Genre: Misdaad / Thriller
Alternatieve titel: Seven
Geregisseerd door: David Fincher
Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow
8,6 (1.993.897)
Releasedatum: 9 november 1995
Bekijk via Prime Video
Plot Se7en
"Seven deadly sins. Seven ways to die."
Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.
Somerset
Detective Taylor at First Murder
Dead Man at 1st Crime Scene
Workman at Door of Somerset's Office
Xen0n
Zo bedoelde ik het eigenlijk ja.
Maar men heeft hier onder gelijk.
Een Wall-E staat er ook in de top (ik meen 100).
Gewoon omdat er vrij resent heel veel op gestemd is.
Nou, alles prima, maar Wall-E staat bij mij niet eens in de top 250!
Daar heb je gelijk in, ik vind ook de regeling hier op MM beter als het gaat over die toplijst.
film ster
Geweldige film. Zat een mooi verhaal in. Hij lijkt trouwens wel wat op fracture.
!!!!*Lucky
Je kan beter stellen dat fracture wel wat op se7en lijkt, als jij dat vind. Se7en is namelijk eerder uitgekomen.
laundromat
Gezien toen ik 16 was ofzo, daar nog een keer. Maar moet 'm maar es herzien. Ik herinner me vooral dat 1 van de doden nog bewoog en dat een schrikreactie tot gevolg had bij mij
$mit$
Weer een geweldige film met Morgan Freeman. De film heeft een uitstekend verhaal, en blijft boeien tot de laatste seconde.
Sergio
Hoezo einde teleurstellend? Ik vond het erg spannend en bij het verhaal passen.
Al DeNiro
Ik zie sommige films (Fracture, Saw) vergeleken worden met Seven.
Een regelrechte belediging voor deze topper, want die films kunnen niet eens in de schaduw staan zeg.
Ik vind overigens Seven stiekem beter dan Silence of the Lambs, wat betreft films over seriemoordenaars.
Dat komt vooral door Freeman/Pitt, de moorden van de seriemoordenaar en de sfeer.
Handsome Bill
Deze film boeit gewoon van begin tot eind.
Oh ja? Ja.
Waarom?
Waarom zou ik dat uitleggen als hij vanavond te zien is....
clockwork72
Vorige week voor de 2e keer gezien maar was te moe om een (kleine) recensie er over te schrijven dus doe ik dat nu maar. Het was mijn 2e herziening van se7en na ongeveer 2 jaar dus ik was bepaalde stukken al compleet vergeten 2 jaar geleden dat ik hem zag. Aan het begin lijkt het een doodgewone thriller. Het eerste uur voelt nogal gewoon aan en ik twijfelde ook of mijn stem omlaag zou gaan bij deze herziening. William Somerset gespeeld door Morgan Freeman een oude rot in het vak die zijn laatste dagen telt voordat ie met pensioen gaat. David Mills gespeeld door Brad Pitt die nog een groentje in het vak is acteerde ook bijzonder goed. Het verhaal (dat in die tijd nog orgineel was) is buitegewoon goed te noemen. Je voelt de spanning de hele film door en je vraagt je ook echt af wie nou de moordenaar is. Het verhaal van se7en heeft enkele gelijkenissen met Saw (2004) maar se7en was natuurlijk eerder met dit verhaal (dat in 1995 nog orgineel te noemen was.) Als Sommerset er uiteindelijk achterkomt wie de moordenaar nou is wordt het niveau verder omhooggetilt dan bij een normale Thriller. De moorden zagen er (vondt ik) niet heel bruut en schokkend uit maar wel goed bedacht allemaal. De laatste 25 minuten zijn het best van de film. Pitt die Spacey wil vermoorden maar Freeman die dat niet toestaat maar Pitt vermoord hem toch. Je zit echt in een spanningsfase dat je niet bij het beeld weg te slaan bent. De eindtitles lopen over het scherm en de film zal nog uren in je hoofsd blijven spoken. (iniedergeval bij mij) 4,5*
