• 9.377.664 stemmen

Met onder meer: Denzel Washington, Dakota Fanning en Christopher Walken

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 18 november 2004

Plot Man on Fire

"Creasy's art is death, and he is about to paint his masterpiece."

De Amerikaanse ex-soldaat John Creasy leeft in Mexico. Een oude vriend vraagt hem als bodyguard te fungeren voor de jonge Pita Balletto, om haar zo te beschermen voor de vele ontvoeringen in de Mexicaanse hoofdstad. De aanvankelijk moeizame relatie tussen de twee verandert in een hechte band. Dan gebeurt toch waar iedereen bang voor is...

John W. Creasy

Daniel Sanchez

Victor Fuentes

avatar van alexis

alexis

spannede film, lekker en dynamisch vlot gemonteerd. goede rol van denzel. ****

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Ernstig overgewaardeerde film.

Man on Fire pretendeert een harde actiefilm te zijn, die zich afspeelt in een zwoele, Mexicaanse setting. Echter, een snelle, flitsende montage maakt nog geen snelle actiefilm. Er zitten welgeteld maar drie of vier actiescènes van een paar minuten in deze film, die amper de moeite waard zijn. Daar wordt een enorme kans gemist.

In plaats van harde actie krijgen we een enorm vlugge montage voorgeschoteld waar je wekelijk harde koppijn van krijgt. Er wordt met de helderheid knoeien, er zitten wat snelle flashbacks erdoorheen, het beeld is af en toe een beetje korrelig, en dat moet dan wat toevoegen aan de film?

Gelukkig zijn er ook wel wat goede punten aan te merken. Zo is het meisje, dat een vrij grote rol speelt, nooit irritant, en speelt Denzel Washington gewoon weer erg goed. De eerste helft is daarnaast best boeiend, maar in de tweede helft wordt gewoon een kans gemist (daar heb ik het al eerder over gehad, zie het stukje over de hoeveelheid actie).

Nog wat opvallendheden: Christopher Walkens personage verdwijnt wel heel plotseling uit de film. En zoals GinolaEHV al zei, het drankprobleem van Creasy is ineens opgelost?

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

tukkerstein schreef:

Vond dat juist een groot minpunt. Die Dakota Fanning werkt me vreselijk op mijn zenuwen. Ze zal best een goed actrice zijn, maar belabberd gecast voor deze rol vind ik....

avatar van hertogje

hertogje

Er zitten een paar erg goede actiescenes in deze film. Het verhaal wordt behoorlijk goed opgebouwd en de band tussen Creasy en Pita is ook mooi. Maar het verhaal is wel wat simpel en nou ook weer niet zo uniek in zijn soort. Kortom, vermakelijke film, zeker voor op de zondagavond na het voetbal.

avatar van Santucci

Santucci

Ernstig overgewaardeerde film.

Ik sluit me aan bij deze opmerking. Ongekend dat deze film bijna in de top 100 staat!

Overigens is het wel een bovengemiddeld goede film, maar zeker geen topper. De eerste helft van de film lijkt meer op een dramafilm die bol staat van maatschappelijke problemen: corruptie, alcholisme, ouders die geen tijd hebben voor hun eigen kind, etc. Pas in het tweede deel komt er wat actie in de film.

Het gevolg is dat de film geen echte dramafilm is, waardoor de drama onvoldoende wordt uitgediept en de kijker met veel vragen blijft zitten. Dit blijkt ook uit veel opmerkingen in het forum. Het gevolg is ook dat de film té weinig actie bevat om een echte actiefilm te zijn. De actiefilmliefhebber komt daardoor te weinig aan zijn trekken.

Wat mij erg aansprak is het film- en montagewerk. De Mexicaanse sfeer is perfect neergezet. Daarnaast is het acteerwerk dik in orde. Denzel is ouderwets op dreef. Het verhaal blijft boeien van begin tot eind. Wat ik ook erg verfrissend vond is dat de good guy (Denzel) eigenlijk een bad guy is. Dit is in veel Holywoodproducties wel anders.

