menu

Man on Fire (2004)

mijn stem
3,88 (5075)
5075 stemmen

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Actie / Drama
146 minuten

geregisseerd door Tony Scott
met Denzel Washington, Dakota Fanning en Marc Anthony

De Amerikaanse ex-soldaat John Creasy leeft in Mexico. Een oude vriend vraagt hem als bodyguard te fungeren voor de jonge Pita Balletto, om haar zo te beschermen voor de vele ontvoeringen in de Mexicaanse hoofdstad. De aanvankelijk moeizame relatie tussen de twee verandert in een hechte band. Dan gebeurt toch waar iedereen bang voor is...

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=eDDh50B6kA4

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van JeroenFR08
4,5
Tony Scott maakte wel lekkere films hoor. Compleet zijn eigen stijl, zo ook deze.

Spannend, lekker tempo. Gewoon lekker. Een van mijn eerste lievelingsfilms, nu wel meer gezien. Maar blijft goed zeg.

4,0
Absolute aanrader.topfilm!

avatar van knusse stoel
4,0
Boeiende film met goede acteurs en ook nog eens een mooi verhaal.
De combinatie van Denzel Washingon en Dakota Fanning (toen nog een kindsterretje) is een heel geslaagde en vormt ook een kracht in de film en een doel voor John (bear) Creasy.
Voor wij het wisten waren de 146 minuten die de film ongeveer duurt voorbij.
Ik ben niet iemand die snel 4 of meer sterren geeft, deze film is wel een 8 (dus 4 sterren) waard en is een uitstekend stuk werk!!!

3,5
JacoBaco schreef:
Ik heb hem weer eens opgezet, maar de 3 sterren blijven staan. De film begint lekker, maar op de één of andere manier gaat het mis zodra Pita ontvoerd wordt. Wederom verloor ik een beetje mijn interesse. Hoewel Creasy vanaf dat moment uit is op wraak vind ik het juist wat dom en saai worden en duurt het allemaal veel te lang en dat vind ik jammer en zonde. Ook het sentiment is zo nu en dan erg misplaatst. En de semi Gladiator score vind ik er ook niet bij passen.


Volledig mee eens, had er ook net iets meer van verwacht.

avatar van Insignificance
3,5
Gedurende de eerste autorit van Creasy en Pita is er een blik van Washington richting Fanning, die alles over haar zegt. Vervelend kind. Onderdeel van een drie kwartier waarin het nogal aanlummelt met allerlei dramatische perikelen rondom de hoofdpersoon. Scott mist alle fijnheid om zoiets een beetje subtiel over te laten komen. Neem alleen al het ontelbare aantal flessen Jack Daniel's dat de revue passeert.

Hij slaat zich er nog redelijk doorheen met een frisse aankleding, al was ik zo rond het beertje wel klaar met dat kleffe gedoe. Als basis voor wat komen gaat, volstaat het natuurlijk wel, zij het in te ruime mate. Strip het van driekwart van z'n drama en je hebt een bescheiden topper, want zodra Washington de beuk erin gooit, pakt de mix van een schaamteloos scenario en Scotts visuele aanpak ineens best goed uit.

De kidnap en de money drop pakt hij al stijlvol aan, daarna krijgt de film een boost door een dikke dosis venijn. Hard en genadeloos met een aantal opvallende muziekkeuzes. Dan heeft het nog steeds een overmoedig verhaal, maar die rave zit heel aardig in elkaar (die juichende massa!) en de adrenaline die Scott en Washington op het beeld toveren, wint het van andere zaken. Laatste anderhalf uur is prima.

avatar van fun in acapulco
4,5
Ik houd wel van wraak films en dit is één van de betere. Washington is overtuigend good én bad.

avatar van kevin_vp
2,5
ja, Denzel Washington is het enige pluspunt,
camerawerk is ronduit slecht met al die flashy generieke troep tijdens de hele film.
die kindactrice kon ook maar beter thuis naar Justin Bieber muziek luisteren , i.p.v te acteren in deze film.
Hoe goed Denzel Washington ook acteert, dit is niet voldoende om de film te redden.
Zijn broer Ridley Scott heeft ten minste nog wat regie talent.
De enigste film van Tony Scott die ik goed vind is True Romance en dat komt waarschijnlijk omdat het scenario geschreven was door Tarantino.

