• 9.378.471 stemmen

Jesus Christ Superstar (1973)

Muziek / Drama | 108 minuten

Genre: Muziek / Drama

Geregisseerd door: Norman Jewison

Met onder meer: Ted Neeley, Carl Anderson en Yvonne Elliman

Releasedatum: 20 september 1973

Plot Jesus Christ Superstar

"And now, the film…"

De film vertelt het verhaal van de laatste 6 dagen van het leven van Jezus Christus door de ogen van Judas Escariot. Gebaseerd op het concept-album van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, en de daaropvolgende, langlopende Broadway-musical.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Jesus Christ

King Herod

Apostle James

Ja, dat denk ik ook wel

Het is trouwens in de "remake" van 2000 niet beter gedaan; eerder slechter

Dat is voor Jesus Christ Superstar trouwens nog tot daar aan toe; daarin gaat het ook niet om een verfilming die historisch juist zou zijn

Maar ook heel veel "serieuze" verfilmingen gaan ook in de 21e eeuw nog steeds uit van een blonde, blauwogige Jezus; zoals "Jesus" met Jeremy Sisto

Blijkbaar is daar sinds de jaren '70 nog niet zoveel in veranderd

veron35

Er was toch ook ooit een clip van Madonna waarin een zwarte Jezus in voor kwam? Daar werd (ik denk dat hij eind jaren 80 is) toen nog veel ophef over gemaakt. Zo'n 15 jaar eerder hadden ze de film zelfs verboden denk ik.

"Like a prayer" (1989)

Mooie clip

Het vaticaan was er op tegen, geloof ik

Maar ik weet niet of dat was, omdat Jezus zwart was, of omdat ze het sowieso spottend vonden (brandende kruizen e.d.)

avatar van starbright boy

Dat was vooral omdat Madonna en een levend geworden heiligenbeeld (gèèn Jezus) wat al te innig met elkaar waren.

starbright boy schreef:

Het was wel Jezus. Dat was een keer bij "De Tien".

avatar van starbright boy

Dan hadden ze bij "De Tien" ongelijk.

Ganesha

Welke heilige was het dan?

Leek mij wel een soort Jezus-figuur in de clip te zien

avatar van Mug

Mug

Ganesha schreef:

Welke heilige was het dan?

Leek mij wel een soort Jezus-figuur in de clip te zien

Saint Martin de Porres

Mug schreef:

Saint Martin de Porres

AHA

Je hebt helemaal gelijk, die is het inderdaad

Om op Jesus Christ Superstar terug te komen; punt daarvan is geloof ik dat Judas zwart is

Maar of er expres voor een zwarte acteur gekozen is, weet ik niet

Judas wordt hier trouwens niet echt negatief afgeschilderd; de film is zo opgebouwd dat je eigenlijk meer sympathie voor Judas krijgt dan voor Jezus

Dus dan lijkt het me niet dat ze er echt een bedoeling mee hadden.

Misschien toch gewoon degene met de beste stem voor de rol

Is geloof ik al eerder gezegd; maar ik denk ik breng het gesprek maar weer even terug op de film waar het om gaat;-)

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

Maar of er expres voor een zwarte acteur gekozen is, weet ik niet

Dus dan lijkt het me niet dat ze er echt een bedoeling mee hadden.

Misschien toch gewoon degene met de beste stem voor de rol

Dat kán niet toevallig gekozen zijn, daar moet iets achter zitten. Je denkt toch niet dat ze gewoon 'de beste Judas' hebben gecast en dat die "toevallig" zwart was?

Ja, hoor, dat denk ik best wel

Als Judas rood haar heeft (zoals in Last temptation of Christ) zoek ik daar ook niet meteen wat achter

Waarom dan wel als hij zwart is?

Bovendien (zoals al eerder door iemand gezegd) zijn er ook andere karakters in deze film zwart, die niet traditioneel gezien slecht worden genoemd

En is de rol van Judas hier helemaal niet zo negatief

Dus wat moet er dan achter zitten volgens jou?

veron35

Dit is een veel mooiere poster.

avatar van Comanchero

Comanchero

Ja, hoor, dat denk ik best wel

Waarom dan wel als hij zwart is?

En is de rol van Judas hier helemaal niet zo negatief

Dus wat moet er dan achter zitten volgens jou?

