Genre: Misdaad / Thriller
Alternatieve titel: Seven
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow
8,6 (1.995.912)
Releasedatum: 9 november 1995
Bekijk via Prime Video
Plot Se7en
"Seven deadly sins. Seven ways to die."
Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.
Somerset
Detective Taylor at First Murder
Dead Man at 1st Crime Scene
Workman at Door of Somerset's Office
chevy93
Oeps.. verkeerd gelezen, maar hij had een oscar voor TUS (bijrol) en in AB (hoofdrol).
Dacht dat hier bijrol en daarna hoofdrol in Usual Suspects, maar hoezo een spoiler, maakt het zoveel uit dan?
moviemafketel
- 19752 berichten
Het einde werd zoals je voelde aankomen natuurlijk, maar dat je toch nog ergens hoop had (vergeefs) dat Spacey nog ergens verlichting in zichzelf kon vinden en zijn levenswerk zoals hij het zag niet zou voltooien. Had een redelijke tegenhanger van de 7 zondes kunnen zijn, maar dan had de titel fi5e of zo moeten heten haha.
Geweldige film helemaal voor die tijd, topcast met een jonge Pitt en Paltrow. Freeman ben ik fan van, die man hoort gewoon thuis in dit soort films.
:'David Mills: I've been trying to figure something in my head, and maybe you can help me out, yeah? When a person is insane, as you clearly are, do you know that you're insane? Maybe you're just sitting around, reading "Guns and Ammo", masturbating in your own feces, do you just stop and go, "Wow! It is amazing how fucking crazy I really am!"? Yeah. Do you guys do that?'
Toen ik dit net weer eens las moest ik gewoon weer lachen, omdat ik deze scene in de auto weer voor me zag. Die kop van Pitt en Spacey, prachtig.
Justinw
Geweldife film, het verhaal vond ik origineel. En dat Pitt en Freeman hierin spelen is ook toppie(zijn favoriete acteur van mij). Het einde kwam naar mijn idee wel onverwacht aan, maar toch verwachte ik iets spectaculairder. Ik geef hem nu een 4 maar mischien bij herziening hoger. Ik keek deze film omdat hij hoog stond. En dan krijg ik vaak te hoge verwachtigingen.
Dus nu een 4*
Dus nu een 4*
Ik heb deze film ook gekeken omdat deze een hoge notering heeft in de top 250. Meestal verzekerd dat voor een goede film. Dat was hier ook weer zo, ik had hoge verwachtingen en de film is me nergens tegen gevallen. Heel sterk verhaal met een hele sterke cast. Einde kwam inderdaad eningszins onverwacht vooral hetgeen wat met mills z'n vrouw gebeurt. Hele spannende en mysterieuze thriller.
Bart Simpson
En jij denkt dus echt dat ze deze film in New York hebben opgenomen?
Don MN
De film vindt toch plaats in een 'regenachtige stad', nooit concreet gezegd welke stad het is, of wel?
H1DD3
Roel Bogers
Vond het leuk dat deze film vorig jaar op nummer 7 stond op de lijst.
Terecht 2 plaatsen gezakt, maar toch jammer XD
Mlis
Een super film in het genre!!!!
Brad en Freeman acteren uberhaup al heel erg goed. De hele film is orgineel, maar het einde is... ronduit spectaculair.
Miron
Half puntje er af gehaald.
De spanning is duidelijk aanwezig, visueel is het erg fraai, een intelligent plot maar het onverwachte einde verliest kracht wanneer je de film vaker bekijkt.
chevy93
Waarom moet mensen altijd als ze een film nog een keer kijken, toch even wat zeggen over het 'niet meer zo onverwachte einde'
Elke film met een onverwacht einde is bij herziening niet meer onverwacht..
Miron
Films met 'surprise endings' kunnen ook beter worden naarmate je ze vaker ziet, Chevy.
Kevin13
Maar dit einde blijft toch goed? Onlangs nog is gezien en je blijft toch met zo'n raar gevoel in je zetel zitten. Hoe vaak je het einde ook al bekeken hebt.
Bottleneck
Al redelijk vaak gezien inmiddels en het blijft een steengoed script met de achtergrond van de wrede moorden (voor sommige beweegredenen kun je zelfs begrip opbrengen), de depressieve sfeer en natuurlijk het einde. De openingscredits zijn btw ook mooi gedaan.
Pritt en met name Freeman moeten het vooral hebben van hun kop, stemgeluid en uitstraling. Niets mis mee, want ze passen zo prima in het verhaal, maar briljant acteerwerk zou ik het noemen. Hun gesprekken zoals in de bar vind ik ook echt te suf.
