• 9.374.549 stemmen

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Jodie Foster, Forest Whitaker en Dwight Yoakam

Releasedatum: 11 april 2002

Plot Panic Room

"It was supposed to be the safest room in the house."

Een gescheiden vrouw raakt samen met haar dochter betrokken in een kat-en-muis spel in hun nieuwe huis in New York met drie inbrekers die op zoek zijn naar een verborgen berg geld. Moeder en dochter verbergen zich in een geheime ruimte die speciaal voor een geval als deze ontworpen is. Ze blijken echter toch voor hun leven te moeten vechten.

ik ben benieuwd!!

NERD

David Fincher! Dus hij moet minstens goed zijn. Jared Leto lijkt me ook wel te genieten.

Goodfella

Dit gaat een van de beste films van 2002 worden! Een van de beste regisseurs van dit moment, een goede cast, een (op het oog) orgineel en mysterieus verhaal, geweldige 'Fight Club-effecten'... IK KAN NIET WACHTEN!!! Ps. De film heet officieel 'Panic Room'. Zonder 'The' ervoor dus...

Het verhaal is niet mysterieus zoals The Game en Fight Club wel waren. Ik bedoel, inbrekers die een berg geld willen, wat is daar nou mysterieus aan ?

Fight Club effecten ? Bedoel je cgi bewerking ?

Jordy

ja in de trailer zijn duidelijk dezelfde (computer)-effecten te zien als de huiskamer-explosie-scenes van Fight Club, denk dat ie dat bedoelt

titel aangepast.. nu nog ff een beter plaatje

Ik heb de persmap thuis liggen. Geen plaatje te bekennen.

Ik ben al naar de film geweest, recensie volgt later...

Jordy

oh is dat al geweest?? vertel vertel! zelfs aicn heeft nog geen fatsoenlijke review van de film gepost, wat zijn ze hier vroeg met de persvoorstelling dan...

ik las dat de film (na de financiële flop Fight Club) wat minder duister was, maar wel erg goed

ik kan alleen een plaatje vinden met een url er over heen

Erg goed inderdaad. Het is wel een vreemde eend in de bijt vergeleken met de eerdere Fincher films. Het is een zgn. suspense film. Het is een vrij eenvoudig verhaal en de film heeft ook geen diepere lagen zoals The Game en Fight Club. Toch is de film van begin tot eind redelijk onvoorspelbaar en vrij spannend.

Jordy

hmmn ja dat verwacht ik ook.. zeer de moeite waard vanwege Fincher, maar geen meesterwerk. Maar we zullen zien. Sterren?

Meg Altman (Jodie Foster) is een pas gescheiden moeder die met haar dochter een statig huis in een chique wijk in een Amerikaanse stad betrekt. Het is een immens gebouw, eigenlijk veel te groot voor moeder en dochter alleen. In het gebouw bevindt zich een zogenaamde Panic Room. Bij tijden van nood is deze geheime afgezonderde kamer een uitstekend vertrek om te schuilen. Laat nou uitgerekend de eerste nacht dat ze in hun nieuwe huis gaan slapen, drie inbrekers op bezoek komen. Zij zijn op zoek naar een grote geldbuit, die zich in.....jawel, de Panic Room bevindt.
Je raad het al, moeder en dochter weten deze extreem beveiligde kamer veilig te bereiken.
Vanaf dat moment begint een boeiend kat-en-muisspel tussen de bewoners en de indringers.

De Panic Room is hermetisch afgesloten van de rest van het huis. Deze kamer heeft een wand vol met monitors die zicht bieden op praktisch elke kamer in het huis. De indringers kunnen voor de bewakingscamera's via gebaren communiceren. Meg Altman kan eenzijdig via de intercom de indringers toespreken. Met andere woorden; de communicatie verloopt gebrekkig.
Het verhaal speelt zich af op twee niveau's. Ten eerste die tussen moeder en dochter in de Panic Room en de inbrekers. En ten tweede de onenigheid tussen de drie inbrekers. Het zijn duidelijk niet elkaars beste vrienden. En ze houden er verschillende ideeën op na, hoever te gaan met het intimideren van de bewoners die in de Panic Room zitten.

Jodie Foster speelt overtuigend iemand die doodsangsten uitstaat. Ze is een jonge moeder die niet met zich laat sollen en probeert onder deze uiterst moeilijke omstandigheden haar dochter zoveel mogelijk te beschermen.
Een van de inbrekers is Forrest Whitaker. De beveiliging van de Panic Room heeft hij als medewerker van een beveiligingsbedrijf namelijk geinstalleerd. Een rol die aansluit bij zijn rol als huurmoordenaar in de film Ghost Dog. In die film is hij bedreven in het gebruiken van allerlei technische snufjes. In Panic Room ligt zijn personage in het verlengde van die in Ghost Dog.

