! Het verhaal is toch ook niet slecht gevonden en de film steekt goed in elkaar zodat het boeiend blijft. Dit samen is helemaal geen flutfilm.
- 2073 berichten
Wat mij vooral stoorde bij deze film was de setting en het uiterlijk ervan. De mensen zijn lelijk en onaantrekkelijk en irritant, de winterlandschappen en ruimtes waar het zich afspeelde vond ik niet om aan te zien. Het is gewoon niet prettig om naar te kijken. Ook het verhaal wist me niet te boeien.
Dus ik ben het eens met 3bdelilah, het is mij ook een raadsel waarom deze film zo populair is. (En The Big Lebowski is mijn favoriete film, kan je nagaan! Ik lach me bij elke scene rot, en hier heb ik gewoon nauwelijks leuke humor in kunnen ontdekken!)
sweinsteiger
Wat je daar zegt over de mensen : onaantrekkelijk en lelijk hé.
Dat was de bedoeling...

Vijf goede films waaraan échte koppels samenwerkten

Deze populaire series zijn gebaseerd op een film

The Godfather

American History X
Drama / Misdaad, 1998

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
bedroglosgeldminnesotasalesclerkwinterontvoeringunsociabilitypolitiestolen moneynorth dakotamoorddonkere komediegeldsneeuwpolice officer killedpolitie agentcar dealershipwoodchipper autoaxe murdermacabrestate trooperpolice officer shotsnowing false historyneo-noirmurder of a police officer complexminneapolisaxeedina, minnesotaminneapolis, minnesotapolice officers