• 9.376.713 stemmen

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)

Sciencefiction / Fantasy | 136 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Liam Neeson, Ewan McGregor en Natalie Portman

Releasedatum: 30 september 1999

Plot Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

"Every generation has a legend. Every journey has a first step. Every saga has a beginning."

Wanneer de slechte Trade Federation van plan is om de vredige planeet Naboo te veroveren, moet de Jedi-strijder Qui-Gon Jinn samen met zijn leerling Obi-Wan Kenobi proberen dit te voorkomen. Zij krijgen hulp van de jonge Koningin Amidala, en de Gungan Jar Jar Binks. Tijdens hun avontuur komen ze terecht op de planeet Tatooine, waar ze de jonge Anakin Skywalker tegenkomen. Qui-Gon en Obi-Wan zien in hem een mogelijk Jedi, en willen 'm gaan trainen.

Qui-Gon Jinn

Captain Panaka

Jar Jar Binks

C-3PO (stemrol)

ehs21

Ik heb de dvd met extra content van deel 2 en daar wordt het gezegd dat ie daar voor het eerst helemaal CGI is. Dus tja betere argumenten kun je niet krijgen denk ik.

Thorak

Ok ik ben er uit, we blijken allemaal gelijk te hebben. In episode I is hij zowel als puppet en als CGI Yoda te zien.

Het leeftijdsverschil in uiterlijk is wel frapant trouwens. In episode I is hij al 800 jaar oud, episode IV speelt zo'n 20 jaar later af, maar zijn uiterlijk is opeens veel ouder. Hij lijkt in dus in die 20 jaar sneller verouderd dan in de 800 er voor...?

sierrra

In deze 3D en in de Blu-ray uitvoering is Yoda cgi. In de oorspronkelijke film uit 1999 en DVD (2004) niet.

YouTube - Yoda vs. Yoda in The Phantom Menace

Episode IV is 30 jaar na episode I. Yoda komt trouwens niet voor in episode IV.

avatar van m1701

m1701

Gister de film in de bios gezien in 3D.

Film heeft me aangenaam verrast.... ik had nog nooit een Star Wars film gezien.

75% van de film was in 2D maar hetgeen dat in 3D was, was ook erg mooi om

te zien! En wat is die Anakin toch schattig

Zeker moeite waard om te kijken in de bios

Thorak

Ik bedoelde inderdaad Yoda in episode V, hij zit inderdaad niet in IV, maar qua tijd spelen ze vrijwel direct na elkaar dus voor mijn stelling maakt het niet veel uit.

m1701 schreef:

En wat is die Anakin toch schattig

Ik weet nog wel dat vrijwel alle die-hard fans zich net zo aan deze Anakin ergerden als aan JarJar. Velen waren niet eens van plan om episode II te gaan kijken als hij er weer in zou spelen.

Naomi Watts

Als Star Wars geek kan ik dat wel onderschrijven. Ondanks ik dit toch een best zwak deel vond vanavond toch maar richting bios. Ik kan me niet bedwingen en bovendien benieuwd of deze 3,5* blijft staan, gevoelsmatig heb ik 'm omhoog gewaardeerd simpelweg omdat het Star Wars is.

Thorak

Dat had ik eerst ook, maar toen ging ik eens goed bedenken wat er nou goed en niet goed was...

Ik had ook een 3.5* gegeven omdát het Star Wars was, maar ik vind het bij nader inzien het niet waard. De opmerkingen van de 'honest trailer' ben ik het dan ook voor minimaal 90% mee eens.

Toch blijf ik als Star Wars fan nog steeds hopen dat er ooit iemand opstaat en de laatste delen gaat maken! Al is het maar om Mara Jade in aktie te zien!

sierrra

Het laatste deel is al gemaakt. Get used to it. Maar Mara Jade een keer in aktie te zien is zeker geen straf.

Thorak

Ach deze trilogie van ep. 1 t/m 3 zou ook niet gemaakt worden. Als Lucas over 10 jaar weer een paar dollars nodig heeft en deze trilogie volledig heeft uitgemolken kan er opeens nog wel eens een trilogie uit z'n mouw komen.