Panic Room is een volstrekt andere film dan de eerdere Fincher films en kan getypeerd worden als een zogenaamde suspense film. Het is een vrij eenvoudig verhaal en de film heeft ook geen diepere lagen zoals The Game en Fight Club.
Het verhaal is dan wel eenvoudig, maar weet van begin tot eind te boeien. Toch draagt de film niet zo'n nadrukkelijk David Fincher stempel als Se7en en Fight Club. De eerste tien minuten speelt Fincher nog met camera's die dwars door voorwerpen en muren bewegen. Dat wisten we al van zijn eerdere werk: cgi is in de handen van Fincher goud.
Voor David Fincher fans zal deze film wel even wennen zijn. Panic Room is meer rechttoe rechtaan dan zijn eerdere films. Het is een vakkundig, met veel oog voor detail gemaakte film met goede acteurs, die garant staat voor anderhalf uur vermaak.

Goodfella

Nou goed dan... het verhaal (verstoppen in een geheime kamer tijdens een of andere inbraak) leek me in eerste instantie nogal 'mysterieus'... Hecht d'r maar niet zoveel waarde aan...

Jordy

de aantiteling schijnt erg mooi te zijn, kappeuter? In een recensie werd deze beschreven, waarbij het me erg veel aan het begin van North by Northwest deed denken. In een andere recensie werd de aantiteling ook "Hitchcock-achtig" genoemd.

Klopt als een bus. Ik zag deze week North by Northwest en toen dacht ik meteen: he, 't idee is min of meer hetzelfde als in Panic Room.

Het verschil: In North by Northwest worden de namen geprojecteerd op de ruiten van een groot (kantoor)gebouw. In Panic Room geloof ik in de lucht boven meerdere gebouwen, alsof de letters op het gebouw staan met een draadframe. Ongeveer eenzelfde lettertype als North by Northwest.

Panic Room is wel een Hitchcock achtige film (alleen veel explicieter), dus het zal wel een knipoog zijn naar.

Goodfella

Fincher maakt altijd veel werk van de aantiteling, met Se7en en Fight Club als positieve uitschieters. Ik las zelfs ergens dat de aantiteling van Fight Club 800.000 dollar extra heeft gekost. De presentatie van de aantiteling is eigenlijk heel belangrijk vind ik. Je komt meteen helemaal in de sfeer van de film, veel meer dan bij een 'standaard' aantiteling in ieder geval.

NERD

Yep, de aantiteling van Fight Club was een apart budget op zich, los van de film zelf. Zo zegt Fincher op de dvd.

neo

van de recensies die ik tot nu toe gelezen hebben ,wordt de film geprezen om zo'n spannend en interessant te zijn voor een film die zich in een kleine ruimte afspeelt.

Ja, dat klopt wel. 't Verhaaltje is eigenlijk heel simpel, maar toch is 't boeiend van begin tot eind.

Jordy

gisteren helaas niet naar de sneak geweest... ik verwacht geen superfilm (se7en, fight club) maar meer zoiets als The Game: spannend, goed gemaakt, maar niet spectaculair of erg apart.

Zoals ik ergens las: "Fincher laat zien dat hij ook binnen de lijntjes kan kleuren".

we zullen zien

The Game niet apart???

Ben ik het ook niet mee eens.

en ik ook niet

Goodfella

Ik ben gisteren helaas ook niet geweest, hoewel ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens de mogelijkheid had om naar de sneak te gaan. Maar ja, als dan verschillende mensen i.v.m. Paas-etentjes afzeggen is het ook zo lullig om alleen te gaan... Zal het over anderhalve week wel zien. Ben zoals eerder gezegd zeer benieuwd in ieder geval!

avatar van dttom

dttom

Moeten we dan maar ff op letten

Panic Room: Did you catch the Nicole Kidman cameo? Seems the Aussie actress who was originally to play the lead plays the voice of Jodie's ex-husband's girlfriend on the phone according to The Herald Sun.

avatar van vliegtuig13

vliegtuig13

1 van de betere David Fincher films. Alien 3 was ook aardig maar de rest vond ik zelf niks. Lekker spannend en goed verhaal, en goede Jodie Foster. Net niet zo goed als The Others.

avatar van gotti

Lijkt me erg goed.

Goodfella

Wat heeft The Others in godsnaam met deze film te maken?!? Om over Alien 3 al maar helemaal niet te spreken...

Jordy

Staat er toch? Alien 3 is ook van Fincher, hij vergeleek deze met z'n vorige films

NERD

Vliegtuig13 dus jij vond Alien3 de beste fincher film??????????????????

Goodfella

De link tussen deze film en The Others snap ik nog steeds niet... En dat Alien 3 een Fincher film is weet ik, ik dacht alleen hetzelfde als NERD over de reactie van vliegtuig, alleen verwoordde ik het iets anders. Sorry voor de verwarring...

Of hij denkt dat The Others een Fincher film is