• 9.378.448 stemmen

Misdaad / Thriller | 127 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Alternatieve titel: Seven

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 8,6 (1.993.897)

Releasedatum: 9 november 1995

Plot Se7en

"Seven deadly sins. Seven ways to die."

Detective William Somerset (Morgan Freeman) heeft nog zeven dagen te gaan alvorens hij met pensioen zal gaan. Hij krijgt de nieuweling David Mills (Brad Pitt) onder zijn hoede om in te werken als zijn opvolger. Ze stuiten al snel op een aantal gruwelijke moordzaken die door het thema 'de zeven hoofdzonden' met elkaar verbonden zijn. Het duo botst qua inzicht en aanpak regelmatig. Daarbij lijkt de moordenaar door zijn ingenieuze werkwijze en uiterst zorgvuldige voorbereiding van de moorden ongrijpbaar.

Officer Davis

Dead Man at 1st Crime Scene

Workman at Door of Somerset's Office

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

De film is als de eerste twee uur bekijkt een degelijke actiethriller die traag opgang komt en ons door een aantal 'crime scenes' heen loodst zonder echt spannend te worden zonder ook maar één van die 'crime scenes' echt uit te diepen of interessant te laten lijken voor de kijker.

We hadden geen gevoel of band opgebouwd met de slachtoffers in deze film en daardoor had ik toen ik op de teller zag dat we nog maar een minuutje of 10 te gaan hadden dat ik met toch wel zorgen begon te maken.

Ik snapte niet vanwaar deze film zo geliefd was want behalve een trage actiefilm over de standaard relatie tussen de oude cop die eigenlijk te oud is en met pensioen is/gaat en de jonge hond die impulsief is en door de ouwe cop als naief wordt beschouwen.

Maar toen begonnen de laatste vijf minuten van de film die de rest van de film van een sterretje of 3.5 voor een degelijke actiefilm naar één van de beste in haar genre lift.

Nou wil erbij zeggen dat de film oorspronkelijk twee eindes had opgenomen. Een standaard hollywood crap einde waarin beide cops (Pitt en Freeman) de antagonist op een cliche manier in de val lokken en vermoorden waardoor je ze samen ziet, zo overdreven nog net niet bij een zonsondgang puur voor de reden om een simpele sequel te maken.

En dan had je het einde dat ze gebruiken en dat ik niet zal verklappen. De enige reden dat dit einde is gebruikt is omdat Pitt de film niet wilde promoten als ze het andere einde gebruikten omdat hij vond dat de film anders niet tot zijn recht zou komen, en daar heeft hij heel erg gelijk in gehad.

4.5/5

avatar van charmed one

charmed one

is een goeie spannende film

avatar van aerts007

aerts007

Pastichio Rocker schreef:

Laatst weer gekijkt; blijft een topfilm!

En,....? na de zoveelste keer gekijkt,toch nog tevreden so te sien!

avatar van MovieFreak1995

MovieFreak1995

Movie Jim schreef:

Leuke film alleen het einde is een beetje tijdverdoening

Van die hele film was het einde juist het meest geniaalste,

En jij noemt het tijdverdoening?

avatar van MovieFreak1995

MovieFreak1995

JacoBaco schreef:

Ik heb de film eergister gekeken. Wat gebeurde er ook alweer in de ontknoping?

WTF ?

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

MovieFreak1995 schreef:

WTF ?

Als je dat niet meer weet, dan heb je de film volgens mij helemaal niet gekeken.

aerts007 schreef:

En,....? na de zoveelste keer gekijkt,toch nog tevreden so te sien!

Het is 'zo' en 'zien', niet 'so' en 'sien'.

avatar van H1DD3

H1DD3

Pastichio Rocker schreef:

Het is 'zo' en 'zien', niet 'so' en 'sien'.

avatar van aerts007

aerts007

H1DD3 schreef:

Je bent gekijkt vergeten!

Staat mi veels te hoog in de top 250. Het is een leuke film maar niet meer dan dat. Had er daarom ook wel meer van voorgesteld. daarom ook maar 3*

H1DD3 schreef:

Je bent gekijkt vergeten!

Nee, want die is goed gespeld.

avatar van H1DD3

H1DD3

Pastichio Rocker schreef:

Nee, want die is goed gespeld.

Daar heb je dan wel gelijk in, maar het klopt niet

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Een bovengemiddelde thriller waarin goed geacteerd wordt zowel door Freeman als ook door Pitt waar ik normaal gesproken niet een enorme fan van ben!

Ook het einde is behoorlijk verassend!

avatar van movieonly

movieonly

Is wel een aardige film maar dat hij zo hoog staat verbaast me.

3.0

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

hilariese film heb me kapot gelache! nog leuker dan canibal holocaust 4,5*

ik snap nog steeds helemaal niks van deze opmerking...

avatar van Ricky Roma

Ricky Roma

is toch duidelijk? hij zei dat het een hilariese film was en dat ie em leuker vond dan caniball holocaust. ik deel die mening.

avatar van T.S.S.A.

