Genre: Misdaad / Thriller
Alternatieve titel: Seven
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow
8,6 (2.008.492)
Releasedatum: 9 november 1995
Bekijk via Prime Video
Plot Se7en
"Seven deadly sins. Seven ways to die."
Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.
Somerset
Detective Taylor at First Murder
Dead Man at 1st Crime Scene
Workman at Door of Somerset's Office
Rianneke_Dan
Ik heb 'm eindelijk gezien, en ik vond het een super sterke thriller.
De acteurs laten echt op een goeie manier de menselijke emoties zien.
Je komt al snel helemaal in de film, de sfeer is perfect!!
Het einde is verbazend maar geweldig!!
En nou jah het is altijd leuk om naar Brad Pitt te kijken!!
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11942 berichten
Echt zo'n totaal niet boeiende film. Saai, niet spannend, wel goede acteurs, maar het kon me gewoon niet grijpen, in tegenstelling tot het latere en veel betere Saw.
Werwolf
Films > Toplijsten en favorieten > Seven of Saw?

meyerke
vond deze film niet zo overdreven mooi, het was duidelijk dat de regisseur de beelden 'braafjes' wilde houden en dus de nadruk zeker niet ligt op het gore. na de reacties gelezen te hebben op deze site, had ik er toch meer van verwacht. het script zal wel mooi en goed in elkaar, maar vond de acteurs nogal flauwkes acteren.
Werwolf
Vond je Morgan Freeman ook 'flauwkes acteren'?
Ik vond hem wel geloofwaardig overkomen..
Avitas Sibannac
van mij krijgt ie 2.5*
dat de regisseur de beelden 'braafjes' wilde houden??
Ik vond het anders toch niet zo braafjes. Volgens mij zijn er genoeg voorbeelden. Je krijgt misschien niet altijd alles te zien, maar dit is toch echt wel allesbehalve braafjes.
De acteurs flauwkes acteren? Kevin Spacey kwam er misschien niet al te veel aan te pas, maar hoe hij die rol speelt, echt subliem!
Morgan Freeman en Brad Pitt acteerden nochtans ook heel goed maarja, tis maar wat je goed vindt...
Halcyon
dat de regisseur de beelden 'braafjes' wilde houden??
Volledig mee eens. Ik vond er trouwens meer gore in zitten dan genregenoten als Silence of the Lambs of The Bone Collector.
Anarchist
zeker geen slechte film maar echt speciaal vind ik hem ook niet
***
Rianneke_Dan
van mij krijgt ie 2.5*
Ik vond 'm idd ook niet erg goor hoor.
Ik had ook meer enge en vieze dingen verwacht.
Het plot is uiteraard wel geweldig en over de acteurs ben ik het niet met je eens, want ik vond Keven Spacey heel geloofwaardig overkomen, ik kreeg echt de kriebels van hem.
En Brad en Morgan waren ook goed bezig.
Hi-Tek
Vreemd dat ik bij deze film nog niet gepost heb zal ik maar even doen dan, alhoewel ik niet veel nieuws toe te voegen heb aangezien ik ongeveer hetzelfde vind over deze film als de meeste members
De cast acteerde geweldig zowel Morgan Freeman als Bratt Pit, Gwyneth Paltrow en Kevin Spacey die ondanks dat hij een niet al te grote rol had echt geweldig acteerde (kreeg net als Rianneke_Dan de kriebels).
Alleen het acteerwerk al zou een willekeurige film al goed maken.
Verder was er een grimmige en creepy sfeer waar de locaties en decors erg goed zijn uitgezocht.
En het plaatje werd ook nog eens prachtig gefilmd
Wat blijft er over ? een aardig verhaal met een meesterlijk plot wat dus wordt verhoogt naar 4,5*.
animalkrullie
De beste 'serial-killer' film aller tijden (in mijn ogen)
Zeer sterk verhaal met een geweldig eind.
Mag ook wel eens gezegd worden dat Spacey één van de beste acteurs ter wereld is!!
TrickYRickY
In mijn ogen een superfilm met het ijzingwekkende einde.
starshine
Ik vond het wel een goede film allen het einde als hij die dader dood schiet vond ik heel vaagh .
Ik geef hem 4,5 * , een echte aanrader
timmem
deze eerste keer toen ik het einde van deze film zag sprongen me echt de tranen in de ogen. Geweldige rollen van Morgan Freeman Brad Pitt en kevin Spacey. misschien wel de beste misdaad film ooit gemaakt.
code9
Voor de vierde keer bekeken en geprobeerd om m'n aanvankelijke irritaties te negeren - met gedeeltelijk resultaat.
M'n kritiek dat ik de moorden niet goed uitgewerkt vind blijft overeind. Wel begrijp ik dat het gezien de beperkte tijd die een film heeft wel op deze manier móet - althans, als je voor een dergelijke diversiteit aan modus-operandi kiest. Hoe meer moorden er gepleegd worden, des te sneller worden ze er doorheen 'gejaagd', en Se7en lijkt me nu niet echt bedoeld als een verkapte slasher-movie (verkapt in de zin van: je ziet de moorden hier natuurlijk níet gepleegd worden). Nou ja, dit zal een kwestie van smaak zijn. Naar mijn mening haalt het een hoop spanning uit het verhaal weg en erger nog: ondanks de uitgebeelde gruwelijkheid van de moorden wordt het nooit echt eng. In tegenstelling tot wat velen schrijven vind ik het met de duistere sfeer nog wel meevallen (of juist tegenvallen).