Prima film, maar, nogmaal, geen absolute topper.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Hoezo is Denzel eigenlijk een bad guy dan?

avatar van Legan

Legan

Nog maar eens herhalen.

Het acteergedeelte was redelijk goed alhoewel ik nog steeds problemen blijf hebben met Dakota Fanning. Ze kan goed acteren, maar ze heeft één probleem. Hoewel ze zelf nog een kind is, kan ze om de één of andere reden niet acteren als een kind. Ze komt veels te volwassenen en oud over en dat is in iedere film waarin zij speelt. Zoals ook opgemerkt door:
HarmJanStegenga schreef:
Sorry dat ik het zeg, maar die Dakota Fanning zal best een goede actrice zijn, maar dit soort rollen zijn niet voor haar weggelegd! Ze lijkt potverdomme wel 30 jaar man. De manier waarop ze praat en doet is gewoon te ''volwassen''. Haar rol overheerst die van Denzel. Het lijkt wel of zij op hem past dan andersom, erg slecht.......!

Grootste minpunt vond ik echter de voorspelbaarheid en daaraan gerelateerd de gebrek aan spanning.

1: Mickey Rourke is een miscast want je weet bij voorbaat al hoe en wat als je zijn gezicht ziet.
1: Binnen enkele minuten weet je al dat het kind ontvoerd zal worden. Tevens is het overduidelijk dat hij dan achter de daders aan zal gaan.
2: Als ze aan haar vader vraagt of ze mag zwemmen ipv naar pianoles gaan, antwoord hij heel kortaf en nors 'Nee'. Ik wist al gelijk dat het toen zou gebeuren en dat haar vader er bij betrokken was.
3: Tijdens het afleveren van het geld, moet de vader een belletje uit de telefooncel beantwoorden. Als hij teruggaat naar de auto, betrapt hij de desbetreffende agent met zijn mobiel. Nog een bad guy ontdekt wat niet nodig was. Weer minder spanning.
etc...

Het goede nieuws is dat het me wel geld heeft opgeleverd. Ik voorspelde toen ze ontvoerd werd, dat ze achteraf gewoon nog zou leven en in goede staat (met al haar lichaamsdelen -zoals oren- intact). En tevens dat Denzel zelf wel dood zou gaan. En wat blijkt...

Andere minpunten zijn onder andere zijn alcoholgebruik wat van de ene op de andere minuut 'genezen' en voorbij is en de vreselijke montage welke gebruikt wordt om de film zijn vaart te geven en een 'harde look'.

3,0 sterren

avatar van ILDIB

ILDIB

Wat een fenomenaal goede film. Ik kan maar op weinig dingen kritiek hebben, prachtig geschoten, geweldige soundtrack en (bijna) nergens over de top. Fanning is vreselijk in war of worlds maar hier bijzonder goed, jammer van het gesqueel maar dat moet de regisseur maar verbieden. Heerlijk, qua impact te vergelijken met black hack down.

Als je deze naast training day legt is deze zoveel beter en indrukwekkender.

avatar van Bambi18

Bambi18

Het is zeker geen slechte film, maar ook geen topper. Het verhaal zit goed in elkaar, al is het hier een daar wel voorspelbaar bv. dat Pita ontvoerd zou worden en John daar op zou 'reageren' Verder (zoals al vaak vermeld wordt hieronder) is John's drankprobleem wel heel gemakkelijk verholpen & vond ik ook dat door al die flitsende groene beelden, ik aan 'Fallen' moest denken (waarin oa. Denzel speelt). Dat kan aan mij liggen, maar vond het een beetje irritant.

avatar van Thomas83

Thomas83

Statiegeld schreef:

Niet als het aan mij ligt. Ik zat me constant te ergeren aan de schokkerige beelden, volledig overbodig.

Die zaten er af en toe iets te hip in ja en echt functioneel was het niet, maar het beviel me nog redelijk omdat ze het net iets anders deden dan je meestal ziet als ze met het schokkende camera-trucje komen.

