• 9.379.405 stemmen

Cannibal Holocaust (1980)

Horror / Avontuur | 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Genre: Horror / Avontuur

Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Ruggero Deodato

Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen

Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans

Plot Cannibal Holocaust

"Can a movie go too far?"

Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.

avatar van Deanfromhell

Deanfromhell

als hij er heel erg op tegen was, had hij natuurlijk kunnen zeggen;

no fucking way!

hoewel ik de film er niet lager om waardeer, kun je er natuurlijk niet om heen, dat het een minder fris aspect is van de film,

en ik weet wel dat er elke dag tig dieren worden afgemaakt en dat de dieren niet beseffen of ze sterven voor voedesel of voor de film, maar hoe je het went of keert, het is dubieus.

Wel vind ik dat het op MoMe zo ongeveer echt ALLEEN maar hierover kan gaan.

Het is daarnaast ook nog steeds een bijzondere film.

avatar van Reinbo

Tuurlijk is de regisseur verantwoordelijk. Bovendien geeft de manier waarop het in beeld is gebracht geen enkele blijk van terughoudenheid. Acteurs zijn daarom evengoed schuldig.

yeyo

Ik probeer niks goed te praten, hoor. Maar Deodato wordt nogal geviseerd in dat opzicht (door de bekendheid van deze film) terwijl veel andere regisseurs zich er ook schuldig aan gemaakt hebben.

Lenzi is ook een boef.

yeyo

Klopt ja, net als Martino, D'amato, Franco en die Mondo Cane-kerels.

Hoe komt het trouwens dat je Cannibal Ferox zoveel hoger beoordeeld? Ik vond deze film echt wel beter gemaakt. (CF is wel vermakelijker)

dutchtuga

Reinbo, jij bent toch best een man die filmzaken goed in context kan plaatsen? Wat er gebeurt in Cannibal Holocaust is iets wat veel vaker gebeurde met de Italiaanse horrorfilm destijds. Hoe komt het dat een cinefiel als jij, die horror enorm waardeert, een mijlpaal als Cannibal Holocaust zo de grond in kan boren enkel en puur om één aspect? Die herziening moet toch echt eens gaan gebeuren.

avatar van Reinbo

Ik heb nu eenmaal een zwak voor schildpadden, maar....

ik heb van de week voor 5 euro de kannibalenbox gekocht met deze, Eaten Alive en Cannibal Ferox (die me laatst goed beviel). Het is nu wachten op een zeer vrolijke bui, zodat ik herziening aandurf. Maar misschien eerst nog Eaten Alive kijken, al schijnen daar leguanen in gedood te worden, een ander favoriet beest van mij, heb er ruim 10 jaar twee gehad.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Alleen voor die soundtrack mag je dit al geen 0,5 geven...c'mooonnnn (één van) dé meest sfeervolle soundtrack(s) ooit Hoor je de soundtrack, dan zie je de film.

Reinbo schreef:

Ik heb nu eenmaal een zwak voor schildpadden, maar....

Ai wat selectief.. Cannibal Ferox is naar mijn weten namelijk ook geen walk in the park wat animal torture betreft

avatar van Reinbo

Ach, ik moet toch ergens op selecteren..... Maar ik vind het toch nog steeds een verschil tussen het doden van dieren door een ander dier (zoals in Ferox en Alive vooral het geval is).

En wat me vooral tegen de borst stuit bij deze is dat ze met de lichaamsdelen van de uit elkaar gescheurde schildpad lopen te dollen. Dat gaat me gewoon te ver. Vergelijk het maar met de oorlog in Irak. Dat ze daar af en toe een Amerikaans soldaat opblazen hoort bij het 'spel', maar toen ze met de ontzielde lichamen van enkele mariniers door de straten gingen rijden, sprak iedereen er schande van. En terecht, je hoort gewoon respectvol om te gaan met iets of iemand die dood is.

dutchtuga

Die discussie hebben we al eerder gehad. Ga de film maar gauw herzien

avatar van narva77

narva77 (crew films)

@Reinbo,

misschien bevalt Ultimo Mondo Cannibale je dan wat beter; die houdt het allemaal wat beschaafder!

