Panic Room (2002)
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Jodie Foster, Forest Whitaker en Dwight Yoakam
Releasedatum: 11 april 2002
Plot Panic Room
"It was supposed to be the safest room in the house."
Een gescheiden vrouw raakt samen met haar dochter betrokken in een kat-en-muis spel in hun nieuwe huis in New York met drie inbrekers die op zoek zijn naar een verborgen berg geld. Moeder en dochter verbergen zich in een geheime ruimte die speciaal voor een geval als deze ontworpen is. Ze blijken echter toch voor hun leven te moeten vechten.
Meg Altman
Evan Kurlander
Sleepy Neighbor
Officer Keeney
yorgos.dalman
Als het gaat om David Fincher wordt naar mijn smaak een gedoodverfde lieveling als Fight club mij net iets teveel geprezen en Panic room dan weer net te weinig.
Erg vermakelijke film van Fincher, die ondanks het erg eenvoudige verhaal absoluut weet te vermaken.
Allereerst zijn er de acteurs, die het goed doen. Foster is overtuigend als de moeder, die haar dochter koste wat kost wil beschermen tegen het geboefte dat haar huis is binnengevallen. Het geboefte zelf bestaat o.a.a uit Forest Whitaker, die van zijn rol een interessant personage weet te maken met goede en slechte eigenschappen. Hij geeft zijn personage vorm en karakter en zet een prima rol neer. Ook Jared Leto is niet onaardig als de verwende boef.
Naast het acteerwerk is de regie ook goed. Visueel laat Fincher af en toe wat trucjes zien met de diverse camera’s die in het huis geïnstalleerd zijn, wat er soms best fraai uitziet. Daarnaast is de film op sommige momenten best spannend. Zo’n Panic Room is soeiso al niet fijn voor iemand die claustrofobisch is en dat komt in de film op momenten soms goed naar voren. Panic Room is eenvoudig, maar vermakelijk, goed gemaakt en verveelt niet.
Askikker
Spannende films zijn meestal alleen voor kinderen bestemd, maar deze film beviel me wel, werd echt in het verhaal getrokken.
Wel wat rare foutjes in t script, maar als je je daar overheen zet krijg je een boeiende spannende film.
kimberlyVD
Spannende films zijn meestal alleen voor kinderenbestemd.
Waar haal je dat nu in hemelsnaam:?
Askikker
Tsjaa.....
Ik vind spannend bedoelde films iha niet spannend.
Kinderen vinden die films wel spannend wegens gebrek aan ervaring.
the Shining, bodysnatchers, dont look now..... dan heb je de films die ik spannend vind geloof ik wel zoon beetje gehad.
Spanning interesseert me doorgaans geen hol, en een film kan die emotie maar moeilijk bij me opwekken, tenzij het een soort onderhuidse of psychologische spanning is.
Maar ik kan dus beter nuanceren dat ik niet van ''spannende actie'' films houd.
BBarbie
Rechttoe rechtaan thriller, zoals het hoort zonder poespas of overbodige subplotjes. Spannend van begin tot eind, niet allen voor de opgesloten moeder en dochter, maar ook voor de boeven die hun plannen volkomen in duigen zien vallen, het dan ook niet meer weten en van de weeromstuit elkaar naar het leven beginnen te staan.
Knap acteerwerk van Jodie Foster en Forest Whitaker.
martijn011
- 2034 berichten
Een van de weinige films die ik nog niet gezien had van Fincher. Het verhaal stond me zeer aan en vond het hoog tijd worden om eens op te zetten. Had de film opgenomen dus lekker op een groot scherm gekeken.
Stiekem viel de film me toch iets tegen. De film begon nog zo goed. Het camerawerk van de inbrekersscene was fenomenaal en beloofde een hoop. Forest Whitaker zet een prima rol neer als een van de inbrekers. Hij kwam geloofwaardig over en leverde samen met Foster de beste prestatie van de film. Wel leuk om de jonge Kristen Stewart te zien. Leek inderdaad net een jongen..
Echt superspannend vond ik de film niet. Er zitten zeker leuke en spannende scenes tussen maar in het geheel genomen vond ik het wel wat tegenvallen.
Een voldoende is het zeker waard want het is zeker prima te doen om de film eens te kijken!
mnrk
Is that Morse Code?.... No, SOS.............Where did you learn that?....Titanic!
Ook deze film van David Fincher is gewoon weer een prima film...
Het verhaal is niet het sterkste aan deze film, wel de manier hoe de film gebracht wordt. De manier van filmen en de setting geven deze film toch een lekker sfeertje mee...
