menu

Minority Report (2002)

mijn stem
3,58 (3502)
3502 stemmen

Verenigde Staten
Sciencefiction / Thriller
145 minuten

geregisseerd door Steven Spielberg
met Tom Cruise, Colin Farrell en Samantha Morton

2054. In Washington is een speciale afdeling opgezet die moordenaars oppakt nog vóór ze de moord plegen. John Anderton is één van de detectives werkzaam voor de zogenaamde Pre-Crime divisie. Maar dan wordt hij zelf aangewezen als een toekomstige moordenaar. Hoewel Anderton een rotsvast vertrouwen heeft in het systeem, begint hij toch te vermoeden dat iemand hem erin heeft geluisd. En dan zit er maar één ding op: vluchten om te kunnen onderzoeken hoe hij de misdaad kan voorkomen.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=jdl6eAIx2K4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van TornadoEF5
3,5
Soms moet je er ook in kunnen komen, en de eerste keer had ik hem ook niet uitgekeken. Inception is nog zo een voorbeeld van een film waar ik maar niet kan inkomen. Ik heb deze week proberen te beginnen, en ik legde het na 10 minuten af omdat ik toen al zag dat het niet ging, en ik ging het later nog eens proberen, misschien vanavond (want ik was de laatste tijd s'avonds te moe, nu zou dat beter moeten zijn). Ik ga hem ook iets vroeger kijken. Normaal kijk ik pas een film om 9/10u (of nog veel later), maar voor Inception denk ik dat het beter zou zijn als ik al om 7u/8u kijk.)

avatar van Basto
4,0
Aardige thriller van Spielberg. Het is een interessant onderwerp en heeft een fijne eigen look en feel, maar het had allemaal best een half uur korter gemogen. Twijfel tussen de 3,5 en de 4.

4,5
Toen ik over de film las dacht ik dat de film een realistisch toekomstscenario schetst waarin de politie/overheid op basis van alle data die over burgers wordt verzameld vantevoren kan voorspellen waar waarschijnlijk een misdaad zal worden gepleegd en dan die misdaad kan voorkomen. De film blijkt echter te zijn gebaseerd op een meer metafysisch idee van de toekomst kunnen voorspellen (het oude orakel) hetgeen een paradox herbergt; het is zelfs een onmogelijke premisse die bv. Popper gebruikte om te betogen dat we nooit de toekomst zullen kunnen voorspellen omdat kennis over de toekomst die toekomst zelf verandert: een simpel voorbeeld is dat als we zouden weten wanneer, waar en hoe we zullen sterven we die dood eenvoudig zullen kunnen voorkomen.

Theologisch is er natuurlijk wel het oude idee dat God de hele toekomst kent (voor God is er geen verleden of toekomst maar ziet alles in het ‘nu’) maar het idee gaat mis als een handelend persoon in de wereld voor wie verleden en toekomst wel bestaan, zoals de mens, die kennis van de toekomst zou hebben. Dit kan worden opgelost doordat er een ‘alternatieve’ werkelijkheid start op het moment dat de voorspelde toekomst wordt voorkomen: in de film wordt het concept gebruikt wanneer één van de drie voorspellende pre-cogs een andere uitkomst ziet, resulterend in een ‘minority report’. Volgens Kant start er op elk moment dat wij in vrijheid handelen een alternatieve causaliteit (vrijheid is een metafysisch beginsel dat ingrijpt in de natuurlijke causaliteit) en ook de film lijkt als boodschap te hebben dat de voorziene moordenaar de keuze behoudt niet te moorden, hetgeen het belang van de minority report onderstreept. Overigens, volgens de filosofie is de menselijke vrijheid niet in strijd met Gods alwetendheid: elke mens is vrij te doen wat hij wil maar omdat God weet elk mens wil c.q. alles in het ‘nu’ ziet, weet God wat jouw vrije wilskeuze zal zijn.