De achtervolgingsscène -als ze 'bij toeval' de moordenaar tegen het lijf lopen- is welliswaar spannend en het einde onbetwist schokkend, maar toch kloppen er een aantal dingen niet.Spacey neemt de rechercheurs mee om ze de laatste 2 lijken te laten zien, waarbij het zijn bedoeling is dat hij zelfs het allerlaatste, zevende slachtoffer is. Alleen, er wáren al 7 slachtoffers: Pitt's vrouw én haar ongeboren baby, zoals sommigen terecht al opmerkten. Spacey is dus nummer 8. Het feit dat Spacey het, als hij zich eenmaal aangegeven heeft, letterlijk over de resterende '2' slachtoffers heeft, bewijst dat er wel degelijk een link bestaat tussen het aantal zonden en het aantal slachtoffers. Verder beweert hij in de auto dat hij 'gekozen' is om de zonden te bestraffen. Hij vermoordt eerst een aantal 'zondaars' maar breekt dan met zijn eigen overtuiging door er 'derden' bij te betrekken - de man bij het hoertje en vooral Pitt's vrouw en haar ongeboren kind, die zélf part noch deel hebben aan de 7 hoofdzonden.
Spacey zet een overtuigende engerd neer en Morgan en Pitt spelen redelijk verdienstelijk - maar niet echt bijzonder. Se7en is zoals ik eerder schreef niet slecht, maar het verhaal wil me -op het einde na- maar niet pakken. Aan de andere kant lijkt één ster me na mijn vierde kijkbeurt toch iets te weinig, dus verhoog ik naar
Mark86
Zeer overschatte film. Vergezocht, onrealistisch, niet eng.
Hij is ook niet eng bedoeld, en wat is er onrealistisch en vergezocht?
vdc
Spacey heeft 7 zondaars gestraft. Welke "schade'" hij daarbij ook moest aanrichten.
king16
- 1904 stemmen
Goede film, alleen jammer dat het einde behoorlijk tegenviel na alle berichten over het oh zo 'sublieme, meesterlijk, fantastische, (vul ophemelend woord in) einde'
KrisV
Niemand kan ontkennen dat het einde verrassend, schokkend, dramatisch en, in tegenstelling tot wat toen toch de hollywood traditie was, . geen happy-end . Wat viel je dan eigenlijk precies tegen aan het einde ?
offermans
Er is zeker een Amerikaanse snelheid in het verhaal. Moorden worden niet goed uitgewerkt. Toch ben ik onder de indruk van het verhaal. Het geacteer is op behoorlijk niveau, zelfs goed te noemen. De wendingen van het verhaal zijn leuk en verrassend. Kortom een 4. Oke ik twijfelde even over een 3,5.
Brammaretto
Na het zien van Saw besefte ik dat ik Se7en misschien toch wat hoog had staan. Deze blijft nog wel in me top10 maar daalt van plaats 3 naar plaats 8. Ga hem binnenkort wel eens herbekijken of dat misschien een iets te grote tuimeling is.
Inmiddels herzien. En ik blijf mijn mening.
Op 8 staat ie voorlopig goed.
sateck
ik vond hem wel leuk, maar meer dan dat echt niet...
het einde was in mijn ogen voorspelbaar...
fabianvip
goede film met een ''slecht'' einde. is weer eens wat anders dan altijd maar een goede afloop. 4.5*
L. luchtloper
Ik vind dit een van de beste thrillers die ik ooit gezien heb. Het verhaal zit goed in elkaar, een krankzinnige, zeer intelligente, extreme christen confrontreerd de zondeling met zijn zonde.
Met andere worden, hij is een psychopaat die mensen op een gruwelijke wijze vermoord. Daarnaast zet hij alles perfect in scène en eindigt de film best schokkend, David Mills's vrouw is vermoord en Mills schiet John Doe dood.
Daarnaast vind ik de acteerprestaties ook goed in de film, de stoere agent David Mills met zijn vlotte babbel en de wijze agent William Somerset, die na jaren werken de wereld ziet als een verschrikkelijke plaats.
Kortom een spannende, goeddoordachte en mooi geacteerde film.
LOTR-lover
Zeer goeie film, mooie shots, goeie spanningsboog, mooie dialogen. Een film waarbij je standaard na elke scène 'meer' wil weten.
Turkeyloverz
Lichte teleurstelling, had er wel wat meer van verwacht, maar zeker geen slechte film. Goed verhaal, perfecte cast (Kevin Spacey
). Is heel vaak vergeleken met Saw, en om eerlijk te zijn, die vond ik wel stukken beter..
orbit
- 12092 berichten
Goede thriller, beste film van deze regisseur, die verder matige films heeft gemaakt vind ik. Maar hier is het truukje (regenachtige setting, donkere belichting) nog fris. Verder is de relatie tussen Freeman en Pitt wel interessant. Onthutsend einde
Waakvlam
Een spannende thriller, maaaaaaaaaar... zodra je de clue weet blijft het dvdtje jaren verstoffen in je kast. Oplossing: Flink wat alcohol drinken en hopen dat je korsakov krijgt, zodat je hem eerder uit je kast haalt.
4 *
U-96
Waarom? Een film (en vooral deze) rust toch niet enkel en alleen op de clue? Er zijn zoveel andere elementen die deze film meerdere malen herzieningswaardig maakt.

Een greep uit de best beoordeelde films en series over seriemoordenaars volgens MovieMeter

Thrillerklassieker 'Se7en' krijgt 4K-restauratie en keert binnenkort terug naar de bioscoop

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
self-fulfilling prophecy detectives.w.a.t.regendrugsdealereviscerationlust and impulsiveness rage and hatepride and vanityimmoderateness insomniasadismeonderzoekpension politiepsychopaatmoordseriemoordenaarschietpartijreligiewhodunitlijkmacabreseven deadly sinsdepravity neo-noirurban gothicsinisterambiguousominousseven: los siete pecados capitales