• 9.378.898 stemmen

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)

Sciencefiction / Fantasy | 136 minuten

Genre: Sciencefiction / Fantasy

Geregisseerd door: George Lucas

Met onder meer: Liam Neeson, Ewan McGregor en Natalie Portman

Releasedatum: 30 september 1999

Plot Star Wars: Episode I - The Phantom Menace

"Every generation has a legend. Every journey has a first step. Every saga has a beginning."

Wanneer de slechte Trade Federation van plan is om de vredige planeet Naboo te veroveren, moet de Jedi-strijder Qui-Gon Jinn samen met zijn leerling Obi-Wan Kenobi proberen dit te voorkomen. Zij krijgen hulp van de jonge Koningin Amidala, en de Gungan Jar Jar Binks. Tijdens hun avontuur komen ze terecht op de planeet Tatooine, waar ze de jonge Anakin Skywalker tegenkomen. Qui-Gon en Obi-Wan zien in hem een mogelijk Jedi, en willen 'm gaan trainen.

Qui-Gon Jinn

avatar van J.S.

J.S.

avatar van Werwolf

Werwolf

Ik vond dit toch een hele aardige film. Super special effects, voornamelijk dan ook hoe ze de steden en de robots hebben weergegeven. Ik had hem destijds in de bios gezien, dus dat maakt een film meestal de eerste keer beter te pruimen.

Deel 2 daar was ik dan niet echt over te spreken, en deel drie moet ik nog steeds een keer bekijken.

Misschien zelfs erna de 'oude' delen..

L. luchtloper

Een aardig begin van de nieuwe star wars trilogie en een mooi onderdeel van de star wars films, maar niet de beste onder de drie nieuwe star wars films.

Ik vond de connectie niet helemaal goed met de oude star wars films, en het aandeel in de star wars sage vond ik wel voldoende. Een mooi parallel, de nieuwe star wars trilogie begint ook op tatooine. Er wordt bij toeval (als toeval bestaat) een jongen gevonden op een planeet die de Republiek nauwelijks kent, Tatooine. Deze jongen is hoogbegaafd en hij heeft een hoge concentratie van midichlorians. Qui-Gon Jinn (Liam Neeson), Jedi-meester, ziet een soort messias in hem. Hij denkt dat de jongen, Anakin, de Kracht weer in balans kan brengen. Uiteindelijk wordt hij natuurlijk een van de belangrijkste icons van star wars, de zwaar ademende Darth Vader.

De allereerste star wars film begon ongeveer hetzelfde, ook op tatooine met een jongen genaamd Luke, Anakins zoon. Hij is uiteindelijk degene die zijn vader terug bekeerd naar de Lichte Zijde van de Kracht en ervoor zorgt dat zijn vader de Sith dood en zo dus balans brengt in de Kracht.

Een leuk detail is de kleine Greedo die voorkomt in The Phantom Menace. Hij woont ook in Mos Espa en plaagt Anakin omdat hij met zijn pot wil meedoen aan een potrace. Dit is in A new Hope, de eerste star wars film, de beruchte bountyhunter die Han Solo probeert te doden voor het losgeld van Jabba the Hutt.

Voor de rest is star wars episode I: The Phantom Menace een goede film om naar te kijken. Mooie special effects, mooi opgenomen. Aardig geacteerd, vette actie. Het gebruikelijke star wars gebeuren.

Ik heb voornamelijk genoten van het potracen, the lightsaber gevechten met Darth Maul, voornamelijk in het paleis van de koningin van Naboo met de muziek van "duel of the fates" op de achtergrond. Daarnaast vond ik de spacebattles ook vet met de naboo starfighters.

Een goede (maar niet de beste) star wars film.

avatar van Bob Cremers

Bob Cremers

Ik vond hem wel goed de effecten en de gevechten.

lowhusky

alleen het potracing was leuk

darth maul is slecht bedacht

3ster

lowhusky schreef:
darth maul is slecht bedacht.

Ik vond hem juist vet in de film. Hij was een hele nieuwe Sith, die niet op Darth Vader lijkt. Hij lijkt wel een soort duivel, met horens, rood met zwart getatoeërd gezicht en van die enge rode Sith ogen. Daarnaast was hij sterk en agressief en had hij twee lightsabers in een .

Een vette Sith.

"At last we will reveal ourselves to the Jedi, at last we will have revenge".

L. luchtloper schreef:

Een vette Sith.

"At last we will reveal ourselves to the Jedi, at last we will have revenge".

hij ging wel heel makkelijk dood

avatar van nothingness

nothingness

Zwakste van de reeks

avatar van Werwolf

Werwolf

Lange tijd terug met mijn vader in de bioscoop gezine, en ik was erg onder de indruk. Eerste Star Wars film die ik zag, maar ik vond hem erg goed. Mooie beelden van de personages maar vooral van de steden.

In welke volgorde zou je ze eigenlijk moeten bekijken?