Anyway, door het slecht camerawerk en het voorspelbare verhaaltje kom ik niet verder dan een 2

avatar van patrickman
5,0
wat een top film Ik had hem nooit gezien maar genoten van begin tot eind maak iets mee in je leven en je snapt wat ik bedoel echt een topper

4,5
Geweldige film! Na talloze keren gezien te hebben, blijf ik hem super vinden. Sterk verhaal, goeie cast en prachtige muziek.

avatar van neelis01
ik ga hem eindelijk maar eens lekker kijken;) Benieuwd wat we kunnen verwachten.

avatar van patrickman
5,0
absoluut in mijn top 10 wat een film heb hem net weer gekeken maar nu op bluray en echt geweldig wat een gevoel maak wat mee in je leven en je wil deze film het liefst 6 sterren geven

avatar van neelis01
Gisteren dus gekeken. In 1 woord: GEWELDIG !!

avatar van tbouwh
3,5
Redelijke film, die hier op MM erg hoog gewaardeerd wordt. In dat verband brengt Man on Fire toch net niet wat ik ervan had verwacht.
Het personage Creasy is zodanig monotoon, dat je er nergens in slaagt enigszins met de beste man mee te leven. In het begin van de film is al duidelijk dat deze man is getekend door het leven, maar hoe precies wordt nergens duidelijk. Na een wat vreemd, schokkerig begin volgt een alleraardigste 3 kwartier, waarin Washington door Fenning ´tot leven wordt gewekt´. De negatieve reacties op haar presteren snap ik niet: ik vond Fenning het beste dat de film kon overkomen. De interactie tussen de stille Washington en de speelse, intelligente Fenning levert komische momenten op, en een stukje luchtigheid waar het de film later aan ontbreekt.
Vanaf het moment dat Fenning gekidnapt wordt belandt je als kijker namelijk in een wraakrit, die goed past bij het acteerkarakter van Washington, maar lang niet zo weet te boeien als het halfuur met Fenning.
Dit ligt met name aan het constant schokkerige en onduidelijke camerawerk. Dit maakt de regie maar ook de film matig. Uit veel scenes had veel meer gehaald kunnen worden, en ook al zit de spanning er aardig in, ik werd er nooit volledig ingetrokken.
Soundtrack is dan wel weer aardig, en als de aftiteling loopt is mijn eindoordeel toch overwegend positief.
Maar echt een film die me zal bijblijven? nee, daarvoor waren er te veel minpuntjes.
3,5*

1,0
Misschien heb ik eigenlijk geen recht van spreken , maar ik doe het toch.
Ik heb twee keer een poging gedaan om de film te kijken maar haakte al heel snel af.

De reden is dat het boek (waarvan dus de film is gemaakt) "Creasy's revenge" van A .J.Quinnell zo ongelooflijk goed en indrukwekkend is geschreven , dat het voor mij bijna onmogelijk leek om dit te verfilmen.
Ik ging zelfs zover om samen met vrienden die dit boek ook zo machtig mooi vonden , een soort lijstje van acteurs te maken die een rol konden spelen in de verfilming ( en nu praat ik dus over ca. 20 jaar geleden , zoiets belachelijks zou ik nu niet meer doen hoor )
Onze onbetwiste nr.1 om Creasy te vertolken was destijds Charles Bronson.
Als je het boek leest 'zie' je ook waarom Creasy is zoals hij is , wat hem pijnigt , wat hem maakt zoals hij is.
Misschien ben ik té lyrisch over het boek , misschien moet ik die verfilming toch nog een kans geven.
( wedden dat ik dat niet doe , ik ga van 't weekend het boek weer lezen )

4,5
Christopher Walken : Man On Fire : 'A man can be an artist in many things and Creasy's art is killing and he's about to draw his masterpiece.'

Afgezien van Spy Game, steekt deze film met kop en schouders uit boven al het andere werk van de toch al niet te beroerde lijst van films van de hand van Tony Scott, die helaas is heengegaan. Gelukkig nog wel met nog een andere ontzettend goede film : Unbreakable.