Ach joh, laat toch zitten. Sommige mensen willen nu eenmaal graag dat het iets voorstelt, zodat ze daarover hun verontwaardiging kunnen uitspreken.

avatar van corry50

corry50

Wie kan me helpen aan de versie van jcs,waar niet de dikke man inhet zwembad zit .dus niet de moderne versie,

volgens mij moet er een versie zijn waarin die zitten heb hem in 1970 eens in de bisckoop gezien,en dat was een hele mooie,hoop dat iemand me daar aan kan helpen om daar aan te komen

groetjes corry

veron35

Bij deze verzie zit er een dikke man (Herodus) in een stoel bij een soort pier te zingen.

avatar van starbright boy

Er zijn twee verfilmingen. Dit is de oude (met dikke man dus) en er is ook nog een nieuwe uit 2000. meer bestaat er niet.

Er zijn wel talloze verfilmingen van het leven van Jezus, natuurlijk.

avatar van corry50

corry50

Bedankt voor je reactie.dan zal ik wel iets anders voor hebben,dan ga ik zoeken naar andere

film van jesus.kijken of ik daar zoiets tegen kom

groetjes en dank je

corry50 schreef:

film van jesus.kijken of ik daar zoiets tegen kom

groetjes en dank je

Als het lang geleden is dat je hem gezien hebt, was het misschien The greatest story ever told of King of kings

die zijn allebei uit de jaren '60

Of anders misschien The last temptation of christ

Als je meer details weet over de film die je bedoelt, kan ik je misschien wel verder helpen

Ik heb bijna alle films die in Nederland te krijgen zijn over Jezus wel gezien

avatar van serpico

serpico

Eigenlijk is dit een ontzettend mooie film. Heel veel symboliek die zelfs mensen die niks met het Christendom hebben (zoals ik) mooi kunnen vinden. Daarnaast is de muziek geweldig (dat is dan wel weer een vereiste om de film leuk te vinden) en weten de acteerprestaties over het algemeen goed te overtuigen.

Maar het meest unieke aan deze verfilming van Jezus' leven en hetgene dat hem tot één van de beste maakt is het feit dat Judas, niet Jezus, het middelpunt is. Ik vond het enorm interessant om te zien hoe zowel Jezus (die zich afvroeg wat voor zin het allemaal had) als Judas een moeilijke worsteling doormaakten. Jezus is in de film ook maar een mens, bij vlagen zelfs een onsympathieke, en Judas is het karakter waar ik mee meeleef, een nóg symphathieker karakter dan Jezus. En dat is wel gedurfd.

Daarnaast lijkt de film bij vlagen meer een parodie te zijn die toch wel interessante vragen stelt: Why did you choose such a backwards time and such a strange land? If you'd come today you could have reached the whole nation... etc. Als Jezus nou eens goed had nagedacht was het toch allemaal veel beter gegaan?

De film bevat ook 1 zeer komische scène wanneer Herodus Jezus vraagt te bewijzen dat hij werkelijk goddelijk is. Heel erg jaren-80, maar ontzettend leuk .

Verder werkten de beelden van een zonsondergang rond Jezus' dood of tanks die Judas op de hielen zitten tussen de oude ruïnes van wat ooit misschien Jeruzalem was heel goed, geschoten in een stikhete woestijn waar je de warmte bijna kunt voelen. En zoals gezegd: de muziek was top. Interessant dat er eigenlijk geen zin aan dialoog is, alleen zang.

En waarom dat element dat het uiteindelijk een stuk toneel was van een groep jongeren? Om te laten zien dat ze toch allemaal maar mensen zijn? Toch even een Christelijke boodschap uitdragen? Wel boeiend dat ze Jezus laten hangen, ook al loopt hij later weer met zijn schaapjes langs een leeg kruis...

Een knappe film dus, 4*

avatar van Joyy

Joyy

geweldige film

(later op plaat gezet in een nog betere muzikale vorm als je het mij vraagt (het album met de zon erop)

avatar van FisherKing

FisherKing

Plaat ? Film ? Help!

FisherKing schreef:

Plaat ? Film ? Help!

Bij de kringloop winkel zullen ze wel een plaat hebben. De dvd is in erg veel winkels te koop.

avatar van Tarkus

Tarkus

Toen ik de film de eerste maal zag, nu meer dan 30 jaar terug, was ik meteen overdonderd, en wel door de prachtige muziek.

