• 9.378.981 stemmen

Misdaad / Thriller | 127 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: Seven

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 8,6 (1.994.134)

Releasedatum: 9 november 1995

Plot Se7en

"Seven deadly sins. Seven ways to die."

Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.

Officer Davis

Workman at Door of Somerset's Office

avatar van Nomak

Nomak

N37 schreef:

Wat is er volgens jou zo origineel aan dan.

De manier waarop deze seriemoordenaar te werk gaat, en gewoon de film in zijn geheel.

Als het allemaal niet zo origineel is, dan mag jij me eens een reeks films uit dit genre opnoemen die origineler en misschien ook beter zijn. Ik ben benieuwd.

avatar van N37

N37

Nomak schreef:

Ik zeg alleen dat het verhaaltje: '"detective (met buddy) zitten moordenaar op het spoor. Het wordt naarmate einde van de film nadert steeds persoonlijker tussen hen, waarna het escaleert in een bizar einde" niet echt superorigineel is. En ook de opbouw is verre van origineel. Ik zal morgen wat films neerzetten, ben nu te moe om de hele filmgeschiedenis door te spitten.

avatar van yeyo

yeyo

Het seriemoordenaar verhaaltje is inderdaad al veel gebruikt, wat nog niet wil zeggen dat het heel origineel kan uitgewerkt zijn.

Ik snap niet wat je onorigineel kunt vinden aan het einde: het is toch verbazingwekkend op welke manier seriemoordenaar Spacey z'n meesterwerk weet te voltooien, door Brad Pitts personage voor zo een dilemma te zetten.

avatar van LiveALife

verschrikkelijk einde :s

super geacteerd!!!

avatar van charmed one

charmed one

ik heb hem lang niet gezien. ik ga hem van de week wel weer even zien denk ik. heb ik wel weer zin in. want het is een goeie film.

AddictedToMovies

"We see a deadly sin on every street corner, in every home, and we tolerate it. We tolerate it because it's common, it's trivial. We tolerate it morning, noon, and night. Well, not anymore."

Dit is niet zomaar een 'detectives zoeken seriemoordenaar' verhaaltje, dit gaat veel verder en dieper en is één van de indrukwekkendste in zijn genre. het script is zo ongelofelijk sterk met uitstekende personages, goed verhaal met behoorlijk wat diepgang en allerlei kleine details, ontzettend goed. New York is nog nooit zo duister weergeven dan in deze film. De grimmige sfeer zit er dus goed in, met de dialogen met Somerset's (Morgan Freeman) point of view op de wereld maakt het tot een ietwat deprimerende prent. Goed is het wel, dat zeker. De samenleving van vandaag wordt van de donkerste kant bekeken (zie de hier bovenstaande ontzettend sterke quote), maar er zit zeker waarheid in. De moorden gaan daar natuurlijk nog dieper op in. Ook waar andere films een vrouw van de agent erin hebben als simpele dramatische opvulling, is daar hier veel beter op ingegaan, en past er helemaal bij, zonder enige irritatie op te wekken. Het geeft Mills (Brad Pitt) ook wat meer diepte. Brad Pitt speelt hier overigens een erg goede rol als de enthousiaste, wat naïeve jongeling. Ook Morgan Freeman als de oude wijze rot overtuigt. Het is misschien een beetje standaard rol voor Freeman, maar dit vind ik ook één van zijn betere rollen en beter uitgedachte personage.

Film/camerawerk is erg mooi, misschien wel Fincher's beste werk (of Fight Club, dat is de vraag natuurlijk). De muziek is ook meer dan voldoende, vooral het klassieke stuk in de bibliotheek was ontzettend mooi en paste er perfect bij (tussen twee haakjes, weet iemand wat voor muziekstuk dat was en van wie?). Tijdens die bibliotheek scene was er ook erg mooi editwerk, net zoals bij de begincredits, hoewel dat net wat in een andere stijl was als de rest van de film.

