• 9.378.082 stemmen

Misdaad / Thriller | 127 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: Seven

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 8,6 (1.993.682)

Releasedatum: 9 november 1995

Plot Se7en

"Seven deadly sins. Seven ways to die."

Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.

Officer Davis

Dead Man at 1st Crime Scene

Workman at Door of Somerset's Office

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Geweldige acteerprestaties van Pitt op het einde trouwens.

Hij speelt wederom geweldig gedurende de hele film maar vooral in de slotscene!

Vond het wel een erg tof einde btw.

avatar van Anneniem

Anneniem

Ik vond het echt een hele goed film, maar sommige stukjes vond ik echt heel akelig vooral dat stuk met die derde moord, traagheid, die nog leefde. gedver Jammer alleen dat een half uur voor het einde mijn zussen, die de film al hadden gezien, over het einde gingen discussiëren, want ze dachten dat ik hem ook al had gezien.

avatar van MasterRRR

MasterRRR

Leuk he, zussen..ik ken het

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Ugh wat erg!

Spoileren is bij deze de 8e doodzonde

avatar van Nieksnut

Nieksnut

Wat is dit toch een ijzersterke film! Al zeker vijf of zes keer gezien en als ik erin val blijf ik toch weer hangen. Die sfeer, die spanning. Werkelijk buitengewoon goed. Fantastisch gecast ook. Absolute klassieker!

avatar van spy30

spy30

beste triller ooit weet nog goed toen ik deze film in de bios zat te kijken en aan het einde van de film was de hele zaal dood stil nogmaals top film

ILDIB

Kan iemand me vertellen waarom de vrouw van pitt dood moest? Welke zonde maakte zij zich schuldig aan?
Qua vermaak lekker sfeertje, al vind ik het wel heel erg druilerig en donker allemaal. Het acteren van pitt in de slotscene vond ik ronduit slecht. Kwam totaal niet over voor me. Freeman is een oase van rust zoals altijd.

JacoBaco

Volgens mij gaat het om de laatste 2 zondes. Envy (jaloezie) en Wrath (woede) John Doe maakt zich schuldig aan Envy en om daarvoor gestraft te worden, moet Brad Pitt hem doodschieten. Brad Pitt zal als een verslagen en gebroken man verder moeten leven. Zijn straf voor Wrath. Tracy had naar mijn idee geen zonde waar ze zich schuldig aan maakte. Pitt's vrouw was nou eenmaal onderdeel van het hele plan.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

ILDIB schreef:

Ik was ook niet zo onder de indruk van Pitt, zelfs niet in de slotscene, een afwisseling tussen boze blikken en kijken alsof ie naar dringend naar de wc moet. Vind het ook niet echt een 'acteursfilm', maar moet het vooral hebben van het geweldige script en sfeer.

JacoBaco

Vooral in de slotscene vind ik Brad Pitt's manier van acteren totaal misplaatst.

ILDIB

Oops, spoilers even aangezet.

onderdeel van plan? Tsja, maar in zijn plan kwamen geen onschuldigen in voor!! Dat zei hij zelf.

JacoBaco

Ja, maar John Doe is zelf ook een zondaar en hij heeft haar uit jaloezie vermoord.

JacoBaco schreef:

Nee en ja, hij wordt vermoord omdat ie zich schuldig maakt aan jaloezie. Zij wordt zomaar vermoord. En DAT past niet in de film en de regels die john doe opstelde nav de 7 deadly sins. En tot slot is Pitt gewoon nog in leven terwijl hij zich ook schuldig maakt aan een zonde. Ik blijf erbij dat het 2 grote fouten zijn, 1 dat zij dood gaat, en 2 hij niet.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

JacoBaco schreef:

Ja, hij mocht wel wat vrolijker kijken...

avatar van doodah

doodah

JacoBaco

Ok, wellicht een kleine foute woordkeuze. Het komt er in ieder geval op neer dat hij echt even niet kan acteren.