Maar wat deze film helemaal afmaakt is het prima acteerwerk van Jodie Foster en Forest Whitaker, ook de aanvullende cast is op zijn plek met de jonge Kristen Stewart....
Ook de soundtrack van Howard Shore past goed bij deze film...
Eliandjiee
Sterke en vermakelijke film. De cast presteert prima. Het verhaal is simpel en rechttoe-rechtaan, desalniettemin is het spannend en vermakelijk genoeg. Een redelijk sfeertje, een aantal spannende momenten, wat leuke camera trucjes. Prima vermaak maar niets hoogstaands.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Leuke film, heb me zeker vermaakt. Maar dit moet een thriller voorstellen en ik kreeg regelmatig een Home Alone flashback. De inbrekers leken mij in het begin nogal vrij komisch. Dit brak toch wel wat af aan de sfeer.
Tarkus
Goede thriller met een puike Jodie Foster en Forest Whitaker.
Ook de nog hele jonge Kristen Stewart is te zien in de rol van de dochter.
Goed scenario en dus prima verhaal.
arno74
Een geslaagde film met een op zich eenvoudige en voorspelbaar script, die toch geen seconde verveelt en de spanning goed weet vast te houden. Bovendien eentje die zich een keertje opnieuw laat herkijken, ook al ken je het verhaal en de afloop.
Een goede combinatie tussen (milde) actie en spanning, met enkele zijverhaaltjes (zoals de behoefte aan medicijnen van de dochter) die aan die spanning verder bijdragen. Prima beelden, en uitstekende acteerwerk en regie, die van een relatief eenvoudige en eigenlijk nauwelijks origineel uitgangspunt wel een hele goede en spannende thriller weet te maken.
Een aanrader wat mij betreft.
Toontje G
Uitstekende thriller, er is niet veel nodig om een goede film te maken.
Bertje106
Prima filmpje, misschien in het begin iets te voorspellend. Inbraak komt wel direct bij de eerste overnachting.. beetje home alone achtig..
Ondanks dat toch 3*
Misschien mooi geweest wanneer aan het einde iets verassend zou gebeuren. Wellicht een link dat de gehele inbraak is opgezet door haar eigen (ex) man ?
Beetje teleurstellende Fincher.
Na een echt goede periode zette deze film z'n downfall in. Hoewel nog best sfeervol mist deze film identiteit en verslapt het naar het einde toe in een reeks vervelende ongeloofwaardigheden.
Foster is een stoorzender. Sowieso al geen beste actrice maar hier loopt ze toch wel érg te grimassen en moeilijk te doen. Ook Stewart komt er niet al te best uit. Dan waren de bad guys eigenlijk leuker. Whitaker is een persoonlijke favoriet, Leto is tof als verwend nest.
De opzet is vlotjes, visueel af en toe nog interessant, vooral als FIncher met de camera close-up bij allerhande objecten kruipt, maar eens de pionnetjes op hun plaats zitten komen er al snel torenhoge clichés de film insluipen. Het schaakspel tussen de twee partijen duurt te lang en de finale is té ongeloofwaardig. Foster die op Home Alone-achtige wijzen de boefjes probeert te pakken ... mnee dank u.
Toch een gemiste kans want het duistere sfeertje, de geweldige locatie, fijne belichting en interessante boeven hadden van deze film meer kunnen maken.
alexspyforever
Lang geleden dat ik deze heb gezien. Ik moet wel zeggen dat ik deze destijds best wel spannend vond. Bij een herziening zal dat toch wel een stuk minder worden Het is vooral omwille van Jodie Foster dat ik deze zo aangenaam vond om te kijken. Zij stelt me zelden teleur.
Zwolle84
Ben alle 9 Finchers op rij aan het kijken (nou ja, uitgesmeerd over een paar dagen dan) en blijf dit toch zijn minste vinden. Zeker niet slecht: de sfeer is gaaf (en lekker duister - Finchers kenmerk), het camerawerk goed en een deel van de acteurs doet het prima. Maar toch weet de film me maar niet te grijpen. Voor een groot deel komt dat door Jodie Foster, ik blijf haar maar een matige actrice vinden die totaal geen gevoelens oproept met dat eeuwige uitdrukkingsloze gezicht van haar. Ook stoorde ik me aan de flauwe grapjes van de inbrekers: volkomen onlogisch dat je je zo gedraagt in een dergelijke situatie.
Zoals gezegd: geen slechte film en bij vlagen spannend, maar na vier goede tot briljante films op rij doorbreekt Panic Room in mijn ogen Finchers serie in negatieve zin.