En Man From Deep River moet ikzelf ook nog steeds zien, dat is de moeder der kannibalenfilms. Die schijnt ook wel aardig te zijn.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Tonypulp schreef:

Misschien een idee om alleen de soundtrack eens te bestellen; Riz Ortolani - Cannibal Holocaust (1979) - MusicMeter.nl

avatar van Reinbo

Kan altijd mijn beamer uitlaten en enkel het geluid aan zetten. Grootste voordeel is dat zo'n schildpad ook niet te veel krijst.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Meneer Bungel schreef:

Thanks, weer een 5* erbij op m'n MuMe account Ik ga 'm eens opzoeken.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Reinbo schreef:

Maakte anders wel een behoorlijk sappig geluid toen ze.... nou ja, laat maar...

avatar van maithekke

maithekke

Mister_Movie schreef:

Ik wil me wel graag aansluiten bij het feit dat het dierenleed crapuleus is.

Het is daarnaast niet enkel onnodig, maar compleet onnodig.

Ofwel doet Deodato dit puur voor het spektakel, ofwel ligt er een utilistische gedachte aan de basis. Maar het is hoe dan ook fout. Ik verlaag mijn stem naar 2*

Inderdaad. Ik vind het gewoon niet goed te praten dat iemand een echte dood filmt en het naar entertainment omzet. Dat getuigt echt van geen enkel respect. Dan kunnen ze daarna wel opgegeten worden enzo maar dat het scene's oplevert waar veel mensen over de hele wereld lekker van kunnen griezelen is gewoon respectloos naar de beesten toe. Bovendien hoorde ik dat er een scene overgedaan moest worden...

Naja sorry ik houd al op XD aangezien ik zie dat veel mensen al hun zegje hierover hadden gedaan. Wilde het nog ff kwijt.

Misschien dat ik hem binnekort toch ga kijken... maar dan wel echt zonder animal cruelty.

avatar van Nomak

Nomak

maithekke schreef:

Dan ga je dus niet de echte film bekijken en krijg je een verkeerd beeld voorgeschoteld. Zo ga je de film waarschijnlijk een hoger cijfer geven dan hij verdient. Jammer!

avatar van maithekke

maithekke

Nomak schreef:

Dat kan wel zo zijn maar ik kan daar echt niet tegen, juist omdat het echt is. En ik vind het niet zo sterk om te roepen hoe onrespectvol het is en hoe erg ik er tegen ben om het vervolgens lekker gezellig te gaan kijken. En ik ben aan de andere kant toch wel nieuwsgierig naar de film. Dus als ik hem ga kijken dan zal het hoogstwaarschijnlijk echt zonder zijn hoor. Bovendien als een film echt slecht is zouden er meer scene's moeten zijn die slecht zijn. Als de rest heel sterk is verdiend het op dat gebied misschien wel een wat beter punt? En als hij verder gewoon slecht is dan zal dat ook aan basis van mijn cijfer te zien zijn.

avatar van FillumGek

FillumGek

Na deze film voor de zoveelste keer te hebben gezien wordt het wel eens tijd voor een recensie. Ruggero Deodato heeft met Cannibal Holocaust zo'n beetje de meest controversiële film ooit gemaakt, and I like it!

Cannibal Holocaust heeft de standaard gezet in het subgenre en vele andere films proberen mee te liften op dit succes, maar allemaal falen ze, de ene meer dan de andere. De smerige jungle sfeer die over deze film heen hangt is ongeëvenaard. Mooie natuurplaatjes, veel wilde dieren maar vooral modderige mannetjes met speren die de wreedste rituelen uitvoeren. Een groepje documentairemakers die uiteraard geen normen en waarden kennen en de meest mensonterende dingen uithalen zorgen voor een zeer misselijke, controversiële film die maar één vraag oproept: Wie zijn nu de echte beesten? De inboorlingen of de Westerlingen?

Het eerste gedeelte van de film laat de speurtocht naar de verdwenen documentairemakers zien. Als je denkt dat je dan al schokkende beelden te zien krijgt, wacht dan maar tot het tweede deel waarin je de verloren tapes van de documentairemakers te zien krijgt. Schokkend en realistisch. De rituelen die de kannibalen uitvoeren zijn ziek. Zo worden er op niet al te frisse wijze baby's verwijderd, vrouwen verkracht met stenen, worden er ballen afgesneden en vinden er onthoofdingen plaats. Dat een aantal van deze dingen in documentaire-vorm gebeurd geeft een erg realistisch gevoel. Het schijnt ook dat de acteurs nog geen idee hadden in wat voor een film ze zouden spelen toen ze aankwamen in de Amazone. Deodato was destijds ook gearresteerd en verdacht van moord wegens het ombrengen van zijn cast. Zij hadden ook een contract getekend om een jaar na het filmen buiten beeld te blijven om hun verdwijning echt te laten lijken. Snuff in zijn puurste vorm dus.