ILDIB schreef:

Hij wordt vermoord om zo de laatste zonde in vervulling te brengen, want pas dan heeft John zijn doel bereikt. Hij wordt vermoord uit woede en het gaat om de zonde woede en niet om een moord. En Mills hoeft niet persé dood. Alle zonden zijn namelijk al in vervulling gegaan en alleen daar gaat het om. John is gefixeerd op die 7 hoofdzonden en eventueel liegen over wat regels maakt niet uit toch? Er moeten blijkbaar toch onschuldige offers gemaakt worden. Liegen zit er trouwens ook niet bij als hoofdzonde.

JacoBaco schreef:

De laatste zonde wordt inderdaad toegepast, maar john zegt ook dat die mensen dus verdienen te sterven (en dat dus ook doen).
Mills sterft niet, maar wel zijn onschuldige vrouw. De door John genoemde perfecte serie die lang zal worden onthouden, is dus helemaal niet zo perfect. John als persoon niet want hij dood ineens een onschuldige vrouw (weliswaar uit jaloezie) en Mills dood, ipv gedood te worden
. Dat staat in schril contrast met de prfectie in de rest van de film.
Zo goed is de serie van john dus niet.

JacoBaco

John zegt dit op een gegeven moment: ''I visited your home this morning after you'd left. I tried to play husband. I tried to taste the life of a simple man. It didn't work out, so I took a souvenir... her pretty head.''
John moest een manier bedenken zodat ook hij gestraft kan worden. D.m.v. woede in dit geval. Ok, dat gebeurt. David Mills blijft over, maar ook hij moet gestraft worden. Zijn straf is dat hij moet leven met het leed dat zijn vrouw en ongeboren kind dood zijn. Ok, niet helemaal eerlijk nee. John geloofde er echter in dat hij de hand van god is. Ken je het verhaal van Job uit de Bijbel? In dat verhaal is het de bedoeling dat Job, God trouw blijft. Wat er ook gebeurd. In dat verhaal gaan er ook onschuldige mensen dood. Ze zeggen daarom ook: God works in mysterious ways.

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Mills had eerder in de film al vermoord kunnen worden door John, maar dan zou zijn idee van moorden met 1 van de 7 hoofdzonden als motief niet meer kloppen. Op dat moment in die regen wist John ook nog niet van ,het in zijn ogen, mooie leventje van Mills af(waar hij dus jaloers op werd/was).
De laatste 2 hoofdzonden werden niet uitgevoerd puur volgens de grondslag van de andere 5 moorden(waar de slachtoffers dus zelf de eigenschappen van de hoofdzonden bezaten). Een jaloers iemand of een woedend iemand kun je op elke hoek van de straat wel vinden. Denk dat John zijn plan dus gewoon perfecter vond of meer de geschiedenisboeken in zou zien gaan als die laatste 2 zonden volgens iets andere spelregels zouden plaatsvinden. Ik vond het einde vooral heel goed, omdat als Mills John NIET had vermoord er toch 7 moorden waren gepleegd(baby in buik). Mills had dan deze moord op Mill's vrouw en baby uit kunnen leggen als jaloezie EN een (vlaag) van woede!
In zijn ogen kon zijn plan dus al niet meer falen.
Eigenlijk pleegt Mills dus de 8e moord(keuze-vrijheid van de mens).
Ook dat hij de tijd vraagt aan Somerset en hij dan antwoordt (geloof 2 over 7?) was mooi symbolisch vond ik. Al zullen de moorden snel naar de achtergrond verdwijnen. Bij Mills zal vanaf dat moment alleen nog maar woede, verdriet en zelfverwijt achterblijven. Dus in ieder geval bij Mills en Somerset(die de zwangerschap voor Mill's ook achterhield) zullen deze moorden nooit meer uit hun geheugen gewist kunnen worden.
Hele goede film vind ik het met een constant spanningsveld en een grimmig, donker sfeertje. Ik vind dat deze film in ieder geval in de top 20 hier thuishoort!

ILDIB

Duidelijk uitleg van beiden. Maar toch blijf ik erbij dat dus af wordt geweken van de 1e 5 en daar stoor ik me aan. Voor mij is het geen top 20 film, maar zeker wel top 50. Mede door zwakke spel van pitt op het einde, het teveel willen benadrukken van de slechtheid van de stad en dus die oneffenheid in de uitvoering van de 7 zonden.

avatar van matthieu1204

matthieu1204

goeie film , maar niet mijn favorieten film van brad pitt. heb hem vele betere rollen zien spelen, buiten dat wel een film wie lekker weg kijkt..

avatar van TonyCamonte

TonyCamonte

Goede film. Zeer spannend en interesant om te volgen.