Karl van H.
chevy93
Even een vraagje: Zit Net 5 ook vol met reclames, net zoals RTL en SBS?
. +1
MasterRRR
Elke commerciele zender heeft (teveel) reclames he..gewoon op dvd kopen
Al DeNiro
Die reclames zijn soms wel nodig, als je naar wc moet of hapjes/drank haalt uit de keuken
Justinw
weet zo niet welke zender het is maar er is een zender die maar een reclameblok heeft in een film dus in het midden 7 min reclame, of dat was een paar jaar geleden zo
Maar met UPC kan je hem gelukkig pauzeren.
ik ga hem vanavond niet kijken heb hem een maand geleden nog gezien, rest van me familie gaat hem wel bekijken.
En over het einde jah ik vond het wat teleurstellend ik had het totaal niet verwacht, maar toch iets spectaculairder verwacht.
Ik zou het niet weten...
Nomak
Ik zou het niet weten...
Wat ben je toch bezig?
Je quoot een bericht dat je enkele dagen geleden hier zelf hebt neergezet. Nutteloos want je voegt er niets aan toe!
clockwork72
Ik weet zelf ook niet waar ik op dat moment mee bezig was....
decicco
Wat een meesterwerk, geweldig om te zien hoe goed Morgan zich inleeft in deze rol. Uitstekend bedacht verhaal met repugnante moorden. Wel jammer dat Brad Pitt zijn emoties niet in bedwang kon houden op het einde.Verder ook weer prachtig acteerwerk van Kevin Spacey, met een aantal doordacht gesproken zinnen door Kevin.
Fixi88
Mooie film met een goed verhaal. Brad Pitt acteert geweldig. Goede humor heeft hij in de film. Morgan Freeman acteert zoals altijd goed. Verhaal is ook sterk. Een mooie film voor de vrijdagavond. En Kevins Spacey als de badguy +punten.
rensie32
Net gezien op Net5. Zonde van al de reclames waardoor ik elke keer weer opnieuw in het verhaal moest komen. Dit heeft natuurlijk niets te maken met de kwaliteiten van de film.
De mensen die zeggen dat de film een teleurstellend einde heeft, snappen de film volgens mij niet helemaal. De zevende hoofdzonde wordt namelijk begaan door Mills (woede), waardoor John Doe dus zijn zin krijgt. Lijkt mij toch een prachtig in elkaar gezet einde, wat iets weg heeft van de film ''Saw''.
Ook weer geweldig hoe Finch de achtergrond van de stad neerzet door alles in het donker en in de regen te filmen. Hierdoor blijf je in spanning. Daarnaast was het acteerwerk ook gewoon goed, maar dat kan je wel verwachten met deze acteurs.
Omdat de film wat traag op gang kwam met wat onnodige dialogen, maar de rest gewoon uitmuntend was, geef ik de film 4.5 sterren.
Justinw
Ik snap het einde ook wel met de 7 hoofdzonden, maar ik had gewoon iets spectaculairders verwacht. Mijn favoriete regisseur Fincher deed dit voor mij wel bij The Game. En het is ook gewoon een Topfilm.

Thrillerklassieker 'Se7en' krijgt 4K-restauratie en keert binnenkort terug naar de bioscoop

1 April, kikker in je bil: acht films met een verrassend einde

Thriller-meesterwerk 'Se7en' van David Fincher morgenavond te zien op televisie
David Fincher is bezig met een 4K remaster van zijn iconische thriller 'Se7en', maar wil niet te veel veranderen

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
self-fulfilling prophecy detectives.w.a.t.regendrugsdealereviscerationlust and impulsiveness rage and hatepride and vanityimmoderateness insomniasadismeonderzoekpension politiepsychopaatmoordseriemoordenaarschietpartijreligiewhodunitlijkmacabreseven deadly sinsdepravity neo-noirurban gothicsinisterambiguousominousseven: los siete pecados capitales