Wat betreft Mara Jade denk ik dat wel meer mensen het met me eens zijn!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Thorak schreef:

Die honest trailer is wel aardig, maar hij valt echt in het niet bij deze hilarische 70 minuten (!) durende (zeven delen van 10 minuten) opsomming van alles wat slecht aan deze film is. Er worden ook zeker wat geldige punten naar voren gebracht wat betreft de onlogica van deze film, maar voor mij persoonlijk geen reden om de film lager te geven dan ik gedaan heb. Ik heb me gewoon prima vermaakt, met zowel de film als met deze review.

thunderball

Wat ik slecht vind aan deze film, is dat het echte avontuurlijke van de originele films ver te zoeken is, vooral omdat er te veel wordt gemauwd en de slechterik Darth Maul er veel te weinig in zit.

Er wordt duidelijk naar een duel met hem toegewerkt, maar wanneer dat dan eindelijk plaats vindt, monteren ze er telkens dat irritante kind (in vergelijking met hem is JarJar de meest toffe peer uit het gehele Star Wars universum) tussen, waarbij we moeten geloven dat hij per toeval in zijn eentje dat hele spacestation (of wat het ook is) laat exploderen..... erg slecht!

sierrra

Dit commentaar is hier al eens eerder de revu gepasseerd. Wel grappig om een keer te zien, maar het steld inhoudelijk niet zo veel voor. Dit soort commentaar is op heel veel films toepasbaar. In de originele trilogie zijn er ook dingen die niet echt logisch zijn. So be it.

ehs21

zoals een paar teddyberen die een leger stormtroopers en AT ST's verslaan bijv.

thunderball

Nee, maar in Empire en Jedi waren de eindgevechten tussen Luke en Vader wel een stuk spannender, vele malen langer en werden ze niet verkloot en dat gebeurd in deze film zeer duidelijk wel en dat viel me afgelopen maandag in de bioscoop nog eens extra op.

avatar van m1701

m1701

Thorak schreef:

Dit is voor mij juist wel de reden om het vervolg te gaan kijken, heb door die Anakin toch het gevoel dat de film niet alleen uit wazige aliens bestaat

Naomi Watts

Het mag dan veruit de minste van de 6 zijn maar was toch beter dan in mijn geheugen. Ook omdat ik 'fimisch' wat gegroeid ben. 3D is bijna geen 3D te noemen maar Light Sabres in de bios is al reden genoeg om er heen te gaan. Vooral op politiek gebied vind ik The Phantom Menace een heel interessant deel en dat was mij jaren geleden niet opgevallen. Wat prima fungeert als een sluimerend dreigend conflict wat uiteindelijk in een oorlog uitmondt. Op actiegebied misschien niet zo hoogstaand en ook het gevecht met Darth Maul heeft niet de intensiteit die je verwacht maar eigenlijk blijft het een essentieel deel in de reeks. Jar Jar blijft wel erg steken overigens. Environment design blijft ook uitstekend.

avatar van DVD-T

DVD-T

Heb hem ook in 3D gezien, maar vond dat erg tegenvallen. Voegt helemaal niets toe. Maar zoals NW al zegt zijn de Lightsabres inderdaad al reden genoeg om deze nog een keer in de bios te zien. Maar ook de podrace en het laatste gevecht blijven toch het beste werken op het grote scherm. Was mijn 5e keer dat ik hem in de bios heb gezien, en nog net zo leuk als toen. Ben trouwens meer benieuwd naar Attack of the Clones in 3D dan dat ik naar deze was.

@ Naomi Watts, wat vond je qua intensiteit missen aan het gevecht tussen Darth Maul en Qui Gon/Kenobi. Vond de standoff tussen Obi-Wan en Maul toch behoorlijk intens hoor. Het opbouwen er naar toe alleen al bij die electronische deuren, en daarna het fast pased gevecht. Als je in je achterhoofd houd dat in de oude films de Sabre gevechten wat lomp aandoen is dit toch een verademing om de Jedi (bijna) in volle glorie te zien.

thunderball schreef:

Langer dan dit gevecht met Darth Maul zou kunnen (vraag ik me ook al af) maar zeker niet langer dan het lava gevecht tussen Obi Wan en Anakin. De gevechten tussen Luke en Vader waren zeker spannend maar qua acrobatiek, actie en sensatie was het toch wel een stuk minder dan die van de nieuwe reeks (ook logisch overigens).

