• 9.153.298 stemmen

Met onder meer: Ed Harris, Jim Sturgess en Dragos Bucur

Gesproken taal: Engels, Pools en Russisch

Releasedatum: 13 januari 2011

Plot The Way Back

"Their escape was just the beginning."

Een aantal gevangenen weet tijdens de Tweede Wereldoorlog te ontsnappen uit een strafkamp in Siberië en begint aan een lange tocht naar de vrijheid. Deze tocht vol ontberingen voert hen van het koude Siberië via de Gobiwoestijn naar de Himalaya en India en zal zo'n 6400 kilometer bedragen.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Janusz's Wife, 1939

Tomasz Horodinsky

avatar van frans123

frans123

Nu op tv ,maar ik kijk maar half....Tjonge wat wordt er weinig gedaan met zo'n waargebeurd gegeven. Allemaal cliche : Lopen, kletsen, rustplaats waar de verhalen loskomen , ruzies....Hoe vaak hebben we dat al niet gezien. En net als als sommige Moviegluurders hier had ik ook wel willen weten hoe ze vis vangen zonder draad, heeft geen enkele man flinke baardgroei, groet hun haar nietm lopen ze in elke scene weer met andere spullen, spreken irirritant Russisch Amerikaanski. Ach ...laat maar , tv uit ik ga naar bed.

avatar van Bacchero

Bacchero

Onderhoudende avonturenfilm met de nodige somberheid (lees : geen Indiana Jones) die me net iets te lang duurde. De acteurs doen prima hun werk met Ed Harris op kop. Tevens mooie landschappen en het komt allemaal authentiek over.

avatar van Petina

Petina

Vandaag weer even het boek gelezen en daarna de film gezien. Er klopt echt geen ene ruk van.

Jammer dat ze het boek niet volgen want dan was het echt een topfilm geweest.

Waarom niet zijn gevangenschap laten zien en de reis naar kamp 303.

Jammer, een gemiste kans...

avatar van moviebrielen

moviebrielen

De prachtige beelden zijn beslist een pluspunt.

avatar van Jeff53

Jeff53

Mooie beelden, goed geacteerd maar er gebeurt vrij weinig. Had wel iets korter gekund.

avatar van W.V.

W.V.

Als de film ongeveer een 45 minuten korter was geweest en dat inkorten had gekund in de scenes waarin alleen maar het geworstel in woestijn of in besneeuwde landschappen was te zien, dan was het een redelijke film geweest, nu is de film ondermaats. In het begin is er te weinig aandacht voor het leven in het kamp en wordt de indruk gewekt dat ze binnen een paar weken de voorbereidingen van de tocht rond hadden. Daarnaast zitten er een aantal ongeloofwaardigheden in de film, ze moeten grotendeels leven van wat de natuur hen geeft, ik had graag gezien hoe ze daar oplossingen in aanbrachten, hoe vingen ze dan vis of zetten ze vallen, slechts 1 keer is te zien dat ze echt jacht maken en buit opeten. Ze stelen ook een prooi van een roedel wolven, niemand schijnt gemerkt te hebben dat ze vlak bij hen een prooi hebben gepakt, alleen als de wolven gaan vreten dan wordt dat bemerkt en dan eten ze het vlees van het de prooi rauw terwijl ze een kampvuur hebben.
Dan het acteren, wat valt Farrel hier door de mand, hij gaat zwaar over de top met zijn rol, nergens is hij geloofwaardig eerder lachwekkend. Harris speelt op routine, maar is tenminste wel acceptabel. De rest van de cast speelt naar behoren maar niet uitzonderlijk.
Blijft over als pluspunt de werkelijk schitterende natuuropnames, dat en de muziek maken nog dat ik de film twee sterren geef.

avatar van willemfilm

willemfilm

Een lang(dradige) film over een bizarre tocht. Er wordt m.i. wel diepte gezocht maar niet gevonden. Voelde geen klik. De laatste 2 minuten van de film vond ik het indrukwekkenst. Dat geeft de film een voldoende. Het komt meer over als een avonturenfilm dan een oorlogsdocument.

avatar van IH88

IH88

“Kindness. That will kill you here.”

Slijtageslag. De film had best wat korter gekund en de barre tocht van de personages is niet altijd even interessant, maar het acteerwerk en de cinematografie vergoeden veel. En het is natuurlijk ook gewoon een indrukwekkend verhaal, mooi naar het witte doek vertaald door regisseur Weir.

Harris, Farrell, Sturgess en Strong zijn allemaal erg sterk en je ziet ze voor je ogen aftakelen. Prachtrol ook voor Ronan, en wanneer zij haar opwachting maakt verandert ook de groepsdynamiek. Iets wat de film goed doet, en vooral het samenspel tussen oude knar Harris en Ronan is interessant om naar te kijken. Het einde is bekend en de beelden van wat er na de Tweede Wereldoorlog nog allemaal voor narigheid is gebeurd maakt indruk.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Uitstekende film die lekker spannend is en blijft!

avatar van des1

des1

Sjittes... alweer in slaap gevallen. Ligt niet aan de film. Ligt aan mij... als ik ga liggen.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik blijf het een hele mooie en goeie film vinden. Heb 'm inmiddels al zo vaak gezien maar het blijft goed. Een mooi avontuur/drama. Het gedeelte in het strafkamp in Siberië begint gelijk goed en de voet tocht naar India daar gebeurd ook genoeg. Ik heb me er in ieder geval helemaal niet bij verveeld. Dik 2 uur kijk genot, met een mooie rol van Colin Farrell, en Ed Harris die zie ik altijd graag in films, met zijn geleefde karakter kop.

avatar van Movsin

Movsin

Boeit en verveelt nooit en dat is toch een hele prestatie om deze avontuurlijke en intrigerende tocht niet te laten vervlakken.