Waar deze film mede zijn controversie vandaan haalt mag duidelijk zijn; animal cruelty. Er worden zeven (het aapje werd in twee keer gefilmd dus er stierven er twee) verschillende dieren voor de camera vermoord. De ene gruwelijker (schildpad) dan de ander. Als dierenliefhebber is het moeilijk om er naar te kijken, maar aan de andere kant weiger ik om de film er op af te rekenen zoals de meeste doen. Van al het andere heb ik namelijk wel genoten en bovendien heeft het slachten van dieren wel het gewenste effect, namelijk het opwekken van pure walging. Het gevoel wat je de hele film hoort te hebben. Ik praat het slachten van dieren absoluut niet goed, maar het gebruik van nepbeesten had waarschijnlijk een stuk minder impact gehad. Deodato was ook niet van plan om een echt aapje te gebruiken maar werd aangedrongen door de inboorlingen omdat het een delicatesse voor hen was. Alle andere dieren werden ook opgegeten. Ruggero Deodato claimt later dat hij spijt heeft van het filmen van echte animal kills.

Wonder boven wonder heeft de film ook nog een zeker verhaal. Voor de mensen die zich blindstaren op het dierenleed en een 0.5 stemmen heeft het waarschijnlijk geen toevoeging, maar ik vond het wel wat hebben. Komt wellicht ook omdat de gevoelens die je krijgt bij de verschillende walgelijke scenes worden versterkt door de werkelijk fenomenale soundtrack. Eén van de sterkste ooit, wanneer ik die hoor zie ik de hele film voor me. Ijzersterke scene vond ik het dan ook toen die hutjes in de fik werden gezet. Geen enkel moment zag ik de kannibalen als kannibalen, maar eerder de rijke Westerlingen die de echte beesten waren. Het einde vond ik best schokkend ook, vooral de docu-stijl waarin het gefilmd wordt. De spanning is zeer beklemmend wanneer de Westerlingen in de buurt zijn van de inboorlingen. Onheilspellend en sfeervol. Schokkend en realistisch. Spannend en ontroerend. Cannibal Holocaust is een klassieker in mijn ogen en zal me altijd bijblijven als één van de ziekste en rauwste films die ik heb gezien.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Deanfromhell schreef:

Het is daarnaast ook nog steeds een bijzondere film.

Het is inderdaad een bijzondere film en behalve alleen het thema "dierenleed" een hele interessante film om over te praten.

avatar van starwars321

starwars321

ik heb deze film gisteren op bol.com besteld en nu maar afwachten

avatar van Jonesy

Jonesy

Love it or hate it, cannibal holocaust zojuist de uncut versie gezien dus incl alle dieren"leed" scenes en ik moet zeggen dat je hierop eigenlijk de film niet mag afrekenen. Het verhaal is heel erg facinerend en het is een van de weinige horror films met een moraal en iets waar je over nadenkt. Het geheel kwam ook heel realistisch over op mij terwijl ik juist een beetje het cannibal ferox, eaten alive sfeertje had verwacht.

Deze film moet je gewoon een keer in je leven hebben gezien denk ik. Niet een film die je gezellig met de familie kijkt onder het genot van een zak chips zullen we maar zeggen.

avatar van Jonesy

Jonesy

Het feit dat er echte dieren worden afgeslacht laat je zelf ook geloven dat die andere moorden ook echt zijn. Ik denk dat dat ook een reden is dat het in de film zit. Het maakt de film wel sterk realistischer.

• 2048 berichten

Is deze film's originele taal italiaans of engels?

avatar van dominion

dominion

Engels.

Bedankt

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Blijf het zelf ook onzin vinden hoor die ophef, kom nou. Er is dierenleed elke dag en overal,maar nee daar geven we niet aan, net zo erg. Erg vervelende discussie als je het mij vraagt, en dan toch de uncut versie kijken terwijl men weet dat het in de film zijn. Laat die schildpad toch met rust, of start een community.

LimeLou schreef:

Is deze film's originele taal italiaans of engels?

Ik denk dat deze film (zoals vaak bij Italiaanse exploitation) in verschillende talen is ingesproken vanwege de internationale cast.

• 2048 berichten

Is dat dan niet vervelend? Al die verschillende taaljes door elkaar gedubt?