Ik studeerde destijds in Groningen en ging geregeld tussen de college's door (als er veel tijd tussen zat) even naar Pathe wat vrijwel om de hoek v/d universiteit ligt en zo ook kwam ik bij deze film terecht en was een van de film die me compleet van met stuk sloeg, aangezien ik niet had verwacht dat deze film zo goed zou zijn of dat ik er uberhaubt wat van had verwacht. Normaal lees ik me altijd een beetje in, maar deze kwam een beetje als een verassing, en dacht. Oh, een nw Tony Scott, moet ik zien, en daarna ben ik em altijd blijven volgen, tot zijn laatste film. Net als zijn broer Ridley, na Gladiator overigens.

Er is hier nogal wat negatieve kritiek op het eerste uur v/d de film, de karakterontwikkeling, de clichematigeheid, etc. Echt zo zonde dat zoveel het gewoon niet lijken te snappen. Het was juist die relatie tussen Dakota en Denzel die het tweede deel zo afschuwelijk goed maken, en de bruutheid en actie is een schril contrast plaats. Dat was uiteraard express gedaan, zodat het tweede deel een shock effect bewerkstelligd. Ik vond juist ontzettend mooi hoe langzaam het ijs brak en die twee tot elkaar kwamen, en hij weer een reden kreeg om te leven en het goede v/h leven begon in te zien. (om walken te citeren) In contrast met de Equalizer is het hier Dakota die Denzel ontdooit, terwijl in de latere Denzel Chloe ontdooit. En just dat idee dat dit gevoel weer van hem wordt afgepakt en nogal inmmorele praktijken worden begaan over de rug van een onschuldig klein meisje, dat raakt hem duidelijk diep en is de reden waarom Denzel wel even verhaal gaat halen. Als wraakfilm resuteert dat in mijn optiek, in een van de meest gedenkwaardige wraakacties uit te filmgeschiedenis. En in de Equalizer doet Denzel het nog even dunnetje over.

Dit alles ondersteund door ontzettend mooie en toepasselijke film muziek en werkelijk schittererde editing, regie en camerawerk. Vooral erg rauw, veel kleurcontrast, en gebruik gemaakt van de sfeer die Mexico City belichaamd. Ben het dan ook zeker niet eens met bovenstaande opmerkingen dat Tony's broertje de betere is (die heeft ook ontiegelijke meuk gemaakt), als regiseur wellicht, maar als cameraman, experimenteel cameragebruik, angles en editing, zeer zeker niet. Tony heeft met vrijwel al zijn films interessant, experimenteel camerawerk, lenszen, filters, kleurcontrast, editing, etc. De enige film van Ridley die echt van behin tot einde indruk op mij maakte qua cemerawerk van Hannibal, en dan vooral dat deel dat was geschoten in Florence.

avatar van MovieMind
"Aanrader"

avatar van puti
4,5
Zeer goede en spannende film van Denzel, maar vooral Dakota Fanning vond ik geweldig. De commentaren op haar slaan nergens op. Ze acteert zo ongelofelijk goed, dat ze volgens mij niet eens in de gaten heeft dat ze aan het acteren is.

avatar van Kondoro0614
3,5
Man on Fire

Redelijke Actie/Drama film waarin de actie in het begin op zich laat wachten, en je vrijwel gelijk begint met drama. Wanneer het meisje ontvoerd word, en Denzel haar wil gaan redden, dan komt er lekkere actie. Soms is dat wel even wennen, maar goed. Het acteren van Denzel maakt alles goed! Het camerawerk vond ik echt niet goed. Af en toe erg rommelig en dat is zonde. Ook de flashbacks vond ik erg zonde, en beetje verpestend voor de film.

Kwa acteer prestaties zit het helemaal snor in deze film. Alleen natuurlijk het meisje, al deed Dakota Fanning het niet super slecht, maar ik ben meestal niet fan van kinderen in zulke films.. Ik vond echter Dakota Fanning achteraf erg mee vallen, en ze acteerde wel leuk.. Maar natuurlijk, de uitschieter in deze film.. Denzel Washington. (In positieve zin). Wat een heerlijke acteur is deze man, oooohh.. Lekker rauw... De rest van de acteurs deden het ook wel leuk... Al kreeg ik van mijn moeder dat Marc Anthony met JLo was getrouwd... Holy shit, hoe heeft hij dat gekregen, mooie meid is dat hahahaha!