GinolaEHV schreef:

Film zit goed in elkaar, hoewel sommige puntjes nogal twijfelachtig zijn.

Zoals het feit dat Creasy's drankprobleem in het begin van de film heel erg naar voren komt, maar hij lijkt in een seconde te zijn gestopt met drinken.

Inderdaad. Dat was een van die dingen die ik bedoelde toen ik zei dat ik de film wat te gemaakt en gedramatiseerd vond.

HarmJanStegenga schreef:

Ze acteert heel energiek. Ik vind het plezier en charisma (voor een kind van haar leeftijd) er erg afspatten bij haar. Maar ze is iemand die een beetje afgeremd moet worden denk ik, en dat gebeurde hier niet. Ze is eigenlijk net wat te aanwezig.

avatar van pvdt

pvdt

Egt een topfilm, spannend, goede actie, goede acteurs, mooie muziek en een goed verhaal. Een van de beste wraakfilms die ik heb gezien.

avatar van ILDIB

ILDIB

Bambi18 schreef:

Volgens mij is in 99% van alle films voorspelbaar wat er gaat gebeuren.. Ze moeten nl personages karakter opbouwen en dat karakter zal bepalen wat ze vervolgens doen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

ILDIB schreef:

Volgens mij is in 99% van alle films voorspelbaar wat er gaat gebeuren

Lijkt me niet. Dat zou niet best zijn iig

avatar van jacobz

jacobz

niet echt een topper. jammer van de schokkende beelden en de slechte muziek (behalve dan de gladiator- achtige muziek) voor de rest wel een goed einde

avatar van Rutte

Rutte

Kei-goede film, een mooie combinatie van aktie, thriller en drama.

Hoewel men de ontknoping ruim van te voren min of meer kan zien aankomen bleef het verhaal me boeien van begin tot einde.

Washington zet wederom een glansrol neer als een man met letterlijk en figuurlijk littekens in z'n leven. Het meisje ( Fanning) vond ik iets minder, ze kwam inderdaad "aanwezig" over. Toch is ze echter als actrice heel talentvol, en ik denk dat we haar naam nog vaak op de hoezen zullen tegenkomen in de toekomst.

Trouwens, wat bleef dat liedje van Blue Bayoo nog lang rondspoken in m'n hoofd, jammer dat 't niet bij de aftiteling zat, dat had 't geheel vast nog wat meer extra gegeven volgens mij.

Verwacht geen aktiefilm met nonstop vuurwerk van begin tot eind, maar daarvoor in de plaats krijg je een mooi verhaal voorgeschoteld wat je echt best gezien mag hebben, want het feit dat deze in de top 250 staat is wat mij betreft meer dan terecht!!

****

avatar van Norma Jean

Norma Jean

Mooi opgebouwde film met af en toe best heavy scenes.

Goede rol van Washington. Inderdaad, een mooie combi van aktie, thriller en drama. Het is een vrij lange film, maar hij verveelt geen moment.

avatar van The Oceanic Six

Heerlijk film! Wel wat overgedramatiseerd met de wraakactie op het einde, maar dat maakte me weinig.

Washinton zet een fantastische rol neer als een stille en wat norse beveiliger die langzaam aan een mooie band ontwikkelt met Pita, die trouwens uitstekende geacteerd wordt door de talentvolle Fanning.

Het is best emotioneel als ze wordt ontvoerd maar je weet dat Washington dit wel recht zal zetten. En hoe! De film gaat langzaam aan over van thriller naar actiefilm om weer te eindigen als thriller. Uitstekend gedaan als je het mij vraagt. De sterke drama elementen erbij maken een perfecte mix, al had het iets minder gemogen soms.