Hoewel iedereen het verhaal wel zal kennen is deze uitvoering ervan prachtig gedaan. Soms waan je je in de tijd waarin het oorspronkelijke verhaal zich afspeelt, maar de accenten in het verhaal brengen je naar de hedendaagse werkelijkheid, waarin machinegeweren en tanks representatief voor zijn.

Zelfs al ben je niet gelovig, toch maakt het verhaal in deze film wel degelijk indruk.

Wat de cast betreft, die zijn stuk voor stuk prachtige artiesten, alleen is het spijtig dat men van hen, op Yvonne Elliman na, niet veel meer heeft gehoord na deze film.

Ik was vooral onder de indruk van de stem van Ted Neeley, en natuurlijk ook van Elliman die je de koude rillingen bezorgd bij sommige van de liedjes die ze vertolkt.

Het is spijtig dat deze DVD-versie niet is geremasterd, het zou een stuk bijdragen tot de kwaliteit van de muziek.

En heden ten dage is deze muziek nog steeds om van de smullen, een pracht van rockopera is dit.

avatar van Albo

Albo

Een goeie film , heb er veel herrineringen aan

Ik ben niet gelovig maar vond 'm geweldig!

avatar van Leftover Crack

Leftover Crack

Albo schreef:

Een goeie film , heb er veel herrineringen aan

Ik ben niet gelovig maar vond 'm geweldig!

Inderdaad Jesus heeft het weer eens geflikt!

Mooi en sterk einde

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

De klassieker, een mooie film.

avatar van jester

jester

Ik heb hem gisteravond maar weer eens uit de kast gehaald, en het blijft wat mij betreft een geniale film. Alleen al het feit dat er in feite alleen maar gezongen wordt, en men er toch in slaagt het verhaal overtuigend naar voren te brengen, met alle twijfels en frustraties, is fantastisch. Goede acteer en zangprestaties, met tal van memorabele scenes, zoals die waar Pontius Pilatus zijn handen in onschuld wast. Het contrast tussen het Bijbelse thema, en de moderne oorlogsmiddelen (uzi's, tanks en straaljagers) lijkt vervreemdend, maar werkt prima.

avatar van Legan

Legan

Tja, wat moet ik hier nu over zeggen. Lelijke decors, sloompjes, slecht geacteerd en voorspelbaar . Er zitten een paar sterkere liedjes tussen maar de meeste zijn maar matig. Blijkbaar denken mensen dat hoge noten halen gelijk staat aan zingen. Gelul. Niets minder en niets meer.

Als Ian (Deep Purple ), zoals oorspronkelijk bedoeld, de rol van Jesus had genomen, dan had de film stukken hoger kunnen scoren. Dat is nu nog eens een stem met volume, hoogte en zuiverheid. En door zijn vocale capaciteiten had je 'n hoop door de vingers kunnen zien. Maar het mocht niet zo zijn.

Deze musical met feestende hippies is niet aan mij besteedt.

avatar van jackie chan

jackie chan

Prachtig!

Zoals je van een musical en een film verwacht.

Maar ik las dat madonna een zwarte jezus in een clip gebruikte? vind madonna ziczelf een god ofzo ze spot er wel gruwelijk mee!

MAar terug na de film! Ik ben niet gelovig maar ik wil wel weten waar ik over praat (dus ik ben geen geert wilders dat dingen lult dat niet eens kloppen)

Ik vind deze film beter dan the pasion of the christ (hoe schrijf je t?) Deze is minder schokkend en ik vind hem leuker dit geeft je kracht!

als de moslims zn film maken als deze komen hun eens aardiger in beeld! het mooie van deze film is toch wel dat jesus mooi in beeld komt als aardige man wijs en goed bedoelend maar ook niet alles kan veranderen! in the passion of the christ word er teveel op de drama/schok werk gelet.

ik kan de moslims een eigen versie van jesus christ superstar aanraden!!!

dit is gewoon de ideale manier om mensen wat over het christendom bij te brengen leuke vlotte en gezellige manier1

avatar van serpico

serpico

Nouja, zo gezellig was het uiteindelijk ook weer niet. Het blijft een rauw verhaal, ook in deze film.