In de film wordt de rol van het goddelijke orakel gespeeld door genetisch gemanipuleerde wezens (de pre-cogs). Hoe zij de toekomst kunnen voorzien – dus hoe zij in contact zijn gekomen met ‘het metafysische weefsel’ – wordt niet uitgelegd in de film en eigenlijk is hun hele rol – in het water als op het droge – tamelijk belachelijk en ongeloofwaardig. Als science fiction heeft de film dan ook weinig te bieden, anders dan bijzaken als de iris-identificatie en de virtual reality die nu al min of meer werkelijkheid zijn (maar die wel die typische en intrigerende toekomstvisie van Philip K. Dick etaleren). Overigens, al zijn de orakelen niet alwetend zoals de huidige multinationals en overheden wel steeds meer zijn en zijn hun voorspellingen niet gebaseerd op de intenties van mensen (de orakelen voorzien alleen de moorden omdat alleen die het metafysisch weefsel verstoren), de overheid in de film maakt vooral gebruik van camera’s met iris-identificatie om een idee te hebben waar iedereen is. ‘Zien’ is m.i. het grote thema van de film en komt in allerlei contexten en op allerlei niveaus terug in de film.

‘Rennen’ is een ander thema van de film en lijkt ook naar Blade Runner te verwijzen, die andere grootse verfilming van een Dick-verhaal. De kracht van deze film is opnieuw de kenmerkende wereld van Dick: de neo-noir van een mistroostige nabije toekomst met veel regen en armoede waarbij burgers vluchten in technologie zoals virtual reality (al is deze film optimistischer van toon dan Blade Runner), een intelligent verhaal en een constante stroom van briljante one-liners en details. De beelden zijn ook fantastisch en deden me zelfs een beetje aan de surrealistische films van David Lynch denken. Ogen en intellect komen welhaast te kort om alles wat voorbij komt op te nemen.

De film is dan ook eigenlijk niet zozeer science fiction maar bovenal een spannende neo- noir/misdaadfilm. De science fiction levert vooral een leuke context en ziet er ook geweldig uit. En uiteindelijk dient ook de filosofische paradox dat je de toekomst niet kunt kennen alleen om het misdaadverhaal complexer en interessanter te maken. Maar het werkt wel: dankzij de science fiction-omgeving en de filosofische paradox is de film een buitengewoon mooie, knappe en spannende film geworden die de volle 145 minuten vermaakt en intrigeert. Het is wellicht zelfs een meesterwerk dat zich kan meten met Blade Runner en The Matrix.

Het falen van de misdaadloze toekomst in Minority Report heeft niets te maken met een haperende technologie of met een of andere "filosofische paradox", maar feitelijk met corruptie van de macht.

4,5
Lavrot schreef:
Het falen van de misdaadloze toekomst in Minority Report heeft niets te maken met een haperende technologie of met een of andere "filosofische paradox", maar feitelijk met corruptie van de macht.


Ik heb het niet over het falen van de misdaadloze toekomst gehad; ik zeg uberhaupt niets over het plot van de film. Wel wordt ook in de film gezegd dat het systeem zelf - dus juist het slagen ervan - een paradox is: de pre-cogs voorzien een moord in de toekomst maar daardoor kan die moord worden voorkomen zodat de moord niet plaatsvindt en de pre-cogs dus in feite niet de toekomst hebben voorzien (de door hen voorziene moord vindt niet meer plaats). Wat zij zien is wat er zou zijn gebeurd als er niet was ingegrepen; tenminste dat moet je dan maar aannemen want er is geen bewijs dat de moord zou zijn gepleegd als er niet was ingegrepen. Het enige bewijs is dat de pre-cogs altijd gelijk zouden hebben...

De filosoof schreef:
De film blijkt echter te zijn gebaseerd op een meer metafysisch idee van de toekomst kunnen voorspellen (het oude orakel) hetgeen een paradox herbergt; het is zelfs een onmogelijke premisse die bv. Popper gebruikte om te betogen dat we nooit de toekomst zullen kunnen voorspellen omdat kennis over de toekomst die toekomst zelf verandert: een simpel voorbeeld is dat als we zouden weten wanneer, waar en hoe we zullen sterven we die dood eenvoudig zullen kunnen voorkomen.