NYSe
Het extreem simplistische verhaal is een canvas voor Fincher om zijn stijl op los te laten. Panic Room is, zoals het een Fincher betaamt, dan ook bijzonder sfeervol en op momenten nagelbijtend spannend. Een wat jammerlijke keuze is wel dat de inbrekers zo'n expliciete persoonlijkheid meekrijgen. Er wordt op een interessante manier met de informatieverstrekking gespeeld, maar toch: Burnham is de goedzak die liever geen vlieg kwaad doet; Junior is de arrogante domkop en Raoul de kille psychopaat. Hoe het verhaal in de trailer werd gebracht leek beter te werken: de inbrekers als naam- en gezichtloze indringers zijn veel angstaanjagender. Desalniettemin is de film sterk en staat de scène waarin Foster haar mobiel zoekt in mijn top 10 van beste nagelbijters.
DjFrankie
Jammer van de vaak (te) donkere beelden. Verder weinig mis mee, geen topper maar ook niet verkeerd
mjk87 (moderator films)
Om onverklaarbare redenen heb ik deze film als enige van Fincher nog niet gezien - ik ging er niet vanuit direct zijn beste gemist te hebben maar hoe vaak ik deze wel niet zag liggen in de aanbiedingsbakken zonder die mee te nemen zijn niet op twee handen te tellen. Maar onder het mom van de nieuwe prent Gone Girl over twee maand leek het me nu maar eens tijd, en het is me niet meegevallen.
Op zich heeft de film best wat te bieden. De film is goed gemonteerd zonder dat er een moment te veel in zit, de personages krijgen allemaal geen moeilijke achtergronden mee waar uiteindelijk niets mee wordt gedaan- enkel een plaatsing van de situatie, maar altijd nodig in het verhaal- en de film begint al snel met de eigenlijke plot. Ook het camerawerk is best fijn met een aantal knappe shots en veel spielerei en fijn belichte ruimten in het huis. De boeven van dien hangen van clichés aan elkaar, maar de acteurs zijn goed genoeg er wat van te maken; ze zijn soms oprecht grappig.
Maar goed, het is een thriller en probeert spanning aan te brengen. Soms lukt dat goed met de muziek en het camerawerk (dat shot dat van bed wegglijdt, je weet dat er wat gaat gebeuren) maar ook al te vaak lukt het niet. Sterker, ik liep me al te vaak te irriteren. Nu eens zijn boeven en moeder en dochter slim en lukt van alles, dan weer doen ze sullige dingen net naar gelang het nodig is in de film. Beste voorbeeld is die eindscène waarin eerst iemand de hersens wordt ingeslagen, wonderbaarlijk snel geneest en vervolgens vier maal niet neergeschoten wordt en zelfs de vrouw met de hamer weet te overmeesteren. Serieus? En zo gaat het maar door. Agenten die worden afgewimpeld, terwijl er geen geluid is of een camera op de lippen, dus is er toch ergens wel een teken te geven (vaak genoeg was mevrouw wel slim en scherp genoeg), boeven die even van de deur weglopen (hoe dom kan je zijn?), een lamp die net valt (waarom vallen dingen altijd op momenten dat het niet echt bruikbaar is?), et cetera et cetera. Daarom 2,5* en op naar Gone Girl.
dirk-dv
Movsin
Stevige thrillersituaties in deze "Panic Room", waarbij de spanning nooit uit de lucht is.
Jodie Foster overtuigt in haar energieke moederrol en Forest Whitaker is, eigenlijk niet zo verwonderlijk, best als iets menselijker boef.
In de ontknoping iets te clichématig, maar in zijn geheel best genietbaar en borg voor anderhalf uur spannende film.
John Barry
Panic Room vind ik een goede film.
De film begint al opvallend goed met mooie openingstitels tussen de wolkenkrabbers. Al vrij snel komt de spanning in de film. Moeder en dochter moeten een beveiligde kamer in terwijl een paar dieven iets willen stelen wat in de beveiligde kamer bevindt. Wat volgt is een spannend kat en muis spel tussen de moeder en dochter enerzijds en de dieven anderzijds. Intussen nemen de spanningen tussen de dieven ook steeds meer toe…….
De film weet de gehele speelduur te boeien en is behoorlijk spannend. Wel jammer van een paar onlogische momenten in de film. Dat de dieven de beveiligde kamer op een gegeven moment niet bewaken is niet geloofwaardig en slim ( ze zijn met ze drieën, op ze minst had er één iemand de boel voor de zekerheid moeten beveiligen ). En dan aan het eind dat die Raoul een harde klap krijgt van Fosters personage en daarna heel leuk nog even de aanval inzet….. Dit was ook wel ongeloofwaardig.