En hoewel het einde subliem is, vraag ik me af of je iemand die je zo intens haat gelijk de kogel gunt, of tot bloedens toe neerslaat, denk eerder het laatste. Hoe dan ook, het blijft een goede misdaadfilm.
Don MN
Inderdaad, deze wordt iedere keer wel beter. Het einde zit goed in elkaar, maar kun je wel raden wanneer je goed oplet. Ik had zo'n betrokkenheid van de hoofdpersoon bij de moorden vanwege de hoge score verwacht. Op een gegeven moment wordt duidelijk waar de film naartoe wil. Toch vind ik de film iedere keer weer visueel prachtig, zeer beklemmend en enorm spannend.
Bottleneck
Einde blijft mooi maar het echte wtf-gevoel heb ik bij dit soort films alleen de eerste keer. Daarna ga ik er meer objectief naar kijken en toeleven, wat ook z'n charme heeft (de twee zondes die overbleven, en valt je bijvoorbeeld op dat de helikopter al van mijlenver te horen zou moeten zijn
pikvlieg
Prachtige setting, zwoele beelden en "in you're face" camerawerk. Pitt speelt een perfecte rol, en is in mijn ogen perfect gecast. Morgan Freeman natuurlijk ook, natuurlijke senioriteit! Script en bewerking van het script voor film, daar zit de echte perfectie. Door de spanningsopbouw telkens weg te laten vallen, en gedoseerd weer op te bouwen, krijgt de film een beklemmend effect op de kijker. Punt van kritiek Spacey komt mij iets te ongevaarlijk over, had in die rol liever een type " Christoffer Walken" gehad.
einde van de film, en vooral de miniek van Pitt als hij tot de gruwelijke ontdekking komt : 1 van de beste acteerprestaties ooit!
SnakeDoc
Heb de film gisteren even gekocht. Zag dat hij zowel international als nationaal met goeie gemiddelde cijfers kwam.
Sterker nog, TOP 30 Inter, TOP 10 Natio.
Ik vondt het een leuke film. Al kwam hij wat traag op gang.
T is voor mij in iedergeval absoluut geen dikke topper.
Kan genoeg betere films verzinnen.
Overigens wel goed acteer werk en spannend verhaal! 3,5 van mij!
Xen0n
Ik denk dat hij bedoelt dat deze film op IMDB in de top 30, namelijk 28, staat. En dat hij hier op MM in de top 10, 8e, staat. Zou je kunnen zien als nationaal en internationaal toch?
Nee.
IMDB heeft geen toelatingseisen voor een film om in de top te komen. Met name de leeftijd van een film. Op Moviemeter moet de film minstens 2 jaar oud zijn, op IMDB niet. Daar staan ook vaak de grote, nieuwe, nu nog populaire bioscoopfilm bovenaan in de lijst, waardoor films als deze een stuk dalen.
Nee.
Daar heb je gelijk in. Ik zie ook liever een top 250 en nog een aparte top recent. De cijfers welke die nieuwe films hebben is niet te vergelijken met de oudere films.
Roel Bogers
Slaat inderdaad helemaal nergens op, ik zit dan ook veel liever op MM voor de top 250, en bezoek IMDB omdat ze zo´n gigantische database hebben.
charmed one
zo ik heb mijn stem verhoogd naar 4.0. ik heb hem herzien. en vond dat ie toch wat meer punten verdiende. want hij was echt heel erg goed. en heel erg spannend
SnakeDoc
Zo bedoelde ik het eigenlijk ja.
Maar men heeft hier onder gelijk.
Een Wall-E staat er ook in de top (ik meen 100).
Gewoon omdat er vrij resent heel veel op gestemd is.
Nou, alles prima, maar Wall-E staat bij mij niet eens in de top 250!

Thrillerklassieker 'Se7en' krijgt 4K-restauratie en keert binnenkort terug naar de bioscoop

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Thriller-meesterwerk 'Se7en' van David Fincher morgenavond te zien op televisie
David Fincher is bezig met een 4K remaster van zijn iconische thriller 'Se7en', maar wil niet te veel veranderen

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
self-fulfilling prophecy detectives.w.a.t.regendrugsdealereviscerationlust and impulsiveness rage and hatepride and vanityimmoderateness insomniasadismeonderzoekpension politiepsychopaatmoordseriemoordenaarschietpartijreligiewhodunitlijkmacabreseven deadly sinsdepravity neo-noirurban gothicsinisterambiguousominousseven: los siete pecados capitales