Nee, maar ik had het wél over dat falen. En volgens mij ontstaat er helemaal geen "paradox" en is er al helemaal geen sprake van een "onmogelijke premisse." In Minority Report wordt de toekomst voorZIEN vanuit het perspectief van de pre-cogs: er is dan nog net geen misdaad gepleegd, maar staat op 't punt te gebeuren. Nergens worden slachtoffers (doden) zichtbaar. Maw de toekomst wordt niet veranderd, het verleden wordt niet veranderd, maar in het heden wordt gebruik gemaakt van VOORkennis.

avatar van Melksnor
4,0
Toppertje van Spielberg, geen minuut verveelt, dikke 4*

avatar van Alathir
4,0
Minority Report had ik nog nooit gezien. Wel van de reboot serie de pilootaflevering meegepikt, maar dat was niet echt denderend. Deze film is ook niet uitermate geweldig maar het verhaal is zeer goed. Visueel is het al wat gedateerd. Met Cruise weet je meestal wel dat je een goede film gaat bekijken. Het einde vond ik een klein beetje voorspelbaar toen Cruise opperde dat hij twee keuzes had, wist ik dat Lamar zichzelf zou neerschieten. Want uiteindelijk was het een beetje kiezen tussen de pest of de cholera.

Naar mijn mening is het wat jammer dat ze voortijdig verklappen wie er achter zit door in beeld te brengen wie Danny (Farrell) vermoord. Dat haalt wat spanning weg. Ik heb niet meteen een idee of dat op een andere manier had gekund. Ik vraag me ook af of Sean nu echt dood is of niet. Ik vermoed het wel, dat Lamar hem ontvoerd en vermoord heeft. Dit zou Cruise dan triggeren om voor hem te komen werken zodat zulke zaken in de toekomst vermeden konden worden.

Volgens mij wel 4* waard.

avatar van JohnWilliams
4,5
Blijft een prachtige film die erg goed in elkaar zit. De acteerprestaties van Cruise en van Max van Syndow zijn goed en het einde origineel. De muziek van John Williams was niet heel bijzonder, op de twee hele mooie suites na aan het einde van de film. Sean's Theme en A New Beginning. Ik kan daar zo ontzettend van genieten. Kortom, geen meesterwerk van Spielberg, maar wel een aangename film waar er stiekem te weinig van zijn.

avatar van Fisico
4,0
Minority report is een herziening en intussen mijn 27e recensie hier op MM voor een Spielberg. Spielberg heeft een aantal absolute topfilms geproduceerd, maar tegelijkertijd ook heel wat rommel waardoor zijn gemiddelde fel naar beneden zakt. Deze Minority report daarentegen behoort tot zijn betere oeuvre. Alleen al het concept is erg sterk waarbij de maatschappij haast moordloos wordt omdat deze preventief verijdeld kunnen worden.
Daarnaast heb je een soort toekomstbeeld waarbij Big Brother overal aanwezig is en je via eyescans overal kan detecteren. Ook in het dagdagelijkse leven word je via “levende” reclameborden of andere videowalls geëntertaind.

De uitvoering van het mechanisme van de pre-cogs is wat eigenaardig en doet wat denken aan de lotto met de juiste balletjes. Ook het swipen van de beelden oogt wat raar en omslachtig. Desalniettemin erg knap gedaan met de pre-cogs en Schubert op de achtergrond. Hoewel de film wat plotgaten kent en bij momenten wat overdreven is, zit het verhaal goed in elkaar. Tom Cruise doet het erg goed en ergert me voor een keer geen moment. Ook altijd tof om Max von Sydow aan het werk te zien. Spielberg besteedt ook veel aandacht aan het utopische beeld van de wereld in 2054. Een voorlopertje van Ready player one... De telegeleide auto’s en de spiders bvb zijn erg creatieve vondsten. De vliegpakken van de agenten daarentegen vond ik wat minder.

Minority report is een uitstekende scifi-thriller met een degelijke inhoud en uitwerking. Diverse plotlijnen lopen door elkaar en de film kent een aardige twist. Eentje waarbij je kan stilstaan en gerust tussen pot en pint kan over filosoferen/discussiëren op café. Zo heb ik ze graag. Verdiende 4,0*!

avatar van Chainsaw
3,5
Chainsaw (moderator)
Prima scifi/actie/thriller van Spielberg met een gelukkig relatief eenvoudige premisse. Een interessant gegeven en ook qua uitvoering erg aardig gedaan. Vond enkel het hoofdingrediënt, de drie paranormaal begaafden in een zwembad, een tikkeltje lame en niet helemaal passen. Maar verder wordt er wel een fijne wereld gecreëerd, compleet met een hoop glas en hologrammen; het voelt als een best realistisch beeld van de techniek van de toekomst. Zonder die helderzienden in het water, dan. Uiteindelijk is het vooral een kapstok voor een hoop actiescènes met Tom Cruise op de vlucht. Dat element werkt overigens niet helemaal meer en is hier en daar zelfs vrij lelijk, met name de effecten bij de achtervolging op de 'snelweg' zijn verre van de mooiste. Ook die agenten in vliegpakken hebben iets cools, maar ook iets knulligs.