En dan: Kevin Spacey! Vanaf dan wordt de film, die al op een zeer hoog niveau is, naar een nog hoger niveau verheven. één woord, één blik van de man en de haartjes op je rug gaan overeind staan, de rillingen lopen je over het lijf. Wat een indruk laat die man achter. Zonder twijfel één van zijn beste rollen. Tot slot hebben we de schokkende, overweldigende finale, de ultieme climax van dit steengoede, grimmige detectiveverhaal. De film eindigt op het absolute toppunt en laat een enorme indruk achter. Het acteerwerk, het mooie filmwerk, goede editwerk, prima muziek maar vooral het steengoede script maakt dit één van de absolute toppers in het genre.

De film schommelt tussen 4,5* en 5*

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Slecht einde inderdaad.

Cole-

ik vond het geen slecht einde, maar mischien waren je verwachting wat te hoog omdat de moordenaar in de autorit er naar toe zei dat dit voor altijd herinnerd zal blijven enzo en het daarom uiteindelijk wat tegen viel.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Het is toch een slecht einde?

AddictedToMovies

Eén van de meest indrukwekkende eindes vond ik zelf...

Pastichio Rocker schreef:

Het is toch een slecht einde?

misschien niet zo fenomenabel als de film je eerst liet denken maar toch wel redelijk goed.

avatar van Don MN

Don MN

Wel redelijk voorspelbaar, maar inderdaad erg aangrijpend.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Cole- schreef:

Rocker bedoelt volgens mij gewoon dat de film slecht afloopt...

Cole-

dan heb ik het verkeerd begrepen, excuus

avatar van rep_robert

Geweldig mooie thriller in een goede setting.

Het soort verhaal is misschien niet het meest originele ooit, maar de uitwerking ervan is werkelijk subliem.

De gedachtegangen achter de moordenaar zijn wel zeer origineel en het kat en muis spelletje wat vervolgens plaats vind is ook zeer spannend.

Freeman en Pitt zijn een heerlijk koppel om naar te kijken, niet alledaags, maar toch boeiend.

Kevin Spacey is ook werkelijk geniaal als bad guy en het morele dilemma aan het einde van de film zorgt ook voor diepere gedachtegangen.

Over alles is nagedacht in deze film en dat merk je uiteindelijk ook terug in het eindresultaat.

Se7en is een superspannende thriller die bij het starten van de aftiteling een verpletterende indruk op je heeft gemaakt.

avatar van rep_robert

N37 schreef:

We wachten nog steeds...

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Superthriller! Leuke klassieke tegenstelling tussen de belegen Morgan Freeman en de vlotte Brad Pitt. Op sommige momenten echt heel spannend en dan heb je ook nog dat pijnlijke einde... Geniaal en kaak verlagend gevonden.

avatar van F33LG00d

F33LG00d

Wat een film

Beste vind ik zelf die ik ooit heb gezien

en dat einde, geen woorden voor

dikke 5

avatar van TheBoss076

TheBoss076

AddictedToMovies schreef:

De film schommelt tussen 4,5* en 5*

Ik heb het muziekstuk in de bibliotheek even voor je opgezocht:
hier met een link en titel:

YouTube - J.S. Bach - Air on the G String, Sarah Chang

Air (J.s. Bach) Stuttgarter Kammerochester / Karl Muchinger

avatar van Don MN

Don MN

Bedankt voor de post, mooie muziek!

(Na een snelle blik dacht ik dat er Aint Nothing but a G Thang stond. )

Thanks!

avatar van MovieFreak1995

MovieFreak1995

Pastichio Rocker schreef:

hilariese film heb me kapot gelache! nog leuker dan canibal holocaust 4,5*

wtf ?????

avatar van jpbosch

jpbosch

Totaal niet mijn genre, maar wat een film.

Ademloos zitten kijken naar het laatste kwartier.

Wat een belachelijk goed eind zeg, ik zet em voorlopig op 1

avatar van gukker

gukker

Fantastische film! Wat een geweldig script! De hele film wordt er naar een einde gewerkt dat fantastisch was!