Het acteerwerk in deze film vond ik erg goed. Vooral Jodie Foster vond ik erg sterk acteren. Forrest Whitaker vond ik ook goed acteren. Zijn personage weet ook een bepaalde sympathie bij de kijker op te wekken De film weet dan ook op een goede manier met het gevoel van de kijker te spelen wanneer hij wordt opgepakt.
Het camera werk in deze film is best wel goed. De muziek van Howard Shore vond ik ook erg sterk. Shore creëert met zijn muziek een nog wat spannendere sfeer.
Het einde op dat bankje vond ik wat flauw en voegde niet echt wat aan de film toe. Maar haal dat stukje weg en de film eindigt dan eigenlijk redelijk abrupt. Dus er moet toch wel iets bij moest men gedacht hebben. Maar dat iets had wat mij betreft niet het einde op dat bankje moeten zijn. Dus met andere woorden: de film heeft niet echt een bevredigend einde.
Al met al vind ik Panic Room ondanks een paar mankementen een sterke film.
4 sterren voor deze film
B-Joker
Op een maandagavond me prima vermaakt door deze film. Een film uit 2002. Waarschijnlijk had ik m al een keer gezien, maar volledig uit me geheugen gewist. In glorie tijden van series begrijp ik wel wat mensen missen in films wat series wel kunnen geven. Bijvoorbeeld, nadat de familie is gered, is de film al gelijk afgelopen.... Dat kan een film breken. Waarom geen eindscene met Burnham. De inbreker die steeds meer sympathie opwekt bij de kijker. Al met al best vermaakt. Flinke spannende scenes. Panic Room 3*
TornadoEF5
Mijn achtste Fincher
Aardige film die over de gehele speelduur blijft boeien, wat een sterktepunt is uiteraard. Maar deze film bezit daarentegen wel een heleboel minpunten. Ten eerste vind ik de personages niet erg realistisch overkomen. De slimme goeden en slapsticktoestanden bij de dieven werken niet echt in een film zoals deze. De dochter is ook veel te slim en veel te volwassen dan de leeftijd die ze op dat moment heeft. De acteerprestaties vallen wel mee. Ze zijn niet bijster goed, maar ik ben ook niet echt meer gewend van een cast met Jodie Foster, Forest Whitaker en de opvallend jonge Kristen Stewart.
Het verhaal is leuk en misschien wel origineel bedacht. Maar de clichés en vooral de toevalligheden stapelen zich weer op waardoor deze film eigenlijk niet echt een hoge notering kan krijgen. De zaklamp of de race waarbij meerdere keren de moeder de dieven te slim af is of omgekeerd met luttele seconden. Dit zorgt ervoor dat de film niet echt realistisch genoemd kan worden, maar draagt ongetwijfeld bij tot de algemene spanning van de film. Goedkope spanning dus in mijn ogen.
Visueel niet echt meesterlijk deze film. Het duistere en het claustrofobische zijn positieve punten, maar close-upbeelden, of het moment waarop Jodie Foster de GSM wilt nemen (geen geluid, slow-motion), het moment van de propaangas vond ik eigenlijk absoluut niet mooi gedaan.
Leuk om eens gezien te hebben, maar nergens dus echt memorabel.
(verwijderd)
Niet des Fincher, wel leuk en jammer tegelijkertijd ze allemaal te hebben gezien nu. Alien3 reken ik daar niet bij want die zal ik nooit gaan kijken en lijkt mij ook niet echt een film om Fincher op te beoordelen.
Bijzonder dat hij deze doorsnee film heeft gemaakt als tussendoortje. Wanneer het zijn eerste of tweede film was geweest had ik het kunnen begrijpen, nu niet echt.
Wel redelijk vermakelijk verder, en een leuke cast.
Sherrytjuh
Spannende film, maar dat het zo werd beëindigd, verdiende Burnham niet.
mikey
Toch een best leuke home invasion. Ook na de herziening. Let op het gebroken glas van het brilletje, een verwijzing naar de grandmother of all home invasion flicks?

Angstaanjagende thriller 'Panic Room' vanavond op Net 5

Deze titels voegt Netflix toe in de maand augustus

The Sixth Sense

The Times of Harvey Milk
Documentaire, 1984

Lepa Sela Lepo Gore
Drama / Oorlog, 1996
new york cityburglargijzelaarbunkerhousebreaking braveryex husbandhorrorsafegeldburglarypsychologische thrilleralleenstaande moederhuisinvasiedivorceeteenage daughterdiabeticrainstormsafecrackerseizuretrapped in a housebearer bondssecret roomrobbery crew intensebrownstone