DVD-T schreef:

Vond het gevecht tussen Qui-Gon en Maul nog best goed te doen, sterke en vloeiende choreo maar het toewerken naar de deathblow van Gon is niet bijster sterk en de standoff tussen Wan en Maul vind ik tegen vallen, vooral de manier hoe het gevecht eindigt. Ook wordt je als kijker geen enkel moment overtuigt over het feit dat Maul zo kundig, krachtig en majestueus is. Maul had tijdens de film scenes moeten hebben waar hij zijn kracht kon tentoonspreiden.

ehs21 schreef:

Vind ik niet.
Die acrobatiek, zoals je het noemt, maakte het alleen maar ongeloofwaarder. Al die salto's in de lucht, duidelijk uit de computer, vond ik niet bepaald geweldig en dat lava gevecht zag er al helemaal niet al te best uit.
Qua spanning en intesiteit vond ik de gevechten van de oude reeks stukken beter.
Gevecht met Darth Maul is aanzienlijk korter, uiteraard tel ik dan niet de minuten mee, wanneer het gevecht verlaten wordt om de handelingen van Anakin of die van de Queen te laten zien.

avatar van Malli

Malli

Naomi Watts schreef:

De nagel op de kop en 1 van de grootste zwaktes van deze film: Darth Maul is gewoon een sof die op geen enkele manier indruk maakt of angst inboezemt. Wat een contrast met Darth Vader!

Malli schreef:

mee eens idd, ze dachten blijkbaar dat het uiterlijk en een dubbele lightsaber hiervoor wel voldoende was.

Vind ik niet.
Het is een fantastisch karakter, die nog wat leven in een verder vrij zielloze film brengt.
Hij toont duidelijk zijn kunnen in het eindgevecht, waarin hij oppermachtig is.
Met zijn tweeen hebben de Jedi's duidelijk moeite om hem af te weren. Alleen door een handigheidje weet een praktisch kansloze Obi-Wan hem te verslaan.

avatar van Malli

Malli

Ik zie echt niet in wat er zo fantastisch aan is. Die figuur is 1 grote lege huls. OK, hij is blijkbaar heel sterk, maar daarmee is alles meteen gezegd.

thunderball

Alle karakters kun je als lege huls beschouwen in deze film, dat is nu niet bepaald Lucas' sterkste kant. Het blijven natuurlijk maar oppervlakkige avonturen-/sf-films.

Ik vind Darth Maul een en al dreiging en coolheid uitstralen.

Er wordt de hele film naar een confrontatie met hem toe gewerkt en wanneer dan die deuren open gaan en hij verschijnt, vind ik dat een heel sterk moment.... mss wel het beste van de hele film.

ehs21

Maar wat heeft ie gedaan voor het eindgevecht? Werkelijk helemaal niks, alleen wat droids uitgestuurd op Tatooine en dan nog een gevechtje met Qui Gon van 2 slagen (of nog niet eens weet het niet meer uit mn hoofd, maar stelt iig niks voor). Dat is bij General Grievous bijv. veel beter gedaan.

sierrra

Als je wat meer van Darth Maul wilt weten is dit boek een aanrader.

ehs21 schreef:

Obi-Wan loopt er ook bijna de hele film voor Piet Snot bij en heeft feitelijk niks te doen.

De hele film is vrij zwak.

Verder hoef ik niet perce achtergrond informatie over Darth Maul, je weet dat hij levensgevaarlijk is en getraind en opgeleid is door de oudere Sith en naar het moment heeft toegeleefd om zijn kunnen te tonen.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Vermakelijk, maar ik mis hier de echte Star Wars magie. Ik verwacht ook niet dat dat de komende twee delen goed gaat komen. De kloof tussen de oude en nieuwe trilogie is hier gewoon te groot voor. Ook vond ik de cgi eigenlijk best wel slecht en deed het op momenten meer aan als een PS2 game. De race was daarentegen vooral auditief wel genieten en was Liam Neeson de enige acteur die een beetje respectabel voor de dag kwam. Gemiddeld.

prophecysenaatkoningintaskmaster galaxyapprenticetaxesruimte-operastar wars prequel trilogy hopeful