Het verhaal is prima te doen. Goed en sterk verhaal met toch wel af en toe spanning in zich. Het concept is redelijk, laatste tijd beetje te vaak herhaald.. Helaas is de uitwerking minder zoals ik al zei, i.v.m. camerawerk en flashbacks.. Leuk een keer gezien te hebben! Gekeken op Netflix Nederland.

3.5*

4,5
Prachtige film die je geboeid houdt van begin tot eind. Actiefilms houd ik wel van maar vaak wordt het te veel het al te typische good guy bad guy verhaal vol clichés zoals in een Tom Cruise film. Deze film is meer realistisch qua actie en nog goed te volgen ook. Dakota Fanning speelt een fenomenale rol op zeer jonge leeftijd en doet zeker niet onder voor Denzel Washington die eveneens OPNIEUW een fantastische rol speelt. Hoe doet die man het toch iedere keer?
De film laat ook heel mooi de innerlijke strijd zien van persoonlijke verslavingen zonder dat dit al te veel een irritante boventoon voert. De personages mogen gelukkig imperfect zijn en dat maakt het ook zo realistisch.
Ik zou willen dat er meer van zulke goede films in de bioscopen te zien waren. Pareltjes zoals deze komen echter maar een keer in de vijf a tien jaar.

5,0
Mooie acteerwerk van Denzel, deze moet je gezien hebben.

avatar van Rico Rüdiger
3,5
Wederom een wraakfilm met Denzel Washington. Door The Equalizer was ik eerder helemaal weggeblazen, deze komt er in mijn ogen niet aan. De acteurs speelden top, zowel het meisje als Denzel. Het camerawerk vond ik iets minder, ook het gebruik van flashbacks droeg niet bij aan het genot van de film. Al met al kijkt hij nog wel lekker weg.

4,0
Hele goede film
Goed verhaal en goede acteurs!

avatar van Barry83
4,0
Dat ik deze film niet eerder heb gezien!! Verbluffend goed

avatar van baspls
3,5
"Forgiveness is between them and God. It's my job to arrange the meeting."

Had eigenlijk verwacht dat Man on Fire een nogal overgewaardeerde film zou zijn, maar heb hem op aanraden van een vriend toch bekeken. Vind de top 250 misschien wat teveel van het goede maar het is toch wel een erg goede film.

Als ex-soldaat John Creasy bij een oude vriend in Mexico langsgaat krijgt hij een baan aangeboden als bodyguard voor het dochtertje van rijke mensen. Langzaam ontstaat er een band tussen Creasy en het meisje. Maar dan gaat het helemaal mis...

Denzel Washington speelt een sterke rol als Creasy. Vond hem bijzonder sympathiek in de scenes met Pita en erg cool en rauw in de latere actie-scénes. Dakota Fanning doet het erg goed voor haar leeftijd. Christopher Walken heeft een leuke rol, oud-militair pas wel bij hem. Giancarlo Giannini vond ik ook erg goed als de Mexicaanse politiebaas. Hij verteld in de film dat hij enkele jaren eerder werkte als hoofd ven Interpol in Rome, in Hannibal van grote broer Ridley Scott speelt hij een inspecteur in Florence. Het feit dat goede buitenlandse acteurs meespelen onderscheid Man on Fire ook wel van de gemiddelde actiefilm.

Een remake van Man on Fire (1987) en gebaseerd op het boek van A.J. Quinnell. Goed wraak-verhaal, vooral omdat het in het begin eigenlijk een drama film is. Toch is de film niet vrij van clichés en is het verhaal vrij voorspelbaar. Het religieuze ondertoontje dat er (vooral in het midden) toch wel onder zit vond ik wel een mooie toevoeging.

Man on Fire is erg mooi opgenomen. De cinematografie vond ik bijzonder sterk en deed me ook erg denken aan Hannibal. Al vond ik dat het af en toe wat te snel is ge-edit en al die flash-backs en stilstaande beelden hadden nou ook niet perse gehoeven. Visueel is het dan wel weer erg mooi. Tony Scott heeft de color grading ontdekt en hij gebruikt het erg goed.