Ondanks wat gedateerde effecten weet Spielberg alsnog prima hoe je een verhaal spannend en intrigerend houdt. Vrij netjes, maar effectief verschijnt er steeds een nieuw laagje en komen er wat nieuwe personages op het toneel. De acteurs zijn prima, maar de personages zijn - op Peter Stormare na - nogal kleurloze figuren. Dit maakt het er niet makkelijker op dat de film twee en een half uur duurt. Het verhaal is interessant genoeg om te blijven boeien en dan krijg je nog niet eens antwoord op alle vragen. Want volgens mij wordt nog steeds niet duidelijk wat er nu precies met het zoontje van Cruise is gebeurd. Toen ik Minority Report voor de eerste keer zag vond ik 'm erg indrukwekkend, inmiddels is dat wel wat afgezwakt. Maar de film blijft een erg aardige, amusante en nette scifi-actiefilm.

3,5 sterren.

3,0
geplaatst:
Spannende film en toch met iets minder raffinement dan ik van Tom Cruise gewend ben.

avatar van des1
3,5
geplaatst:
TornadoEF5 schreef:
Inception is nog zo een voorbeeld van een film waar ik maar niet kan inkomen. Ik heb deze week proberen te beginnen, en ik legde het na 10 minuten af omdat ik toen al zag dat het niet ging, en ik ging het later nog eens proberen, misschien vanavond


Niet aan beginnen! Nolans interessant doenerij / fake drama project die er in gaat als koek bij het grote publiek als altijd, maar een onvoorstelbare zaadfilm is van de eerste orde. Ploatjes zijn aardig, that's all.

avatar van Shadowed
3,5
geplaatst:
Leuk.

Weer 1 van Spielbergs betere films. Deze is vooral dankzij het verhaal wat onvoorspelbaarder en daarmee wat interessanter om te volgen. Het is dan ook het verhaal wat de film omhoog helpt, want met een normaler plot had dit echt lang niet zo goed gewerkt.

Acteerwerk is in zijn algemeenheid prima. Cruise speelt zeker 1 van zijn betere rollen. Ik vreesde even dat de rol van Morton me te theatraal zal worden maar uiteindelijk geeft Spielberg haar niet genoeg ruimte voor die irritante aanstellerij. Iets wat ik dan heel erg kan waarderen. Daarbuiten doen Farrell en Von Sydow het ook best aardig maar de rest is zo goed als inwisselbaar.

Plot is interessant, visueel is het net aan. De effecten voelen niet bepaald out aan, maar niet al te overtuigend. De sciencefiction wereld voelt wat kaal aan, het is duidelijk dat er wat greenscreens hebben gespeeld tijdens het opnemen.

Cameragebruik is sterk. Enkele scenes zijn dankzij dat sterke cameragebruik soms bijna geniaal te noemen, met als absolute hoogtepunt de Spyder controle in de flat. Daarbuiten voelt het ook lekker modern en snel aan waardoor het bijdraagt aan de sfeer.

Spannend is het niet zo zeer, maar er zitten aardige dingen bij. Enkele gave ideeën erin verwerkt en een lange speelduur die nergens verveelt. Dit soort filmpjes slagen erin in wat ze moeten doen, en dat is sciencefiction zelf. Je ziet het zelden, echt originele ideeën.

avatar van ILDIB
3,5
geplaatst:
tsja mooi vormgegeven em prima verhaal. helaas groot verschil tussen moderne zaken en dingen die niet veranderen. helaas met iets te veel mission impissible vecht actie door cruise.


grote fout de moord op crow was een impuls maar werd wel lang van tevoren gezien. dat klopt niet zou een last minute moeten zijn.

waarom zou t experiment moeten stoppen?
je kan doorgaan maar dan niet met t opsluiten van de potentiële daders maar gewoon de daad voorkomen. nu worden er weer mensen vermoord.

Gast
geplaatst: vandaag om 16:25 uur

geplaatst: vandaag om 16:25 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.