Ik heb het laatste half uur niets anders dan spanning gevoeld en zo hoort een thriller ook bedoeld te zijn. Deze film heeft het voor mij helemaal. Een origineel verhaal dat lekker ingewikkeld in elkaar zit, goed acteerwerk, een goede soundtrack, veel diepgang en personages die perfect uitgediept worden. Je krijgt echt iets over het verleden van Mills en Sommerset te weten. De film zit vol met kleine stukjes die bij elkaar opbouwen naar het einde. En dat is wat de film zo mooi maakt. Het zijn al die kleine details die het geheel compleet maken. The Dark Knight is vanaf vandaag van mijn numemer 1 af en maakt plaats voor se7en

avatar van chevy93

chevy93

Wat een superfilm! Hoe verzinnen ze het?! .

Op de cover van de DVD stond:
'Seven kun je niet alleen in het donker zien. De film is geniaal, visueel overdonderend en dood- en dóódeng.'
Dit vind ik wat overdreven, aangezien ik hem nergens eng vond.
Misschien op het moment dat ze erachter komen dat die 1 jaar lang gemartelde man (!!!), nog blijkt te leven, daar schrok ik wel even.

Het begint al bij de (Saw-achtige) openingscredits, dan zit de stemming er al goed in! Jammer dat daar het enige stukje film was, waarin ze de voorbereiding van de dader laten zien. Daar had ik wel van willen weten (zeker aangezien het zo'n complex verhaal is).
Voor de rest een ijzersterke thriller. Jammer vond ik wel dat er zo weinig aandacht aan de slachtoffers werd besteed, wat heeft hij nou met hen gedaan? En hoe? En hoe lang? Dit klinkt een beetje sadistisch, maar als iemand 1 jaar lang gemarteld wordt, wil ik toch wel weten: 'Wat doe je nou in zo'n jaar?

Over de acteerprestaties (uiteraard) niets anders dan lof en die oscar voor Spacey is meer dan verdiend.

4,5*, vanwege dus dat 'vage gedoe' rondom de slachtoffers, geen voorbereiding van de dader laten zien en omdat het op het einde wel erg makkelijk ging, daar bedoel ik mee:
hij kwam naar hun toe. Het was leuker geweest als ze eerst een klopjacht naar hem hadden gemaakt en dan had het einde alsnog prima gekund.

'David Mills: Has he tried to speak or communicate in any way?
Dr. Beardsley: Even if his brain were not mush, which it is, he chewed off his own tongue long ago.
William Somerset: Uh... Doc, is there absolutely no chance that he might survive?
Dr. Beardsley: Detective, he'd die of shock right now if you were to shine a flashlight in his eyes. He's experienced about as much pain and suffering as anyone I've encountered, give or take... and he still has hell to look forward to. Good night.
'
Huiveringwekkend, maar o zo geniaal!

Typisch Brad Pitt :
'David Mills: I've been trying to figure something in my head, and maybe you can help me out, yeah? When a person is insane, as you clearly are, do you know that you're insane? Maybe you're just sitting around, reading "Guns and Ammo", masturbating in your own feces, do you just stop and go, "Wow! It is amazing how fucking crazy I really am!"? Yeah. Do you guys do that?'

chevy93 schreef:

Hij had hier geen Oscar voor gewonnen, maar wel in hetzelfde jaar voor TUS. En misschien een spoiler plaatsen? Ik had iig geen Kevin Spacey verwacht, was ook wel een (aangename) verassing. Maar misschien is dat helemaal niet nodig en zit ik hier dom te doen met allerlei spoilers.

Het is juist de bedoeling dat hij zichzelf aangeeft; Hij heeft alles in de handen, de politie doet precies wat hij wilt. Daar draait het juist om. Ijzersterk vond ik hetzelf, en ik had ook geen behoefte aan uitgebreide martelingen, het was duidelijk/smerig genoeg.

AddictedToMovies

Bah, dat gequote is weer niet helemaal goed gegaan.

Aangepast.