Heb het idee dat Scott een heleboel muziek wilde gebruiken voor de film. In de film zijn een heleboel muzieknummers door elkaar ge-mixt en even kort te horen. Dat had wat minder gekund, vooral als er wat door elkaar heen te horen is is het een beetje storend. Overgangen zijn ook niet altijd even subtiel. De soundtrack van Harry Gregson-Williams was wel zeker niet slecht en werkte erg goed.

Alles bij elkaar vind ik Man on Fire samen met Top Gun tot nu toe de beste film van Tony Scott. Het is een erg vermakelijke actie-film met uitstekend acteerwerk, een prima plot en mooie beelden.

Aanrader.

3,5
Prima waargebeurde actie film, echt een aanrader!!

avatar van scorsese
3,5
Goeie film waarin een echtpaar een bodyguard inhuurt voor hun dochtertje in angst voor een ontvoering. De eerste helft concentreert zich op de groeiende relatie tussen het meisje en de bodyguard (aandoenlijk vooral vanwege de vroegwijze Dakota Fanning). De tweede helft is een rechtoe-rechtaan wraakfilm. Wel wat aan de lange kant, en de soms flitsende montage en camerawerk had van mij wat minder gemogen.

avatar van SmackItUp
3,5
Behoorlijke actiefilm met een geweldige Denzel. Toch had ik een iets interessanter verhaal verwacht, het voelde een beetje standaard aan. En het camerawerk was bij tijd en wijle irritant. Maar de actie is goed. Héél goed. Een 7 is hier op zijn plaats.

avatar van blurp194
4,0
One man army.

Hoe onwaarschijnlijk het verhaal ook is, het wordt dermate goed verteld en in beeld gebracht dat dat nergens stoort. Knappe regie van Scott. En even knap is Washington, die tegenover de schattige Fanning alle knuffelbeerpunten voor zich opeist en een paar bijzonder sterke oneliners brengt. Een superheld zoals dat hoort in een actieblockbuster, en wellicht een van de mooiste in dat genre. Misschien wat weinig subtiel in de actie en het tweede deel van het verhaal, maar dat zou ik van dit type film ook niet echt verwachten, en daar staat weer tegenover dat het einde ronduit ijzersterk is.

avatar van Brabants
5,0
Met deze remake van een gelijknamige film uit 1987 is Tony Scott op z'n best! Een podium waarop Denzel Washington en Dakota Fanning zich voortbewegen uit pure chemie. Hiermee zijn het boeiende en emotionele rollen die levensecht aanvoelen. De sympathie spat van het scherm en het zuigt je helemaal het verhaal in. De wat lange speelduur vliegt hierdoor voorbij en had het nog wel wat langer mogen zijn. Het aangrijpende verhaal over hebzucht en onschuld staat bij mij dik in de top tien van beste films aller tijden.

avatar van IH88
4,0
“Forgiveness is between them and God. It's my job to arrange the meeting.”

Bikkelharde film die rustig begint maar uitmondt in één groot bloedblad. Washington is in topvorm en vooral de groeiende band met de jonge Fanning wordt mooi opgebouwd. De twee hebben een leuke chemie en hun band is toch wel het hart van de film. Als wraakengel doet Washington zijn bekende ding en hij heeft dat stoere, stoïcijnse en meedogenloze bijna geperfectioneerd.

Er is een kidnapping en net zoals Washington kom je steeds iets meer te weten over de motieven van de daders. Waar het uiteindelijk eindigt was geen al te grote verrassing. Mexico City wordt mooi in beeld gebracht en de muziek is uitermate sfeervol. De film is misschien iets te lang en van die flitsende en snelle camerabewegingen kreeg ik op en gegeven moment hoofdpijn. Regisseur Tony Scott zal er wel een bedoeling mee hebben, maar een aangename kijkervaring levert het niet altijd op. Gelukkig wen je er wel aan. Man on Fire is een keiharde en sfeervolle film die door hierboven genoemde pluspunten blijft boeien.

Gast
geplaatst: vandaag om 18:54 uur

geplaatst: vandaag om 18:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.