Deel twee heb ik ook gezien, maar daar was ik niet zo kapot van. Dus lijkt me logisch nu maar deel drie te kijken en dan de 'oudere' delen. Of is het toch slimmer om met Star Wars: Episode IV - A New Hope te beginnen? Dat had ik ooit eens opgevangen, maar ik weet niet in welke volgorde de verhaallijn het beste naar boven komt.

avatar van Remi

Remi

Werwolf schreef:

In welke volgorde zou je ze eigenlijk moeten bekijken?

Ik heb eerst Episode IV, V en VI gezien en daarna Episode I & II. Episode III moet ik nog kijken

avatar van Halios

Halios

I II III IV V VI dat is de enige juiste volgorde om ze te zien, wil je de verhaallijn zoals Lucas hem in gedachten had zien.

avatar van thunderball

thunderball

Tja, deze viel bar tegen natuurlijk na al die jaren van wachten en die grote reclame campagne.

Grootste probleem is gewoon dat er te veel gemekkerd wordt en er te weinig vaart en actie in de film zit.

Na een uur film is het verhaal eigenlijk nog voor geen meter opgeschoten!

Het hoogtepunt vd film is uiteraard het titanengevecht met Darth Maul, helaas weet Lucas ook dit nog ietwat te verpesten door er ook nog Anakin tussen door te monteren. Feitelijk duurt het gevecht ook te kort, had lekker lang moeten duren net als vroeger in bv Empire.

De potrace is natuurlijk wel spectaculair maar voor de voortgang vh verhaal vrij overbodig en de film schoot tot dan toe al niet op.

En ben ik nu de enige die Jar Jar wel leuk vond? Maar ik heb dan ook een onvolwassengeest!

Meer dan 3 sterren is de film echt niet waard.

brimbram

dit is gewoon een mooie film om de nieuwe triologie mee te beginnen

avatar van Trip Fontaine

Trip Fontaine

Je bedoelt: na een film als dit kan het alleen maar beter worden.

brimbram

nee hoor ,dit is gewoon een mooie star wars episode.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Smerige film, gewoon kinderachtig, niet spannend, veel te vrolijk, maar misschien is star wars niets voor mij. 1 ster.

brimbram

het blijft een hele mooie star wars film

avatar van Knarf Kenobi

Knarf Kenobi

Het blijft voor de echte die-hard fans (zoals ik) een mooie film. Voor de rest misschien te kinderachtig etc. Aan de anderen dus: kijk de oude trilogie: is dat niets voor je, dan is Star Wars helemaal niets voor je.

avatar van Max99

Max99

Goede film beter dan Attack of the Clones maar niet de beste goed acteer werk de Light Sabers gaan lekker snel goede film 4,0

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

Ik ben niet zo'n Star Wars fan. eerlijk gezegd vind ik er niets aan.

Star Wars I,II en III krijgt een 2,5* voor de moeite.

avatar van Gammala

Gammala

Wat een die-hard film zeg !

Toen ik 6 was, was ik aan deze film helemaal verslaafd.

De potrace met Anakin Skywalker was helemaal geweldig

Het gevecht tussen Obi Wan - Qui Gon Jin-Darth Maul was ook een spektakel.

Ook een beetje jeugdsenitment , veel aktie, spanning, de humor zat er op sommige momenten ook wel in(Jar-Jar die alles aan het verkloten is )

3.5 sterren, mede door de vervolgen en de eerdere versies, het verhaal van George Lucas is echt prachtig

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Ontzettend slechte film, een soort sprookjesfilm, geen spanning, geen actie, nogal nep. Ook langdradig trouwens. 1,5 ster voor de moeite.

avatar van Kevin13

Kevin13

Een toffe film maar spijtig genoeg vind ik het de slechtste uit de hele Star Wars reeks

avatar van Gammala

Gammala

L. luchtloper schreef:

Ik vond de connectie niet helemaal goed met de oude star wars films

Uhm, dit is de eerste in de hele reeks.

Als je weet dat de films uit 70' 80' de laatste films zijn, en dit de eerste, is het dus een heel ander verhaal.

Jij doet net alsof dit een vervolg is op Star Wars VI

Kevin13 schreef:

Star Wars: Episode II: Attack of the Clones vond ik verreweg het slechtste deel.

avatar van Kevin13

Kevin13

Ja oke

ze zijn allebei suck.

Gammala schreef:

Uhm, dit is de eerste in de hele reeks.

Jij doet net alsof dit een vervolg is op Star Wars VI

Nee, ik begrijp ook wel dat het niet episode VII is . Ik bedoel ook heel iets anders.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Special effects van deze tijd.

Teveel grappige bestjes na mijn idee, maar toch een mooi begin van de saga.

avatar van dr walgvogel

dr walgvogel

wat een wanproductie. erg slecht.

avatar van high charity

high charity

De minste film uit de Star Wars trilogie (naar mijn mening). Ik vind dat Anakin Skywalker niet echt goed gespeeld wordt, had beter gekund, ook Jar Jar Binks en gungans zien er te nep uit.

3 sterren voor het goede acteer-werk van Liam Neeson

prophecysenaatkoningintaskmaster galaxyapprenticetaxesruimte-operastar wars prequel trilogy hopeful