En iedereen zou die vent gekilld hebben,

wat hij zei achter op de bank over wraak had hij wel gelijk in trouwens.

avatar van kastr0

kastr0

Tot zojuist schaamde ik mij omdat ik deze topper nog niet had gezien. Nu ik hem heb gezien vraag ik me af waarom deze film zo hoog in alle lijsten staat. Ik vond het zeer zeker geen slechte film maar ik had er meer van verwacht.

De acteerprestaties van Pitt en Freeman zijn uitstekend hoor, hier ligt het zeker niet aan. Ik vind alleen dat er te weinig "thrill" in deze thriller zit, hoewel ik me zeker wel heb vermaakt. Daarom krijgt deze film 3 sterren van mij.

avatar van laundromat

laundromat

Sommige films zijn beter als je ze op volwassen(er) leeftijd bekijkt. Wat een toppertje dit! Goed dat de vrouw ook niet zoveel in beeld komt. Vaak doen ze een 'vrouw-van' in de film. Maar het was mi goed gedoseerd. Paltrow is wel goed gecast. Is echt een Pitt & Freeman-film.

Brad Pitt kan af en toe gekke bekken trekken en op een bepaalde manier praten. Dacht dat dat van de laatste jaren was (Inglourious Bastards), maar toen dus ook al. En Morgen Freeman 'John Doe' vond ik ook goed gecast. Creepy kerel.

En die eindscene vond ik juist wel heel goed. Ik had John Doe ook vermoord.

avatar van revadebe

revadebe

Ik had ook meer van deze film verwacht. Hij was zeker spannend, met een Kevin Spacey in schitterende rol. (Ik moet wel bekennen dat het me de hele film niet was opgevallen dat hij het speelde...)

De film was lekker onvoorspelbaar, met die fotograaf en die man die in een keer begint te schieten en natuurlijk was het einde ook niet te voorspellen.

Maar ik ben het ook wel eens met sommige van bovenstaande reacties: de aankondiging van John dat door die laatste twee moorden hij echt nooit vergeten zal worden, vind ik niet helemaal terecht. Ik dacht toen dat hij beide politieagenten zou vermoorden op een of andere geniale manier, maar dat was dus niet zo. Ik vind het ook raar dat vrijwel iedereen wordt gestraft met de dood, maar Mills niet. Ik vind moviemafketel's uitleg wel sterk, maar ik vind dat er ook wel wat meer had mogen blijken uit de film. Want het einde is toch wel vrij plots allemaal, de uiteindelijke uitleg is op zich wel te bedenken, maar had toch ook nog wel wat meer ondersteund mogen worden in de film. En door in één keer af te wijken van de normale werkwijze, wordt het einde in één klap ook wel heel erg onvoorspelbaar. Ik heb liever een einde waarvan je meteen het hoe en waarom snapt, maar dat je niet hebt zien aankomen. En niet dat het zo onvoorspelbaar/onlogisch wordt dat je het met geen mogelijkheid kan zien aankomen. Maar dat is misschien meer een persoonlijke kwestie. Verder is het gewoon een sterke, tijdloze film. Ik bedoel, ik was 6 toen deze film uitkwam En toch zou deze film vandaag nog steeds uitgebracht kunnen worden.

Seven op nummer 7 nog wel

avatar van Minotaures

Minotaures

SCFNoSurrender schreef:

Seven op nummer 7 nog wel

Leuke idee.

Nummer 7 was helaas van de 3de Lord of the Rings, wat ik jammer vind... Achja, het is maar 1 plaatsje verschil.

avatar van gukker

gukker

revadebe schreef:
Millis zal de rest van zijn leven in de gevangenis gebroken moeten verderleven. Dat wordt in dit geval als een ergere straf gezien dan de dood.

avatar van revadebe

revadebe

gukker schreef:

Mij lijkt zo'n gruwelijke dood tot wel erger dan de gevangenis... En ik vind dus eigenlijk dat ze het patroon hadden moeten volhouden...