Ook heel mooie natuurzichten en terecht lauweren voor de make-up wat ook de overigens uitstekende acteurs wel verdienen.

avatar van Tina77

Tina77

Gisteravond voor de tweede maal gezien. Was gelukkig alles vergeten maar was weer zo mooi. Mooie natuurbeelden, avontuur, eigenlijk nooit saai ondanks de lange speelduur.

avatar van Gazi

Gazi

Harde film in harde tijden van National Geographic

avatar van Don Homer

Don Homer

Prachtige avontuurlijk drama van Peter Weir. Was even inkomen maar ik werd er langzaam ingezogen. Adembenemende beelden, mooie muziek, goede acteurs, diepgaande gesprekken met een vleugje psychologie en opvallende, sterke visagie. Ondanks de visagie is het niet allemaal even realistisch en het eindigde me te abrupt (het tempo ging de laatste tien minuten opeens omhoog en stond in contrast met de rustig voortkabbelende tocht).Witness (1985) blijft mijn favoriete film van Weir, maar deze doet nauwelijks onder en de beste man ga ik steeds meer waarderen. Ik houd me vast aan de traditie die de gebruikers hieronder hebben ingezet en geef 4 .

avatar van psychopath

psychopath

W.V. schreef:

Ik heb precies het tegenovergestelde, vind hem normaal middelmatig en toen ik z'n naam in de film zag had ik zo mijn bedenkingen maar vond hem juist heel goed zijn karakter spelen

Voor de rest vond ik het een goede film met mooie omgevingen. Uiteraard is de film somber zoals het hoort en waar ik wel van hou.

avatar van Warning

Warning

De film mist inderdaad wel stukken zoals de reis naar de gevangenis toe en de ontsnapping.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

Ik was ook niet zo onder de indruk als ik hoopte. Absoluut knap gemaakt, maar ook hier en daar langdradig en ik miste ook zaken als de voorbereiding op de ontsnapping, de tocht door de bergen, overlevingstechnieken en het einde in India was erg abrupt. Een kleine 3,0*.

avatar van mrklm

mrklm

In 1956 liet de voormalige Poolse luitenant Slavomir Rawicz zijn relaas over een ongelofelijke voettocht tijdens de Tweede Wereldoorlog opschrijven door Ronald Downing. Deze film vertelt het verhaal van een groepje krijgsgevangenen dat uit hun Siberische concentratiekamp weet te ontsnappen en begon aan een barre voettocht naar India die niet iedereen zou overleven. Prachtige locaties en een sterke cast kan niet verhullen dat deze bewerking nogal formulematig en sentimenteel is. Dat gaat uiteraard ten koste van de authenticiteit, maar ook van je vermogen om de aandacht erbij te halen.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Geen eenvoudige film lijkt me om te verfilmen omdat de vlucht van 6400 km zo lang en divers is dat je dit niet in een film kan proppen van 2 uur. En alles wat deze tijdsduur overstijgt zal ervaren worden als langdradig. Weir, nochtans een ervaren regisseur, had hier ook duidelijk moeite mee. Hij diende keuzes te maken en dat leidt soms tot verknipte of onvolledige scènes. Zo is het plan om te ontsnappen of de letterlijke ontsnapping zelf niet in beeld. Ook van het Himalaya-gedeelte is weinig in beeld. Het komt niet altijd goed over die plotse overgangen.

Verder wel prima gedaan. Ed Harris heeft een karakterkop en past wel in dergelijke setting. Farrell vond ik maar een eigenaardig figuur. Van Ronan was ik verbaasd dat ze hier ook aan meedeed, maar zoals steeds zie ik haar graag spelen. De weidse landschappen en het gure weer werden prima in beeld gebracht. Wat een reis ook met vele wisselingen van koude naar hitte, van dorst naar muggenplagen. Als het niet waar gebeurd was, je zou het als onmogelijk achten. Een mens in nood kan veel blijkbaar.

Ik blijf echter piekeren hoe ze in godsnaam dat Bajkalmeer gevonden hebben. Het zuiden vinden en volgen, daar ben ik nog mee. Je kan dan wel 500 km zuidwaarts stappen, dat wil nog niet zeggen dat je recht op dat meer loopt. Voor hetzelfde geld zit je een paar graden of km ernaast. Het is niet dat het meer dwars je route doorsnijdt zoals de grens/transsiberische spoorlijn ...

avatar van Phantasm

Phantasm

Redelijke film met wel hier en daar mooie natuurbeelden. Verder vond ik het niet echt bijzonder.

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Een erg mooi gemaakte survival film, met vooral een mooie setting qua natuur ene kant de ijzige kou van Siberische Goelag en de andere de extreme hitte van de Gobi woestijn. Het verhaal van een stel gevangen van een Russische gevangenis die willen ontsnappen en daarna een grote tocht beging naar de vrijheid. En of het de cast met oa Jim Sturgess, Ed Harris, Saoirse Ronan en Collin Farrell lukt, moet je zelf gaan zien.