Ik heb me bijzonder vermaak met deze sterke film. Misschien dat een doorgewinterde thrillerfan al wel door had hoe het in elkaar stak, maar mij verraste het gelukkig wel wat.

avatar van kArIzMa_Movie

kArIzMa_Movie

Ik heb zeker wel genoten van deze film. Alles erop en eraan een prima film, vermakelijk, een goed verhaal en vaak heel mooi geschoten beelden.

avatar van Watch-It

Watch-It

Denzel laat zich van zijn beste kant zien en zet een top hoofdpersonage neer. Goed verhaal, klasse gespeeld en prima om door te komen. Ook speelt Pita een goede rol, zo jong als ze is.

avatar van Lovely Boy

Lovely Boy

Denzel zet heel goed en geloofwaardig de gekwelde ex-huurling neer die duidelijk niet om kan gaan met zijn verleden.
Verder speelt Dakota Fanning een hele goede rol. Wat mij overigens aan Fanning opvalt en enigzins verbaasd is dat dit kind schijnbaar nooit een slecht humeur heeft of vervelend is in tegenstelling hoe kinderen in werkelijkheid zijn.

Wat de genoemde voorspelbaarheid van de film betreft vind ik wel meevallen. Na de ontvoering is het een grote wraakactie die Denzel met veel overtuiging neerzet. Dat Fanning nog in leven blijkt te zijn is niet bijzonder verassend maar maakt de film toch iets minder zwaar op de hand.

Wat de genoemde korreligheid en de snelle, haast ,duizelingwekkend cuts betreft die helpen alleen maar meer een beter beeld krijgen van het chaotische, gevaarlijke en gehaaste leven in een enorem stad als Mexicocity.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Lovely Boy schreef:

Goeie recensie, en ik ben `t geheel met je eens.

1 Van m`n favoriete films allertijden.

avatar van Gabbere

Gabbere

Goede film, maar ik vind de special effects met betrekking tot het beeld een beetje irritant. Niet helemaal mijn ding, maar zeker geen onaardige film. Wederom goed gespeeld door Denzel Washington

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

Goeie film, goed verhaal, actie en de acteerprestaties zijn ook top

avatar van michel carp

michel carp

Punt 1 = Drankprobleem
Daar is hij vanaf gestapt nadat hij een mogelijke zelfmoord wilde plegen , maar hij had geluk dat er géén kogel inzat (russian roulet)
Punt 2 = Christopher verdweem in de film , nadat hij had gezegd = Ik breng je over de grens en ik help je aan wapens , maar ik ben zelf gestopt met moordden

avatar van snip

snip

gewoon een topfilm!

lekkere wraakaktie met goed verhaal....super gespeelt door denzel

aanrader !

avatar van Ninto

Ninto

Goede film, maar had beter uitgewerkt kunnen worden. Vond het meisje overigens wel iets te slim... hoe oud is die snotneus heb ik zeker een aantal keer gedacht.

avatar van HaanHoen

HaanHoen

Ik vond de uitwerking daarentegen prima. Mijn verwachtingen waren erg laag bij deze film, maar er viel voldoende interessants te beleven. Verhaal is natuurlijk vrij standaard, maar vooral het 2e gedeelte van de film was boeiend genoeg om het nodige vermaak te bieden.

De snelle montage is erg opvallend en daarbij ook meteen een groot pluspunt. Veel te vaak blijven Amerikaanse films hangen in rustige brave plaatjes. Een wat meer gedurfde aanpak als deze doet het bij mij veel beter en zorgt voor meer impact.

Hele degelijke actie film, die het vooral moet hebben van een sterke visuele kant.

avatar van cel

cel

Er is aan deze film slechts een - puntje:

HIj duurt te kort. had best nog wel een uur bijgemogen.

avatar van alexosnmr1

alexosnmr1

Zeer goede film bouwt lekker rustig op waardoor je je kan plaatsen in de motieven van denzel en daarna krijg je lekkere rauwe actie te zien. Goed geacteerd verdient een dikke 4 sterren

avatar van sofripa

sofripa

Goede film waarbij de beelden recht voor je raap zijn. Denzel beukt zich op waardige wijze er doorheen, ondanks de wat magere verhaallijn. 4*