T.S.S.A.

Ik ben van een 5, naar een 3, naar een 4,5, naar een 4 gegaan.

Ik weet gewoon niet wat ik met deze film aan moet. Hij is perfect, dat heb ik me afgelopen week gerealiseerd toen ik hem voor de zoveelste keer keek. Er zit geen minpuntje aan deze film wat kwaliteit betreft. Het enige minpunt waardoor mijn cijfers zo variëren is het verhaalverloop en dan vooral het einde.

Door de laatste kijk-beurt ga ik terug naar 5*. De film doet perfect wat hij moet doen, misschien lag het probleem gewoon bij mij.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Vooral het nagelbijtende einde maakt van deze film een absolute topper. Het idee achter die hoofdzonden is ook wel indrukwekkend.

Leuk om een avondje mee op te vullen.

avatar van powerman

powerman

Een zeer stijlvolle en sombere thriller met een donker sfeertje. ik heb ontzettend genoten van het acteerspel van de topcast (met Spacey in een ijzersterke rol). Brad Pitt laat in deze film zien dat hij wel degelijk kan acteren.(ik vind hem dan ook een zeer goed acteur). Freeman speelt zijn rol overtuigend. Seven heeft niet direct een happy end maar toen ik de film zag was ik een beetje teleurgesteld in het einde omdat iedereen het had over een zo een "schokkend einde". Het einde was gewoon redelijk uitzonderlijk, maar daarom niet zo origineel. Maar kom, dit is gewoonweg één van de beste films in het genre en vele films hebben de kwaliteit van Seven proberen te evenaren maar dat lukte bijna nooit. Vooral de sfeer van de fillm en het donkere camerawerk waren subliem. De regisseur windt er geen doekjes om en de moorden zijn vrij gruwelijk. Hij laat ook de minder fraaie kant van de stad zien, bijna de hele film door regent het. Deze en nog andere dingen maken deze film uitzonderlijk mooi gefilmd. Dikke aanrader.

avatar van yeyo

yeyo

Ricky Roma schreef:

Welk stuk vond je dan zo "hilaries" als ik vragen mag?

avatar van timmem

timmem

Die eind-scene!!! Legendarisch.

N37

behoorlijk overrated, en niet zo'n beetje ook. Het was naar mijn inzien toch een standaard thrillertje. Snap niet zo goed wat de gemiddelde filmganger hier zo speciaal aan vind. Het is verhaal gaat zoals andere films over een groepje detectives die de moordenaar moeten op zien te sporen. En naarmate de film vordert wordt het steeds persoonlijker tussen hen. Oké, het einde was misschien origineel, maar dat was dan ook het enige. Leuke film verder, maar hij verdient die plek op nummer 9 beste film aller tijden gewoon niet.

Hoe oud ben jij?

N37

18. Mag ik vragen wat dat er toe doet?

Dat mag.

Deze film is uit 1995. Dat is dus 14 jaar geleden. Deze film is sinds haar verschijnen ontelbare keren gekopieerd, of scenes zijn letterlijk overgenomen (Resurrection, The Bone Collector, Kiss The Girls, The Crimson Rivers etc). Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je je mening baseert op het feit dat je het meeste al eens elders hebt gezien. Maar voor die tijd was Se7en een redelijk unieke en originele film. Dus je moet het wel in de juiste context bekijken. Tegenwoordig is Se7en gewoon een degelijke thriller, maar in 1995... Die plek is dus wel zeker verdiend.

N37

Zou best eens kunnen. Gekeken naar de twist erin dan. Als je naar een soortgelijke film als The Silence of the Lambs kijkt, die eerder uitkwam, kijkt, vind ik die beter. Alles daarin is beter. En dan te bedenken dat die op nr 22. staat, zeer triest.

Wat heeft Se7en dan voor vernieuwends meegebracht volgens jou .

Pastichio Rocker

Mja, maar je kunt Silence of the Lambs nou niet echt vergelijken, behalve dat er in beiden een seriemoordenaar voorkomt. Maar goed, die toplijsten hier moet je niet al te serieus nemen.

avatar van Nomak

Nomak

The Silence of the Lambs is geen slechte film, maar Se7en is toch op alle gebied veel beter. Origineler, spannender, een beter einde, .......

N37

Natuurlijk verschillen de films van elkaar (erg veel zelfs), maar ze vallen beiden toch onder dezelfde categorie. En wat de toplijst betreft...tja daar was ik al achter gekomen:)

Nomak schreef:

Wat is er volgens jou zo origineel aan dan. De beelden? De moorden? Het verhaal juist verre van. Leuk dat de 7 hoofdzonden als thema worden gekozen, maar dat maakt het verhaal nog niet origineel.